Болест на слива кластероспориум - как да се обработят листата в дупка на сливата

За да предприемете правилните превантивни действия и да организирате лечението на заболявания, трябва да можете да разпознавате техните признаци. В този случай си струва да се разграничи от какво се провокира болестта: бактерии или вируси. Материалът по-долу ще предостави подробна информация за такова заболяване като сливова клотероспория.

Разпространение

Болест на сливовото дърво

Причинителят на кластероспориум от кайсия и слива е гъбата Clasterosporium carpophilum, източникът му е растителни остатъци, чиито тъкани съдържат гъбични спори. Те се намират в близост до други дървета, лесно ги заразяват.

Инфекцията се разпространява от вятър, дъжд и насекоми. Заразените дървета стават центрове на пръскане на конидии - неподвижни спори. Те летят на дълги разстояния.

Ако тези спори попаднат в листата или клона на слива при условия на висока влажност, може да възникне инфекция, когато спорите проникнат в дървесната тъкан. Сливовата кластероспориаза заразява не само листата, но и останалата част от растението над земята. Пъпки, цветя и стъбла не правят изключение.

Внимание! На млад зелен клон гъбата насърчава образуването на презимуващ мицел. Такива области трябва да бъдат намерени и премахнати.

Схема за развитие на заболяването

Кластероспориумната болест на кайсия, праскова, череша и слива се развива по следния модел:

 1. Първоначално малки тъмни петна могат да се появят върху едва цъфтяща зеленина - диаметърът им не надвишава 1 мм. Те имат заоблена форма с бледо жълтеникав оттенък.
 2. Петната постепенно стават по-големи, нараствайки до 10 mm в диаметър. Цветът им става тъмнокафяв или кафеникав.
 3. Повечето петна изсъхват след 2 седмици, напукват се, започват да пожълтяват, поради което листата падат, тъй като върху тях се образуват голям брой дупки.

Важно! Пъпките се засягат по-често през периода на покой на дърветата.

Повечето заразени бъбреци не се отварят и се покриват с дъвка. Те изсъхват, придобивайки тъмен нюанс, не падат и запазват гъбичните спори в люспите си. Те зимуват под формата на мицел и кондия, а през пролетта продължават да атакуват надземните части на градинарските култури.

Първоначално издънките са с червеникаво-лилав цвят. След 10-15 дни цветът им се променя до бледожълт с червеникав кант. Тези области изсъхват и се появяват пукнатини с дъвка.

Поражението на листата на градинската култура

Признаци на клотероспория

Симптомите на заболяването включват:

 • в началото на пролетта върху листата се образуват малки червено-кафяви петна;
 • петната постепенно растат и стават кафяви с малинов оттенък по краищата;
 • сливовите листа с дупки стават по-късно - когато петната вече са се увеличили;
 • всяка засегната листовка постепенно изсъхва и отпада преждевременно;
 • цветята също могат да почернеят и да се ронят;
 • потъмнелите пъпки не падат, а са покрити с дъвка.

Важно! Именно по спуканите листа, кръгли петна по тях с червеникав оттенък, ярка граница с отделянето на дъвка, може да се разбере, че това заболяване е именно перфорираното място на сливата.

Бъбречно увреждане с болест

Лечение

Ако градинар е открил сливовата клотероспория, как да се лекува и как да се предпази дървото от смърт трябва да се проучи внимателно. Всъщност поради това заболяване страдат всички надземни части на растението.

Борбата срещу поражението на градинарската култура трябва да се води от:

 • Отстраняване на засегнатите елементи с изгарянето им.
 • Почистване на рани и дезинфекция с железен или меден сулфат, шпакловка с маслени бои или градински бульон.
 • Чрез обработка на дървесина с химикали като калиев хлорид и меден оксихлорид, както и с фитоспорин. Процедурата трябва да се извърши в началото на пролетта, когато започва вегетационният период на растението.

За да направите разтвор на калиев хлорид, трябва да разредете 1 кг вещество с 10 литра вода. Пръскането трябва да се извършва, докато листата цъфтят. По време на вегетационния период си струва да третирате градината с 10-кратно намаляване на потреблението.

Медният оксихлорид трябва да се комбинира с вода в такъв обем - 30-40 g на 10 литра. Трябва да пръскате четири пъти:

 • когато бъбреците набъбнат;
 • в моментите на фазата на розовите пъпки;
 • останалите 2 пъти с интервал от 15 дни.

Процес на пръскане за градинарски култури

Каква е опасността от klyasterosporium

Болестта е доста опасна за костилковите овощни дървета. Всъщност, поради проявата на симптоми, са засегнати голям брой клонове. Ако не започнете да лекувате дървото навреме, частите му постепенно отмират. Ако листата на слива са в дупка, какво да се прави и как да се лекува е описано по-горе.

Традиционни методи на лечение

По-трудно е напълно да се излекува градината с народни мерки за борба с кластероспорията на костилковите плодови култури. Те трябва да се използват като допълнителни дейности. Опитните градинари извършват обработката на градината срещу гъбички, като използват:

 • Гасена вар, която трябва да се разрежда в съотношение 1: 5. Дърветата трябва да бъдат обработени отново след 10 дни.
 • Тинктури на базата на горчични листа, които трябва да се приготвят в размер на 1 кг на 15 литра вода. Лекарството се приготвя за 2 дни. Преди да го използвате, прецедете го, след това напръскайте ствола и клоните.
 • Отвара с конски киселец в основата, която трябва да се приготви чрез запарване на 1 кг корени в 20 литра вряща вода. Получената смес трябва да се влива най-малко 6 часа.
 • Настойки от 3 кг сух тютюн, 0,5 кг сапун за пране. Тези компоненти се изсипват в 20 литра вряща вода. След което сместа се влива в продължение на 2 дни на хладно тъмно място.
 • Премахване на ръчно формираната дъвка и третиране на пукнатини с меден сулфат 3%.

Градинарите често допускат грешки, които водят до смъртта на костилковите овощни култури.

Внимание! Ако кластероспорията се лекува твърде късно и отсечените засегнати клони и листа се оставят в градината, това може да доведе до по-нататъшно заразяване на овощните култури през следващата година.

Дъвка от каменно дърво

Пръскане със смес от Бордо за кластероспорий

Тази течност е смес от меден сулфат с вар и вода. Трябва да се използва за борба с гъбични и бактериални заболявания. След приготвяне на силен или нежен разтвор, той трябва да се остави да се влива за около 3-4 часа, да се филтрира и да се излее в пулверизатор. През деня може да се използва прясно приготвен препарат, след което срокът на годност изтича.

Пръскането на дървета със смес от Бордо срещу болестта трябва да се приема сериозно. Обработката по отношение на костилковите плодове се придружава от следните действия:

 • инхибиране на растежа на младите издънки;
 • лошо стареене на дървесината;
 • намалена зимна издръжливост на растението.

Важно! При температура над 20 ° C, обработката с този агент може да доведе до тежки изгаряния на листа и цветя.

Профилактика на клотероспория

За да се предотврати появата на болестта, струва си да се прилагат агротехнически мерки под формата на:

 • редовно подрязване на засегнатите издънки до лятото;
 • почистване на градинската зона;
 • дълбока оран на паднали листа;
 • увеличаване на циркулацията на въздуха в градината, доколкото е възможно;
 • контролиране на приемането на необходимото ниво на азот и антагонистични микроорганизми от градината;
 • намаляване на риска от инфекция поради създаването на благоприятни условия за бързо покълване и здравословен растеж на разсад, без червеи;
 • опити за извличане на клони на дървета, които са в контакт помежду си;
 • използване на дебел слой мулч около ствола на всяко дърво след почистването му (това предотвратява разпространението на плевели и навлизането на патогени върху листата);
 • задължителна дезинфекция на инструмента след всеки от разрезите - за това е достатъчно да се разрежда белина с вода в съотношение 1: 4.

С навременно забелязаните симптоми на болестта можете да се отървете от нейното развитие и да осигурите навременна помощ на градинските култури. Внимателното отношение към растенията от страна на градинаря е гаранция за безупречното състояние на овощните дървета на мястото.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина