Спатифилум - листата пожълтяват: причини и лечение

Ако се отглежда спатифилум, листата по различни причини пожълтяват. Промяната в цвета на храста може да бъде свързана с неправилна грижа за растението, развитие на болести и нападения от вредители. За да се справите с проблема, първо трябва да установите провокиращия фактор. След това можете да изберете ефективни методи за грижа и лечение.

Как се появява пожълтяването на листата на спатифилум?

Спатифилум (Spathiphyllum) е популярно стайно растение, което има красиви зелени листа и бели съцветия. Цветето често се нарича „женско щастие”. Има и подобно растение, антуриум, известно като „мъжко цвете“. Може да се отглежда и у дома.

Пожълтяването на листата е резултат от неправилна грижа

Пожълтяването на листата е ненормален процес, по време на който те напълно или частично променят цвета си, стават жълти и губят своя тургор.

Важно!Старите листа могат да пожълтеят и да паднат - това се счита за естествен процес на подмладяване на културата. В този случай не се препоръчва да се притеснявате.

Ако нарушаването на сянката на листата стане масивно, трябва да обърнете внимание на състоянието на растението и да идентифицирате причините за проблемите. Това ще ви помогне да намерите правилните начини за лечение на цветето.

В повечето случаи има такива видове пожълтяване на културата:

 • Дръжките и листата стават жълти и изсъхват. Такива симптоми показват неправилна грижа за растението.
 • Листата пожълтяват и губят целостта си. В този случай трябва да обърнете внимание на задната част на листата. Те вероятно съдържат насекоми.
 • Листата са променили цвета си и са изсъхнали. Тази ситуация се наблюдава при прекомерно поливане.
 • Листните плочи са покрити с бели паяжини. Този симптом показва атаки от паякови акари.
 • Листата стават отпуснати и изсъхват. Най-често този симптом се причинява от твърде ниска стайна температура.

Други симптоми, които съпътстват появата на жълт оттенък по листата, включват кафяви петна, гниещи стъбла, плесен на повърхността на земята. Понякога листните плочи могат да почернеят.

Възможни причини за жълти листа и сухи връхчета

Много градинари се интересуват защо листата на спатифилум понякога пожълтяват. Може да има доста причини.

Естествено стареене на цветето "женско щастие"

Появата на жълтеникавост върху листните плочи се дължи не само на наличието на заболявания. За спатифилума са характерни някои характеристики. Измирането на старите листа се счита за напълно естествена ситуация. Преди това те губят естествения си цвят.

Вирусни и гъбични инфекции

Спатифилумът се счита за достатъчно устойчива култура, която рядко е изложена на развитието на болести. В този случай нарушаването на правилата за грижи води до инфекция с гъбички и вируси.

Проблемите могат да бъдат причинени от заболяване

Когато храстът е заразен, съществува риск от кафяво-кафяви петна. Те растат бързо и постепенно заразяват всички листа.Освен това задната част на плочите може да бъде покрита с плаки, тънки паяжини и бели бучки.

За да избегнете развитието на болестта, трябва да следвате агротехническите препоръки. Рискът от развитие на вируси и гъби се увеличава с излишната влага или ако растението се държи в стая с прекалено хладен въздух.

Важно! За да не зарази закупения храст спатифилум, той трябва да бъде поставен под карантина за известно време. За това растението се поставя на разстояние от други култури.

Вредни насекоми

Пожълтяването на листата може да се дължи на атаки на паразити. Най-често цветето страда от атаки на брашнести червеи, трипси, паякови акари.

Ако се открият паразити, храстите трябва незабавно да се третират с инсектицидни препарати. Появата на почвени вредители е в основата на трансплантацията и оплождането на растенията.

Недостиг на основни микроелементи и минерали в почвата

При липса на хранителни вещества растението променя цвета си неравномерно. Обикновено изглежда като мозайка. В този случай на зелените листа се появяват жълти петна или обратно. Понякога вените губят цвета си или само те запазват цвета си.

За да се избегнат проблеми, растението трябва да бъде правилно хранено.

В повечето случаи тези симптоми показват недостиг на бор, желязо, калций. За да се справите с проблема, трябва да направите следното:

 • заменете почвата в саксията с по-лека и рехава - тя трябва да е леко кисела;
 • поръсете храста с железен хелат или добавете минерален комплекс;
 • използвайте сложни торове 2-3 седмици след трансплантацията;
 • използвайте топла мека вода за напояване и пръскайте 2 пъти на ден.

Важно! Обикновено спатифилумът се сблъсква с липса на хранителни вещества по време на периода на цъфтеж, тъй като това време се счита за трудно и изисква много енергия от растението. Следователно си струва системно да се хранят цъфтящите храсти.

Недостатъчно или прекомерно осветление

Спатифилумът се нуждае от достатъчно светлина. Въпреки това, пряката слънчева светлина върху листата провокира изгаряния. Те наподобяват жълти петна или ивици.

Такова растение трябва незабавно да бъде преместено на ново място или да се образува сянка. Препоръчително е да поставите спатифилума на северния или източния прозорец.

Сух въздух

При недостатъчна влажност на въздуха краищата на листата започват да пожълтяват. В същото време цветът на малка част от листните плочи се променя. Те пожълтяват в краищата - не повече от 1-2 мм. Останалите запазват естествения си зелен цвят.

Увеличаването на влажността ще помогне да се справите с проблема. Ако върховете на листата изсъхнат върху храста на спатифилум, трябва да пръскате храстите с топла и мека вода два пъти на ден. Също така, близо до саксията, си струва да поставите контейнер с вода или да излеете мокра експандирана глина в палета.

Внимание! Ако спатифилумът не расте, върховете на листата изсъхват, трябва незабавно да предприемете действия. В противен случай листата ще потъмнеят и ще изчезнат напълно, а цветето ще изсъхне за кратко време.

Ниска стайна температура или течение

Намаляването на стайната температура или наличието на течения провокира промяна в цвета на листата. В този случай по ръба на листните плочи се появява жълт цвят. Има и друга реакция на студ, която се проявява под формата на потъмняване на листата. Това се дължи на охлаждането на корените поради студено поливане.

В този случай трябва да спрете да използвате студена течност и да преместите цветето на по-топло място. За да се ускори възстановяването на културата, тя трябва да се напръска с разтвор на Epin.

Неправилно поливане

Ако режимът на напояване бъде нарушен, съществува риск от излишък или липса на влага.

 • В първия случай зеленината изсъхва и потъмнява. В същото време върху него се появяват черни или кафяви петна. Такива процеси са свързани с постоянното навлажняване на кореновата система. Струва си да намалите броя на поливанията, така че почвата да изсъхне добре. След това трябва да навлажнете почвата само когато изсъхне.
 • Ако спатифилумът е изправен пред липса на влага, листата му изсъхват и пожълтяват. Сушата е по-малко опасна за цветето, отколкото преовлажняването. В този случай е достатъчно да напоите храста. Ако това не помогне, поставете тенджерата в съд с вода. Това трябва да се прави за четвърт час.

Стрес в наскоро закупен спатифилум

Понякога производителите на цветя са изправени пред пожълтяване на листата на наскоро закупени растения. Това се дължи на адаптирането на културата към нови условия. Следователно, след покупката, тя трябва да бъде трансплантирана в нов хранителен субстрат. Ако е необходимо, струва си да смените пота. Той трябва да бъде със същия размер като кореновата система.

Ново растение си струва да се презасади

След пресаждането цветето трябва да се постави на топло и добре осветено място. Ако е необходимо, трябва да се полива. Разрешено е храненето на културата само месец след преместването на ново място.

Важно! След 3-4 седмици цветът на листата се възстановява. Те се издигат нагоре, придобиват по-твърда текстура и по-ярък нюанс.

Лечение на цветя "женско щастие"

Ако цветето вече е болно, то се нуждае от реанимационни мерки. В същото време помощта трябва да започне възможно най-рано, за да се спаси растението. Действията зависят от провокиращия фактор.

Когато реколтата е изчерпана, много производители започват да прилагат голямо количество тор. Не се препоръчва да правите това - по-добре е да преместите цветето на нова почва.

При пресаждането кореновата система се поръсва със земя на същото ниво. Строго е забранено да се задълбочава точката на растеж - това ще се отрази негативно на цветето.

Листата могат да побледнеят веднага след пресаждането. Това е естествен процес. Следователно не е нужно да ги отрязвате. Когато листата паднат, може да се приложи тор. В този случай дозата се намалява 2 пъти.

Когато храстът е повреден от вредители, се използват инсектициди

При силен растеж на културата пресаждането е много проблематично. В такава ситуация си струва внимателно да извадите горния слой на почвата и да го замените с нов плодороден субстрат. В такава ситуация режимът на хранене не трябва да се променя.

Ако културата е засегната от паразити, те трябва да бъдат премахнати. За това цветето трябва да се измие със сапун или тютюнев разтвор. Ако има много вредители, по-добре е да използвате инсектицид. Трябва да се използва 2-3 пъти с интервал от 7-10 дни.

Важно! Препоръчва се обработката на самия храст и почвата. В горния слой на почвата живеят много паразити.

Как да се грижим за спатифилум, така че листата да не пожълтяват и да изсъхнат

Картина 6 Правилната грижа ще ви помогне да постигнете буен цъфтеж и красив цвят на листата.

За да може растението да расте и да се развива нормално, то се нуждае от висококачествени грижи. За да направите това, трябва да следвате тези правила:

 • осигуряват оптимални температурни условия и параметри на влажност на въздуха;
 • на етапа на образуване на пъпки, увеличете количеството превръзки;
 • предпазвайте растението от пряка слънчева светлина;
 • пресаждайте растението всяка пролет;
 • не позволявайте на почвата да изсъхне;
 • избягвайте излишната влага.

Всички нередности в грижите за растенията могат да причинят нежелани последици. Една от проявите на проблема е пожълтяването на листовата плоча. Ако не предприемете действия навреме, съществува риск от пълна смърт на храста. Но ако проблемът бъде открит в ранните етапи, е напълно възможно да се спаси централата чрез интелигентна промяна на режима на поддръжка.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина