Как да отглеждаме ампелен катарантус от семена

Катарантусът е вечнозелено многогодишно растение, принадлежи към семейния кръг от храсти, прилича на храст. Има около осем разновидности. Родината се счита за тропически страни: Шри Ланка, Индия, Мадагаскар Куба, Ява, Африка, Индокитай, Индонезия. Точното място на произход не може да бъде определено.

Описание

Катарантусът е цвете с височина около 50 сантиметра. В краищата са съцветия, както и лъскава гъста зеленина, покрита с пъпки. Растението много обича топлината. Отглеждането е възможно както в градината, така и в саксия. В процеса няма нищо трудно, дори неопитен цветар може да се справи. В субтропични условия растение от този тип расте със 150 см. Красотата на цветята изкупува усилията и повишеното внимание.

Катарантус цветя

Спазвайки правилата, лесно можете да отгледате цяла галерия от цветя от този тип. Ампелозният катарантус е многогодишно вечнозелено растение, идеално за отглеждане в саксии и саксии, както е показано на снимката. Листата са удължени, тъмнозелени на цвят и продълговати. Максималната дължина, която могат да достигнат, е 1,5 метра височина със стъблата. Самите цветя са с диаметър 8 см. В съцветията има 5 венчелистчета. Те се предлагат в бели, розови цветове с лилаво или жълто сърце.

Забележка! Периодът на цъфтеж продължава от май до октомври.

Катарантусът често се продава в магазините. Можете сами да отгледате тези красиви цветя. Такъв процес ще донесе много удоволствие на собственика си и ще бъде възнаграден с положителни емоции благодарение на цъфтящите храсти.

Вариант за декориране на фасадата на къщата с плантатор

Ампелозен катарантус: отглеждане от семена

Подготовка на семената

За да получите зрели семена, трябва да отглеждате храста при стайни условия, при подходяща температура, влажност, осветление, напомнящи тропиците. Резултатът може да бъде постигнат само след шест месеца.

Не е трудно да се отглежда ампелен катарантус от семена. Преди сеитбата е необходимо да се дезинфекцират семената. Те се увиват в парче марля и се потапят в слаб разтвор на манган (съотношение 2 грама на 1 литър вода) за 30-40 минути. Засаждането се извършва в края на зимата - началото на пролетта. Обикновена дървена кутия служи като контейнер за разсад.

Забележка! Посейте семена на дълбочина 2 см. Почвата трябва да е влажна. Покрийте с черна торба или филм отгоре.

Оптималната температура е 23 градуса. След появата на издънки, филмите се отстраняват от саксиите и температурата се понижава до 20 градуса. След 2 седмици добавете малко количество тор (фосфор). Тъй като листата се появяват на багажника, катарантусът се засажда 3-4 издънки в една саксия. Всичко това се прави, за да се получи обемен и буен храст. В бъдеще цветето се държи на перваза на прозореца, но не на пряка слънчева светлина.

Възпроизвеждането на ампелния катарантус също е възможно:

  • Резници
  • Чрез разделяне на храста

Размножаване на катарантус чрез резници

Прост метод се използва от обикновените градинари. Клоните се вземат като резници след резитба с пъпки на багажника. Те се поставят в чаша вода или директно във влажна земя. Покриват го и с черна торба и спазват температурния режим в стаята от 23 градуса.След няколко дни се случва вкореняване. Вероятността за такова възпроизвеждане на растения е 97 процента.

Разделяне на храста

В средата на пролетта от главното стъбло се отделят независими издънки с коренова система. Всяка кълня се поставя в отделна саксия и се полива обилно. Важно е да запомните, че яркото слънце може да навреди на растението. След няколко дни корените се вкореняват и настъпва успешен растеж. Следващите стъпки след отглеждането са подходящи грижи и внимание.

Размножаване у дома

Отглеждане и грижа за катарантус у дома    

Katarantus ampelous е непретенциозен, но все пак трябва да се погрижите за него. Трябва да се полива навреме, за да се следи температурата.

Важно! Цветето не трябва да се държи на пряка слънчева светлина. Това може да доведе до заболяване и дори смърт.

Оптимална светлина и комфортна стайна температура

Необходимата температура трябва да бъде между 18 и 23 градуса. Не забравяйте за родословието на цветето (тропици). През пролетта трябва редовно да изнасяте растението в градината или точно навън. Важно условие за това растение: топло, леко време.

Цветето най-често се поставя на перваза на прозореца. Ако в стаята няма прозорец или има малко слънчева светлина, се създава изкуствено осветление. Трябва да използвате обикновена крушка от 150 вата на квадратен метър. Това е напълно достатъчно за такова светолюбиво същество.

Поливане и влажност

Правилното и навременно овлажняване на почвата и въздуха е на второ място след слънчевата светлина. Обилното поливане се извършва при горещо време 2 пъти на ден. Много е важно да се следи влагата в почвата.

С излишък на вода, кореновата система се разпада и цветът умира. Нивото на влажност в помещението може да се контролира с помощта на специален апарат (овлажнител). Ако това не е възможно, трябва да пръскате растението с вода от спрей бутилка всеки ден.

 Допълнителна информация! Изсипвайки експандирана глина в тава с гърне, можете да задържите влагата в стаята за дълго време.

Вътрешният катарантус се нуждае от повишено количество влага.

Цвете в подходящите условия.

Типични болести и вредители

Красивият външен вид е знак за здраво растение. Летаргия, сухи листа, блед цвят - всичко това показва неправилни грижи и условия на задържане.

  • Появата на петна и подутини по повърхността на листата, както и абсцеси в долната част. Причината за това е повишената влажност на въздуха и почвата.
  • Жълти или сухи краища на листата - липса на влага.
  • Малък брой цветя. Това се случва много често през студения сезон.
  • Повишена коренна активност - време за трансплантация.
  • Паразитите, кърлежите, паяците паяци са опасни врагове. Те се носят от вятъра, пренесени от други растения. Най-добрият начин за справяне с тях е дезинфекцията. Необходимо е да се навлажни четката в алкохолен разтвор и да се третират веднъж седмично всички засегнати области.

Катарантус Ампелни в дивата природа

Възможни проблеми при отглеждане на катарантус

Ампелозният катарантус е топлолюбиво растение. Основната му нужда е комфортна температура в стаята или извън прозореца. Зависи от местоположението на цветето. При правилно спазване на всички точки за грижа за цветята, не трябва да възникват проблеми. След като отхвърли цветята, катарантусът в знак на благодарност ще представи на собственика си красиви кафяви цветя, както и гъст храст. Той ще виси величествено от височина 2 метра или от обикновен перваз на прозореца. В южните райони ампелният катарантус може безопасно да се отглежда на открито, тъй като отглеждането и грижите в такъв топъл климат ще са от полза за цветето и няма да се превърнат в тежест за собственика му.

Забележка! При липса на светлина цветята на катарантуса се деформират, стават по-издължени и променят цвета си.

Такова уникално цвете е прекрасна интериорна декорация не само за къща или апартамент, но и за фасадата на сграда.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина