Защо хипеаструмът не цъфти - растат само листа

Южноамериканският цветен хипеаструм не е ново растение за производителите на цветя. Той отдавна заема гордо място в списъка с най-често срещаните закрити култури. Най-декоративни са едроцветните сортове - техните фуниевидни цветя понякога надвишават диаметър 25 см. Но не много хора успяват да се възхищават на тези красиви съцветия. Растеж на зелена маса често се наблюдава при закрити условия. За да разберете как да накарате хипеаструм да цъфти, трябва да знаете особеностите на неговото развитие и необходимите условия за отглеждане.

Характеристики на периода на цъфтеж

През зимата периодът на цъфтеж започва в хиппеаструм. Многобройни сортове на това растение имат най-разнообразен цвят на съцветия от снежнобял до лилав. Някои сортове радват с приятен аромат.

Цъфтящ хипеаструм - радостта на цветарите

Хипеаструм цъфти ефектно. Цветовете са много големи, с форма на фуния с вълнообразен ръб на венчелистчетата. Събрани в съцветия от няколко парчета, които седят на високи цъфтящи тръбни стрели. Възрастните растения с голяма крушка могат да пуснат 2 или дори 3 стрели едновременно.

Перфектно съцветие на хипеаструма

В самото начало на цъфтежа трябва да се обърне специално внимание на режима на поливане. Това играе решаваща роля за успешния растеж на стрелите и цъфтежа на цветята. Има редица важни моменти:

  • когато стрелките са високи 6-8 см, растението се полива умерено;
  • тъй като стрелките растат, честотата на поливане и степента на влага в почвата се увеличават;
  • когато стрелката нарасне до 13-15 см, растението се полива със слаб разтвор на манган;
  • след 5-6 дни нанесете минерални фосфорни добавки.

Забележка! Ако увеличите изобилието от поливане преди време, растежът на стрелката ще се забави значително.

По време на цъфтежа, с цветето се борави много внимателно. Не можете да пренареждате саксията на друго място, както и да излагате растението на внезапни промени в температурата. Теченията или излагането на студен въздух могат да доведат не само до спиране на растежа на стрелката, но и до падане на пъпките.

Защо хипеаструмът не цъфти, а само пуска листа

За да може хипеаструмът да пусне цветната стрела, той се нуждае от вид стрес. За какво? Само при тесни условия растението ще насочи силите си към образуването на стрела и пъпки.

Често производителите на цветя създават прекалено удобни условия за хипеаструма - засаждат се в голяма саксия, хранят се с торове или се поливат твърде често и обилно. Активният растеж на листата се влияе от торенето, съдържащо азот. В резултат на такива грижи растението активно изгражда своята вегетативна маса, но отказва да цъфти.

Ако създадете подходящите условия за хиппеаструма и стриктно се придържате към препоръките за поливане, торене и засаждане, растението ще ви зарадва с цъфтеж до пролетта.

С подходящи грижи, хипеаструмът активно цъфти

Причини за липсата на цъфтеж

Не е толкова лесно да се постигне цъфтеж на хипеаструм. На първо място, трябва да обърнете внимание на факторите, които могат да повлияят на външния вид на цветята. Те ще посочат причината, поради която хипеаструмът не цъфти.

Редуващи се фази на растителност и покой

Развитието на цвете има особености - период на активен растеж и цъфтеж се редува с период на почивка.Едва когато се наблюдава цикъла, растението цъфти. Поради тази причина те създават среда, благоприятна за плавното преминаване на цветето от една фаза в друга.

Периодът на покой продължава от септември до ноември. По-близо до началото на тази фаза честотата на поливане се намалява и подхранването се спира. Саксията се премества на по-хладно и сенчесто място. Постепенно растежът на листата ще спре и те ще започнат да изсъхват и изсъхват.

Важно е да знаете! Фазата на почивка трябва да бъде възможно най-естествена. Не си струва да премествате цветето от място на място, както и да премахвате изсъхващите листа.

В края на ноември хипеаструмът започва да се събужда. За това саксията се поставя на топло и светло място. Поливането постепенно се увеличава.

Дълбочина на крушката

Важна роля играе правилното засаждане на луковицата на хипеаструма. Дълбочината на поставянето му в земята пряко влияе върху наличието или отсъствието на цветя.

Когато засаждате луковицата, тя е заровена само 2/3 от размера, а останалите трябва да са над повърхността на почвата. При засаждане използвайте или готова почва, или смес от трева, торф и пясък в съотношение 2: 1: 1.

Правилното засаждане на луковицата е ключът към цъфтежа

Условия на задържане

Хипеаструмът може да цъфти само при най-благоприятните условия. За да направите това, трябва да вземете предвид редица препоръки, които се отнасят до поддържането на цвете в обстановка в стая.

Осветление

Предпочита се дифузна, но интензивна светлина. За местоположението на саксията би бил идеален югозападният прозорец.

Влажност

Оптималното съдържание на влага е 70-80%. Пръскането върху листа не се препоръчва. За да се повиши нивото на влажност, се препоръчва да се монтират палети с мокри камъчета или експандирана глина в непосредствена близост до саксията. Идеален вариант е овлажнителят.

Поливане

В различните периоди на развитие изобилието и честотата на поливане са различни. В състояние на активен растеж и цъфтеж почвата се навлажнява редовно, тъй като почвата изсъхва с 2-3 см. След цъфтежа поливането се намалява. През периода на почивка почвата се навлажнява не повече от 2-3 пъти.

Температура

Хипеаструмът расте и се развива най-добре при температури от 20-22 ℃ над нулата. През зимата се намалява до 12-15 ℃.

Състав на почвата

За засаждане на луковиците се използва хранителен и дишащ субстрат. Закупува се в градински център или се приготвя от торф, пясък и трева у дома.

Подхранване

Нанесете минерални торове на височина на цветна стрела 12-15 см. Те се подхранват два пъти през периода на цъфтеж с честота 14-16 дни. Като тор е за предпочитане да се използват смеси, в които преобладават фосфор и калий.

Забележка! За да се разбере защо хиппеаструмът не цъфти, грижите за дома трябва да бъдат внимателно анализирани. Ако се грижите добре за него и правите всичко според правилата, резултатът ще бъде точен.

Спазвайки всички горепосочени препоръки, може да се очаква, че през декември хипеаструмът не само ще започне да пуска листа, но и ще цъфти.

Размер на гърнето

Цветето има особеност - расте по-добре на близко разстояние. Само в малка саксия луковицата пуска цветни стрелки. Размерът на контейнера за засаждане трябва да надвишава диаметъра на крушката с не повече от 1-1,5 cm.

На бележка! Корените на хипеаструма растат по-дълбоко, като изобщо не се разширяват по ширина. Саксията е избрана дълбока и с малък диаметър.

Саксията се нуждае от тясна и дълбока

Болести и вредители

Само здраво растение може да расте, камо ли да цъфти. Засегнат от болести или вредители, хипеаструмът не е в състояние да образува стрела и съцветия. Ако не се спазват правилата за грижа за цветето, луковицата може да страда от брашнеста мана и различни гниения.

Основната причина за неприятностите е прекаленото поливане. Ако растението вече е засегнато, луковицата се изважда от саксията, почиства се от люспи, повредени от болестта и се обработва. Освен това се извършва трансплантация с пълна подмяна на почвата в дезинфекциран контейнер.

Допълнителна информация! Цветето страда и от вредители.Най-честите гости са трипс, паяк и листни въшки. В такава ситуация на първо място цветето се изолира от останалите растения и след това се оказва помощ чрез обработка с инсектициди.

Как да "измамим" хипеаструма и да го накараме да цъфти

За изкуствено провокиране на цъфтежа на хипеаструма се използва техника, подобна на принуждаването на луковици като зюмбюли и лалета. Действията се извършват последователно:

  1. От първите месеци на лятото до септември растенията се поливат активно и се хранят с торове на всеки 2 седмици.
  2. В средата на септември саксиите с луковици се преместват на тъмно, хладно място и се оставят сами до края на ноември.
  3. В посоченото време растенията се поставят на топло място с температура 30-35 ℃. Осигурете умерено осветление и изчакайте стрелката да се появи.
  4. Когато дръжката се излюпи, те започват да навлажняват почвата всеки ден с топла вода (30 ℃).
  5. През декември, когато се появят стрелките, саксиите се поставят на добре осветено място и поливането се засилва.
  6. По-нататъшните грижи включват редовно овлажняване на почвата и подхранване.

Следвайки тази схема, растението е изкуствено направено да цъфти. Има по-радикални методи, като излагане на внезапни промени в температурата или рязко спиране на поливането. Но описаният метод ви позволява да постигнете цъфтеж без най-малкото увреждане на цветето и е най-хуманният.

С усилие можете да накарате хипеаструма да цъфти

Цъфтежът на хипеаструма е красив. Положителен резултат може да се надяваме само ако се спазват всички препоръки за грижа за цветята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина