Каланхое Дегремона "дайгремонтиана" - как цъфти

Един от най-разпространените и широко използвани видове каланхое в народната медицина е Дегремона. Назъбените му листа, обсипани с „деца“, са истинска визитна картичка. Вземането на цвете у дома е толкова лесно, колкото и черупките с круши - просто помолете приятелите си за „бебе“ (пъпка за разплод) за развод.

Каланхое Дегремона - как изглежда

Тревистият сочен каланхое daigremontiana принадлежи към рода каланхое (лат. Kalanchoe) и семейство Crassulaceae (лат. Crassulaceae). Растението има право стъбло без клони със средна височина 60-100 см. Листата са с триъгълна форма с лъскава повърхност, боядисани в зелено, понякога с червеникава граница по ръба.

Каланхое Дегремона

Листната плоча има назъбен ръб, огънат навътре, на всяка от нейните скилидки растат дъщерни растения - пъпки, които се наричат ​​„деца“. Всяка такава пъпка вече има корени, следователно, падайки на земята, тя бързо се вкоренява.

Каланхое Дегремона е от Мадагаскар. Пернатият поглед е свързан с него, но е лесно да ги различим един от друг, тъй като децата са характерна черта само на Дегремон.

Внимание! По време на периода на цъфтеж е невъзможно да се събира растителен сок за медицински цели, тъй като той става отровен. Това е друг сигурен начин да го различите от пера.

Разплодни пъпки по ръба на листата на Kalanchoe Degremona

Накратко за историята на външния вид, лечебните свойства

Растението е описано за първи път от германския градинар и ботаник Алвин Бергер през 1914 г. Каланхоето става широко разпространено в Европа от 1925 г., а малко по-късно е въведено в СССР. Лечебното сочно растение придоби огромна популярност и скоро се установи на почти всички первази на прозореца в страната.

Лечебните свойства на растението са многобройни:

 • противовъзпалително;
 • кръвоспиращо;
 • заздравяване на рани;
 • антиалергичен;
 • бактерицидно;
 • имуномодулиращи.

Каланхое Дегремона с розови "деца"

Лечебният ефект се оказва не само от растителния сок, получил официално признание в медицината. При каланхое перисто и дегремон разликите по отношение на заздравяването не са толкова големи. В къщата, където се намира саксията с каланхое, въздухът се изчиства от патогенна микрофлора.

Каланхое Дегремона - домашни грижи

Много упорит сукулент оцелява дори когато собствениците го помнят само от време на време. Но с подходящи грижи, външният вид на короната му ще се отличава със своята красота и разкош.

Осветеност и температурни условия

Светлолюбиво растение може да расте на полусянка, но предпочита слънчеви южни и югоизточни прозорци. Оптималните светлинни часове са 10-12 ч. В разгара на лятото си струва да оставите саксията на източния или западния прозорец, за да избегнете изгаряния по листата, но през зимата ще работи само южният прозорец или ще има допълнително осветление задължително.

При липса на светлина стъблата са силно опънати

Правила за поливане и влажност

Каланхое Дегремона се чувства чудесно на сухия въздух на апартаментите, изобщо не се нуждае от пръскане. В листата и стъблата се натрупва влага, която сукулентът харчи много пестеливо за нуждите си.

Престоят в напълно суха почва не води до смъртта на цветето, по-скоро ще умре в наводнена почва, в която корените му бързо ще започнат да гният. Каланхое се полива само след като почвата изсъхне до една трета от височината на саксията.

За справка! За 3 зимни месеца трябва да поливате не повече от 2 пъти.

Подхранване и качество на почвата

Оптималният състав на почвената смес за засаждане на каланхое:

 • 1 част пясък;
 • 2 части компост;
 • 2 части листна почва.

За най-добра ронливост могат да се добавят допълнително натрошен въглен и вермикулит. Подхранване ще се изисква не повече от 2-3 пъти на сезон и само през топлия сезон.

За справка! За торене Degremona използва течни комплексни торове за сукуленти в минимална концентрация.

Размер на контейнера за цветя

Саксията се избира според размера на кореновата система. Той е повърхностен при сукулента, така че дълбоките контейнери не се използват. Предпочитание се дава на керамични ниски и широки саксии, които имат добра стабилност.

Особености на трансплантацията на растения

Трансплантацията на възрастни растения се извършва рядко - веднъж на 3 години. Но през първите 2-3 години се прави ежегодно, като напълно се променя почвата на свежа.

Целта на трансплантацията е да се увеличи капацитетът на саксията с 1,5-2 см ширина и височина, а също и да замести почвата, като се отърве от натрупаните в нея соли. След разсаждането поливането се възобновява след няколко дни, като се дава време на корените да се аклиматизират.

Цъфтеж и период на покой на растението

Цъфтежът на каланхое дегремона в естествената му среда настъпва ежегодно. В закрити условия ще трябва да работите усилено, за да вземете цветя. За да направите това, в рамките на един месец е необходимо да осигурите на растението сурови условия:

 • дневна светлина за 4-5 часа, през останалото време саксията се изважда в тъмен шкаф или се покрива с непрозрачна капачка;
 • поливането и храненето се спират.

След месец те продължават да се грижат в стандартния режим. Това стимулира сукулента да изхвърли цветните дръжки. Ако каланхое не иска да цъфти, тогава растението е твърде младо и процедурата трябва да се повтори след 6-12 месеца.

Вид и форма на цветята

В края на дълъг (40-60 см) дръжка с червеникав оттенък се образува сложна четка, състояща се от еднакви увиснали пъпки, цъфтящи под формата на розови звънчета.

Венчето е образувано от пет слети венчелистчета. 8 големи червени тичинки завършват с големи тъмнокафяви прашници. Жълтият плодник прилича на разцепена метлица. При опрашване от всяка пъпка се оформя кутия с малки семена вътре.

Съцветие на каланхое дегремон

Размножаване на каланхое дегремон

Ако е на разположение растение от всякаква възраст, тогава неговите издънки и пъпки са най-добрият посадъчен материал. Само при тяхно отсъствие се поръчват семена, които могат да бъдат получени по пощата.

Семена

Недостатъкът на метода на семената е краткият срок на годност на семената, които губят кълняемостта си за по-малко от година. Освен това разсадът трябва да създаде почти стерилни условия (почвата и контейнерите за засаждане трябва да бъдат стерилизирани).

Сеитбата се извършва на повърхността на почвата, без задълбочаване. Навлажнете леко с пулверизатор и покрийте със стъкло или филм. Разсад трябва да се очаква за 2-6 седмици.

Младите разсад могат да се гмуркат на етап 3-4 листа.

Маточни пъпки

Плодът на пилото е 100% независимо растение със собствена коренова система. Веднага се засажда в почвата и се осигурява стандартна грижа.

Брудна пъпка отблизо

Резници

Изрязването на короната е завършеното изрязване. Може да е с всякакъв размер, това няма да повлияе на вкореняването. Стъблото се оставя да изсъхне на въздух за 1-2 дни и след това веднага се засажда в почвата.

До образуването на кореновата система (1,5-2 месеца) рядко се извършва поливане, когато почвата изсъхне добре, в противен случай съществува голям риск от гниене.

Възможни проблеми при отглеждането на дегремона

Грешката на неопитните производители е да се опитат да принудят сукулента да се разклони. Той не е способен на това. Ако стиснете върха на главата му, това ще доведе до бързо изчезване.

Също толкова често срещана грешка е заливът. Излишната влага води до бързо загниване на корените. В такива случаи само подмладяването ще помогне - напълно отрежете долната част с корените и след това вкоренете короната.

Има ли болести и вредители

На закрито сукулентите са застрашени от следните често срещани вредители:

 • листна въшка;
 • паяк;
 • щит и фалшив щит.

Те се третират с акарициди и инсектициди ("Aktara", "Iskra-M"). Ако се открият признаци на гъбично заболяване (кафяви или черни сухи или плачещи петна по листата), най-добре е да се подмлади растението или да се третира с фунгицид с широк спектър на действие.

Каланхое Дегремона е желан гост във всеки дом. Красивото и лечебно растение не създава неприятности, но винаги ще осигури най-ценната лечебна суровина за заболявания на очите, ушите, носа и настинки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина