Portulacaria afra - домашни грижи

Често растение като портулакария афра (на латински портулакария афра) се използва за създаване на бонсай. Уникалното закрито цвете пленява със своя необичаен външен вид и лекота на грижи.

Как изглежда портулакария афра, на кое семейство принадлежи?

Растението, което се нарича още „слон храст“, ​​принадлежи към семейство тученица. Този род включва 5 вида и всички те са от един и същи тип.

Растението расте главно в горещите части на Южна Африка. Но днес тученицата е широко разпространена буквално по целия свят и се чувства достатъчно добре, когато расте у дома.

Портулакария Афри

Сочното многогодишно растение се откроява с мощното си коренище и месести издънки, които са покрити с гладка, но достатъчно здрава кора. Боядисана е в светлокафяво или дори в сиво. Листът е с дължина 2-3 см и ширина 1-2 см, цветът има месест, светло зелен цвят.

За справка! Пъстрата портулакария (трицветна) - един от растителните сортове - е пъстра в центъра на листата.

Портулакария - домашни грижи

Преди да купите бонсай, по-добре е предварително да проучите информацията за това как да се грижите за цвете у дома.

  • Температура

Портулакария Африка ще расте добре при нормална стайна температура. През пролетта и лятото ще бъде хубаво да изнесете саксията, например, в градината или балкона.

Afra се нуждае само от чист въздух, така че е по-добре от време на време да проветрявате помещението, където постоянно се намира цветето.

През зимата стаята не трябва да е под 10 градуса, в противен случай сукулентът ще замръзне.

  • Осветление

Саксията трябва да се поставя само в ярко осветени зони на къщата. Изкуствените източници на светлина не са необходими за сукулента.

  • Поливане

Поливането на тученица бонсай, както и другите сукуленти, често е ненужно. През горещото лято е достатъчно да овлажнявате кашата само веднъж седмично, а през студения сезон - веднъж месечно.

  • Пръскане и влага

В редки случаи за вътрешен сукулент е уреден топъл душ. Това ви позволява да премахнете натрупания по листата прах.

Внимание! Не е необходимо изкуствено да се увеличава влажността на въздуха.

  • Грундиране

Подходящи са рохките почви. Предпоставка е наличието на дренажен слой, тъй като почвата на растението не трябва да бъде постоянно мокра.

Торове с ниско съдържание на азот се внасят в почвата веднъж на 2 седмици. През есента и зимата не е необходимо хранене.

Грижа за цветя

Кога и как цъфти

Всъщност ще бъде доста трудно да се постигне цъфтеж на стайно декоративно растение у дома. Ако цветето расте в оранжерия или в зимна градина, тогава шансовете се увеличават значително.

Можете да наблюдавате цъфтежа, ако организирате изкуствени условия за тученицата, много близки до реалните. Освен това периодът на покой е задължителен, след което започва фазата на цъфтеж.

За справка! За да организирате почивка, просто трябва да намалите поливането и да поставите растението в тъмен и студен ъгъл на стаята.

Стайното растение цъфти с малки цветя, които имат бледорозов оттенък. Цветовете са 5-листни, събрани в краищата на клоните. Дължината на съцветията е 7,5 cm.

Цветът се появява от февруари до април в естествени условия. При домашни грижи сукулентите рядко цъфтят поради постоянното формиране на короната.

Подрязване

Purslakaria у дома изисква резитба. Това ще ви позволи да оформите короната на цветето и да въплътите най-смелите идеи в действителност.

Освен това резитбата ще забави растежа на цветето.

Най-добре е да събирате млади издънки през пролетта. След резитбата цветето трябва да се полива по-рядко, в противен случай почвата може да изгние.

Внимание! Известно време веднага след резитбата е по-добре да не поливате тученицата, а да я напръскате с чиста вода от спрей.

Методи за размножаване

Подрязването и прищипването на пъстра портулакария са важни стъпки в грижите за растенията. Размножаването може да се извърши и със семена, но това е много трудно.

За да получите здраво и красиво растение, трябва да изберете силен страничен издънка с 2-3 листа. Само след няколко дни ще се появят първите корени.

Прехвърляне

Атрактивното сукулентно растение не обича постоянните трансплантации от гърне до гърне. Ако трябва да прехвърлите растението в голям контейнер, не трябва да нарушавате земния буци в корените. Просто трябва да го извадите и след това да го поставите в нова саксия и да го поръсите с пръст.

Резници

Възможни нарастващи проблеми

Всъщност портулакария афра вариетата е многостранно цвете, но все пак е важно да се знае защо външният му вид може да се влоши.

Защо лине листа? Понякога пъстроцветният тученица може да хвърли зеленина поради слабо осветление. Ако почвата е постоянно мокра, тогава листата първоначално пожълтяват и след това падат.

Всъщност това растение е устойчиво на вредители, но понякога с погрешна грижа, portulacaria afra variegata може да бъде засегната от брашнеста мана. Достатъчно рядко части от растението са засегнати от листни въшки, брашнести и скални насекоми.

Листата на едно цвете могат да се набръчкат, ако му липсва влага.

Днес Портулакария се превърна в неразделна част от офис пространството, където се вписва перфектно. В топлите райони цветето се използва за украса на пейзажа или алпийските пързалки в зимната градина. Също така ще бъде интересно да оформите бонсай със собствените си ръце, който ще изглежда грандиозно в хола.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина