Хортензия дръжка или катерене - видове, засаждане и грижи на открито

Стъблената хортензия се нарича още къдрава или пълзяща. Това цвете има определени характеристики. Той е в състояние да достигне височина 10 м и има приятен аромат на мед. Културата изглежда страхотно в градината. За да расте растението пълноценно, трябва да се гледа правилно, като се вземат предвид характеристиките на сорта.

Описание на черешовата хортензия

Дръжната хортензия за катерене е много популярна сред градинарите. Това цвете често се използва за украса на парцели.

Произход

В природата културата често расте в иглолистни или широколистни гори. Цветето може да се намери в Корея, Япония, Сахалин. Като култивирано растение, то започва да се отглежда през 1865 г. - оттогава е станало широко разпространено.

Дръжковата хортензия изглежда много привлекателна и се използва активно за украса на градински парцели.

Характеристики на

Храстът се характеризира с доста големи тъмнозелени листа. Имат остра основа. С пристигането на есента листата пожълтяват и през ноември се рушат. Пълзящата хортензия може да приеме всякаква форма, обгръщаща различни предмети.

Освен това растението няма разклонен ствол. Тази функция често се използва от ландшафтните дизайнери. Те често комбинират растението с други цветя на сайта. Хортензията има плътни листа, които могат да засенчват прозорците на къщата и да ги предпазват от летните жеги.

Цветовете на храста са бели, бледорозови или лилави на цвят. Те образуват щитовидни съцветия, които достигат диаметър 20 см. Цъфтежът продължава повече от 2 месеца. Освен това започва в средата на юни.

Важно!Растението има подчертан аромат, поради което привлича пчелите и е отлично медоносно растение.

Растението може да има красиви бели цветя

Предимства и недостатъци

Основните предимства на катеренето на хортензия включват следното:

 • отлични декоративни свойства;
 • възможността за използване в ландшафтен дизайн;
 • добра зимна издръжливост.

В същото време за цветето е характерен съществен недостатък. Растението е в състояние да достигне впечатляващи размери, поради което трябва да бъде вързано за опора.

Зимоустойчивост

Културата е устойчива на замръзване. Нещо повече, при суров климат съществува риск от измръзване на леторастите. Младите растения растат много бавно. През първите няколко години те харчат енергия за изграждане на корени. Такива храсти са по-малко устойчиви на замръзване в сравнение с възрастните растения.

От 5-6 години хортензията под формата на лиана дава впечатляващ растеж и се отличава с обилен цъфтеж. През първите 2 години след засаждането се препоръчва да се спусне растението и да се покрие напълно. В по-напреднала възраст си струва да покриете само корените.

Сортове и сортове катереща хортензия

Пълзящото градинско растение има много видове и сортове. Те се различават по описание и характеристики.

 • Petiolaris

Това растение се използва активно за декорация на сайта.Това е най-високата разновидност на катерещата се хортензия. Културата може да достигне височина 25 м. Може да пълзи по земята или да сплита дървета.

 • Миранда

Тази култура се характеризира с приятен сладникав аромат. Къдрава хортензия Миранда има заострена тъмна зеленина, покрита с бели вени.

 • Кордифолия

Това е сорт култура джудже. Височината на растението не надвишава 1,5 м. Необичайният цвят на листата е характерен за Cordifolia. Отдолу имат бяло-зелен цвят. Цветята имат нежен кремав цвят.

 • Зимна изненада

Културата на сорта Winter Surprise принадлежи към групата на маломерните култури. Възрастен храст расте до максимум 2 м. Цветовете са бели. Растението най-често има зелени листа. Въпреки това, в зависимост от условията на отглеждане, те могат да станат червени или черешови.

 • Възползвайте се от шанс

Характерна особеност на сорта Teik e Chance се счита за бял кант върху листните плочи. Понякога те са напълно бели на цвят. Това подобрява декоративните характеристики на културата.

За доставка! Растението изглежда много впечатляващо дори извън периода на цъфтеж.

 • Лъч надежда

Тази култура има деликатен и деликатен аромат. Покрита е с красиви декоративни цветя и буйни листа. Катерещата се хортензия може да нарасне до 7 м. Растението е идеално оформено - това ви позволява да придадете интересни форми на храста.

Този сорт често се отглежда като почвопокривна култура. Тя е в състояние да увие опори и решетки. Цветето е прекрасно медоносно растение.

Има много разновидности на дръжковата хортензия

Засаждане в хортензия от лиана на открито

Засаждането и грижите за катеренето на хортензия на открито имат определени характеристики, които трябва да бъдат взети под внимание от начинаещи и опитни собственици на растения.

Избор на място и подготовка на почвата

За да успеете да отглеждате култури, струва си да изберете открити площи. Ще бъде възможно да се получи буен цъфтеж само ако има достатъчно осветление. Когато се засажда на сенчесто място, храстът ще расте бавно. В този случай върху него ще се образуват малки съцветия.

Растението се препоръчва да се засажда във влажна и дренирана почва. В същото време е забранено да се допуска постоянно преовлажняване на почвата.

Важно! Растението не е твърде взискателно по отношение на киселинността, но почвата трябва да съдържа торф. Във варовитата почва културата се развива много слабо.

До кои растения е по-добре да засадите

Най-често хортензиите се засаждат единично. Също така е допустимо комбинирането им с ниски храсти, гостоприемници, зърнени храни или декоративни треви. Освен това е възможна комбинация с цъфтящи едногодишни култури.

Как се засажда

Най-добре е да засадите 2-3 годишни растения на открита почва. В този случай трябва да се спазва интервал между разсад от 1 m.

Когато засаждате растение, трябва да следвате следната последователност от действия:

 1. Подгответе дупката за засаждане. Размерът му трябва да бъде 40 см. При засаждане в глинеста почва размерът трябва да се увеличи.
 2. Направете дренажен слой. На дъното на ямата трябва да се положи 10 см дренаж, а отгоре да се изсипе питателна почва. Дебелината му трябва да бъде 12-15 см. Използването на дренажен слой е задължително. В противен случай съществува риск от загниване на корените.
 3. Внимателно разнесете корените и поръсете с пръст. Струва си да се уверите, че кореновата шийка е разположена на едно ниво с повърхността на почвата.
 4. Поливайте засаждането обилно. 1 храст ще изисква поне 20 литра вода.
 5. Добавете слой мулч към кръга на багажника. Може да е торф или дървени стърготини. Мулчът помага да се задържа влагата в структурата на почвата и осигурява защита на корените.

Когато извършвате работа по засаждане, трябва да вземете предвид много характеристики.

Грижа за катерене на хортензия (лиана)

Хортензията за катерене се нуждае от адекватна и навременна грижа, която трябва да бъде всеобхватна.

Поливане

Отглеждането на хортензии е лесно. В този случай растението изисква достатъчно количество влага. При суша културата се пръска с вода три пъти седмично. Трябва да овлажнявате храста веднъж седмично. Това обаче трябва да се прави много обилно. За 1 храст си струва да използвате 20 литра вода.

Важно! Препоръчително е да поливате растението с голяма лейка. Това ще помогне да се постигне равномерна влага на корените.

Торене и подхранване

Трябва да нахраните растението няколко пъти през сезона:

 • В началото на лятото или в края на май си струва да се направи разтвор за оборски тор. За да направите това, агентът се смесва с вода в съотношение 1:10. Също така си струва да използвате минерални продукти. По време на вегетационния период такива средства се прилагат 3-4 пъти. Можете да използвате суперфосфат или нитрофос.
 • През есента трябва да нахраните хортензията с дървесна пепел. За 1 квадратен метър си струва да се използват 100 g от веществото.

Мулчиране и разхлабване

След всяко поливане се препоръчва разрохкване на почвата. Процедурата помага за насищане на корените с влага и хранителни вещества. В същото време трябва да се извършва много внимателно, за да се избегне увреждане на кореновата система.

Важно!След това почвата трябва да бъде покрита с мулчиращ слой, който предотвратява изпарението на влагата. Стърготини, торф, листа трябва да се използват като мулч.

Как да се обвържете с опора

Този вид хортензия се характеризира с бърз растеж, така че е необходимо храстите да се завържат към опора. Това ще помогне на културата да увеличи максимално своите декоративни свойства.

Подрязване

На този етап е възможно да се даде на храста привлекателен външен вид. Когато подрязвате, трябва да следвате тези правила:

 • изпълнявайте процедурата върху храсти на възраст над 3 години;
 • провежда сесия в началото на есента;
 • оставете 10 мощни издънки;
 • оставете 3-5 двойки пъпки на едногодишни издънки.

Цветето изисква правилна резитба

Подготовка за зимата

Растението има отлична устойчивост на замръзване. Въпреки това, младите храсти на възраст 1-3 години трябва да бъдат покрити. Ако се очакват необичайни студове, хортензията на дръжките също трябва да бъде изолирана. Такава необходимост обикновено възниква при отглеждане на култури в Сибир или Урал.

Размножаване

Има няколко метода за размножаване на културата. Всеки от тях има някои предимства и недостатъци.

Отглеждане от семена

Възпроизвеждането на хортензия по метод със семена се счита за много трудоемка процедура. Семената с малки посеви трябва да се засаждат в пластмасови или дървени кутии с хранителен субстрат. След засаждането контейнерът трябва да бъде покрит със стъкло. Кутиите трябва да се поставят на топло място с температура от +18 .. + 23 градуса.

Последващите грижи включват навременно поливане, поддържане на оптимална температура и влажност. След 1,5 месеца ще се появят първите издънки.

Важно! През април на храстите се появяват котиледонови листа, което е сигнал за гмуркане. Възможно е да засадите растение на открито само след 2 години.

Резници

Хортензията може да се размножава чрез резници. Това ще изисква процеси с размер 15 см. Процедурата се препоръчва в началото на лятото. В този случай е необходимо да изберете бягство, което съдържа поне 2 възли. От него трябва да се отстранят горната част и 2 долни листа.

След това резникът трябва да се третира със стимулатор на растежа и да се постави в смес от торф и пясък. Покрийте контейнера с фолио и понякога го отворете.

Растението може да се отглежда чрез резници

Разделяне на храста

За да разделите храста, трябва да го изкопаете. След това се отърсете от почвата и разделете на няколко фрагмента. Препоръчително е да направите това с остър нож.

След извършване на тази процедура, повредените зони трябва да бъдат поръсени с активен въглен. След това фрагментите от хортензия трябва да бъдат засадени на ново място.

Слоеве

За да отглеждате култура, трябва внимателно да огънете долната издънка към земята и да я фиксирате. В този случай почвата трябва да е влажна и рохкава. В зоната на контакт със земята трябва да направите разрез и да го покриете с торф.

Когато на слоя се появят корени, той трябва да бъде отделен от майчиния храст и засаден на постоянно място. Размножаването започва през май или август.

Болести, вредители и средства за борба с тях

Растението често страда от атаки на паразити. Следователно трябва да се обработва всеки сезон. Това трябва да се направи два пъти с интервал от 1 седмица.

Също така, растението може да страда от хлороза. Тази патология е придружена от появата на светложълт цвят на листата. Разтвор на калиев нитрат ще помогне да се справите с проблема. Можете също да използвате железен сулфат.

Важно! Сивото гниене, засягащо зеленината, се счита за опасно заболяване. Фунгицидите ще ви позволят да се справите с него.

Използването на хортензия за катерене в ландшафтен дизайн

Културата често се използва в озеленяването. Може да се използва за украса на беседки, жив плет, градински сгради. Може да се направи телена опора, за да се гарантира, че реколтата расте правилно.

Културата често се използва в ландшафтния дизайн

Ампелозната хортензия (вид дръжка) расте добре във висящи саксии - може да се използва за украса на веранди и тераси.

Дръжковата хортензия е красиво растение, което е избрано от много производители. За да процъфти една култура, трябва да се грижи добре за нея. Тя трябва да включва правилно поливане, торене, резитба. Защитата срещу болести и вредни насекоми също е важна.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина