Популярни сортове саксифраж цвете - описание

Saxifrage е известен със сортове с напълно различни характеристики на съцветия и зеленина. Повечето сортове са лесни за грижи, което прави цветето изключително популярно.

Биологично описание

Saxifrage е тревисто многогодишно растение. Част от семейство Камнеломкови. Родът е най-големият по отношение на броя на видовете в това семейство. Някои видове са включени в Червената книга.

Saxifrage на открито

Допълнителна информация! Цветето получи това име поради способността си да расте в бедни на хранителни вещества скалисти среди, включително по планински склонове.

Височината на растението може да бъде различна в зависимост от вида, от 5 до 70 см. Листата са с различна форма, като съцветия. Повечето сортове имат сивкав варовик върху листната повърхност. Някои сортове наподобяват на външен вид мъх. Цветята са малки. Дълъг цъфтеж.

Популярни видове и сортове

Саксифражът, чиито видове са много разнообразни, много често се използва в ландшафтния дизайн.

Саксифражът на Арендс

Сортът принадлежи към сорта бриофит саксифраж и е най-разпространен сред производителите на цветя. Височината на растението е 10-20 см. Широколистната част е подобна на кръгли меки възглавници. Листата са с наситен зелен оттенък, съцветията се издигат на дълъг дръжка. Цветовете са бели или розови. Периодът на цъфтеж е в края на май - началото на юни.

Саксифраж с три вилици

Височината на листата е само 5-7 см. Хибридът се използва като покритие на земята. Листата са издълбани, тъмнозелени, дебели. Дръжките са пурпурни. Цветята цъфтят на дълги дръжки. Съцветията са бели, петлистни.

Saxifrage paniculata

Saxifrage paniculata saxifraga paniculata се отличава с месести заострени листа. На повърхността на листа има синкав цвят. Съцветията са бяло-жълти. Цветята са малки, събрани в метли. Предпочита да расте на богата на вар почва.

Saxifrage paniculata

Сянка на саксифраж

Saxifrage сенчести saxifraga urbium variegata предпочита да расте на полусянка. Листата на сенчестия саксифраг е буйна, богата на зелена сянка, висока 10-15 см. Сянката variegata saxifrage цъфти през май-юни. Цветовете са малки, бели, незабележими.

Плетен саксифраг

Видът принадлежи към стайни растения. През лятото домашният саксифраг може да се засажда като ампелно растение навън. Листата са овални, покрити с меки люспи. Листата са зелени с бели ивици, долната страна е лилава. Стайното цвете се отличава с невзрачни цветя. Цъфти от май до септември.

Soddy saxifrage

Височината на растението достига 20 см. Цветовете на съцветията са бяло, червено и розово. Периодът на цъфтеж е от май до юни. Широколистната розетка расте добре. Цветето може да расте дори на слабо кисела и бедна на хранителни вещества почва. Практически не се нуждае от допълнително хранене.

Допълнителна информация! В домашните градини най-често засажданите сортове саксифраг са Purple Mantle, Clarence, Cotyledon, Flamingo, Harvest Moon и Hoxi's saxifrage.

Saxifrage мъх

Различава се с пълзящи издънки. Листата са плътни, изумрудени на цвят. Краищата се дисектират на тънки издънки.Цветовете са малки, млечни. Сортът получи това име поради приликата с мъха.

Кръглолистен саксифраг

Кръглолистният саксифраж нараства от 15 до 60 см. Листата е гъста, закръглена. Ръбовете са назъбени. Цъфти от юни до август. Цветята се появяват на дълги дръжки, събрани в метли. Цветята са бели с червени точки по венчелистчетата.

Други видове и сортове

Описание на други сортове:

 • Блатният саксифраг е включен в Червената книга на Московския регион. Височината на растенията варира от 10 до 40 см. Стъблата са изправени, листата са в тъмно блатен цвят. Цветята са жълти.
 • Снежната лопатка расте главно в Арктика. Височината на растението е около 20 см. Листата са зелено-червени. Цветовете са бели, дребни, събрани в големи сферични съцветия. Стъблото е единично, по него не растат листа. Периодът на цъфтеж е в средата на лятото.
 • Саксифражът с противоположни листа расте в зоната на тундрата. Листата са малки, срещуположни. Стъблата образуват буйни, зелени гъсталаци. Цветовете са розови, до края на лятото стават люлякови, самотни. Диаметър до 2 см. Цъфти по-близо до ранната пролет. Гледката се използва за украса на алпийски пързалки. Сортът е включен в Червената книга на Мурманска област.
 • Манчжурският саксифраг се отличава с пъстри листа. Принадлежи към джуджета, образува много корени. Кореновата система е близо до почвата. Листата са плътни, тъмнозелени. Цветовете са розови, събрани в хлабави съцветия. Цъфти два пъти годишно - през лятото и по-близо до есента. Предпочита да расте в тъмни области, където има разсеяна светлина.
 • Saxifrage твърдолист предпочита да расте на ливади и блатисти почви. Свободната дървесина се образува, докато расте. Листата са с клиновидна форма, блатен цвят. Много жилав на допир. Цветовете са дребни, жълти. Петлистна форма. Периодът на цъфтеж е от юни до юли. Зимоустойчива, непретенциозна култура. Предпочита да расте на полусянка в богата на калций почва.

Снежен саксифраг

Особености на грижите и отглеждането на растенията

Стайното растение саксифраг е непретенциозно. За да расте нормално, достатъчно е правилно да се организират и поддържат грижите. Условия за отглеждане:

 • Не се нуждае от често поливане. Необходимо е да се напоява почвата, тъй като тя изсъхва. След като цветът на саксифраж расте, той сам ще задържа влагата в почвата.
 • Не е необходимо да се плеви почвата. Просто трябва редовно да изваждате плевелите.
 • Заслон не се изисква през зимата. Тъй като растението е местно на север, то може да оцелее дори при много тежки студове.

Цветето е устойчиво на болести и вредители. Болестите могат да се появят поради неправилна грижа.

Важно! Пресушаването на почвата може да доведе до появата на акари. Прекомерната влага може да причини брашнеста мана и ръжда. Най-опасните вредители са листни въшки и червеи.

Контрол на вредителите и болестите

Болестите със Saxifrage се борят със следните методи:

 • чрез пръскане с препарати, съдържащи мед;
 • използвайте инсектициди от паякови акари;
 • от брашнеста мана помага лечение с Fundazol;
 • пръскането с Karbofos помага от червея;
 • с ръжда в растението, засегнатите листа се отрязват и се напръскват с фундамент;
 • листни въшки се унищожават чрез пръскане със сапунен разтвор с добавяне на пепел.

Не можете да правите без прилагане на горната превръзка на земята. Не е препоръчително да се използват азотсъдържащи вещества като торове.

На бележка! Най-добре е да поливате храстите със суперфосфат или да използвате костно брашно.

Подхранване и размножаване

Стайните растения се хранят целогодишно. Можете да използвате същите торове като за външни растения. През пролетта и лятото торенето се прилага на всеки 2 седмици. През есента, веднъж на всеки 45 дни. През зимата на всеки два месеца.

Цветето се размножава по няколко начина. Най-често срещаните са резници и разделяне на храста.Можете да започнете размножаването само след цъфтежа. Как протича присаждането:

 • Притиснете дългите издънки (антени) към земята и фиксирайте.
 • Поръсете с пръст, вода и се уверете, че почвата е винаги влажна.
 • През есента мулчирайте почвата и покрийте с листа.
 • През пролетта трябва да проверите как са се вкоренили мустаците и да ги отрежете от майчиното растение.
 • Отделете отделно.

За размножаване чрез разделяне на храста са подходящи възрастни, добре израснали храсти. Изкопайте растението и разрежете коренището на няколко парчета (не много малки). Поставете ги на нови места. Те се вкореняват бързо. Веднага след разсаждането почвата се полива обилно с топла вода.

Домашно растение

Кацане на открито:

 • семената могат да бъдат засадени директно в открита почва;
 • разсад трябва да се появи след 2-3 седмици, ако след това време те не са поникнали, тогава те вече няма да поникнат;
 • преди сеитбата към почвата се добавят торф, дернова почва и речен пясък;
 • разстоянието между разсад преди разсаждане е оставено 20 cm.

За засаждане на разсад е по-добре да изберете тъмно и сухо място. Основното е, че влагата не застоява.

Забележка! Когато се отглеждат в южните райони, където слънцето пече, ще трябва да създадете потъмняване. Растението ще умре на слънце.

Саксифрагът е интересно растение, родено на север. Той е в състояние да оцелее дори при силни студове, поради което е станал толкова разпространен в средната лента, където студовете могат рязко да ударят.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина