Болести на ябълкови дървета: описание и контрол върху тях, как да се лекуват петна по листата

Всяко плодно дърво е податливо на различни бактериални увреждания и гъбички. За да се спаси растението, е важно да се определи родът на болестта на ябълковото дърво в началния етап. За целта трябва да се запасите със знания и да можете да идентифицирате симптомите на болестта на ябълковото дърво.

Болести, при които листата са свити

Понякога дървото навива листата си. Това се дължи на определени причини. Струва си да разгледате най-често срещаните болести и описания на ябълките, като се научите как да извършвате превантивни мерки.

Всяко ябълково дърво е застрашено

Млечен блясък по листата на ябълковото дърво

Въздушните кухини се образуват под кожата на листата, поради което на листата се появява сребрист оттенък и те отмират. Болестта се развива в продължение на 3-4 години, след което дървото умира.

Тези ябълкови заболявания възникват от:

 • замръзване на дърва в началото на пролетта;
 • Слънчево изгаряне;
 • увреждане на кореновата система от селскостопански инструменти;
 • увреждане на посевите от насекоми.

Болестта се развива поради:

 • студена и дъждовна есен;
 • липса на минерални соли в ябълковото дърво.

Важно! За да се спаси едно дърво, заразените клони трябва да бъдат отсечени, предотвратявайки разпространението на болестта.

Млечен блясък на дърво

Кафяво петно ​​или филостиктоза

По листата се появяват мозаечни петна от тъмно жълт, кафяв, тъмнокафяв или сив оттенък, формата им може да бъде кръгла или ъглова. По тях се виждат малки черни точки, които се наричат ​​гъбни пикнидии. Засегнатите тъкани отмират, епидермисът се ексфолира под формата на тънък прозрачен филм. Естеството на поражението прилича на изгаряния, поради което външният им вид може да бъде объркан с увреждане от пестициди във високи концентрации.

Основният симптом на заболяването е петънце със светла средна и кафява по краищата. Болестта може да се появи поради удебелени насаждения и висока влажност.

Как да излекувате ябълково дърво:

 • унищожава падналите листа;
 • пръскайте посевите по време на вегетацията с фунгициди.

Кафяво петно

Саждива гъбичка

Саждивата гъба е заболяване, причинено от микроорганизма Aspergillus. Той може да допринесе за развитието на редица заболявания при хората и растенията и често засяга отслабените живи организми. Този вид гъбичен растеж е придружен от листни въшки и други насекоми, които оставят захарен секрет. Първата мярка за борба с болестта е унищожаването на вредители, които заразяват растенията. Наложително е да се лекува вирусна гъба, тъй като тя запушва порите на растенията, пречи на нормалното дишане на листата и потиска естествената фотосинтеза.

Важно! Ябълковата гъба толерира добре зимните студове и незабавно атакува растенията през пролетта.

Розетка-дребнолистна

Не всеки знае кога има кафяви петна по листата на ябълково дърво - за каква болест става въпрос.Характерните признаци могат да се появят на листата, които стават по-малки, стават дълги. Засегнатите издънки имат дебели листа, а междувъзлията им са доста скъсени, по листата на ябълковото дърво се появяват жълти петна. По върховете се образуват розетки както на деформирани, така и на здрави листа. Цветните пъпки в болно дърво се полагат рядко, плодовете са малки, безвкусни и може да изглеждат зле. Не си струва да губите време за тяхното съхранение.

Важно! Основната причина за дребнолистната розетна природа е нарушаването на храненето на растенията с цинк.

Ръжда по ябълковото дърво

Ръждата върху ябълка или круша се появява в средата на лятото. Червеникавите петна от външната страна на листата допринасят за образуването на звездовидни израстъци и са признак на така наречената ръжда. След като листата отпаднат и дървото губи имунитета си към студено време. Често оранжевият цвят се появява, когато хвойна расте наблизо. Мнозина се интересуват какво да правят, ако ябълковото дърво е болно. Тези, които не знаят как да третират ябълково дърво, трябва да използват различни фунгициди.

Млечен сок

Млечният сок е заболяване на широколистните и стъблените части на дървото. Листата се покриват с мехурчета, на всяка въздушна кухина се появява сребрист оттенък и настъпва бавна лезия на стъблената част. Кората също е заразена и може да се напука. Болестта се развива по бърз начин, за кратък период от време листата падат, ябълковото дърво отслабва. Превантивна мярка срещу млечен блясък е правилната подготовка на дървото за зимата. Варирането може да се използва за защита на багажника от замърсяване. Тъмните петна по кората трябва да бъдат премахнати незабавно, а оголените участъци трябва да бъдат обработени със специално лепило.

Болести на кората и ствола на ябълковите дървета, тяхното лечение

За да помогнете на едно дърво да се отърве от болест, трябва да разберете причината за щетите.

Гниене на кореновата шийка или късна болест

Гъбата е от особено значение като причинител на фитофтора на кореновата шийка на ябълково дърво. Болестта започва с малка площ от гниене на мястото на присадката. След като допринася за унищожаването на цялостните зони на кората, понякога води до пълно увреждане на съдовата система. Тези засегнати райони служат като благоприятни източници на заразяване с плодове.

Забележка! Болестта засяга ниско разположени и паднали плодове, особено при дъждовно време.

За лечение си струва да почистите мястото на лезията на болните до здрава дървесина. Също така трябва да дезинфекцирате с 1% разтвор на меден сулфат и да покриете с градински лак.

Проява на симптоми на гниене на кореновата шийка

Рак на корена

На главните и страничните корени, както и на кореновата шийка, се появяват туморни израстъци, наречени гали. Първоначално са малки, с гладка повърхност и мека текстура. На етапи галите растат и достигат 25 мм, след което се втвърдяват, придобиват неравна повърхност. През есента израстъците често се унищожават.

За профилактика трябва да се използва само здравословен посадъчен материал. Преди засаждане трябва да отрежете тумороподобните образувания, незабавно да третирате раните с разтвор на меден сулфат в обем от 100 g на 10 литра вода.

Ето как изглежда ракът на корените

Цитоспороза или инфекциозно изсушаване на кората

Признаци на цитоспороза често се наблюдават през периода на цъфтеж на културата през първата половина на лятото. По това време кората придобива кафяво-бордо оттенък и по нея се образуват отоци под формата на мехурчета, които представляват мицела на гъбите. Мъртвата тъкан е слабо отделена от живата дървесина; пукнатини и стружки се появяват на границата на заразените и здрави области на кората. Фокусът на инфекцията може да се увеличи по размер, покривайки клона в пръстен. В резултат на това цялата горна част постепенно отмира.

За да излекувате разсада, можете да приложите следните мерки:

 • изгаряне на заразени огнища;
 • почистване на повредени места;
 • местата на порязванията и почистването трябва да бъдат обработени с антисептик и покрити с градински лак.

За дезинфекция на дървото си струва да се използва разтвор на меден сулфат. Достатъчно е да се разреждат 30 g в 1 литър вода.

Симптоми на цитоспороза

Свиващи се клони или туберкулоза

Болестта допринася за некротична некроза на кората. По време на вегетационния период листата и издънките стават кафяви и изсъхват. На повърхността на засегнатите области на кората се появяват множество тухленочервени спорообразни подложки с диаметър до 2 mm. След това те потъмняват и изсъхват. Развитието на гъбата допринася за смъртта на кората и луста на отделните издънки. Инфекцията продължава в кората на засегнатите издънки.

За борба си струва да се използва дезинфекция с 1% разтвор на меден сулфат и покриване на засегнатите области с маслена боя на основата на естествено изсушаващо масло.

Клоните на дървото изсъхват

Плодови болести или защо плодовете гният и ябълките се пукат

Пресните плодове могат да се влошат поради болести, които са ги настигнали, докато са били още на дървото.

Плодово гниене - монилиоза върху ябълково дърво

Първо се засягат само цъфналите листа. Инкубационният период е 10 дни, след което съцветията стават кафяви, изсъхват и умират. В топъл и дъждовен период от долната страна на листата, дръжките и дръжките се образува конидиално спорообразуване на гъбата под формата на малки бели пустули. Ябълките развиват кафяви петна, които покриват цялата повърхност на плодовете.

Забележка! Пулпът от плодове, засегнати от плодово гниене, с времето омеква и има сладко-алкохолен послевкус.

Ябълкови гъбички (краста)

Болестта по листата и плодовете се проявява под въздействието на торбестата гъба Venturia inaequalis. Крастата е широко разпространена в умерения климат, особено в региони със студени, влажни извори. В благоприятни години за развитието на гъбичките болестта намалява качеството и добива на ябълките.

Признаци на брашнеста мана

Когато възникне заболяване, издънките, листата, пъпките и съцветията са покрити с мръснобял прахообразен цвят, който става кафяв и се превръща в черни петна. След това растежът на леторастите спира, листата изсъхват и падат. Заразените съцветия не дават плод. На засегнатите плодове болестта се проявява под формата на мрежа. Патогенът хибернира в бъбреците, разпространявайки се чрез спори.

Брашнеста мана по ябълково дърво

Мухъл (мухъл)

Засегнатите части на растението изостават в растежа, стъблата стават тънки, листата са малки и хлоротични, от долната страна се образува белезникав цвят, който след известно време посивява.

Вредители по ябълкови дървета и методи за справяне с тях

В допълнение към болестите, на ябълковото дърво могат да се видят вредители.

Ябълков молец

Повредените от ябълковия молец плодове падат преждевременно и загниват. За борба с него си струва да използвате химикали. Най-ефективно е инсталирането на феромонови капани.

Кръвна листна въшка

Поради листни въшки по кората се образуват нодуларни удебелявания, пукнатини и язви. За да премахнете вредителя, струва си да изрежете и унищожите болните издънки и да напръскате културата със специални разтвори.

Кръвна листна въшка

Ябълков молец

Ябълковият молец ще повреди цялата зеленина на дървото. При масова атака си струва да се използва химически метод. Единичните следи от вредителя могат да бъдат премахнати чрез отстраняване на засегнатите части от културата.

Ябълков цветен бръмбар

Този вредител е бръмбар с размери 3,5-5 мм, тъмнокафяв на цвят, който уврежда растението по време на отварянето на плодните пъпки. За да се намали броят на цветните бръмбари, си струва своевременно да се разхлабят кръговете на ствола, да се унищожат падналите листа и да се премахнат болните и сухи клони.

Apple sawfly

Вредителят се храни с прашец и нектар. За да се борите с него, трябва да напръскате коронките с пиретроиди и фосфорорганични съединения.

Ябълков лист на жълтата мушица

Мухоморът е насекомо двукрило, което снася яйца върху млади, цъфтящи листа.За да предотвратите разпространението на вредителя, трябва да напръскате дърветата с биологични пестициди.

Предотвратяване на инфекции и предпазни мерки

Основната превантивна мярка, за да се избегнат болести и вредители по ябълковото дърво, е компетентният избор на място за полагане на декоративна градина. Почвата трябва да бъде добре дренирана и да няма горски и диви плодови насаждения. Също така се препоръчва своевременно пръскане с биологични пестициди, това ще помогне да се избегне болестта на младите ябълкови дървета.

За да не се налага да се справяме с пренебрегваното състояние на градината, е необходимо да осигурим подходящи грижи за посевите. Навременното идентифициране на болести или вредители ще помогне за спасяването на дърветата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина