Как да накараме орхидея да цъфти у дома

Орхидеите са популярни сред производителите на цветя заради красивите си цветя. Ако цветните стъбла не се появят на растението, това е причина да се търсят причините за проблема. Трябва да се реши възможно най-скоро. Статията ще обсъди как да накарате орхидея да цъфти у дома.

Какво влияе върху цъфтежа

Най-взискателното растение е орхидея. Как да се грижим у дома, така че да цъфти, всеки начинаещ цветар трябва да знае.

Цъфтежът на орхидеите е красив както сред природата, така и у дома.

Възрастта на растението е важен фактор. За първи път орхидеята започва да цъфти, когато навърши една година и половина. Има видове, при които цъфтежът започва много по-късно. За да се определи възрастта на цвете, е достатъчно да се обърне внимание на броя на издънките. Ако са повече от пет, растението се счита за възрастен и трябва да цъфти.

Важно! Ако орхидеята започне да цъфти по-рано от след година и половина, това води до нейното изчерпване. Тя няма да може да се възстанови и скоро умира.

Цъфтежът зависи и от други фактори, за които трябва да внимавате.

Място

Орхидеята е растение, което се нуждае от почивка, така че никога не трябва да се мести при никакви обстоятелства. Освен това цветето е чувствително към светлина. Веднага след покупката трябва да се погрижите тенджерата да е обърната към светлината, както беше в магазина.

Важно е светлинните часове за едно цвете по всяко време на годината да продължат поне 10 часа. През зимата е необходимо допълнително осветяване с фитолампи. Тези устройства заместват слънчевата светлина към растението, без да изсушават въздуха.

Важно! Без допълнително добро осветление през есента и зимата растението ще спре да се развива и ще умре. Особено ако е пуснал дръжка.

Корените на растението, подобно на листата, вземат активно участие във фотосинтезата и те също се нуждаят от много светлина. В противен случай те ще започнат да нараняват и да умират. При пресаждането е важно да изберете правилния саксия. Той трябва да е пластмасов и да има достатъчно дренажни отвори.

Не вземайте саксии с разхлабена повърхност, тъй като кореновата система може да нарасне до нея. Острите ръбове на контейнера причиняват травма на корените, което води до негативен ефект върху цялото растение.

Торове

За обилен цъфтеж растението трябва да се подхранва с торове с фосфор и калий. Тези минерали имат благоприятен ефект върху растежа и развитието на цветето. Не се препоръчва торенето му с азотсъдържащи вещества, тъй като те спират образуването на дръжки.

Поливане

Какво и как да поливаме орхидеи, така че те винаги да цъфтят? Цветето се нуждае от влага само когато почвата е напълно суха. Това предпазва кореновата система от гниене. Процедурата за поливане трябва да се извършва както през лятото, така и през зимата.

Важно! След като растението избледнее, повторното поливане се извършва само след месец.

При естествени условия, след цъфтежа, всички членове на семейство Орхидеи започват да развиват и узряват семена. Периодът пада върху сухо време, поради което е важно да се създадат благоприятни условия за размножаване на растенията в къщата.

За разлика от почвата, въздухът около растението трябва да е влажен. Това условие е необходимо за нормалното развитие на цветето и неговите пъпки. Оптимална влажност на въздуха може да се създаде чрез поставяне на чинийка, пълна с вода, близо до саксията, или чрез поръсване на самото цвете.

Поливайте орхидеята на всеки 10-14 дни

Температура

За благоприятен цъфтеж промяната в температурата между нощта и деня играе важна роля.Разликата между показателите на термометъра трябва да бъде не повече от 6 градуса и не по-малко от 4. Доста проблематично е да се създаде такава атмосфера на закрито, поради което от края на май цветето трябва да бъде изнесено на открито . Така че самата природа ще се погрижи за оптималните условия за цъфтеж.

През зимата е важно да се проветрява помещението, но не трябва да се допуска течение. Те могат да унищожат растението.

Защо орхидеята не цъфти

Ако орхидеята не освобождава цветни дръжки за дълго време, трябва да анализирате всички възможни причини и незабавно да коригирате ситуацията.

Цъфтящи фактори:

 • Преместване на растение (дори леко) от едно място на друго. Това води не само до забавяне на появата на цветя, но и до отпадане на вече съществуващи пъпки.
 • Кореновата система не получава достатъчно светлина. Тъй като корените на цветето участват във фотосинтезата, препоръчително е да го засадите в прозрачна пластмасова саксия.
 • Недостатъчно дневна светлина. За цветето е важно да издържа поне 10-12 часа, затова е необходимо допълнително осветление през зимата и есента. За това се използват LED лампи.
 • Стабилна стайна температура. Цветето трябва да създаде условията, в които расте в дивата природа. През нощта температурата на въздуха трябва да спадне с поне 4 градуса.

Важно! За орхидея е необходимо да се създадат изкуствени условия за зимуване за един месец. Температурата в помещението не трябва да е по-висока от 10 ° C. През това време растението почива между периодите на цъфтеж.

Орхидеята е достигнала правилната възраст, но не цъфти

Как да постигнем цъфтежа

Флористите често мислят за въпроса какво да направят, за да накара орхидеята да цъфти. Преди да стимулирате цъфтежа, трябва да се уверите, че орхидеята е здрава и има силна коренова система. Листата трябва да са големи и месести.

Как да стимулираме цъфтежа на орхидея:

 • Понякога, за да накарате една култура да цъфти, трябва да създадете изкуствен стрес. За целта поставете саксията с вода във вода при температура 40-45 ° C. В такава баня корените на растението трябва да са не повече от половин час.
 • За да сте сигурни, че сте събудили цветното стъбло, можете да стимулирате растението с горещ душ. За целта се залива с поток топла вода. Температурата се определя тактилно. Ако можете да държите ръката си под потока, това няма да навреди на орхидеята.
 • Дългосрочното осветление е важно за цветето, но саксията не трябва да се поставя на прозорци с южно изложение. Това е особено важно през лятото. В противен случай орхидеята може да изгори. През зимата не може да се използва допълнително осветление през цялата нощ. Препоръчва се лампите да бъдат изключени, тъй като растението се нуждае от нощен „сън“ за нормалния ход на процеса на фотосинтеза.

Спад на температурата

Ако цветето вече е достигнало необходимата възраст и е освободило необходимия брой здрави издънки, но не цъфти, трябва да разберете какво да направите, за да накарате орхидеята да цъфти. Спадът на температурата ще бъде отличен стимулант. Излагайки растението на балкона, можете да създадете импровизирана зима за него в естествени условия. Трябва да се внимава живачният стълб на термометъра да не пада под 4 ° C. След такава процедура орхидея, донесена в топла стая, ще изхвърли дръжка и ще ухае ароматно с буйни цветя.

Суша

За да може една орхидея да радва окото с буйни цветя, трябва да осигурите правилния режим на поливане за нея. Къпането ще бъде най-ефективно за растението. За да направите това, саксията трябва да бъде напълно потопена в топла вода за пет минути. Така субстратът, който се използва като почва, е наситен с влага. След къпане саксията трябва да се извади от водата и да се остави да оттича излишната влага. След приключване на процедурата, саксията с растението се поставя на място.

Такива бани трябва да се повтарят на всеки 14 дни през зимата и 10 дни през лятото. Ако поливате орхидеята много често, корените ще се наситят с много влага и ще започнат да гният. Този процес ще доведе до смъртта на цветето.

Препоръчва се навлажняване на почвата с помощта на топли бани за кореновата система.

За орхидея влажността в помещението е по-важна. Тя трябва да бъде най-малко 60%, така че трябва да пръскате листата всеки ден. За напояване използвайте мека, утаена вода.

Оставяне по време на цъфтежа

През лятото е по-лесно да се грижите за цъфтяща орхидея, отколкото през зимата, но и тук трябва да се вземат предвид някои нюанси.

Особености на грижите по време на цъфтежа:

 • Почвата трябва да се полива обилно на всеки две седмици.
 • За да не се преохлади кореновата система, върху перваза на прозореца се облицова пяна, за да се осигури топлоизолация.
 • Не забравяйте да се погрижите за допълнително осветление.
 • През зимата се препоръчва овлажняване на въздуха в помещенията с помощта на специално устройство.
 • Трябва да подхранвате културата веднъж месечно.

Орхидеята е много красива по време на цъфтежа и печели сърцето на почти всеки, който я види. За да го отглеждате у дома, трябва да имате търпение и да изпълните всички необходими изисквания за грижи. Само в този случай цветето ще зарадва собственика през цялата година с красиви и големи цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина