Подрязване на сливи през лятото и как да го направите правилно

Подрязването на сливите през лятото е сериозна процедура, която включва оформяне на короната и премахване на излишните клони. Преди да режете слива, е необходимо да изучите технологията и да следвате общоприетите инструкции. Ако тази процедура се извърши неправилно, тогава можете да загубите част от реколтата или дори да унищожите дървото.

Защо трябва да режете слива

Подрязването на сливите е задължително, за да запазите дървото здраво

Подрязването на слива е насочено главно към увеличаване на добива. Ненавременното отстраняване на клоните и удебеляването на короната оказват много пагубен ефект върху общото състояние на дървото. На сянка плодовете са зле оформени и много често боледуват.

Първата резитба на млада слива обикновено се извършва по време на засаждането. Важно е да се разбере, че формирането трябва да бъде ежегодно. Именно тази процедура ще ви позволи да получавате добра реколта всяка година. Дори много старо дърво може да бъде подмладено чрез резитба. Но в този случай е необходимо да се режат сухи или повредени клони, младите издънки не трябва да се докосват. Ако всичко е направено правилно, животът на дървото ще се увеличи в продължение на много години.

Здравото дърво може да даде отлична реколта

Кога да се режат през пролетта, лятото и есента: през кой месец, времето

Подрязването на слива може да се извършва по различно време на годината. Всеки период има определени последици. Пролетта има много плюсове и само един минус. Положителните фактори включват:

 • Възможност за бързо заздравяване на рани, получени от процедурата за подстригване.
 • Има голям прираст на вида.
 • Всички клони се укрепват през летните месеци и до следващия сезон дървото цъфти и дава плодове, доколкото е възможно.
 • Плодовете растат и стават по-качествени.

Негативните аспекти включват опасността да нямате време да оформите короната преди началото на вегетационния период. Всъщност оптималното време е април. Препоръчителната температура е +10 градуса.

Преди да отрежете сливата през лятото, трябва ясно да разберете, че през юли и юни е строго забранено да се извършва тази манипулация, за да се подмлади или да се образува корона. Освен това процедурата има много предимства:

 • Изобилната зеленина улеснява определянето на удебеляването на короната.
 • Навременното отстраняване на болни или повредени клони помага да се спасят останалите дървета в градината.

Според опитни градинари есента се счита за най-доброто време за подрязване на дървета. Поради есенната формация, клоновите клони са в състояние да издържат на натиска на снега и да не се счупят от тежестта му.

Внимание! Прекалено дебело дърво ще се чупи по-често.

Подрязването навреме позволява всички хранителни вещества да бъдат пренасочени в багажника и по този начин да позволят на дървото по-лесно да пренесе студа. Основното е да сте навреме, преди температурата да спадне, краят на септември-началото на октомври е оптимален.

Времето на процедурата зависи от желания резултат.

Основни правила за резитба и в зависимост от региона

Преди да образувате слива, трябва да се запознаете със схемите за подрязване на дърветата, които зависят от сортовата принадлежност.Например, при слабо разклоняваща се слива трябва да се формира само короната и клоните да се съкратят леко. За силно разклоняващите се сортове е важно да се следват подробните инструкции стъпка по стъпка, описание на които можете да намерите в специализираната литература.

Всъщност е необходимо редовно изтъняване. Ако не спазвате това правило, можете да научите лош урок. Поради увеличеното удебеляване, след няколко години плодовете ще се образуват само на преден план.

Според правилата всички сечения се извършват само над бъбрека, който е насочен изключително навън. Оптималното разстояние е 0,5 см. При формирането на короната е необходимо да се оставят не повече от пет максимално жизнеспособни скелетни клона. Много е важно да се създаде рядка корона за максимална вентилация.

Помня! Всички отрязани и нарязани клони, както и зеленина, трябва да бъдат премахнати от мястото и изгорени.

Процедурата за подрязване наранява дървото и му отнема жизнеността. Ето защо тя трябва да се проведе в определено време за всеки регион на Русия. Есенното оформяне е подходящо само за южните райони на страната. В района на Москва и в регионите на Средния пояс всички процедури се препоръчват да се извършват преди началото на вегетативния период. Това ще помогне на дървото да се възстанови напълно преди плододаването.

Основни правила за резитба на сливи

Методи и видове

Изборът на метод за резитба зависи от това къде расте сливата и от желания резултат.

Санитарна прическа

За санитарни цели резитбата може да се извършва по всяко време на годината. През лятото за това се отстраняват всички повредени клони и се извършва изтъняване.

През пролетта е необходимо да се изрежат счупени или сухи клони, както и издънки, растящи навътре. Също така е много важно своевременно да премахнете излишните израстъци. Благодарение на тези прости манипулации, клоните, които ще дадат плод, ще растат до следващата година на местата за отрязване.

Изтъняваща резитба

За нормална циркулация на въздуха в короната на дървото е важно своевременно да се разрежда. За да направите това, можете просто да отрежете ненужните клони. Основното нещо е да се образува рядкостепенна корона.

Помня! Изсушените или повредени издънки могат да бъдат премахнати през цялата година.

Противостарееща резитба на стара дървесина

Основният показател, че е време да се извършат процедури против стареене на дървото, е спиране на растежа. Долната линия е да отрежете старите клони.

Помня! Категорично е забранено да се премахват младите клони.

За да се предотврати сериозно увреждане на дървото, се препоръчва да се подрязват клоните от двете страни наведнъж. Всички издънки трябва да бъдат премахнати, с изключение на 2-те най-силни.

Подрязването против стареене е подходящо само за дървета под 15-годишна възраст или 2,5 метра височина. Въпреки „почтената възраст“ на сливата, правилно извършената процедура за подмладяване ще позволи на дървото да дава плодове още няколко години.

Формиране от 3-годишна възраст

През третата година от живота сливата започва активно да расте и да се разклонява. По това време е необходимо да се съкратят всички израстъци, растящи отстрани, до около 12-15 cm, а апикалните издънки до 20-30 cm.

Важно! Формирането трябва да се извършва така, че всички издънки и клони да растат навън. Това се прави, за да държи дървото възможно най-осветено.

Необходими инструменти и материали

Независимо от вида подрязване ще бъде направено, най-важно е да използвате правилния инструмент. Не се препоръчва да се използва строителен трион за тези цели. Раните, останали след този метод на излагане, могат да бъдат фатални за цялото дърво.

Най-доброто е специален инструмент. Това може да бъде резачка, остър нож или градински трион. Целият инвентар трябва да бъде предварително заточен и обработен.

Помня! След обработката на инструмента със състав, съдържащ алкохол, той трябва да бъде старателно изтрит на сухо.

Специални градински инструменти, които ви позволяват да извършите правилно процедурата

Има три вида разфасовки, които обикновено се използват при подрязване на сливи:

 • Когато използвате метода "пръстен", трябва да изрежете цял клон или да изстреляте. Разрезът трябва да бъде в самия ръб на изложеното навън кадмиево топче.
 • Методът, наречен "бъбрек", се използва изключително за скъсяване на летораста и насочване на растежа. За тези цели трябва да изберете жив бъбрек и веднага след него да премахнете останалите ножици за подрязване. Разрезът се извършва изключително под ъгъл от 45 градуса.
 • За да промените посоката на растеж на клон, се препоръчва да използвате "прехвърляне в страничен издънка". В този случай трябва да изберете най-силната странична издънка и да изрежете точно над пръстена.

Схематичен урок по подрязване на сливи

Що се отнася до колоновидните сливи, резитбата ще се състои изключително в скъсяване на страничните издънки. Централният багажник е съкратен само в случай на бавен растеж. Ако краят на основния клон се отреже ненужно, сливата ще започне да се разклонява.

Плододаването на колонна слива директно зависи от правилното формиране на ствола.

Как правилно да се лекуват рани след резитба

Всички точки на среза трябва да бъдат обработени с един от следните продукти, който трябва да се приготви непосредствено преди самата процедура:

 • градинско игрище;
 • маслена боя;
 • смлян киселец.

Тази манипулация предотвратява инфекция и гниене.

Забележка! Също така, всеки от горните състави ще помогне да се избегне изтичането на венците, което в бъдеще може да доведе до инфекция на сливата.

Опитни съвети за градинарство

Опитните градинари препоръчват да се избягват често срещани грешки при подрязване:

 • Изтичането трябва да се наблюдава постоянно. Подрязването наведнъж няма да даде истински здраво дърво.
 • Не можете да оставяте коноп след подрязване на клоните, тъй като именно в тях вредителите се утаяват и спорите на гъбичките се размножават.
 • Неприемливо е да се режат върховете на дърветата през периода на активен растеж. Препоръчително е да отрежете централния клон. Това ще премести точката на нарастване към страничното стъбло.
 • Твърде многото скъсяване на растежа може да доведе до неправилна форма на дървото.
 • Не трябва да покривате клони с градинска смола, чийто диаметър надвишава 3-4 см. Те трябва да изсъхнат в рамките на 5-7 дни и едва след това да бъдат третирани с лечебен състав.

Изпълнението на елементарни правила ще ви позволи да получите отлична реколта

По-нататъшни грижи за растението

За да се подобри състоянието на сливата, се препоръчва да се използват следните превръзки, за да се ускори регенерацията:

 • Дървесната пепел помага за подхранването на корените. Тя ви позволява да намалите киселинността на почвата. За пълноценно хранене е необходимо да се прилагат поне 250 грама под едно дърво.
 • Торовете с високо съдържание на калий ви позволяват да премахнете излишната течност от дървото. Благодарение на това сливата понася по-лесно зимуването. За еднократно хранене са достатъчни само 100 грама калий, разреден в 10 литра вода.
 • Фосфорът помага за укрепване на кореновата система. За тези цели тя трябва да бъде разпръсната около багажника. За обработка на едно дърво са достатъчни 2 супени лъжици сух препарат.

Грижите и навременната обработка ще запазят здравето на дървото

Подрязването на сливи през лятото е доста лесна процедура, която изисква спазване на правилата и разпоредбите. Но е важно да сте наясно, че не само правилно извършената резитба допринася за добра реколта, но и постоянни грижи през цялата календарна година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина