Дипломи ампелни или мандевил - домашни грижи

Какво цвете на дипломацията (мандевил)? Това красиво растение (лиана), което се отличава с гъста и буйна зеленина и ярки грамофони, принадлежи към семейство Кутрови и е родом от Латинска Америка. По принцип дипломатическата собственост се намира в съвременния ландшафтен дизайн за украса на сгради, стени, подпори и др. Тази култура е непретенциозна в грижите. Статията допълнително описва характеристиките на цветето Mandeville: домашни грижи, възможности за отглеждане и разновидности на културата.

Видове дипломация

Цветето Mandevilla е популярно оранжерийно растение, което има няколко имена: Mandevilla, бразилски жасмин или балсам, мексиканско дърво на любовта и боливийска роза. Удоволствие е да отглеждаш диплома в градина или у дома, независимо от вида.

Дипломи в саксии

В света има повече от 100 вида от това цвете. Най-популярните са:

 • ампелни дипломи. Увивно растение с бърз растеж, лъскави овални листни плочи. Ароматните цветя с форма на фуния са съставени от пет венчелистчета в бяло, розово, пурпурно или червено. Възрастен храст може да има до 80 цветя, които няма да опаднат повече от седмица;
 • Дипломатическото имущество е червено. Лиана с яркозелени листа, красиви кадифено червени цветя, които достигат 12 см в диаметър, 30 см дължина. Нуждае се от умерено поливане;

Мандевил

 • Дипломатическото имущество е жълто. Има скъсени стъбла и се нуждае от допълнителна подкрепа. Жълтите цветя са присъщи на сорта Opal;
 • Mandeville Lutea Tropical Dream. Сортът се отличава с ярко жълти цветя под формата на грамофони;
 • Дипломатическа собственост на Цървена звезда. Червените цветя с бяла звезда са достатъчно големи, достигайки височина 70 см. Този вид лоза се нуждае от малко засенчване; Mandeville започва да цъфти през април и завършва през ноември. През горещия сезон се нуждае от обилно напояване на листата всеки ден.

Забележка! Препоръчително е да работите с дипладения с ръкавици, като не позволявате на децата да се грижат за процеса и грижите, тъй като съдържа отровен сок.

Мандевил е растение, което обича просторни саксии и расте бързо, радвайки с уникалния си външен вид.

Дипломатически имот ampelous (mandeville): грижи в градината

Дипломите в градината са винаги красиви: плътна, тъмнозелена лъскава зеленина и ярки екзотични цветя няма да престанат да изумяват с красотата си. Ако отглеждате лоза в градината (например, оставете я да премине над беседка или стена, украсете стара зеленчукова градина и т.н.), тогава Мандевил ще покрие изцяло опората със своите упорити стъбла и ще се изкачи до 2 м в височина.

Оградни дипломи

Много хора засаждат диплодезия в двора или в градината в близост до стопански постройки, не само за да ги облагородят и украсят, но и за допълнителна защита (за животните е трудно да преминат през стъблата на растенията). Резултатът е невероятно красива зелена ограда, която ще се превърне в основния акцент в пейзажа.

Има и стайна версия на диплома, за която е лесно да се погрижите в случай на разцъфнала култура, както и на улицата. Но най-добре е да отглеждате растението в двора. Именно на улицата Мандевил цъфти по-добре и украсява територията.

Дипломатическите цветя се нуждаят от ярка естествена светлина, така че това трябва да се вземе предвид при избора на място за засаждане на разсад. Най-оптималната почва за дипломиране е тази, която се състои от пясък, мъх, градинска почва в равни пропорции.Това цвете изобщо не понася студени ветрове и слабо дренирана почва.

Характеристики на отглеждането на растение с ампелна дипломация:

 • домашните грижи изискват ежедневно поливане и пръскане;
 • необходима е опора под формата на рамка, багажник или каишка, по която лозата ще се промъква;
 • редовно отстраняване на повредени и мъртви листа;
 • редовен контрол на вредителите;
 • през пролетта и лятото, редовно подхранвайте диплоденията с минерални торове.

Забележка! Превантивното и терапевтично лечение на Mandeville от вредители и болести се извършва с инсектициди или разтвор на сапун за пране.

Възпроизвеждане на дипломацията (Mandeville)

Цветето Mandeville, което се размножава чрез резници, е най-добре да се засажда между средата на пролетта и средата на юли. През пролетта можете да вземете зелени млади издънки за това, а през лятото са по-зрели резници.

Изрезки на дипломацията

Правила за отглеждане на диплопия в градината:

 • по време на резитбата на резници Mandeville, трябва да се уверите, че на стъблото има две двойки листа;
 • долната част на летораста непременно се обработва с фитостимулант;
 • за да могат корените да се вкоренят, трябва да направите почвена смес от торф, пясък и сух мъх (в равни пропорции).

След около четири седмици първите резници ще се появят върху резниците на растението, след което диплоденията може да бъде засадена в саксии.

Тъй като цената на лозите далеч не е бюджетна, много градинари събират семена и след това сами ги покълват. Размножаването на растенията чрез мустаци и семена също е възможно, въпреки че отнема повече време.

Правила за размножаване на цвете чрез семена:

 • за покълване на семена е необходима температура на въздуха 22-28 ° C;
 • имате нужда от почва с леко кисела среда и лека текстура;
 • не се допуска стагнация на вода, въпреки че почвата трябва да бъде постоянно мокра.

Средно семената покълват от 2 до 4 месеца и през това време те изискват специални грижи. Това не е много удобно, така че много хора размножават растението, като използват финиши, които се появяват в горната част на леторастите.

Защо Мандевил не цъфти

Основните причини, поради които Mandeville не цъфти: растението у дома не е достатъчно осветено, има малко влага, въздухът е сух или почвата е бедна. Зимата не е много благоприятно време за растение, но през студения сезон можете да отглеждате цвете у дома.

Дипломи в градината

Дипладенията е цвете, което зависи от достатъчно влага и слънчева светлина. Освен това трябва да наблюдавате оптималната влажност на въздуха и подхранването на земята. На сянка диплодемията изобщо не цъфти, а на сянка може да пусне само малки съцветия. Ако се отглежда у дома, тогава може да се добави изкуствено осветление.

При лошо поливане цветята няма да се образуват, но застоялата вода също ще доведе до смъртта на растението (корените ще започнат да гният, а листата ще пожълтеят). Но торенето с минерални торове ще помогне да направите цветното легло буйно.

Следвайки тези прости правила, можете да отгледате невероятна лоза. С навременно поливане, прилагане на превръзка, диплоденията ще бъде буйна и ярка.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина