Далечноизточна лимонена трева - отглеждане и грижи

Далечноизточната шизандра е специално растение, което има изразени лечебни свойства. По отношение на медицинската стойност може да се сравни с женшен. Също така културата се използва за целите на дизайна. За да отгледате красиво цвете, трябва правилно да се грижите за него.

Как изглежда лимонена трева, към кое семейство принадлежи:

Растението е широколистна лиана, която достига 15 м дължина и има ствол с диаметър 2,5 см. Културата принадлежи към семейство Лимонови треви. Често се нарича китайска лимонена трева. Издънките и листата на цветето имат подчертан аромат на лимон. Ето защо културата получи името си.

Шизандра има редица полезни свойства.

Често срещани сортове

Когато отглеждате лимонена трева у дома, обикновено се избират следните сортове за това:

  • Първороден. Този сорт се характеризира с висока устойчивост на замръзване, гъбички и паразити. Растението има цилиндрични плодове, които достигат 7 мм в диаметър. Сочната пулпа има кисел вкус. При натискане върху плодовете се отделя сок.
  • Градина 1. Това е бързо растяща лоза, която може да даде голяма реколта. Плодовете му се характеризират с подчертан аромат.

Важно! Когато отглеждате лимонена трева в стайни условия, трябва систематично да режете. Това ще помогне да се избегне прерастването на културата.

Лечебни свойства и история на употреба

Корените и стъблото на лимонена трева съдържат много ценни компоненти, които носят големи ползи за здравето.

Още от древни времена хората са знаели, че растението дава на тялото сила и помага да се справи с умората. В Китай лимонената трева се използва за медицински цели от около 2000 години. В територията Хабаровск културен сок се произвежда за консумация от човека от 1967 г.

Растението има лечебни свойства и помага да се постигнат следните ефекти:

  • намаляване на параметрите на кръвната захар;
  • справят се с висок холестерол;
  • подобряване на състоянието на рак;
  • разширяване на периферните съдове.

Домашните лекарства трябва да се комбинират с лекарства. Първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Важно! Народните рецепти имат много противопоказания и могат да навредят.

Особености на грижите за лимонена трева в Далечния изток у дома

Отглеждането и грижите за далекоизточната лимонена трева имат определени характеристики. Когато засаждате растение на място, наложително е да направите рамка. За да направите това, е необходимо да поставите стълбове с височина 2-2,5 м. През тях трябва да се изтегли жица. При необходимост храстите трябва да бъдат вързани за тях.

Температура

Разсадът се нуждае от слънчево и топло място. Тази култура не се препоръчва да се отглежда на сянка. Не го излагайте на силни течения или сухи ветрове. Растението се развива най-добре при температура от + 22 ... + 25 градуса.В същото време културата се счита за достатъчно устойчива на замръзване.

През зимата може да издържи на температури до -40 градуса

Осветление

Растението се нуждае от добро осветление. Благодарение на това листата ще запазят наситен зелен цвят, а гроздовите гроздове ще запазят дълги дръжки. За да се развива нормално и да изглежда привлекателно, лимонената трева трябва да бъде осветена от слънцето за поне 8 часа.

Важно! Ако не осигурите достатъчно ниво на осветеност, листата на растението ще пожълтеят и плодовите гроздове ще намалят по размер.

Поливане

В естествената си среда лимонената трева расте в условия на умерена влажност. Следователно храстите трябва да се напояват навреме. При сухо време за 1 храст трябва да се използват 6 литра вода. Отгоре почвата трябва да се мулчира.

Пръскане

При сухо време листата на растението трябва да се пръскат, тъй като изсъхват по-бързо от корените.

Влажност

Високата влажност е вредна за растението. Поливането на почвата е необходимо, след като тя напълно изсъхне. При висока честота на подпочвени води лимонена трева трябва да се засажда на хълм.

Грундиране

За да отглеждате лимонена трева, трябва периодично да я гушкате. За да направите това, е необходимо да добавите малко почва около стъблото, без да докосвате корените. Също така е полезно да използвате мулч, за да запазите влагата след намокряне на почвата.

Подхранване

Растението трябва да се подхранва с амониев или калиев нитрат. Също така храстът може да бъде оплоден с органични вещества - тор или птичи тор.

Забележка! След прибиране на реколтата може да се добави пепел.

Културата се храни, наред с други неща, с амониев нитрат

Особености на грижите през зимата и по време на почивка

С пристигането на зимата младите растения се нуждаят от защита от студа. За да направите това, препоръчително е да ги покриете със смърчови клони или суха зеленина. Възрастните храсти не трябва да бъдат изолирани.

Когато отглеждате реколта в закрити условия през зимата, тя трябва да бъде осветена. За това се използват специални фитолампи. Не трябва да торите храстите през периода на покой. Броят на поливките трябва да бъде значително намален.

Кога и как цъфти

Далечноизточната лимонена трева цъфти за 5-6 години живот. Пъпките цъфтят през май-юни. Процесът на цъфтеж продължава 1,5-2 седмици. Той има определени характеристики.

Видове цветя

Културата се характеризира с бели пъпки. Преди да паднат, те придобиват нежен светло кремав цвят.

Цветни форми

По форма и външен вид цветята на лимонена трева наподобяват магнолия. В този случай пъпките образуват съцветия. Всеки от тях съдържа 3-5 цветя.

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж започва през май-юни. Продължава 1,5-2 седмици. Цветята растат на дълги дръжки и се наклоняват леко към земята.

Растението има бяло-кремаво-розови цветя.

Подрязване на лимонена трева, когато се държи в стая

Ако лимонената трева е стайно растение, препоръчително е да се подрязва през есента. Това трябва да се направи преди да започне периодът на покой. Също така е допустимо да се извършва процедурата в началото на пролетта, преди началото на движението на сокове. В този случай е необходимо да се отървете от сухи и повредени издънки.

Важно! Наложително е да се контролира броят на издънките, които растат от корена. Техният брой не трябва да надвишава 6 броя.

Как се размножава далекоизточната лимонена трева

Растението може да се размножава по различни начини. В този случай е необходимо да се придържате към инструкциите на специалистите.

Покълващи семена

Засаждането на семена от лимонена трева се препоръчва през пролетта или есента. Преди това те се потапят в студен и мокър пясък за 1 месец. При засаждане семената трябва да се задълбочат в земята с 2 см. Разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко 15 см. Отгоре семената се поръсват с торф или хумус.

Вкореняване на резници

Когато размножавате лимонена трева по метода на резници в средата на юни, трябва да отрежете младите издънки, които съдържат най-малко 4 пъпки. Те трябва да се задълбочат във влажна земя с 4 см. След това кълновете трябва да се напоят и да се покрият с фолио.

Забележка! Всеки ден храстите трябва да се проветряват. През пролетта разсадът се премества на открито.

Други възможности

Също така лимонена трева може да се размножава по такива методи:

  • Издънки. За да направите това, трябва да вземете едно от стъблата на растението, да го отделите от корена и след това да го засадите на ново място.
  • Слоеве. В този случай трябва да изберете силна издънка и да я огънете на земята. След това трябва да го покриете със земя и систематично да поливате издънката. След известно време той ще пусне корените. На този етап издънките трябва да бъдат отделени от основното растение и засадени на ново място.

Пресаждане у дома - избор на подходящ контейнер за засаждане

Зрелите храсти трудно понасят трансплантация. Обикновено тази процедура се извършва, когато има нужда от преместване на кълновете на постоянно място. Шизандра има добре развити корени. Следователно той се нуждае от дълбок пот. Веднага след разсаждането храстът трябва да се напои.

Подробности за лечебните свойства, инструкции за употреба

Всички растителни фрагменти имат лечебни свойства. Те трябва да се съхраняват в хартиени пликове или стъклени съдове.

Корени

Коренът от лимонена трева трябва да се бере през пролетта или есента. Изсушените суровини трябва да бъдат смачкани. Съдържа много етерични масла, поради което е допустимо да се използва за лечение на разширени вени, главни въшки, хипотония. Продукти на основата на корен се използват за лечение на кариес и възпаление в устната кухина.

Корените на растението имат лечебни свойства

Лоза

Лимонена трева трябва да бъде събрана през август. През този период той съдържа максимум фитонциди. За да се запази суровината за дълго време, тя трябва да се изсуши под навес.

Плодове

Също така от плодовете на растението може да се направи лечебна тинктура. За целта 20 г плодове трябва да се смесят със 100 мл алкохол. Настоявайте за състава в продължение на 10 дни. След това плодовете трябва да се изцедят и продуктът да се филтрира през тензух и да се настоява още 2 дни.

Може да се направи инфузия за лечение на патологии на нервната система и подобряване на функционирането на имунната система. За целта 10 г плодове трябва да се запарят в чаша вряща вода. Инструментът трябва да се пие 2-3 пъти на ден, по 1 супена лъжица. Това се прави половин час преди хранене.

Стъбла

Стъблата на растението се събират по време на плододаването. Можете също така да съберете кората на растението. Това се прави най-добре през пролетта. Струва си да правите лечебен чай от млади стъбла и кора. За да направите това, за 10 g суровини трябва да вземете 1 литър вряща вода. Съставът помага за справяне с настинки.

Далечноизточната лимонена трева е красиво и полезно растение, което се отглежда от много градинари. За да успеете в това, е необходимо да се грижите правилно за културата. В същото време се изисква да се поддържат оптимални параметри на влага, да се нарязва своевременно и да се подхранва културата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина