Pelargonium бръшлян - домашни грижи

Много хора смятат, че здравецът е донякъде старомодно растение, чиито скромни червени и бели цветя едва ли ще украсят дом. Но всъщност това не е така, здравецът има много красиви сортове и един от тях е бръшлянът Pelargonium. Това е много привлекателно цвете, буйно, цъфтящо обилно, с много каскадни издънки. Това е ампелен сорт, саксии с такива здравец със сигурност ще украсят беседка в градината, тераса или балкон.

Описание на растението

Бръшлянният здравец се нарича още пълзящ, което само по себе си отразява характеристиките на това растение. Стъблата на този сорт са ампелни, листата са подобни на бръшлян не само по форма. Те имат гладка повърхност с фин, фин блясък. Мушкатото от този вид има доста мощни издънки. При повечето сортове те могат да достигнат 1 м дължина. В същото време издънките се придържат добре към всякакви издатини на вертикални повърхности, бързо се издигат нагоре и в бъдеще, избледнявайки, могат да разпръснат семена наоколо.

Розов и бял пеларгониев бръшлян

Този сорт има и удължени дръжки. Те се характеризират с зонтични съцветия, обединяващи 10-15 относително малки цветя. Пъпките на този вид здравец са ярки. Но цветята на повечето сортове вече са по-светли на цвят. Въпреки че се срещат както тъмно лилави, така и алени сортове, преобладават бяло-розово и люляково.

Предимства и недостатъци на бръшлян пеларгония

Здравеят бръшлян е популярен сред много производители на цветя поради следните предимства:

  • наличието на голям брой сортове с разнообразна форма и цвят на цветята. Има и пъстри сортове, които изглеждат привлекателни дори когато избледняват;
  • лекота на отглеждане, тъй като това е много неизискващо растение, с което може да се справи дори начинаещ цветар;
  • обилен цъфтеж;
  • повечето сортове се коренят добре както в земята, така и във водата.

Що се отнася до недостатъците, този вид здравец практически ги няма, с изключение на един. Пеларгониевият бръшлян хибернира трудно в обикновен градски апартамент. Но това е разрешим проблем, опитни цветари съветват в такива случаи да се използват допълнителни ултравиолетови лампи за осветление.

Забележка! Това често е по-лесно, отколкото зимуването на тези растения е хладно.

Характеристики на грижата за здравец от бръшлян

Много начинаещи производители, купуващи цвете като пеларгония, мислят, че тъй като това растение е родом от субтропиците на Южна Африка, то се нуждае от добре овлажнен въздух и слънчева светлина, а също така толерира добре топлината. Всъщност това не е така и по-долу ще разгледаме нюансите на отглеждането на това цвете у дома.

Грижа за бръшлян на пеларгония: какво да се има предвид

За да може пеларгонията буквално да даде водопад от цветя, трябва да намерите правилното място за него. То трябва да е отворено и достатъчно слънчево, но с предположението, че е умерено фотофилно растение.Айви здравец понася добре пряката слънчева светлина, но тя повече обича дифузната светлина.

Цъфтяща ампелна пеларгония

Освен това се нуждае от надеждна защита от вятър и екстремни температури. Особеността на това растение е, че често толерира леко застудяване по-лошо от силно настинка. Що се отнася до високите температури, летните жеги не увреждат надземната част на цветето, но корените не го харесват. Някои производители съветват в такива дни да поставяте саксиите с растението върху подноси с влажен субстрат.

Важно! Ако собственикът иска да осигури на растението добър микроклимат, тогава оптималната температура за лятото ще бъде 20-25 ° C. През зимата трябва да е в диапазона 12-15 ° C, но е допустимо понижение до 8-10 ° C.

Характеристики на отглеждането на здравец от бръшлян и домашни грижи

Пеларгонията е същият здравец, така че почвените смеси за цъфтящи стайни растения са подходящи за него. В магазините можете да намерите и специална смес за пеларгоний. Препоръчително е да се използва лека глинеста почвена смес за това растение. Той трябва да съдържа много калий, но трябва да има минимално количество азот. Факт е, че бръшлянният здравец (пълзящ) ампелен с изобилие от азот образува много зелени листа, но цъфти много по-зле.

Поливането трябва да бъде умерено. Това растение понася добре сухия въздух. Ясно е, че ако дъждът е преминал и здравецът расте зад балкона в специална кутия, не е необходимо да се полива няколко дни след това. Това цвете лесно ще оцелее при недостатъчно количество влага във въздуха или почвата. Ситуацията е много по-лоша при прекомерна влага. Лесно може да доведе до появата на гниене и тогава целият храст ще изчезне.

Пеларгониев бръшлян-листен махлен сорт

Важно! В никакъв случай не трябва да навлажнявате растението, като го напръскате от спрей. Когато капки вода ударят листната плоча, те могат да предизвикат гниене.

Размножаване чрез резници

Бръшлянният здравец, тоест ампелен, най-често се размножава чрез стъблени резници. Най-добре е тази процедура да се извърши през август-септември. Средната дължина на стъблените резници, подходящи за размножаване, трябва да бъде 5-15 cm.

Важно! За размножаване на растения, опитни цветари се препоръчват да вземат полу-лигнифицирани резници, зелени отгоре.

Резниците трябва да бъдат отделени от майчиния храст с остър нож. Не можете да ги откъснете, тъй като това може да увреди растението. Така получената облицовка се оставя за един ден, като се изчака резените да изсъхнат правилно. След това, с цел дезинфекция, те се третират с активен въглен (въпреки че е по-добре да се вземат дърва).

За да се вкоренят резниците, се препоръчва предварително калциниране на почвата във фурната, така че там да не могат да попаднат инфекции или вредители. Резниците се засаждат на разстояние 2 см един от друг.

Размножаване на семена

Този метод на отглеждане се счита за твърде труден за начинаещи производители, подходящ е само за професионалисти. Ако все пак искате да използвате семената на растението, тогава най-доброто време за това идва през февруари и продължава до средата на април.

Можете да засадите разсад както в обикновена лека рохкава почва, така и в специални торфени таблетки, но само големи. Сеитбата се извършва в ями с дълбочина до 10 мм. В този случай почвата трябва да бъде добре навлажнена, просто може да се напръска предварително с пулверизатор. След това контейнерът със засадените разсад се превръща в импровизирана оранжерия, покрита с прозрачен филм. Тези саксии се поставят на добре осветено място, но не и на пряка слънчева светлина. Първите издънки трябва да се появят след около седмица. И след месец здравецът може да бъде трансплантиран в постоянни контейнери.

Забележка! Не всички сортове се размножават добре със семена. Много производители съветват варианти като Tornado. Представлява хибрид с червени цветя и дължина на леторастите 30 см.Кристалният хибрид също е подходящ за тези цели. Можете да отглеждате цветя у дома от няколко сорта наведнъж. Такъв комплект ще украси най-скромната лятна вила.

Подрязване и оформяне на храста

По принцип, образуването на бръшлян-листен храст на пеларгония е, че трябва да премахнете изсъхналите цветя навреме, както и да отрежете издънките през есента. Не ги съжалявайте. За да може растението да цъфти добре, те силно се отрязват, оставяйки по седем листа, но кореновите издънки не могат да бъдат премахнати. Ако храстът е нараснал през зимата, тогава ще трябва да се отреже през пролетта.

Болести и вредители от бръшлян здравец

Това цвете на практика не е податливо на болести. Но когато отглеждате на открито, трябва постоянно да наблюдавате, така че да не бъде изядено от паразити. Ако проблемът бъде установен в началния етап, те дори могат да бъдат премахнати ръчно, но ако ситуацията се стартира, ще трябва да приложите инсектициди.

Pelargonium бръшлян: най-добрите сортове

През годините на отглеждане на растения производителите на цветя са отгледали много сортове. Може би всяка редакция на списания за градинарство има своите фаворити, но има и признати лидери. Също така, ако желаете, можете да изберете микс, в който ще бъдат представени разнообразни нюанси на венчелистчета

Страхотни огнени топки бордо

Този сорт се отличава със своите венчелистчета с изненадващо бяло-бургундски цвят. Този сорт цъфти от късна пролет до късна есен. Можете да го отглеждате и на закрито. Издънките растат с около 40 см годишно. Този сорт много обича слънцето.

Пеларгониев бръшлян Велики огнени топки Бургундия

Бернардо

Това е махлен сорт с красиви розово-червени цветя. Обратната страна на венчелистчетата има по-светъл нюанс, често почти бял.

Страхотни топчета от огнено червено кадифе

Друг красив махлен сорт с червени цветя. Височината на храста е 30-40 cm.

Тоскана Бонета

Има различни цветови опции, но цветята така или иначе ще са големи, а издънките са дълги. Най-красивият вариант е с бели цветя, които образуват ефектна каскада.

Pac vicky

Това са големи цветя с коралов оттенък, венчелистчетата са много по-къси в центъра, отколкото по краищата. Като цяло растението е толкова непретенциозно, колкото и другите сортове.

Малайски

Това е един от сортовете на Тоскана, споменати по-горе. Различава се с ярки нюанси на венчелистчета в червени тонове.

Страхотни топчета от огън светлина лавандула

Сорт с плътни листа и големи съцветия. Цветовете му са бледо люляк, лавандула.

Розова диаграма

Луксозен сорт с ярко розови цветя, събрани в големи съцветия.

Страхотни топчета от пъпеш

Много красив растителен сорт. Цветовете му се отличават с наситено пурпурночервен нюанс, съцветията са плътни и големи. Сортът цъфти дълго време. Може да се отглежда както в саксии, така и в балконски кутии.

Пеларгониев бръшлян Големи топчета от диня

Като цяло, ако производителят се интересува от бръшляновата пеларгония, лесните грижи и обилният цъфтеж са основните аргументи в полза на растението. Той ще украси източната и западната страна на терасата. Този сорт се използва и за ароматерапия. Нищо чудно, че цветята му съдържат етерично масло, чиято активна съставка - гераниол - се използва в парфюмерийната индустрия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина