Почва за теменужки - сами правим най-добрата композиция

Виолетово, въпреки външната простота, растението е трудно да се грижи. Цветето не понася течения, студена вода, неправилна почва. Общото състояние на цветето, интензивността на растежа, честотата и изобилието на цъфтежа зависят от това колко правилно е избрана почвата за теменужките.

Каква почва обичат теменужките?

Земята за теменужки трябва да отговаря на всички нужди на деликатно растение по своите параметри. От значение е не само наличието на определени хранителни вещества, но и редица други показатели, а един от най-важните е киселинността.

Правилната почва е ключът към успешния растеж на теменужката и нейния редовен цъфтеж

Почвата за Saintpaulias трябва задължително да съдържа следните хранителни вещества:

 • калиеви соли;
 • желязо;
 • цинк;
 • калций;
 • бор;
 • фосфорни съединения;
 • хлор.

Съдържанието на минерални елементи трябва да е малко.

Допълнителна информация! За да може една теменужка да радва с красотата на цъфтежа си, трябва да знаете каква почва е необходима за вътрешни теменужки и какви свойства трябва да притежава. Това е достатъчна влагопропускливост, лекота и ронливост, дишане.

За какво са всички почвени елементи?

Почвообразуващите елементи в почвата са необходими, така че корените на цветето, придържайки се към тях, да поддържат изправено положение.

Хранителният субстрат, който включва минерали, калиеви соли и фосфорни вещества, е отговорен за процеса на фотосинтеза на растенията, той подхранва и насища виолетовото, отговарящо за пълното му развитие.

Киселинност на почвата

Теменужките обичат средно pH. Трябва да е между 5,5 и 6,5. Ако няма електролитен баланс, растението няма да може да абсорбира хранителни вещества и това ще доведе до смъртта му.

Допълнителна информация!Можете да проверите този индикатор в почвата, като използвате специални тест ленти.

2 супени лъжици се разбърква в 1 чаша вода. л. земя, след което индикаторната лента се спуска в течността. Нивото на рН се определя от степента на оцветяването му. Ако надвишава нормата, може да се намали чрез добавяне на доломитово брашно в почвата. За увеличението се използва ниско разположен торф.

Нивото на pH е един от основните показатели в почвата за теменужки.

Както излишъкът от рН, така и неговият дефицит влияят отрицателно върху растението. Ако нивото на рН е недостатъчно, растението няма да може да извърши фотосинтеза, листата му ще станат тъпи.

Избор на земя за теменужки

За да определите какъв вид земя е необходима за теменужките, трябва да знаете сорта на растението. Един вид сенполия, например лилаво, е придирчив към количеството фосфор в земята, а розовите цветя се считат за най-непретенциозните. Те ще растат добре и ще цъфтят обилно дори на хумус.

Какви почви съществуват

Почвата за теменужки може да се подготви самостоятелно, като се вземат предвид всички необходими параметри.

Или можете да закупите универсална почва, подходяща за много домашни и градински растения. Когато избирате коя почва е най-подходяща за теменужки, трябва да се съсредоточите върху индикатора за рН.

Готови професионални грундове

Всички почви имат подобен състав. Те задължително съдържат следните компоненти:

 • кисел или низинен и изгнил торф или с висок тор;
 • бакпулвер - може да бъде представен под формата на различни компоненти, най-често това е пясък;
 • комплекс от минерали.

Допълнителна информация!Кокосовата или кокосовата торфена почва се различава по състав. Предлага се в брикети, таблетки или торбички. В състава на хранителните вещества самата почва е стерилна. Не съдържа насекоми или бактерии. Неговият експлоатационен живот е до 5 години без подмяна.

Има много търговски налични почви, които отговарят на всички нужди на теменужките.

Общи професионални грундове:

 • Violet от GreenUp е универсален грунд. Съдържа доломитово брашно, фосфор, редки минерали.
 • Универсален грунд Greenworld - в състава на перлит стойността на pH може да варира в зависимост от необходимата граница.
 • "Градината на чудесата за Сенполий" - съдържа речен пясък, агроперлит и вермикомпост. Този вид почва се използва в разсадниците за развъдна работа.

Идеалната земя за причудливи цветя "Aurica Gardens". В пакет с пръст всички основни компоненти са подредени на слоеве:

 • копка земя;
 • торф с 5% хумус;
 • речен пясък, необходим за добро отводняване;
 • мъх сфагнум - антибактериален компонент;
 • вермикулитна трохичка - е основата за текстурата на почвата;
 • въглен, трепетлика или дървесна бреза - антисептик;
 • микроелементи.

Ако вземете отделни слоеве пръст, можете качествено да актуализирате почвата в саксия с теменужка.

Средни цени

За сравнение на цените бяха взети 5 литрови опаковки пръст (цените са валидни за ноември 2019 г.):

 • кокосовата смес е най-скъпата, цената й е около 350 рубли;
 • универсална почва Greenworld - 200 рубли;
 • почва с торф "Виолетово" - 185 рубли;
 • Classman TS-1 - 150 рубли;
 • "Цветно щастие" - 90 рубли.

Внимание!Качеството на почвата може да варира в зависимост от партидата. Засяга земята и нейното състояние на съхранение. Ако в опаковката попадне влага, тя става мазна.

Как сами да подготвите почвата

Ако е трудно да се избере подходящ почвен субстрат или няма доверие в качеството му, можете да подготвите почва за теменужки със собствените си ръце. Основата за такава почва е компост, горска или градинска почва.

Не е трудно да съставите почвата сами, ако имате под ръка необходимите съставки

Хранителни компоненти

Един от компонентите е избран като хранителна основа:

 • листна земя - изгнила зеленина, смесена с камъни и отлагания в земната кора;
 • биохумус - растителни остатъци, преработени от червеи;
 • компост;
 • копка земя - плодороден почвен слой с частици от многогодишни треви.

Необходимо е да се съберат земи за теменужки в екологично чисти райони. Земята от лятна вила, отпочинала, на която от няколко години не е засадено нищо, е подходяща за основата. Притежава висока концентрация на макро и микроелементи.

Помощни вещества

Торфът за теменужки е основният пълнител. Вместо това можете да използвате растителни влакна, които са били повторно приготвени при липса на кислород.

Торфът с ниско влажност се използва за регулиране на нивото на рН. Можете да го замените с иглолистна почва - смес от пръст с иглолистни изгнили игли.

Бакпулвер

Ако правите почвата за теменужки със собствените си ръце, определено трябва да включите бакпулвер в състава. Функцията му се изпълнява от:

 • речен пясък;
 • топки от пяна;
 • вермикулит;
 • перлит.

Прахът за печене е необходим, така че почвата да е рохкава, което означава, че позволява да премине достатъчно количество кислород.

Задържащи влага

Компоненти като листна и компостна почва и торф с висока болота абсорбират почвата добре. Вермикулитът може да се използва за задържане на влага.

Но сфагнумът се справя най-добре със задачата.

Правилна стерилизация на земята

Снимка 5 Стерилизирането на почвата преди засаждането на теменужки играе важна роля

За да дезинфекцирате почвата, можете да използвате термичен или химичен метод за нейната обработка.

Стерилизацията на почвата ще унищожи ларвите на насекомите, ще помогне за дезинфекция на земята, което е една от най-добрите профилактики на много болести в растението.

Химичният метод се състои в обработка на земята с 1% разтвор на калиев перманганат. Термична обработка - загряване на почвата за 30 минути в микровълнова фурна или фурна.

Внимание!Трябва да обработите не само самостоятелно подготвена почва за теменужки у дома, но и закупена почва. Може да съдържа яйца на насекоми и мухи, техните ларви.

Съотношение на компонентите

За да направите правилната, питателна почва, можете да използвате една от трите предложени опции за съотношението на компонентите на почвата:

 • 2 части торф, 1 част перлит, мъх сфагнум и универсална закупена почва. 1 супена лъжица се добавя към 1 лист смес. л. смлян въглен.
 • В почвата, взета от градината, 1/6 от нейния обем се добавя мъх, вермикулит (може да бъде заменен с перлит), въглища.
 • 3 части торф, по 1 част всяка бакпулвер, тревна или компостна почва, добавете ½ част въглища.

Внимание! Ако приготвената смес ще се състои от част от мъха, първо трябва да се натроши и изсуши, като се избягва слънчевата светлина.

Основни грешки при подготовката на почвата

Занимавайки се с самоподготовка на почвата за теменужки, много градинари, особено любители и начинаещи, забравят да проверят най-важния показател на почвата - нивото на рН.

Друга често срещана грешка е грешното количество хранителна смес. Когато го съставяте, трябва да вземете предвид какво растението има метод за поливане. Ако влагата достигне цветето по метода на фитила, основата на сместа трябва да бъде бакпулвер, за предпочитане вермикулит.

Градинарите извършват такъв надзор като небалансирано разпределение на торове или техния неподходящ избор. Дървената или листната почва се нуждае от калий и фосфор, торовете с азот в състава са подходящи за торф, тя се нуждае от доломитово брашно.

Какво да правим със старата земя

Старата почва, когато бъде заменена с нова, не трябва да се изхвърля прибързано. Може да се използва отново при следващата трансплантация на теменужки.

За да направите това, земята трябва да бъде стерилизирана, добавете подходящи торове и хранителни вещества, хумус.

Теменужките са взискателни към почвата. Ако изберете правилната земя за любимото си закрито растение, обогатите я с минерални елементи и следите необходимото ниво на pH, цветето със сигурност ще ви благодари за комфортните условия с чести и обилни цъфтежи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина