Опунция смокиня - описание и грижи

Сред многото кактуси, които се отглеждат у дома, най-популярна е смокиновата бодлива круша. Родината на растението е Южна Америка, но напоследък то се пусна на брега на Крим и оттогава расте непрекъснато.

Как изглежда смокиновата бодлива круша, към кое семейство принадлежи?

Индийската бодлива круша е екзотично растение и принадлежи към семейство Кактусови. Често културата се отглежда като годно за консумация растение и плодовете й се ядат. Самият кактус представлява плътни бодливи стъбла, които цъфтят прекрасно. След цъфтежа на тръните се образуват червени плодове, месото на които е сладко и много сочно.

Плододаване на индийска бодлива круша

Опунцията може да бъде под формата на храст с изправени или пълзящи издънки. Понякога растението се среща дори под формата на дърво. Пъпки с тръни са разположени по периметъра на кактуса. Месестата и гъста зеленина бързо се руши.

Изрязване на плода бодлива круша от смокиня

Често срещани сортове

Opuntia има много разновидности и видове, но най-популярните са:

 • Бергер - растението надвишава метър височина, стъблата му са ъглови, яркозелени. Жълтите тръни са разположени по цялото стъбло.
 • Госелина - отличава се с големи жълти съцветия. Листата имат няколко нюанса: от зелено до синьо със сребрист цвят.
 • Дребнокосмести - този кактус може да се намери в много домове, той се отличава с много меки жълти игли по периметъра на растението.

Лечебни свойства

Опунция има редица полезни свойства за човешкото тяло:

 • облекчава възпалението;
 • понижава активността на тромбоцитите;
 • помага в борбата с наднорменото тегло, използва се за отслабване;
 • екстракт от растителни семена помага за намаляване на процеса на стареене на кожата.

Накратко за историята на появата

Този кактус се използва активно от хората в продължение на много години. В момента бодливата круша е храна за животни и от нея също се прави багрило. През 20-ти век кактусът идва в Австралия, където бързо се разпространява по континента. Кравите особено харесвали растението, но те започнали да умират от кактусовите четина, попадащи в червата им. Поради тази причина фермерите не харесват кактуса и се опитват да го победят с химически средства.

Важно! В резултат пеперудите молци помогнаха да донесат бодливата круша, на която дори издигнаха паметник в чест на това.

Характеристики на грижите за растение у дома

За развитието и цъфтежа на растението е необходимо да се създадат оптимални условия.

Температура

През лятото температурата на кактуса не е толкова важна, той може да се адаптира добре. През зимата марката на термометъра не трябва да се издига над 6 градуса по Целзий, в противен случай бодливата круша ще се разтегне и ще стане грозна.

Осветление

Бодливата круша обича много светлина, но растението не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. За активен растеж кактусът изисква светлина през цялата година.

Плътно засаждане на смокинята бодлива круша

Поливане

Поливайте растението внимателно. Ако в почвата има излишък на влага, кореновата система ще започне да гние. Поливането се извършва при необходимост - когато горният слой на почвата вече е изсъхнал, можете да започнете да овлажнявате.Водата трябва да се защитава и е по-добре тя да е мека и леко подкиселена. За тези цели използвайте лимонов сок.

Забележка! Поливайте растението в тава, за да не се получи варовик тапа.

Грундиране

Киселинността на почвата не трябва да надвишава 6,5 pH, тя трябва да бъде добре пропусклива и рохкава. Смес от хумус, трева и пясък е идеална. Не забравяйте за дренаж, тъй като се използва експандирана глина, камъчета или счупена тухла. Опунцията се развива добре в готова търговска почвена смес за кактуси и сукуленти.

Подхранване

Можете да храните кактус от пролетта до есента, като го правите според инструкциите. 1 приложение на специални формулировки за сукуленти на месец ще бъде достатъчно. През зимата подхранването е строго забранено.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Ако кактусът е бил засаден на открито, тогава за зимния период той трябва да бъде покрит със слама или игли. През периода на покой растението е до известна степен деформирано, но не бива да се притеснявате. През пролетта тя отново ще стане доста привлекателна. През зимата не се прилага подхранване и не се извършва поливане.

Цъфтящ годен за консумация кактус

Кога и как цъфти

Опунцията цъфти в началото на пролетта и приключва този период в началото на есента. Изключително трудно е да се постигне цъфтеж на кактус у дома или по-скоро невъзможно. Описанието на растението показва, че цъфти в различни цветове: от малки до големи. Можете да разчитате на появата на разкошни цветя, ако през лятото има възможност да вземете саксия с кактус в градината или двора. След цъфтежа растението дава сочни, сладки плодове, които донякъде наподобяват смокини.

Как се размножава смокинята бодлива круша

Има само два начина за размножаване на бодливата круша и най-често се използва вегетативен.

Покълващи семена

Методът на размножаване със семена е може би най-трудоемкият. Преди сеитба, бодливите семена трябва да се търкат с шкурка или пила за нокти. След това материалът се пълни с вода за няколко часа. Почвата за засаждане трябва да се състои от перлит, универсална почва и въглища. Семената се засаждат в почвата, като се натискат малко в нея. Насажденията трябва да се навлажнят със слаб манганов разтвор и да се покрият със стъкло или филм. Проветрявайте контейнерите сутрин и вечер. Важно е почвата да не е суха или много мокра.

Забележка! Разсад може да се появи за повече от един месец, трябва да бъдете търпеливи.

Вкореняване на резници

По-приемлив е вегетативният начин на размножаване на кактуси. Дръжката може да бъде премахната по всяко време, но най-добре е да я засадите през пролетта или лятото, когато растението е в максимално развитие. Сегментът се отрязва и се оставя да изсъхне за няколко дни. След това резниците се задълбочават с една трета в смес от готова почва за кактуси и пясък. Засаждането трябва да се полива, но вкореняването може да се случи след няколко седмици или дори месеци.

Има и друг начин за вкореняване. От едната страна на сегмента се отстраняват тръните и именно тази страна се задълбочава в земята. След това трябва да поливате почвата около резника. Корени ще се образуват в цялата му площ. Когато се забележи началото на растежа на кактусите, можете да намалите поливането и да оставите почвата да изсъхне за няколко дни.

Прехвърляне

Опунцията има изключително деликатни корени, така че е по-добре да не трансплантирате отново. Това трябва да се направи само ако саксията му вече е малка за кактуса. Културата се отглежда в глинени или теракотени саксии. Такъв материал ще предотврати застояването на влага в контейнера и корените няма да бъдат повредени.

Важно! Процедурата по трансплантация се прави най-добре с ръкавици, за да не се нарани. Кактусът се изважда внимателно от саксията и се изпраща в нов съд по метода на прехвърляне, докато той трябва да се държи в основата.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Всички проблеми, които възникват по време на отглеждането на бодлива круша, по един или друг начин са свързани с неправилни грижи за нея. Основните проблеми и техните решения:

 • Ако издънките са се свили и са станали летаргични, тогава на растението очевидно липсва влага, струва си да се преразгледа режима му на поливане.
 • Образуването на сухи светлинни петна по сегмента показва висока влажност или внезапни температурни промени.
 • Развитието на кореново гниене се дължи на излишната влага и азот в почвата. В този случай по издънките може да се види образуването на светли петна, които скоро ще потъмнеят.
 • Ако по сегментите се виждат малки светлинни петна, това показва развитието на бяла гъбична плесен. Болестта възниква поради съдържанието на растението в условия на висока влажност и лечението трябва да се извършва с фунгициди.

Засаждане на бодлива круша, първи издънки

Вредители

Вредителите често нападат бодливите круши. Ако корен нематода направи това, тогава растението може скоро да умре. Засегнатите участъци от кактуса трябва да се отстранят, корените да се потопят за няколко минути във вряща вода и растението да се напръска с разтвор на въглен. След това кактусът може да бъде засаден в нова стерилна почва.

Знаци и суеверия

Смята се, че всеки кактус е способен да абсорбира вредните електромагнитни вълни, идващи от електрически уреди. Опунция предпазва къщата и всички нейни обитатели от негативизъм. Съществува и версия, че кактусът оцелява от дома на всички мъже, така че навремето такова растение не се е отглеждало в къща с млади момичета.

Див растеж на бодлива круша

Малко начинаещи производители на цветя знаят за какво растение става дума - бодлива смокиня. С подходящи грижи кактусът ще радва с декоративния си ефект в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина