Ампелозен катарантус - какъв цвят

Ярък, ефективен, непретенциозен, подходящ за отглеждане навън и у дома - всичко това може да се каже за катарантуса. Тези, които все още не са запознати с това декоративно растение, трябва да му обърнат внимание. С минимални усилия от страна на цветарите можете да получите луксозна жива декорация на дома. Първо обаче трябва да разберете как ампелният катарантус се различава в отглеждането и грижите.

Ампелозен катарантус - що за цвете е, към кое семейство принадлежи?

Това растение принадлежи към семейство Кутровие и е малък вечнозелен храст. В естествените си условия Katarantus може да бъде доста висок (до 1,5 м), но растението, отглеждано у дома, в повечето случаи расте не повече от 50-60 cm.

Катарантус ампелен

Изправени, яркозелени стъбла се разклоняват силно, когато се приближават към върха. Листата са разположени плътно върху тях, достигайки дължина 7 см. Листната плоча има удължена форма и равен ръб. Цветята са ярки, достатъчно големи, с нежни венчелистчета.

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Невъзможно е да се определи точното място на произход на това цвете, тъй като площта на разпространение е доста широка. Катарантус се среща в Африка, Индия, Мадагаскар, Шри Ланка. Дълго време се смяташе, че цветето принадлежи на едно и също семейство с Зеленика, но по-късно тази теория беше изоставена.

Лечебните свойства на цветето

За медицински цели растението се използва в Мадагаскар и Индия. Използва се за лечение на кашлица и понижаване на нивата на кръвната захар. Съвременната фармакология също е признала възможността за лечение с катарантус. От него се произвеждат антинеопластични лекарства.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Катарантусът има много сортове, отглеждани селективно.

Аристократ

Сортът се отличава с буйни храсти и големи пъпки, които могат да бъдат боядисани в различни цветове (от снежнобял до лилав). Поради изобилието от ярки цветя и зеленина, сортът е чудесен за саксии, озеленяване и декорация на паркове.

тихоокеански

Сортът има миниатюрен размер - храстът расте не повече от 30 см височина. Тихият океан цъфти рано и се отличава с голям брой пъпки. Венчелистчетата се предлагат в различни нюанси, поради което цветята имат различни имена:

 • Бургундия - винени листенца с бяло сърце;
 • Epricot - цветя с цвят на праскова с червен център;
 • Бяло - бели венчелистчета с яркочервен център;
 • Red Cooler - плътни червени венчелистчета.

Първата целувка

Това е друга колекция от сортове Catharanthus, която включва 13 нюанса. Такива сортове са в голямо търсене в Северна Америка, където това растение е спечелило най-високи награди.

Сортове катарантус

Каскада

Храстът рядко расте повече от 15 см височина.Издънките от този сорт са пълзящи, при някои видове те могат да достигнат дължина до 75 см. В зависимост от сянката на венчелистчетата, цветето има различни имена, например Titan White или Cherry Bark.

Други

Горните сортове са най-популярни сред производителите на цветя. Съществуват обаче и редица сортови катарантуси с оригинални цветове, например Tatu Papaya, Tatu Black Cherry и Casanova. Друг представител на това семейство е Роуз Катарантус (Roseus Catharanthus).

Как да се грижим за катарантус у дома

Родината на цветето е топлите страни, така че растението трябва да поддържа подходящ температурен режим и схема за поливане.

Важно! Всички части на катарантуса съдържат токсични вещества, така че трябва да работите с него с ръкавици.

Осветеност и температурни условия

За добър растеж и обилен цъфтеж катарантусът се нуждае от температура от + 18 ... +25 градуса. Ако има временен спад до +10 градуса, растението ще го издържи стабилно. Продължителното охлаждане обаче е крайно нежелателно. У дома е по-добре да не поставяте цветето до отоплителната система.

Всички сортове декоративни растения са изключително чувствителни към светлина. Най-добре е да осигурите разсеяна светлина. У дома е препоръчително да поставите саксията на източните или западните прозорци. На улицата те избират място в полусянка.

Правила за поливане и влажност

Честотата на поливане може да варира. Това директно зависи от влажността на въздуха и температурните условия. Важно е да следвате няколко насоки тук:

 • Редовното поливане е необходимо, когато горният слой на земята изсъхне.
 • По-добре да има лек недостиг на влага, отколкото преовлажняване.
 • Ако влажността на въздуха е ниска, цветето се пръска ежедневно и прахът се изтрива от листата с влажна гъба.

Подхранване и качество на почвата

Катарантус ампелен расте най-добре в лек, богат на хранителни вещества субстрат. При засаждането си струва да изберете готова почва, подходяща за цъфтящи култури. Самостоятелното готвене изисква пясък (трябва да бъде обработен и измит), торф и тревна почва. Задължително е да се използва дренаж като долен слой.

Допълнителна информация. През пролетния и летния период катарантусът от всички сортове се препоръчва да се храни веднъж на 2-3 седмици. За тази цел са подходящи смеси за рози или всякакви цъфтящи растения. През зимата не се препоръчва да се прилага тор - цветето преминава в период на покой.

Размер на контейнера за цветя

Катарантусът расте изключително бързо, така че саксията трябва да бъде избрана малко по-голяма. Високите и тесни саксии са най-подходящи, което се обяснява със структурата на кореновата система на цветето. В този случай храстът винаги ще произвежда голямо количество зеленина и пъпки.

Подрязване и презасаждане

През първия месец на пролетта стайното растение трябва да бъде подновено. За да направите това, отрежете твърде дълги клони, повредени и сухи части.

През лятото можете да оформите красива, спретната корона чрез прищипване. Сухите цветя също се изрязват, за да образуват активно нови пъпки.

Ако зелениката Katarantus трябва да бъде трансплантирана, тази процедура се извършва чрез претоварване. По това време е важно да се провери състоянието на корените и, ако е необходимо, да се отстранят всички повреди.

Засаждане на катарантус на открито

Ако храстът се планира да бъде засаден на открито, за това се избират само разсад (не семена). Силните издънки се засаждат в почвата в края на пролетта. Това се обяснява с чувствителността на цветето към ветровете.

Катарантус на открито

Особености на цъфтящите растения

Всички видове катарантус, независимо от сорта, имат колелоподобна цветна структура. Пъпката се състои от малък плътен венец и 5 правилни венчелистчета. Повечето сортове имат сложен цвят - краищата на венчелистчетата се различават по цвят от сърцевината.

Период на активност и почивка

За зимата производителите на цветя препоръчват да се присади розовият зеленикав катарантус във временни контейнери и да се прибере вкъщи. Веднага след като се затопли и температурата се стабилизира, цветята отново се трансплантират на открито.

Методи за възпроизвеждане на цветя

Катарантусът може да се размножава по няколко начина:

 • използване на резници;
 • чрез разделяне на майчиния храст;
 • семена.

Размножаване чрез резници

Засаждането чрез резници се извършва, както следва:

 1. Резниците се разделят - това са апикалните издънки, чийто размер е от 4 до 6 см. Предпоставка е наличието на листа върху резниците.
 2. Издънката се поставя във вода, докато се появят корените, след което се засажда в земята.
 3. За бързо вкореняване част от листата от издънката се отрязват.

Размножаване на катарантуса

Вкореняване в земята

След като резникът е засаден в почвата, покрийте го с торба или пластмасова чаша. Важно е редовно да отваряте мини оранжерията за проветряване и поливане.

Допълнителна информация... По време на вкореняването цветето трябва да се полива много внимателно, тъй като излишната влага води до неговото разпадане.

Размножаване чрез разделяне на храста

Храст за възрастни може да бъде разделен на няколко по-малки храста. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Извадете растението от саксията, разделете коренището на няколко части. Инструментът трябва да бъде остър и дезинфекциран.
 2. Разфасовките по корените се обработват с въглен.
 3. След засаждането растението не трябва да се полива няколко дни, а само да се пръска.

Отглеждане от семена

Семената нямат време да узреят от домашните цветя, така че е по-добре да закупите семенен материал за засаждане в цветарски магазин. Сеитбата на цветя трябва да се извърши предварително, тъй като от момента на сеитбата до появата на пъпки са необходими около 70 дни.

Покрийте кутията с пръст и засетите семена с фолио. Разсадът се появява след 7-8 дни. Разсадът трябва да се отглежда на добре осветено, топло място. От време на време разсадът трябва да се полива внимателно.

Засаждане на семена от катарантус

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Състоянието на катарантуса розово GF може да се влоши по редица причини:

 • Летаргията и мекотата на листата често се проявява при липса на влага и прекомерно излагане на слънце.
 • Редки цъфтящи или малки пъпки са резултат от хипотермия на цветето или липса на място в саксията.
 • Друга причина е появата на вредители. Люспите, листните въшки, охлювите, паяковите акари и белокрилките обичат да атакуват цветето.

Как да се справим с тях

Ако болестта по растенията е свързана с неправилна грижа, достатъчно е да се коригират условията на задържане, за да се възстанови. Ако причината е атака на насекоми и охлюви, е необходимо храстите да се третират с инсектициди.

Разкошен цъфтящ катарантус

Вечнозеленият храстов катарантус може да бъде отлична декорация както за балкон, ако е поставен в контейнери или кутии, така и за цветни лехи, роботи и алпинеуми. Някои сортове са предназначени за отглеждане в окачени саксии. С подходящи грижи, спазване на температурния режим и напоителната схема, катарантусът ще зарадва с ярък цъфтеж от началото на май до края на ноември.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина