Ficus Daniel - описание и правила за грижи

Фикус Бенджамин Даниел принадлежи към семейство Цветков. Всъщност това е дърво. Декоративният външен вид и малкият размер правят фикуса любимо растение у дома. При добри грижи може да достигне височина от 2 метра. Родът е богат на сортове, които се различават по размер на листа, цвят, форма.

Как изглежда фикусът Бенджамин Даниел, към кое семейство принадлежи?

Даниел (Даниел или Даниела) е популярен представител на многобройния род фикуси. Притежава високи декоративни качества, прост и икономичен процес на отглеждане. Лист дълъг 6 см, тъмно зелен. Сортът фикус на Бенджамин е непретенциозен. Елегантният фикус Даниел, наподобяващ бонсай, е уникална възможност за трансформиране както на работното място, така и на домашния уют. Грациозни листа, оградени в бяло. Меки гъвкави клони, надежден красив багажник, изключителна непретенциозност в поддръжката и грижите - това не е пълен списък, който характеризира естетическото растение.

При добри грижи фикусът достига 2 метра височина

При естествени условия, в тропиците на Южна Азия и Северна Австралия, където е топло и влажно през цялата година, фикусът на Даниел расте в огромно дърво. Как да се грижа за него у дома?

Популярни сортове:

  • Екзотични;
  • Къдрава;
  • Фентъзи (фентъзи);
  • Monique;
  • Златен моник;
  • Наоми (Наоми);
  • Naomi Gold.

Ficus изисква редовно поливане

Характеристики на грижите за растение у дома

По-добре е да не поставяте Ficus Daniel на балкона, тъй като ултравиолетовите лъчи бързо изгарят листата. В този случай е препоръчително да се придържате към следния температурен режим: през студените сезони температурата в помещението не трябва да бъде по-ниска от +15 ℃. През лятото е оптимално режимът да се поддържа 20-25 ℃. Осветлението обича ярко и разсеяно, като се вземе предвид ориентацията на страните. Западът или изтокът са добри решения за поставяне на цветя. Ако декоративното растение е от южната страна, тогава в жегата трябва да осигурите чист въздух.

Допълнителна информация! Поливането се извършва въз основа на състоянието на почвата. През лятото е достатъчно поливането два пъти седмично.

За напояване се използва утаена вода, температурата й не трябва да е по-ниска от въздуха в помещението. Ако използвате студена и течаща вода, тя ще изгори корените. Цветето реагира дори на скъпарски грижи от собственика. Предпочита умерената влажност в помещението. Без подходящото количество слънчева светлина ярките листа променят цвета си. Цветът на листата също може да се промени по време на растежа на цветето.

Rich Ficus Green Daniel

Особености на поливането през лятото

Вземете под внимание дебелината на дренажния слой на дъното на саксията. Ако е голям, тогава корените няма да могат да получат достъп до вода и растението ще умре.

Буквар за Ficus Daniel

Почвата, закупена от магазина, в който първоначално е бил засаден фикусът, не е стандарт. Препоръчително е да пресадите цветето 3 седмици след покупката. Субстратът с ниска киселинност е добро решение. Струва си да се съсредоточите върху готови смеси. Също така има възможност за смесване на копка и листни зеленчуци в равни пропорции. Ficus ще хареса тази почва. Цветето се подхранва от средата на пролетта до началото на есента. За тази задача се използват не само готови основи, но и самостоятелно приготвени продукти според инструкциите стъпка по стъпка.

За цветето е подходяща специална почва

Особености на грижите през зимата, период на покой

Ранната есен е времето за разсаждане на фикус. Първо се приготвя просторна саксия, която трябва да е на полусянка. Почвата е развита и напоена обилно. След пресаждането на цвете горната част на почвата е покрита с материал, който задържа влагата. Поливането се извършва сутрин или късно вечерта. През деня саксиите не се поливат. Водата се изпарява много бързо, без да има време да проникне в почвата. Няма да има полза от дневното поливане. През есента те се хранят с торове.

През зимата цветето е в покой

Зима

През този период от време, домашната грижа за фикус Даниел има функции. Цветето е в кратък период на сън. Той натрупва хранителни вещества, необходими на пъпките за по-нататъшен цъфтеж през следващия сезон. През зимата, особено при слънчево време, фикусът се полива редовно. Изсушените долни листа се откъсват, а напълно избледнелите стъбла се отстраняват.

Забележка! Както всяко тропическо растение, фикусът на Бенджамин Даниел е термофилен. През зимата той обича температури до +18 ℃.

Препоръчително е да поставите растението на стойка, тъй като то не понася течения и охлаждане на кореновата система. При липса на светлина през есенно-зимния период, когато растението или корените се охладят, то губи листата си.

Блум

Ако разгледаме плодовете на фикуса, те донякъде напомнят на плодове. Вид грах с изключителна оригиналност. Не очаквайте безпрецедентна гледка. Ficus е известен не с цветя, а със сочна зеленина. Той създава настроение, приятелска, успокояваща атмосфера.

Подрязване

Сортът Даниел е интересен и защото гъвкавите му клони са склонни към резитба. Можете лесно да ги оформите в желаната форма. В същото време професионалистите засаждат 2-3 цветя в една саксия, така че стволовете им да се преплитат, образувайки едно растение.

Как се размножава фикус Даниел

Според описанието този сорт се размножава чрез резници, лесно дава корени във вода или почва. Преди вкореняване измийте млечния сок от долния разрез на резника. В противен случай има блокиране на жизненоважни линии и корените може да не се образуват.

Прехвърляне

Растението се трансплантира през пролетта и лятото. Младите дървета - веднъж годишно през пролетта, възрастните големи екземпляри - веднъж на няколко години. Саксия за млади цветя се взема с няколко размера по-големи от предишната. Понякога при много активен растеж е необходимо да се трансплантира два пъти през лятото.

Заслужава си да се знае! Когато условията се променят към по-добро, растението възобновява растежа си. На растенията се обръща повече внимание през есента и зимата.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Фикусите са придирчиви към местоположението си. Ако дървото е поставено на едно място, тогава е по-добре да не го местите. Ficus Daniel е чувствителен към всяко движение. Ето защо е по-добре веднага да изберете място за постоянно намиране на растение. Това правило често се използва от много градинари и любители на растенията. Сортът е особено чувствителен към промените в околната среда.

Ficus дава усещане за комфорт

От вредителите, Ficus често е засегнат от мащабното насекомо, псевдо-мащабното насекомо, брашнестата гъба, белокрилката, листните въшки, паяковите акари. Популярно се смята, че всяко фикусово растение носи усещане за топлина и уют в къща, в която расте добре.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина