Круша Чижовская: описание на сорта, опрашители, когато узрее

Круша Чижовская дължи името си на животновъда Чижов, който е работил по отглеждането й заедно с Потапов на базата на А. Тимирязев. Този сорт е известен на много градинари и е много популярен в страната.

Описание на сорта и пълните му характеристики

Популярно разнообразие от круши

При създаването на хибрида по това време са използвани добре доказани сортове: Далечноизточна Олга и Лесная Красавица.

Новият хибрид надмина своите предшественици по устойчивост на вкус и замръзване. Сортът дойде на вкуса на градинарите в Самара, Владимир, Москва, Московска област и прилежащите региони.

Описание на чижовската круша:

 • дървото наподобява конус или пирамида по форма;
 • цветът на клоните е сивкав, стволът е тъмно сив;
 • вид дърво - боле;
 • стволът е равномерен, наподобява пръчка, забита в земята с каскада от падащи клони отгоре;
 • височина - 2-2,5 метра;
 • листата наподобяват овална форма с малки зъби по контура, цветът е зелен;
 • пъпките на съцветието са бели.

Ползите от крушите

Описание на плодовете от круша Chizhovskaya: формата е класическа за круши, теглото е 100-140 грама, тънката матова кора е осеяна с малки точки. Цветът на плодовете е зелен с жълтеникавост, бъчвите са леко розови. Вкусът е сладко-кисел.

Крушите започват да узряват през август. Реколтата се събира масово в края на август - началото на септември. Крушите, набрани презряло, могат да се съхраняват до 4 месеца.

Внимание! Невнимателните хора често грешно пишат името на сорта, наричайки го „круша на Чижевски“. Името на хибрида идва от фамилията на създателя му Чижов. И в търсенето на описание на крушата на Чижевски след буквата "g" е правилно да се постави буквата "o".

Крушови плодове Chizhovskaya

Основните положителни и отрицателни аспекти на сорта

Характеристика на сорта Chizhovskaya е, че дървото има средна височина на багажника с разперена, буйна корона. Това прави възможно да не се прибягва до специално оборудване при прибиране на реколтата, напълно е възможно да се направи с обикновена стълба.

Отглеждането е възможно в райони с ниски температури. Крушата не се страхува от измръзване и резки температурни колебания. Сред дърветата, предназначени за северните райони, този сорт е най-устойчив на замръзване, пъпките и цветята не измръзват до -3 градуса под нулата.

Крушовата каша съдържа повече от 9% захари, нейната сладост е най-висока сред конкурентите. Може да се съхранява добре (100 до 150 дни) и да се транспортира. Плодовете не се влияят от ветрове и продължителни дъждове. Те не се ронят. Загубите му са не повече от 10%. Никой плод не е с най-добро представяне. Плътната каша от круши улеснява транспортирането, без да губи качеството и представянето си.

Сортът е високодоходен, започва да дава плодове 2-3 години след засаждането. През сезона 1 дърво дава 60 килограма плодове. Дори в постна година брането на 40 кг круши е норма.

Внимание! Крушовото дърво е много устойчиво на замръзване, не се страхува дори от 30-градусови студове.

Недостатъците включват факта, че на възраст от 15 години дървото започва да дава плодове с по-малки плодове. Теглото им е наполовина. Сортът е уязвим към всякакви вредители, придирчив към поливането.

Пунш круша

Дати на кацане

В южните райони е по-добре да засаждате разсад през есента, така че корените да имат време да пуснат корени. Пролетното засаждане допринася за бавното развитие на влакнеста коренова система и следователно за лошото снабдяване на растенията с хранителни вещества. Следователно пролетното засаждане изисква обилно поливане на корени и подхранване с хранителни вещества.

Най-доброто време за кацане:

 • Санкт Петербург, Москва и региони - последните дни на април - първите дни на май;
 • Урал - втора половина на май, септември;
 • Поволжието - септември-октомври.

В северните райони най-доброто време за слизане е май, когато земята се размрази, септември, месец преди измръзване. В южните райони - април, октомври.

Инструкции за кацане стъпка по стъпка

Мястото за кацане трябва да е плоско, добре осветено и без течение. Дървото обича плодородна, добре оплодена почва, с влаго- и въздухопроводимост. Дълбочината на водата в земята на мястото на засаждане на разсада трябва да бъде 2-3 метра.

Забележка! Сортът Chizhovskaya не обича трансплантациите, така че мястото за засаждане се избира веднъж.

Инструкции за кацане стъпка по стъпка:

 1. Изкопаване на дупка с диаметър 60 см и дълбочина 1 метър.
 2. Подготовка на субстрата за засаждане на разсад. Неговите компоненти: пясък и хумус, по 2 кофи, калиев сулфат - 1/3 чаша, суперфосфат - 200 грама. Всичко това се смесва със земята, ямата се запълва, в която се спуска разсадът. Подкиселената почва все още се разрежда с вар или доломитово брашно.
 3. Яма с разсад е добре уплътнена.
 4. Мястото за засаждане се полива обилно с вода.

Фиданките се засаждат на възраст 1-2 години. По-старите дървета не се вкореняват добре.

Важно! Не забравяйте, че кореновата шийка трябва да се издига на 5 сантиметра над нивото на земята.

Фиданки за засаждане

Грижа за круша

За прибирането на крушите се изисква много работа. Сортът е доста капризен. За него трябва да изберете правилната почва. За реколта от 60 кг е необходима черна или глинеста почва. Невъзможно е да се постигнат големи добиви от глина.

Поливане и торене

През първия месец след засаждането дървото трябва да се полива всяка седмица. Освен това напояването се намалява до 3-4 пъти през целия сезон. Ако лятото е горещо и сухо, поливайте по-често. Кръговият кръг от круши, редовно се плеви от плевели.

Първото торене се извършва през пролетта по време, когато крушата започва да цъфти. През този период тя се нуждае от торове, съдържащи азот. Това е разтвор на нитрат в пропорции от 1 до 50. 1 дърво се нуждае от 30 g амониев нитрат. Изсипете крушовото дърво около него.

След отпадането на съцветията крушата се подхранва със сложен тор с нитроамофос, който отговаря за жизнената дейност. 1 кг пелети отива за 20 литра вода. Под всяко дърво се внасят 3 кофи тор.

До края на юни се извършва поредната превръзка, съдържаща азот. Преди зимата крушовото дърво се подхранва с минерални торове, съдържащи фосфор и калий. За целта 2 супени лъжици суперфосфат се смесват с 1 супена лъжица калиев хлорид и се разреждат в кофа с вода. Това е норма за 1 дърво.

Цъфтяща круша

Подрязване на дървета

Необходимо е да се започне формирането на короната една година след засаждането. Ако не направите своевременно подрязване, багажникът ще се простира нагоре, тогава брането на плодовете ще бъде трудно. Целта е да се оформи красива корона и да се осигурят листните плочи с достатъчно осветление.

Подрязването се извършва най-добре през пролетта при температура от +8 ° C. Първите, които се отстраняват, са клоните, растящи успоредно на ствола, след това тези, които растат под остър ъгъл спрямо ствола. През есента, след отпадането на листата, се отстраняват стари, сухи, увредени от болести клони.

Дебелите клони първо се режат от двете страни, след това се отчупват, тънки клони се изрязват с градински ножици. Изрязаните места се обработват с градински лак.

Допълнителна информация... Липсата на плодове в долния слой се дължи на липсата на слънчева светлина. Правилното изрязване решава този проблем.

Правила за резитба

Опрашване

Сортът Chizhovskaya не е придирчив към опрашването.Но когато се засаждат заедно с други сортове, броят на яйчниците се увеличава с 10%.

Най-добрите опрашители са Лада, Северянка и Рогнеда. Това се благоприятства от техния годишен цъфтеж по едно и също време.

Подготовка на дървета за зимата, събиране и съхранение на плодове

Устойчивостта на замръзване на круша не означава, че не е необходимо да се подготвя за зимата. През есента, когато листата вече са паднали, кръгът на ствола на дървото се почиства от отломки и се покрива с торф или сламен мулч. Зеленчуковите плотове могат да се използват като мулч. Отгоре се поръсва със земя.

Плодовете се събират през август. Плодовете се сортират. С дръжки, без видими повреди, плодовете се изпращат за съхранение в мазето с температура от + 1-2 ° C и влажност до 90%. За дългосрочно съхранение слоевете трябва да се разместват с хартия или слама.

Възможни болести от круши

Плодово гниене

Круша Чижовская има слаб имунитет към болести. Податлив е на гъбични заболявания, които включват черен рак, гниене на плодове, ръжда. За борба с черния рак се използва 1-процентов разтвор на меден сулфат и течност от Бордо.

Плодовото гниене се бори с варов разтвор (2 кг на кофа вода). След прибиране на реколтата се използва меден сулфат. Ръждата се напръсква с Hom и 1% разтвор на течност от Бордо. Повредените листа, кора, клонки се изгарят.

Вероятни вредители от круши

Контрол на вредителите

Насекомите вредители причиняват голяма вреда на растението. Те включват глогът, който се храни с листата на дървото, златната опашка, снасяща яйца, от които гъсениците поглъщат листата и пеперудите от копринени буби. За борба с тях се използват инсектициди Aktellikom, Entobacterin, Aktara.

Градинарите обичат сорта Chizhovskaya за неговата устойчивост на резки температурни промени, както и за вкусните плодове и високия добив. Това е добър избор за райони със суров климат. При подходящи грижи крушите дават голяма реколта, добре се съхраняват и транспортират на дълги разстояния.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина