Как да поливаме драцена за правилно отглеждане у дома

Драцената или драконовото дърво се отнася до палмови растения. Родината на цветето са Канарските острови, тропическите гори на Африка и Азия. Вътрешните видове се нуждаят от условия, максимално близки до нормалното им местообитание. Режимът на поливане с драцена зависи не само от сорта растения, но и от външни фактори. Цветето страда много от излишната влага, която застоява в саксията.

Как да поливате драцена у дома

За нормален растеж и развитие растението се нуждае от висока влажност и температура на околната среда най-малко +23 ° C. Прекомерната влага и застоялата вода могат да причинят значителни щети на драцената. Необходимо е поливане, след като почвата изсъхне с 3-5 см. За да избегнете проблеми, по-добре е предварително да разберете как да поливате драцената.

Вътрешен сорт драцена

Полива за овлажняване на почвата трябва да се вземе с дълъг чучур. Така водата изтича под корена на тънка струя и постепенно се разпространява в саксията. Чучурът на лейката се държи възможно най-близо до повърхността на почвата.

На бележка! След като почвата е напълно наситена с вода, остатъците й от тигана се изсипват половин час след поливането.

Техника за поливане с драцена

Когато отглеждате у дома, можете да поливате растението по 3 начина:

  • През върха. За да може почвата в саксията да бъде напълно наситена с влага, поливането трябва да става бавно. Струята трябва да бъде направена тънка. В противен случай веществата, необходими за цветето, се измиват от почвата. Поливането се спира, когато водата от саксията попадне в картера. Растението се оставя за 30 минути, след което се излива останалата вода.
  • През палета. Този метод на напояване се използва, ако има прекомерно изсъхване на почвата в саксията и отделянето й от стените. В този случай водата се излива директно в тигана и цветето поема необходимото количество, използвайки кореновата си система. Почвата в саксията се навлажнява, без да се натрупва излишна влага. Невъзможно е да се полива постоянно по този начин, тъй като това натрупва сол в почвата, което може да навреди на драконовото дърво.
  • Къпане под душа. Този метод се използва през лятото. Когато използвате душ, температурата на въздуха не трябва да пада под 25 ° C. Спадът на температурата може да увреди цветето.

Така че драцената се полива правилно отгоре

Драцената се къпе, както следва:

  1. Саксията се поставя във вана, пълна с вода. Нивото му не трябва да е по-високо от горната част на контейнера за растения.
  2. Почвата абсорбира влагата в рамките на 30-40 минути.
  3. Топлата вода за душ, когато падне отгоре, отмива праха от листата и освежава повърхността им, подобрявайки снабдяването с кислород на растението.
  4. След къпане изчакайте изтичането на излишната вода. Ако в пазвите на листата остане течност, те могат да започнат да гният и да падат. Това трябва да се следи отблизо.
  5. Саксията с драцена е инсталирана на обичайното си място.

Ако цветето има широки листа, този метод за напояване е най-добре избран. Тези растения най-бързо изразходват влагата.

Важно! През зимата растенията се поливат както обикновено, а повърхността на листата се избърсва с влажна кърпа.

Драцена: поливане в студен и топъл сезон

През есента броят и честотата на поливане се намаляват. Интервалите от време между тях могат да се удължат до 8-10 дни. Това обикновено се случва след приключване на храненето.

През зимата растението навлиза в латентна фаза. През този период той не се нуждае от много вода.При условие, че в помещението има добро отопление, драцената трябва да се полива, като се фокусира върху състоянието на почвата и скоростта на нейното изсъхване. Ако в стаята е горещо, листата трябва да се напръскат и да се запрашат.

Допълнителна информация. Цветето не се нуждае от често поливане през зимата. Веднъж седмично е достатъчно. Ако е необходимо, можете да навлажнявате почвата на всеки три дни, без да забравяте да пръскате.

През пролетта и лятото драцената започва фаза на активен растеж и развитие. Поливането ще трябва да се извършва по-често - веднъж на 2-3 дни. Това може да се направи едновременно с къпането.

Качество на водата

Необходимо е да се полива с вода, която се е утаила за поне 48 часа. Трябва да се нагрее до температура 21 ° C. Ако използвате студена вода, ще започне хипотермия на почвата. Това ще доведе до гниене на кореновата система и падане на листата.

Съдържанието на примеси във водата трябва да бъде минимално, нивото на киселинност трябва да бъде близо до неутрално. Най-добре е да се стопи вода или дъждовна вода. Ако не можете да получите такава вода, можете да се справите с преварена вода. Към него се добавят оцет за маса или специални торфени таблетки.

Важно! Ако водата е много твърда, на помощ ще дойде оксалова киселина.

Признаци за неправилно поливане

Ако няма достатъчно вода, листата се свиват и върховете им пожълтяват и изсъхват. С излишък на влага багажникът става мек, по него се появяват тъмни петна. Листата губят цвят и започват да гният.

Какъв е рискът от неправилно поливане

Прекомерната влага в саксията може да бъде източник на гниене на корените. Преди напояване почвата се проверява за дълбочина на изсъхване и се разхлабва, за да се осигури свободен достъп на кислород.

При липса на влага листата почерняват, изсъхват и падат. Липсата на влага не позволява на драцената да се развие и причинява появата на различни заболявания.

Ето как изглеждат растенията с подходящи грижи.

Правилната грижа за него ще помогне за отглеждането на здрава и красива драцена. Растенията се нуждаят от хранене и почва, която позволява на въздуха да преминава добре. Драконовото дърво се нуждае от въздух с висока влажност, така че трябва да пръскате листата възможно най-често.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина