Как цъфти ампелна лобелия - бяла, синя, синя

Lobelia ampelous се използва широко за озеленяване на балкони и веранди, поставя се в окачени кошници и саксии. Тези растения привличат с обилен и дълъг цъфтеж, както и разнообразие от цветни цветове.

Описание

Лобелиите от ампелни сортове имат издънки с дължина до 40-50 см. Те се разклоняват силно, образувайки буен храст. Стъблата, достигнали височина 20-25 см, започват да се огъват и спускат. Резултатът е истинска каскада от цветя. Листата са малки, овални. Цветя с размер от 1 до 2 см. Отглеждат се сортове с бели, сини, сини, виолетови, люлякови и розови цветя. Периодът на цъфтеж продължава от май до първата слана.

Бяла лобелия

За ваша информация! Въпреки факта, че някои сортове се наричат ​​червени, животновъдите все още не са получили истинско червено за королите. Максимално може да е тъмно розово или люляково.

Район на разпространение в природната среда

Родът Lobelia има над 300 вида. Това растение е космополитно, т.е.разпространено е в по-голямата част от света. Повечето от тях са обитавани от субтропиците. Следователно, лобелия в умерен климат се отглежда главно като едногодишна. В Русия представители на този род се срещат и в естествените местообитания. Например, лобелия на Дортман (Lobelia Dortmanna L.), приседнала лобелия (Lobelia Sessilifolia). Отглеждат се основно 20 вида с декоративна цел.

Популярни сортове

Ампеловите лобелии се различават по дължината на издънките, размера на листата и цветята и цвета на пъпките. Развъждани са ранни цъфтящи сортове.

Бяло:

 • Регата Blue Splash цъфти със сини и бели цветя. Различава се в началото на цъфтежа (почти месец по-рано от другите сортове). Растението се разклонява силно, поради това храстът изглежда обемно;
 • Бялата каскада цъфти през юни и остава да цъфти до септември. Устойчив на студ. Тази лобелия е каскадно бяла, грижите и отглеждането на която се състоят в обилно поливане и навременно хранене;
 • Регата White се отличава с буен цъфтеж, бърз растеж.

Сорт лобелия Регата Морско синьо

Син:

 • Синята каскада расте на височина до 25 см, цветята са малки (1 см), но има много от тях. Цъфти от средата на юни. Издържа на сянка и хладно лято;
 • Морската синя регата има богат, ярко син цвят. Пролетно цъфтящ сорт.

Син:

 • лобелия ампелна регата Сапфир. Цветът на венчелистчетата има дълбок нюанс на синьото, напомнящ на скъпоценния камък със същото име. Ранно цъфтящо растение;
 • Сапфирът цъфти по-късно от регата Сапфир, но се отличава със своята устойчивост на студ. Светлолюбив сорт;
 • Lobelia Niagara ampelous е гъст храст. Издънки с дължина до 40 см. Цъфтежът започва през юни и завършва през есента. Листата и цветята са малки.

Червен:

 • ампелна лобелия Червената каскада в топлите райони се отглежда като многогодишно растение. Венците са оцветени в розово и люляк;
 • Маркизата има каскадна форма с червени цветя. Обилно цъфтящи;
 • Серпентинът отговаря на името си. Различава се с многоцветни цветя, които могат да бъдат лилави, сини, сини, люлякови, бели.

Условия за отглеждане

Лобелиите не са взискателни в грижите. За тяхното успешно отглеждане и обилен цъфтеж са ви необходими:

 • слънце или полусянка;
 • глинести или песъчливо-глинести типове почви с неутрална или слабо кисела реакция.Ако земята е тежка, тогава е възможен застой на вода, в резултат на което ще се развие гъбата на черния крак;
 • умерено поливане без продължително изсушаване на почвата;
 • Оплождане. В процеса на растеж те се подхранват с азотен тор, с пъпки - с фосфорно-калиеви торове.

Отглеждане на лобелия от семена

Семената са много малки, поради което при засаждане те се смесват със сух пясък в съотношение 1:50.

Забележка! Можете да ги посеете на тънък слой сняг в контейнер, като в същото време семената ще претърпят стратификация - леко охлаждане, след което ще се издигнат по-бързо и по-приятелски.

Лобелия семена

Сеитбата се извършва по време на интензивно увеличаване на слънчевите дни през февруари-март. Тогава разсадът няма да се разтегне поради липса на светлина. Не е необходимо да се поръсват със земя, достатъчно е да се поддържа влагата в почвата, понякога да се проветрява контейнерът.

Забележка! За да се запази влагата, контейнерът е покрит със стъкло или найлоново фолио. Поливането се извършва от спрей бутилка.

След няколко седмици разсадът ще поникне. Времето за проветряване постепенно се увеличава и след това капакът се отстранява напълно. Когато първите истински листа растат в разсад и издънките достигнат 3-4 см височина, те се гмуркат. След достигане на височина от 6-7 см, се препоръчва да се прищипят растенията, за да се увеличи разклонението им.

Лобелия резници

Това е по-ефективен начин за поддържане на сортовите качества на растението майка. За това се избира здрав, здрав екземпляр. Резниците трябва да са без цветя, в противен случай те ще изразходват силите си за цъфтеж. Дължината на сегментите трябва да бъде 8-10 см. За по-добро вкореняване можете да използвате коренообразувател: корен, хетероауксин, епин. След това резниците се поставят във вода или предварително подготвена почва.

Кацане на открит терен

Когато отминат пролетните студове, разсадът може да бъде засаден навън. Lobelia може да издържи на малки студени щракания с температури до 0 ° C. По това време можете да го изолирате с покривен материал. Обикновено среднодневното време трябва да достигне 15 ° C.

Разстоянието между растенията трябва да бъде 10-15 см. Разсадът се засажда в добре просипани дупки, а след засаждането земята отново се пролива.

Забележка! Ако киселинността на почвата се повиши, тогава към нея се добавят креда, гасена вар или доломитово брашно. Можете да използвате счупени черупки от яйца. Иглолистните растения, растящи в този район, са показател за кисела почва.

Болести и вредители

Lobelia е доста устойчива на болести. По принцип, в процеса на растеж на разсад, цвете може да бъде ударено от черен крак. В този случай повредените растения се отстраняват, земята се изсушава леко и се проветрява. Можете леко да разхлабите почвата с клечка за зъби. Ако растенията са много удължени, внимателно се изсипва слой рохкава почва или вермикулит.

Когато се появят листни въшки или акари, растението се третира с инсектицид. След 10-14 дни се извършва многократна дезинфекция.

Комбинация с други растения

Lobelia ampelous изглежда страхотно при едно засаждане. Можете да засадите 2-3 различни сорта в една кошница. Освен това се съчетава добре с петуния, здравец и теменужки.

Ако обръщате голямо внимание на ампелната лобелия (напоявате я навреме, изрязвате удължените издънки, извършвате профилактика срещу вредители), тогава тя ще ви благодари с буен цъфтеж, който ще продължи цялото лято. Неговите ярки, ефирни каскади ще създадат празнично, тържествено настроение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина