Почва за драцена - какво е необходимо и как да изберем

Съставът на вътрешния растителен субстрат играе решаваща роля за неговото развитие. Най-често почвата за драцена се купува в градинския център, но правилният субстрат може да се приготви у дома от импровизирани средства.

Каква почва предпочита драцената?

При естествени условия расте в Африка и Югоизточна Азия, където преобладават богати на хумус, дишащи почви. Земя с подобен състав е направена за драцена у дома.

Субстрат за стимулиране на растежа на цветята

Основни съставки и минерали

Балансираната почва за драцена трябва да съдържа всички необходими микроелементи за развитието на растенията. Минералната основа (глина, торф, пясък) включва: калций, магнезий, фосфор, хлор, сяра, желязо, магнезий, йод и други вещества. Почвата е богата на азот, в който има голямо количество органични вещества (животински екскременти, разложена растителност).

Важно! Драцената, както всяко растение, може да абсорбира само хранителни вещества, разтворени във вода. Ето защо е важно почвата да може да задържа влагата дълго време.

За какво са всички почвени елементи?

Всеки елемент участва в живота на растението, за да изпълнява определена функция. При недостиг на едно вещество цялата хранителна система на цветето се срива. Основните елементи в живота на този вид:

 • азот (отговорен за растежа, особено на вегетативната част);
 • калий (необходим за процеса на протеинов синтез, протичащ в растителните клетки);
 • фосфор (участва в метаболизма, улеснява усвояването на основните хранителни вещества);
 • калций (стабилизатор на растителните клетки).

Допълнителните микроелементи са задължителни компоненти на почвата от драцена:

 • магнезият, медта и манганът участват във фотосинтезата;
 • желязото е отговорно за дишането;
 • борът стимулира синтеза на протеини, въглехидрати, аминокиселини;
 • сярата участва в метаболизма на протеините.

По правило плодородната почва съдържа всички тези елементи в достатъчни количества. Изключение правят слабите пясъци и тежката глина. Почвата, която отговаря на изискванията на драцената, съдържа поне 70% от плодородната почва.

Как да изберем земя за драцена

Подходящата почва за драцена съдържа глинеста основа в основата, смесена с пясък и хумус, понякога торф. В градинския магазин се продават готови смеси за саксии, които са подходящи за драцени, палми и фикуси.

Какви почви съществуват

В допълнение към специализиран растителен субстрат можете да закупите универсална цветна почва. Съставът му най-добре отговаря на нуждите на драцената. Какъв вид грунд е необходим за драцената? Флористите отбелязват доброто качество на субстратите от Terra Vita, Flora, Fasco, Greenworld.

Те се основават на хумус от вермикомпост. Освен това се използват торф и перлит. Такива почви вече са обогатени с торове и не изискват допълнителни добавки. Също така не се изисква да ги дезинфекцирате.

Вие трябва да знаете! Ако е невъзможно да се закупи конкретен субстрат, за основа трябва да се вземе всеки универсален. За да може тя да бъде подходяща за засаждане на драцена, в нея се въвеждат необходимите компоненти.

Подготовка на почвените съставки за драцената

Ако съставяте субстрат за цвете със собствените си ръце, трябва да съберете всички компоненти поотделно и да разбъркате преди засаждането. Жителите на селските райони ще могат лесно да намерят правилните съставки.Не е разрешено да се използва почва с примес над 30% глина за стайна драцена.

В коя земя да засадите драцена (няколко варианта):

 • смесват се в равни количества: листен хумус, едър пясък, горска земя (от дъб или липа);
 • за 1 част изгнил оборски тор или компост, вземете 1 част торф, 0,5 част пясък, 1 част градинска земя, 0,5 част нарязана кора от широколистни дървета (дъб, ясен, бряст);
 • 1 част пясък и хумус, 3 части горска земя, 1 чаша натрошен въглен на 5 литра смес;
 • 1 част торф, 2 части хумус (биохумус), 1 част перлит или вермикулит, 0,5 част кокосови влакна.

Важно! Незаменим компонент на съдържанието на саксия за цветя драцена е дренажът. Представлява камъчета с размер 1-3 см. Може да бъде натрошен гранит, трошен камък, експандирана глина или счупена тухла.

Компоненти на растителен субстрат

Когато почвената основа е готова, към нея се добавят минерални торове. Те използват гранулирани торове с пълна гама от микроелементи (Bona forte, Fasco, OMU). Намирайки се във влажна почва, гранулите постепенно се разтварят, подхранвайки корените на драцената.

Правилна стерилизация на земята

Когато се събира почвена смес, има остър въпрос за премахване на субстрата от патогени, яйца от вредни насекоми, семена от плевели. На етапа на смесване на съставните продукти, преди добавянето на торове, почвата се дезинфекцира. Има няколко опции за стерилизация.

Парене

Приготвената почва се изсипва в сито, застлано с кърпа, и се поставя в тенджера с вряща вода. Горещата пара преминава през земната маса, унищожавайки инфекцията. Времето за обработка на почвата е 30-40 минути. В процеса той трябва да се разбърква за равномерно нагряване.

Печене

Субстратът се излива върху лист за печене и се поставя във фурната. При температура 160-180 ℃ стерилизацията продължава 20 минути.

Разсипване с фунгицид

Флористите използват калиев перманганат, Fitosporin, Maxim срещу патогени. Почвата се навлажнява обилно с воден разтвор на тези вещества.

Парна почва за унищожаване на вредители

Основни грешки при подготовката на почвата

Производител на цветя, който подготвя почва за драцена със собствените си ръце, трябва да обърне голямо внимание на качеството на всеки продукт, въведен в сместа. Горска земя може да бъде взета в близост до стволовата зона на дъб, бряст, бреза, елша. Достатъчно е да остържете падналите листа и да съберете горните 5-7 см рохкава почва. Не събирайте пръст от райони, разположени в близост до пътища, депа. Хумусът от оборски тор и растителни остатъци трябва да е на 3-4 години.

Торфът е подходящ за средна киселинност, добре изгнил. Външно изглежда като ронлива кафяво-черна суха маса. Червеният торф, съдържащ неразложени парчета, не е подходящ. Пясъкът е едър, не е промишлен, без глина. Вместо това можете да закупите вермикулит в магазина. Когато добавяте въглен, уверете се, че продуктът от горенето на полиетилен не попада в съда.

Допълнителна информация! Структурата на почвата, необходима за цвете, е ронлива, умерено влажна. Когато е стиснат в юмрук, той трябва да образува бучка, която лесно се срутва при падане.

Правилна консистенция на почвата

Какво да правим със старата земя?

Трансплантация на цветя с цялостна подмяна на почвата се извършва ежегодно, докато активно расте. Едно възрастно дърво се прехвърля в нова саксия на всеки 3 години, като се добавя прясна почва. Земята, в която расте драцена, има ниско съдържание на органични вещества и други химикали и може да носи инфекция. Трябва да се постави в компост или след внимателна стерилизация да се използва повторно.

Добавяне на почва при презасаждане

За повторна употреба старата почва се добавя като разхлабващ агент към новия субстрат. Делът на старата почва не трябва да надвишава 30% от общата маса на субстрата.

Когато започнете да трансплантирате цвете, трябва да знаете точно каква земя е необходима за драцената.В крайна сметка това е ключът към дългия живот на растението и неговия привлекателен външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина