Болести на вътрешен и градински здравец - лечение и грижи

Едно от най-популярните стайни растения е здравецът. На первазите на прозорците можете да видите буйни цъфтящи екземпляри, които са засадени в градината през лятото и цъфтят там през топлия сезон. За да запазите насажденията, трябва да знаете болестите на здравец и как да ги лекувате.

Болести и вредители на пеларгония

Мушкатото може да цъфти дълго време. Както външните, така и домашните условия са добри за нея. Понякога растението не само спира да цъфти, но листата започва да се навива, изсъхва, почернява и пада. Това означава, че цветето е засегнато от вредители или една от присъщите болести на вида. Струва си да бъдете предпазливи, ако на листата на здравец се появят малки светли петна, следи от ръжда, подуване или просто внезапно изпуснати цветни пъпки.

Цъфтящ здравец

Производителите непрекъснато изследват растения, за да предотвратят болестите на пеларгония и нападенията с вредители. Най-често здравецът е засегнат от следните видове заболявания:

 • бактериална;
 • гъбични;
 • кореново гниене;
 • вирусни инфекции.

Ежеседмична проверка на листата, цветята и стъблата ще помогне да се идентифицира проблемът своевременно и да започне да се бори с него. Болестите на пеларгония по листата не са единствената причина, водеща до смъртта на цветята. Заплахата може да идва и от:

 • черни крака;
 • поражения на спори на фитофтора.

Грешките в грижата за цветята водят до следните проблеми:

 • Хлороза. Провокира се от липса или излишък на желязо, както и други минерали и витамини.
 • Етиолация. Свързва се с липсата на осветление.
 • Едем. Причинява се от постоянно преовлажняване на почвата.

Вие трябва да знаете! При повишено съдържание на фосфор в торовете листата могат да изсъхнат и растението да умре. Растението трябва да се трансплантира в друга почва с намалено съдържание на хранителни вещества.

Има много вредители от здравец, които могат бързо да го унищожат. Основните са:

 • корен червей;
 • брашнест;
 • паяк;
 • листна въшка;
 • белокрилка;
 • гъсеница.

Съвременните лекарства, които могат да бъдат закупени във всеки градински магазин, помагат за ефективна борба с тези вредители.

Неправилна грижа за растенията и последиците от нея

Цветето е познато на нашите градинари отдавна, но се допускат много грешки при грижите за него в градината и у дома. Това провокира развитието на болести и други проблеми. Най-често това е липса на осветление, често поливане и прехранване с торове. Ефекти:

 • липса на цъфтеж;
 • появата на жълтеникавост по листата;
 • развитието на гъбични спори;
 • изсушаване на листата, както и тяхното усукване и зацапване.

Най-често болестите могат да бъдат предотвратени чрез инсталиране на допълнителни източници на осветление, намаляване на нивото на поливане и третирането им от възможни вредители. Всички тези превантивни мерки ще предотвратят негативните последици от неправилната грижа.

Основните заболявания на здравец

Много хора познават пеларгонията като домашно цвете, което непрекъснато цъфти на первазите на прозорците, но има и градински вид на тези растения, който се различава по формата на листата и размера на цветята. Домашният изглед се нарича бръшлян или ампелен. Те се използват за украса на балкони, веранди и прозорци на къщи.Има приятна миризма, която едва се забелязва на чист въздух. Броят на сортовете зонална пеларгония е голям.

На бележка! В градината често можете да намерите разнообразен сорт здравец. Той е по-устойчив на замръзване и в допълнение към красотата на цветята, радва с пъстър цвят на листата.

Поради специфичния си аромат, той се използва широко в козметичната индустрия. От листата се произвежда ароматно масло. Растенията изискват постоянно внимание по всяко време на годината. Всъщност дори през периода на покой възможността за заразяване с патогенни микроби и различни вредители е доста голяма.

Пожълтяване по листата

Това идва от липсата на кислород в помещението, наличието на постоянни течения, пресушаване или преовлажняване на почвата, липса на хранителни вещества и азот. Размерът на контейнера, в който расте пеларгонията, също е от голямо значение. Ако е тясна, тогава кореновата система не се развива достатъчно и това не позволява нормален растеж на надземната част на растението. Но ако не само листата, но и други части от здравец. Но ако върху листата на здравец се появяват петна без видима причина, можете да бъдете сигурни, че корените са заразени с гниене, или там се е появил брашнест.

Важно! Ако долният слой листа пожълтява при наскоро трансплантиран здравец, това не е признак на заболяване. Те могат просто да бъдат премахнати и растението ще продължи да процъфтява.

Липса на цъфтеж

Причините за това може да са липса на осветление, ниска температура, неправилно хранене, прекалено голям обем саксия, удебелени насаждения. Но понякога това се случва в резултат на увреждане на кореново гниене или червеи.

Изсъхнали листа

Тези признаци на болест на пеларгония показват, че земята е прекалено влажна, недостатъчно хранителни вещества или протича развитието на гъбични спори.

Гъбична инфекция

Болестта се открива, когато върху листата се вижда кафяв или сив цвят. Впоследствие такива растения изсъхват, тъй като стволът не може да задържи плътните клони.

Забележка! По-добре е да се полива сутрин, тъй като почвата има време да изсъхне сутрин.

Кореново гниене

При такава лезия листата на растението започват да пожълтяват и с течение на времето върху тях се появяват бели петна, които след известно време могат да почернеят, ако цветето не бъде излекувано.

Листа ръжда

Зачервяването на листата, включително грозни ръждясали петна, показва, че растението е заразено с гъбични спори и само чрез своевременно третиране на засегнатата област със специални препарати може да бъде спасено от смърт.

Бактериални лезии

В резултат на жизнената дейност на микробите повърхността на листата е покрита със специфични петна, блокиращи достъпа на слънчева светлина. В резултат на това листата се изваждат.

Вирусни заболявания

Развитието на стъблото спира и върху листата започва да се появява кафяво-лилав цвят под формата на големи петна.

Зацапване и подуване

Симптомите се появяват като мехури и петна по листата. Точка първо се образува на повърхността, а след това мехурчета с течна форма.

Лезия на кореново гниене

Растителни паразити и вредители

Грешките в грижите за здравец отслабват защитата му от различни вредители.

Корен червей

Появява се в постоянно влажна почва и се храни с корените на растението. Условието да се отървете от този вредител е да премахнете заразената част от корените и да третирате останалия сегмент с гореща вода. След изсушаване коренищата се поръсват с дървесна пепел и се засаждат в друг съд.

Листно петно

Важно! Ножът се държи на огън или се избърсва със стерилизиращо съединение непосредствено преди началото на процедурата.

Mealybug

Листата, върху които се появява лепкава бяла слуз, са заразени с този вредител. Паразитът се отстранява на ръка, след което се напръсква няколко пъти със сапунена вода с малко количество алкохол. Значителни щети се лекуват с инсектицидни състави (Actellik, Fufanon и други).

Паяк акари

Ако на здравец се появи паяк, той ще изсмуче всички сокове от растението. Паразитът е носител на сива плесен и вируси. За да се отървете от кърлежа, растението се отстранява от почвата и се измива старателно с топла вода или се прави силен бульон от чай. Избършете с мека гъба. След това те се намазват с дебел сапунен разтвор и след като са трансплантирани в нов съд, без да се измива защитният слой, те се затварят с торба. За профилактика всички саксии за цветя се дезинфекцират, когато е възможно, както и палети, первази и дори пукнатини в тях.

Листни въшки

След появата на този вредител листата започват да се навиват, губейки формата и плътността си. Всички те се изрязват и изгарят.

Бяла муха

Насекомите могат да бъдат разположени на гърба на листа. От това листата могат да бъдат усукани в тръба. Лесно се отстраняват с Aktra.

Ларви на гъсеница

Те буквално правят дупки в листата, изгризвайки стотици дупки в нея. Препаратите Senpai и Lipidocide ще се отърват от паразитите.

Какво да правите в случай на повреда на цвете, как да се лекувате

Болестите на вътрешния здравец и лечението им са абсолютно същите като при растенията на открито от този вид. Помощта в случай на инфекция е същата.

По листата се появяват листни въшки, белокрилки и паякови акари, когато въздухът е прекалено сух. Лечението се състои от два етапа:

 • изплакване на растението под течаща вода;
 • третиране с инсектициди.

За да разберете защо здравецът се извива, трябва да разгледате растението. Ако причината е листна въшка, незабавно започнете лечение със специални препарати (Fitomer или Mospilan). Паразитите се размножават бързо и само за няколко дни напълно покриват цялата земна част от него.

Обикновено белокрилките избират сортови растения. Те се отстраняват заедно с листата, върху които се отлагат ларвите. Останалото се навлажнява с Актара. Обработката се извършва няколко пъти в рамките на две седмици.

Допълнителна информация! Паякът е опасен, тъй като носи ларвите на други паразити. С появата си листата започват да се свиват, огъвайки се навътре.

Те се борят с тях със специални лекарства. Заразената зеленина се отрязва и изгаря. Аспиринов разтвор се използва срещу термити. Трябва да го пръскате ежедневно, докато вредителят бъде напълно унищожен. Най-малките червеи nadomada проникват в конете и напълно ги унищожават. Невъзможно е да се спаси такова растение. За да се защитят останалите насаждения, той се унищожава. Гъсениците най-често се нарушават от гледката на улицата, особено ако наблизо има разклонено дърво. Вредителят изяжда почти всички листа и това унищожава растението. Паразитите могат да се събират на ръка и след това листата да се третират със защитен агент Senpai.

Сушене на листа от здравец

С болестите на здравец трябва да се борим, когато по листата се образуват петна и жълт цвят. Методът на лечение зависи от вида на заболяването. Може да е черен крак. В същото време стъблото потъмнява и започва да гние. За да се спаси растението, се откъсва здравословен резник и се вкоренява в друга саксия. Сивото гниене се отстранява с разтвор на Fundazol. Всички болни части се изрязват предварително и се отстраняват.

Забележка! По време на лечението на сиво гниене, растението не трябва да се полива или храни.

Късната болест е проблем за много грудкови растения, но не по-малко опасна е и за цветята. В случай на заболяване е необходимо лечение с Profit Gold или други дезинфекциращи съединения. Инструментът и саксиите се стерилизират.

Съвети за грижа за цветя

Грижата за пеларгония е проста. За да могат насажденията да радват окото с буен цъфтеж, е необходимо:

 • поддържайте оптималната температура в стаята;
 • осигурете достатъчно осветление;
 • контролирайте влажността на почвата;
 • своевременно хранене;
 • редовно инспектирайте насажденията;
 • ако е необходимо, лекувайте и отстранявайте засегнатите части на растението;
 • почистване на почвата, където растат цветя от плевели.

Освежаващо поливане

Храстите на здравец трябва да се засаждат на определено разстояние, за да се осигури достъп на въздух и проветряване на почвата.

Допълнителна информация! В студено време поливането трябва да е минимално, така че почвата да има време да се проветри.

Пеларгониумът от семейство Гераниеви с право се счита за най-красивото закрито растение. Расте добре и в градината. Цветето е податливо на болести и вредители. Необходимо е да се инспектира земната част на храстите за петна и други дефекти, които показват заболяване. Ако се открият проблеми, битката започва незабавно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина