Chlorophytum crest - описание и грижи у дома

Сред стайните растения има шампиони в непретенциозността. Понякога изглежда, че те са в състояние не само да растат, но и да цъфтят при всякакви условия и с малко или никакви грижи. Това са качествата, които притежава Crested Chlorophytum. Това цвете радва с пищна зеленина, перфектно почиства въздуха и в същото време изисква минимум внимание и грижи. Ще бъде полезно да разберете по-подробно какво е хлорофитум, дали слънцето обича и как се размножава.

Chlorophytum crest: описание и характеристики

Цветето принадлежи на огромното семейство Liliaceae, а неговата родина е Южна Америка. Понякога можете да чуете друго име за хлорофитум - зелена лилия. Най-вероятно това се дължи на факта, че листата на тези растения имат сходна форма.

Chlorophytum crest - красиво и непретенциозно стайно цвете

Листата на хлорофитум са линейни и могат да достигнат 70-80 см дължина. Цветът на листната плоча е светъл или тъмно зелен с надлъжна бяла ивица по краищата или в центъра, в зависимост от сорта. Има сортове с особено дълги и тънки листа, а някои имат бежови или млечни ивици.

Малки бели звездички на цветя са събрани в малки съцветия и са разположени на тънки дълги стъбла. След като цветята изсъхнат, на тяхно място се появяват розетки от листа с въздушни корени.

История за произхода

За първи път тревистият многогодишен хлорофитум комос е описан от ботаниците през далечния 18 век. Цветето завладя Европа само 100 години по-късно, но скоростта на разпространение беше много висока. Сред стайните растения хлорофитум с право се счита за най-често срещаните видове.

Трябва да се отбележи, че безспорното предимство на цветето е способността му да пречиства въздуха и да го напълни с кислород.

Важно! Chlorophytum crested играе ролята на своеобразен филтър в апартамента, освобождавайки фитонциди и неутрализирайки опасните въглеродни съединения във въздуха.

Често срещани сортове

От сортовете хлорофитум може да се събере много пъстра колекция, която ще изисква минимално внимание. Сортовете се различават помежду си не само по цвета на листата, но и по формата си.

 • Бони

Необичайният сорт има извита форма на листа, която прилича на обемни къдрици.

Бони

 • Laxum

Този сорт има най-тънките и доста къси листа - дължината им не надвишава 20 cm.

Laxum

 • Mandaianum

Компактен хлорофитум с оригинален цвят на листната плоча - тъмнозеленият фон е прекъснат от надлъжно жълта ивица.

 • океан

При този сорт характерната ивица не минава в центъра на листа, а по краищата.

океан

Характеристики на домашните грижи

Разбира се, хлорофитумът може да расте в почти всяка среда. Но за да бъде цветето здраво, да расте интензивно и да цъфти, трябва да му бъде осигурен комфорт. За щастие на производителите на цветя, за това растение е достатъчен минимум, което не може да не угоди.

Малка таблица с правилата за грижи ясно потвърждава това.

Фази на развитиеОтчитане на дневна температура в градусиПоказания за нощна температура в градуси
Сеитба+24+23
Разсад+22+21
Пресаждане+19+18
Блум+17+20 в слънчеви дни
Плододаване+20+18

Изпълнението на такива прости правила е всичко, от което се нуждае хлорофитумът и дори начинаещите в цветарството могат да се грижат у дома.

Период на цъфтеж

Chlorophytum crest цъфти почти непрекъснато. Дали през зимата има малки интервали, но цветето не изпада в състояние на покой.

Въпреки факта, че цветята на растението са малки и прости, растението изглежда доста привлекателно по време на цъфтежа. Този ефект се постига от факта, че съцветията са разположени в краищата на дълги, извити издънки. Създава впечатление на зелен фонтан с бели пръски по ръба.

Цветовете на хлорофитум са малки и прости

Важно! По време на периода на цъфтеж грижите за хророфитума остават непроменени. Достатъчно е да се извършват планирани дейности.

Подрязване

Хлорофитумът не се нуждае от интензивно подрязване и оформяне. Но поради факта, че растението има способността да освобождава множество цветя, на мястото на които се образуват деца, за него са приложими определени методи за подрязване.

Корените с въздушни корени трябва да бъдат частично отстранени. Тази процедура се извършва по две причини:

 • Голям брой магазини могат да развалят външния вид на цветето. Деца, които вече са достигнали големи размери, засенчват основното растение.
 • Цветето отделя много енергия за растежа на розетките и въздушните корени. Премахването на свръхрастежа има благоприятен ефект върху състоянието на майчиното растение и стимулира растежа на нови листа.

Също така е добра идея да отрежете пожълтели листа и да съкратите изсъхналите връхчета, за да поддържате привлекателен външен вид.

Внимание! Листата трябва да се отстраняват внимателно с ножица, без да се докосва изхода.

Размножаване

Размножаването на Chlorophytum с гребени е толкова лесно, колкото и грижата за него. Използват се няколко метода, като например:

 • отглеждане от семена;
 • вкореняване на розетки с въздушни корени;
 • разделяне на храста.

Методът на резници за това цвете не е от значение, тъй като той няма издънки като такива и листата не могат да бъдат вкоренени.

Сеитба на семена

За да се получат семена, кутиите се оставят на растението за узряване. Семената се събират, накисват се в стимулатор на растежа и се засяват във влажна хранителна почва. Изгражда се подслон и се поставя на топло място.

Допълнителните грижи се състоят в поливане и проветряване на оранжерията. Във фазата на 3-4 истински листа, розетките се гмуркат в отделни контейнери.

Този метод се използва рядко. Много по-лесно и по-бързо се размножава хлорофитум, използвайки други методи.

Вкореняване на обекти

Много е лесно да се получи млад екземпляр от хлорофитум чрез вкореняване на розетка с въздушни корени. Такива разсад вкореняват бързо, дори без много усилия и парникови условия.

Внимание! Не трябва да се отделят местата за вкореняване от издънките. Вкореняването може да се извърши в същия контейнер, в който расте майчиното растение.

Ако въздушните корени са добре развити, тогава можете веднага да засадите розетките в земята. В противен случай разсадът се поставя предварително с вода, за да стимулира растежа на корените. Освен това процесът се извършва стъпка по стъпка:

 • дренажът се излива на дъното на подготвения контейнер и след това питателна почва;
 • правете малки вдлъбнатини, малко надвишаващи обема на корените;
 • поставете гнезда, поливайте в дупката и покрийте с останалата почва;
 • не е необходимо повторно поливане, но при високи температури на въздуха е необходимо.

За по-нататъшно успешно вкореняване е необходимо да се поддържа постоянна влажност на почвата и въздуха. Веднага след като младите растения започнат да растат, поливането се намалява до стандартни обеми.

Разделяне на храста

Най-често този метод за разплод е приложим едновременно с планирана трансплантация на хлорофитум. Това е толкова просто, колкото вкореняването на обекти. Самият процес се извършва по подобен начин, единствената разлика е в размера на контейнера.

Delenki може да се засажда не само в саксии, но и на открито за летния период.

Важно! Извадете кореновата система от саксията и извършете разделяне много внимателно. Корените на цветето са чупливи и крехки.

Прехвърляне

Кореновата система на хлорофитум е не само обемна, но и склонна към активен растеж.Поради тази причина цветето изисква трансплантация поне веднъж на две години и е по-добре да се извършва ежегодно. Интензивният растеж на леторастите изисква достатъчно количество хранителни вещества в почвата и замяната на почвата е необходима за растението.

Кореновата система на хлорофитума е склонна към активен растеж

Трансплантацията се извършва по същата технология като вкореняването, но има някои нюанси:

 • Обемът на саксията трябва да бъде по-голям от размера на кореновата система. Необходимо е да оставите разстояние от 5-6 см от корените до стената.
 • В дъното на контейнера трябва да има дренажен слой и поне 3 дренажни отвора.
 • Не погребвайте растението твърде дълбоко в почвата. Центърът на изхода трябва да бъде най-малко под нивото на земята и всяка пръст, която е паднала върху него, трябва да бъде внимателно отстранена.
 • За по-добро вкореняване всички въздушни издънки се отстраняват и се оставят за размножаване.

Тези прости указания ще ви помогнат да трансплантирате правилно растението си. В знак на благодарност за новата хранителна почва и достатъчно място за растеж, хлорофитумът ще освободи много нови листа и съцветия.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Chlorophytum crest почти никога не се разболява и рядко е засегнат от вредители. Но понякога неблагоприятните условия могат да влошат външния вид на растението или да забавят растежа му.

Снимка 9 Това прекрасно цвете на практика не боледува

Най-честите промени, които се случват, са:

 • Цветът на листната плоча избледнява. Това може да се случи, когато растението е постоянно изложено на пряка слънчева светлина. Решаването на проблема е просто - трябва да пренаредите саксията на по-слабо осветено място с разсеяна светлина. Цветът ще бъде възстановен и новите листа вече ще имат нормален външен вид.
 • Върховете на листата изсъхват. Причината за такива промени е или липсата на влага в почвата, или прекомерната сухота на въздуха. Понякога липсата на хранителни вещества може да причини подобни проблеми. В такава ситуация трябва да се отрежат повредените части на листата, да се коригира режимът на пръскане и превръзка. Ако няма подобрение, можете да прибегнете до трансплантация.
 • Листата пожълтяват и падат. Ако това се наблюдава в отделни листа на възрастно растение, тогава най-вероятно процесът е естествен и няма заплаха. Масивното пожълтяване на листата, нейното увяхване и отмиране, най-вероятно се случва от преовлажняване на почвата. В този случай повредените части се изрязват и поливането се намалява.

Това са най-честите проблеми, които могат да възникнат при отглеждане на хлорофитум. Феномени като отпадане на цветя или масивна абцизия на листа не се наблюдават при цвете.

Паразитите могат да увредят растението, въпреки че това е рядкост при хлорофитум. Ако се установи такъв проблем, цветето се изолира от други растения и се третира с инсектициди.

Chlorophytum crest е едно от най-лесните за отглеждане стайни растения. Той се нуждае от минимално количество грижи и внимание. Това цвете не само ще украси къщата, но и ще помогне да се направи въздухът по-чист. Особено си струва да обърнете внимание на гребенестия хлорофитум за начинаещи производители, защото грижата за това растение у дома ще ви помогне да научите основите на отглеждането на стайни цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина