Краста на ябълково дърво - как да се лекува и как да се бори

Съдържание:

Градинарите често са изправени пред такъв неприятен феномен като струпясване по ябълково дърво. Заболяването е лечимо, ако препоръките се спазват точно и ежегодната превантивна работа предотвратява появата му.

Какво е ябълкова краста: признаци и етапи на заболяването

Ябълкова краста

Гъбичната инфекция (на латински Venturia inaequalis) засяга младата зеленина, засяга плододаването. Болестта се разпространява бавно и неусетно, поради което не се забелязва веднага от собственика на ябълковата градина. Първичните признаци се регистрират в края на цъфтежа: върху листата се образуват жълтеникаво-зеленикави петна, на някои се вижда сивкав цвят. Постепенно те почерняват, улавят по-голямата част от листната плоча и мигрират към плодовете.

Тежки увреждания настъпват през летните дни на етапа на яйчниците. Той предотвратява узряването на ябълките: те се деформират, приличат на смачкани бучки. Появата на патология по време на узряването променя външния вид на ябълковите плодове, които са покрити с петна и пукнатини. Продуктът е подходящ само за обработка.

Важно! Бързо пожълтялата зеленина отпада, става място за зимуване на гъбичките, а през пролетта отново се премества на дърво и се разпръсква из градината.

Цикъл на заболяванията

Защо крастата се появява на ябълкови дървета

Описанието показва, че възниква патология:

 • с често засаждане на овощни дървета и засаждане на същия сорт;
 • пренебрегване на личния парцел - при липса на есенно прибиране на паднали листа;
 • неспазване на нормите за санитарна резитба.

Крастата по листата на ябълката се развива при топло и влажно време. Оптималната среда за гъбичките се счита за температура от 18-20 градуса с дъжд и мъгла.

Превантивни мерки за защита на градината от струпясване

Предотвратяването на развитието на патология включва няколко правила: от почистване на територията до правилно засаждане на разсад.

Есенно прибиране на постеля

С настъпването на есенните месеци собственикът трябва да се отърве от паднали листа, счупени и изсушени клони, изгнили ябълки. Те се изпращат в компостна яма за 2-3 години или се отстраняват от мястото.

Почистване на паднали листа

Варонене на ябълкови дървета

Преди избелването е необходимо да се отстрани ексфолираната кора. След оголването оголените места се покриват с меден сулфат (1 супена лъжица вещество на 1 литър вода), а в края на есента стволът и скелетните клони се варосат.

Грижа за торове

Графикът за внасяне на торове е планиран от производителя. Двойна порция азотно торене се внася в кисели почви - високото му съдържание предотвратява развитието на болестта.

Превантивно лечение

Преди да се отворят пъпките, дървото и земята около него трябва да се обработят с 1% разтвор на течност от Бордо.При негово отсъствие могат да се използват биопрепарати с подобен ефект.

Важно! Повишаване на имунитета и допълнителна защита на културата се извършва от "Epin", "Ecoberin", "Циркон", "Здрава градина" и др.

Оптималното разстояние на дърветата едно от друго

При кацане използвайте схемата:

 • високи и средни ябълкови дървета - на всеки 4 м;
 • маломерна - след 3 m.

Важно! Рядкото засаждане предотвратява повишената влажност на короната, намалявайки риска от развитие на патология.

Разстояние между ябълкови дървета

Устойчиви на струпясване сортове ябълки

Постоянно излизащата струпясване по ябълките изисква засаждане на определени сортове. Представени са видове, устойчиви на патология:

 • Василиса;
 • Звездичка;
 • Марго;
 • Медуница;
 • Орлинка;
 • Наслада;
 • Юнона.

Важно! Експертите съветват начинаещите в градинарството да започнат със засаждане на звезда и медуница.

Инструкции стъпка по стъпка за дейностите по контрол на пролетната краста

Има много методи за лечение на патология, градинарите могат да изберат най-подходящия вариант. Срещу гъбичките се използват фунгициди, народни методи и концентрирани торове.

Как да се лекува струпясване с торове

Терапията използва:

 • 10% амониев нитрат;
 • 5% калиев хлорид;
 • 10% амониев сулфат;
 • 5% калиев сулфат;
 • 7% калиева сол;
 • 7% калиев нитрат.

Важно! Методът е противоречив: огромните дози минерални торове имат отрицателен ефект върху почвата и нейните обитатели. Не си струва да използвате често тези лечения.

Химикали за контрол на струпеи

Как да се лекува струпясване на ябълково дърво: фунгицидни разтвори ("Hom" и др.). За да се намали рискът от пристрастяване към патогена, лекарствата трябва да се редуват.

Меден и железен витриол

Унищожаването на спорите на струпясване се извършва:

 • през пролетта - 2-5 литра меден сулфат (при температура на въздуха 5-10 градуса);
 • през есента - 5% железен витриол (след отпадане на листата).

Важно! Голите клони се третират с вещества, контактът им със зелената част може да провокира изгаряния.

Меден сулфат

Бордоска смес

Концентрацията на разтвора зависи от времето:

 • преди почивка на пъпките - 3%;
 • при образуване на пъпки - 1%.

Важно! Процедурата с 1% разтвор се извършва с интервал от две седмици, докато се появят ябълките.

"Хорус"

Действието на активното вещество ципродинил продължава до 28 дни. Терапията се провежда два пъти: когато пъпките са в стадий "зелен конус" и 10 дни след цъфтежа.

"Строб"

Активният ефект на веществото продължава 35 дни, терапията се провежда три пъти, с интервал от 2 седмици. Лекарството може да се комбинира с други фунгициди.

"Skor" (аналози - "Guardian" и "Paradise")

През сезона се провеждат две процедури, преди и след пъпкуването, с интервал от 2 седмици. Едно дърво се нуждае от до 5 литра разтвор, всяка ампула се разрежда с 10 литра течност. Скоростта е валидна не повече от 20 дни.

Лекарството "Skor"

Биологични продукти срещу струпясване

Биологичните агенти се считат за по-малко токсични и по-ефективни от домашните инфузии.

"Бактофит"

Концентрираното лекарство ви позволява да се борите с масовото разпространение на гъбична инфекция. Процедурите се извършват на всеки 8 дни, 4-7 пъти за сезон. Действието продължава от 7 до 20 дни.

"Фитолавин"

Отнася се до антибиотици със системен и контактен спектър на действие, всяка култура изисква 5 литра разтвор (20 мл на 10 литра течност). При обработката те поддържат интервал от 15 дни, през сезона трябва да пръскат градината 4 пъти.

Фунгицид "Фитолавин"

Фитоспорин-М и циркон

За борба с гъбичките и повишаване нивото на имунитета се използва смес от 1 ml "Циркон" и 5 g "Fitosporin-M", разреден в 10 литра вода. Лекарствата се считат за безопасни и могат да се използват през целия сезон. Процедурите се провеждат с интервал от 14 дни.

Важно! За по-добро взаимодействие с листата към разтвора се добавя малко течен сапун.

"Gamair"

Терапията се провежда три пъти през вегетационния период:

 • по време на образуването на пъпки;
 • след цъфтежа;
 • с развитието на ябълки до размера на лешник.

Всяка култура консумира до 5 литра разтвор, приготвя се от кофа вода и 10 таблетки лекарство.

"Агат-25К"

Инструментът се използва три пъти през вегетационния период, за 6 литра течност се нуждаете от 1,2 g от веществото. Всяко растение ще се нуждае от 2-6 литра разтвор - докато дървото расте.

"Агат-25К"

Как да победим ябълковата краста с народни средства

Домашните лекарства помагат в началния етап от разпространението на инфекцията, с масово разпространение те са безсмислени.

 • Сол. Приготвя се физиологичен разтвор от 1 литър течност и 100 г готварска сол. След пълно разтваряне заразените зони се третират със сместа.
 • Горчица. Разтворете 8 г горчица на прах в литър вода. Сместа се използва за пръскане, разрешено е четирикратно нанасяне през целия вегетационен период.
 • Калиев перманганат. Разтвор на калиев перманганат в ярко лилав оттенък ще помогне в борбата с крастата. Приготвеното лекарство се пръска по цялата ябълка.
 • Запарка от хвощ. Ситно нарязаните зеленчуци се заливат с вода (1 до 3), плътно се затварят и настояват за три дни. След филтриране с готовото вещество, трябва да напръскате зелената част и багажника.

Запарка от хвощ

Как да се бием през юли

В средата на лятото се предпочитат биологичните продукти; не трябва да се използват агресивни химикали. В противен случай ябълките няма да бъдат използваеми. Опитите да се отървете от гъбичната инфекция са завършени 25 дни преди планираната дата на прибиране на реколтата (август-септември).

Инструкции стъпка по стъпка за есенни дейности за контрол на струпеите

През есента се изпълнява следният алгоритъм на действията:

 • растенията се третират с химикали;
 • територията се почиства от паднали листа и изгнили ябълки;
 • повредените клони се изрязват.

Важно! Този подход ви позволява да унищожите спорите на гъбата и да предотвратите нейната активност през следващия вегетационен период.

Схема за обработка на ябълкови дървета от струпясване

Градинарят трябва да помни, че патогенните микроорганизми бързо се адаптират към всяко лекарство, така че за терапия трябва да се използват няколко лекарства. Можете да редувате биологични и химични вещества, като извършвате процедури с минерални торове.

Комплексното лечение включва:

 • Първична есенна обработка - в края на падането на листата, при температура над нулата на въздуха (до 4 градуса). Градината и територията се напръскват с концентриран разтвор на карбамид. Този подход ще намали броя на спорите на гъбична инфекция.
 • Вторично - извършва се преди почистване на пъпките, като се използва 3% разтвор на течност от Бордо или меден сулфат. Същото вещество се използва за лечение на периосталния кръг - приемът ще облекчи оцелелите спори на гъбичките.

Процедурата за контрол се възлага в края на цъфтежа. Използването на едно от системните лекарства ще помогне да се спрат патогени, проникнали в листата - "Skor" или други.

Пръскане на ябълковото дърво

Опитни съвети за градинарство

Болестта може да бъде излекувана, но е по-добре да се предотврати инфекцията с гъбичките предварително, отколкото да се борите с нея по-късно. За да се избегне патология, достатъчно е да се извършат правилно:

 • поливане;
 • обработка през юни, юли;
 • Оплождане;
 • кацане;
 • резитба.

Общите правила за отглеждане и грижи за ябълкови или крушови дървета ще помогнат за намаляване на риска от инфекция. Редовната проверка на овощната градина ще помогне да се зарази болестта в ранните етапи на развитие и своевременно провеждане на терапия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина