Ficus Natasha - описание на правилата за цвете и домашни грижи

Фикусите са популярни стайни растения. Те се използват за разнообразяване на външния вид на стаята и за украса на интериора. Един от сортовете на такова цвете е фикусът на Бенджамин Наташа. За да отгледа тропически обитател у дома, той трябва да осигури подходящи условия и да се грижи правилно за него.

Ficus Natasha - как изглежда, към кое семейство принадлежи

Наташа е представител джудже от семейство Черничеви. В естественото им местообитание има повече от 800 вида фикуси. Сред тях могат да бъдат намерени лозя, храсти и дървета. В дивата природа културата расте на тропическите острови. Тук цветето може да нарасне до 10 метра височина. Домашните сортове нямат такива размери - те рядко достигат 45 cm.

Фикус Наташа

Допълнителна информация. Има много разновидности на Бенджамин фикус. Най-популярните от тях са Барок, Наташа, Даниел, Анастасия.

Лечебни свойства

Ficus Natali е доста често срещано народно лекарство. От него се правят тинктури, мехлеми и компреси. Растението помага при гинекологични заболявания, артрит и радикулит. Смята се, че помага за убиването на болестотворните бактерии по време на епидемии.

Важно! Преди да използвате фикус за медицински цели, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Историята на произхода на името

Това разнообразие от фикуси е кръстено на Бенджамин Джаксън. Той беше известен британски ботаник в началото на миналия век. Ученият е известен като създател на ръководството за цветя, което описва повече от 500 растителни вида.

Ficus Benjamina Natasha - домашни грижи

За правилен растеж и развитие на жителите на тропиците трябва да се осигурят подходящи грижи.

Температура и осветление

Бушът се нуждае от условия, при които температурата на въздуха се поддържа в рамките на + 18 ... +22 ° С. Ако стаята стане твърде гореща и суха, цветето може да започне да хвърля листата си.

Саксията с Наташа трябва да бъде поставена на такова място, че дифузната слънчева светлина постоянно да пада върху храста. При прякото действие на лъчите той може да се изгори. Препоръчва се растението да се отглежда в източните или югоизточните прозорци на апартамента.

Фикус Наташа на перваза на прозореца

Поливане и пръскане

Ficus Benj Наташа обича редовното и обилно поливане. Ако почвата е твърде суха, листата ще започнат да падат от растението. В този случай е необходимо да се предотврати стагнацията на течността в тенджерата.

Допълнителна информация. За да се чувства растението добре, не е позволено да оставя вода в картера - тя трябва да се източи.

Бенджамин се нуждае от висока влажност в апартамента си. Ако въздухът е твърде сух, тогава трябва да се пръска няколко пъти седмично.

Пръскане

Почва и превръзка

Препоръчва се засаждането на растението в плодороден субстрат. За да се избегне застой на вода в саксията, е необходимо да се организира добър дренажен слой от експандирана глина или трошен камък. Почвата трябва да се състои от копка и листни почви, торф и пясък.

Ако листата на фикуса започнат да пожълтяват, това означава, че той се нуждае от хранителни вещества.Необходимо е да се направи подхранване през пролетта и лятото по време на вегетацията. Наташа се нуждае от органични и минерални торове. За целта се препоръчва да се подхранва цветето с компост, оборски тор и азотсъдържащи съединения поне веднъж месечно. Този процес може да се комбинира с поливане.

Характеристики на зимните грижи

С настъпването на замръзване, саксията с фикус трябва да бъде преместена в стая с температура + 13 ... + 15 ° С. През зимата намалете броя на поливането и напълно спрете храненето. Ако поради нагряване въздухът стане прекалено сух, тогава е необходимо да се напръска с спрей бутилка.

Подрязване

Ficus Natasha се нуждае само от формираща резитба. Използва се за:

  • оформят стандартно дърво;
  • стимулират растежа на нови издънки;
  • придайте на храста декоративен вид.

Подрязване на цветя

Процедурата се извършва през пролетта, тъй като по това време на ствола се образуват нови издънки и резитбата провокира растежа им.

Важно! Пресаждането и подрязването едновременно не се препоръчва - това може да има отрицателен ефект върху цветето.

Размножаване на фикус Наташа

У дома растението може да се размножава по три начина: чрез семена, резници и въздушни слоеве.

Размножаване със семена

В началото на пролетта семената се засаждат в навлажнена пясъчно-торфена смес и леко се поръсват със земя. Прозрачен филм се изтегля отгоре и се оставя да покълне при температура от +25 ° C. След около 1-1,5 месеца ще се появят първите издънки. По това време трябва да премахнете филма. Когато на разсад се появят поне 3 листа, те се трансплантират на постоянно място.

Разсад

Размножаване чрез резници

По време на пролетната резитба се избират дървесни издънки, на които има поне 3 листа. Те трябва да бъдат третирани със стимулатор на растежа и поставени в съд с вода. След 3-4 седмици резниците ще дадат корени.

Прибиране на резници

Размножаване по въздушни слоеве

Разсадът се приготвя по същия начин, както по време на присаждане, но се поставя в контейнер с измит речен пясък. За да се създадат парникови условия, кълновете са покрити със стъклен буркан, който трябва да се отстрани, когато се появят първите листа.

Прехвърляне

Ficus може да бъде трансплантиран не по-рано от месец след покупката. За възрастни растения процедурата може да се извършва на всеки 2-3 години. В този случай е необходимо да изберете контейнер с няколко сантиметра по-голям от предишния в диаметър. Дренажен слой се излива на дъното. Цветето се премества от старата саксия в новата почва, корените се поръсват със земя и се поливат.

Възможни проблеми в отглеждането - болести и вредители

Основната причина, поради която Наташа фикус може да се разболее, е неправилната грижа за цветето. Необходимо е постоянно да се наблюдава новото предприятие, тъй като много често проблемът може да бъде определен само чрез елиминиране.

Причини за пожълтяване и падане на листата на фикус:

  • излишната влага;
  • лоша почва;
  • ниска температура;
  • недостатъчно осветление.

Неправилното засаждане или некачествената почва могат да създадат проблеми с кореновата система. Това ще се забележи по потъмнелите листа. При прекалено високи или ниски температури, както и при липса на азот, листата могат да се свият в епруветки.

Забележка! Понякога храстът хвърля долните листа. Ако през есента това е нормален процес, то през други периоди от годината явлението може да бъде свързано с рязка промяна в микроклимата в помещението.

Освен това Наташа може да бъде атакувана от листни въшки, трипси, паяк и други вредители. Можете да се справите с тях, като редовно обработвате храста с инсектициди.

Знаци и суеверия

Има много признаци и суеверия, свързани с фикуса Наташа:

  • Дадено е да се пожелае на човек благополучие и дълголетие.
  • Ficus в апартамента помага да се предпази от повреди.
  • Ако жена види насън фикус, скоро ще забременее.

Ficus Benjamin Natasha е едно от най-подходящите растения за отглеждане в домашни условия.Той е непретенциозен в грижите и дори начинаещ цветар може да го отглежда.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина