Антуриумът има кафяви петна по листата - причини и лечение

Растението антуриум (Anthurium) има и друго необичайно народно име - "мъжко щастие". В здраво състояние цветето е буквално украсено с красиви и равномерно оцветени листа. Зеленият им цвят не трябва да има петна или жълти петна. Поради интензивния растеж на този вид, листата могат бързо да се обновят.

Защо цветето "мъжко щастие" има кафяви петна по листата?

Най-често кафяви петна по листата на антуриума се появяват поради неспазване на правилата за грижи. Ако изучите всички индивидуални характеристики и „капризи“ на растението, лесно можете да постигнете максималния декоративен ефект на вида.

Стайно растение антуриум

Има няколко причини, поради които листата на антуриум могат да станат кафяви:

 • Неправилно организирано поливане на растението.
 • Късно нанасяне на подхранване върху почвата.
 • Много сух въздух в стаята, където расте "мъжко щастие".
 • Неспазване на продължителността на "дневните часове".
 • Рязко застудяване.

Неспазването на правилата за грижи може да доведе до гниене на корените и бързо разпространение на гъбичките. Растението може също да се покрие с петна поради атаката на вредители.

Променете цвета на листата

препълване

За този вид е изключително важно да се спазват нормите за поливане. Излишъкът на влага, както и липсата, със сигурност ще доведат до антуриумни заболявания. Честото и нестандартизирано поливане ще доведе до загниване на корените.

По листата могат да се появят кафяви петна, ако течността се разлее върху самата плоча. Ако не реагирате своевременно на проблема, това може да доведе до смъртта на цялата зелена част на растението.

На бележка! Високата влажност е благоприятна среда за развитие на мухъл и гъбични инфекции.

Поливане със студена вода

За антуриума използването на студена течаща вода е вредно. Съдържащият се в него хлор моментално води до увреждане на корените.

Препоръчва се цветето да се полива с топла вода, утаена за 2 дни.

Неподходяща почва

Благодарение на висококачествената почва растението се подхранва. Антуриумът обича питателна почва. Много е лесно да го приготвите сами. За да направите това, трябва да смесите съставките в следните пропорции (2: 1: 1: 0,5):

 • хумус;
 • листна земя;
 • торфен субстрат;
 • речен пясък.

Важно! Задължително е да поставите дебел слой дренажен материал на дъното на саксията.

Ниска стайна температура

Ниската температура може да бъде вредна само ако антуриумът се държи дълго време в такава стая. Краткосрочните капки не са опасни.

Неспазването на температурния режим води до увреждане и разпадане на корените. Листата пожълтяват и изсъхват напълно. Цветето спира да се развива и умира. За спасение е необходимо да се създадат правилните условия и да се осигури необходимото лечение.

Внимание! Пожълтяването на листата може да се появи по естествени причини - поради възрастта на цветето. Ако долните пожълтяват и падат, тогава не бива да се притеснявате. След кратък период от време ще растат нови.

Повреда на корена

По време на трансплантацията може да възникне неволно увреждане на кореновата система.Поради това на цветето се появяват черни петна. Събитието трябва да се проведе възможно най-внимателно - по метода на трансбордиране.

Дори ако кореновите издънки случайно са били счупени или повредени, те трябва да бъдат обработени с манган и поръсени с въглен, преди да бъдат спуснати в земята.

Слънчево изгаряне

Промяната в цвета на листата може да означава избора на грешното място за антуриума. Поставянето на растение на южния перваз на прозореца може да причини слънчево изгаряне. Появата им се характеризира с пожълтяване и извиване на листата.

За да запазите цветето, то трябва да се пренареди в сенчестата част на къщата.

Поражение със септория

Това заболяване се развива като последица от гъбични увреждания. Ако не се предприеме лечение, петната ще растат доста бързо. При продължително заболяване листата почерняват напълно.

Лезия на сепория

Лекувайте спешно тази инфекция. За това се извършва лечение с Fitosporin или 1% течност от Бордо.

Внимание! Всички повредени зони подлежат на пълно унищожаване.

Атака на листни въшки

Паразитната листна въшка живее върху листата и изсмуква сока от тях. Следователно листните плочи се извиват и стават лепкави. При липса на подходящо лечение, цветето бързо умира.

За лечение на антуриум е необходимо да се измие със сапунена вода и след това да се излее с манган или фитоспорин.

Инвазия на листни въшки

Ножна атака

Какво да направите, ако по листата на антуриума се появят кафяви петна поради нападение от насекоми? Първите признаци на атака на тези конкретни насекоми са изразени бели или жълти туберкули.

Най-често те се появяват на листата и едва след това покриват всички зелени части на цветето. Челюстното насекомо се храни със сока на растението и поради това листата започват да изсъхват и да се разкъсват. За лечение се препоръчва използването на всякакви фунгицидни препарати.

Външни признаци на повреда на ножницата

Какво да направите, ако листата на антуриум са покрити с кафяви петна

След появата на първите външни признаци е необходимо спешно да се извършат реанимационни мерки:

 • Спешна корекция на почвената и въздушната влага. Растението не понася преливане, но може да се разболее и от липса на вода.
 • Ако по време на отоплителния сезон е настъпила промяна в цвета на листата, тогава е необходимо да се повиши нивото на влажност на въздуха. Това може да се постигне чрез инсталиране на тава с вода до антуриума.
 • Честото преливане може да доведе до загниване на корените. Можете да спасите цвете, като го пресадите в нова почва. Преди задълбочаване трябва да се отстранят всички повредени или болни части на кореновата система.
 • Използването на хлорирана вода също може да доведе до болести по растенията.
 • Въвеждането на минерални препарати в почвата ще помогне на цъфтящите видове да се справят по-лесно с този стрес.
 • Ако скоростта на хранене е надвишена, процесът на торене трябва да бъде спрян спешно и излишъкът да бъде „измит“ с пречистена вода.

Внимание! Дори за зимно време антуриумът трябва да създаде комфортни условия. Дневните часове не трябва да са по-малко от 14 часа.

Навременните корекции и промени в правилата за грижи бързо ще спасят цветето и ще предотвратят повтарящи се щети на вида.

Какви други петна могат да се появят на антуриум и защо

Появата на нехарактерни петна по листата на антуриума показва заболяване на вида. Възможно е да разберете причината и да вземете решение за лечението само след задълбочен преглед на листната плоча.

Жълти петна

Пожълтяване на листната плоча може да възникне, когато растението е заразено с хлороза. Появява се поради липсата на следните микроелементи: желязо и магнезий. За лечение повредените листа трябва да се отстранят и да се внесе спешно в почвата сложен тор, обогатен с необходимите вещества.

Жълти петна

На бележка! Възможно е да се постави точна диагноза чрез външния вид на листа.При хлороза вените остават зелени, а листът става напълно жълт.

Черни точки

Ако процедурата по трансплантация е била извършена неправилно или е използван неподходящ субстрат за този тип субстрат, на антуриума могат да се появят черни петна.

Почвата за този вид се избира, като се вземат предвид индивидуалните предпочитания на растението. Например, предназначени за бромелии или орхидеи.

Почерняване на листа

Бели петна

Когато антуриумът е заразен с брашнеста мана, по листата се появява бял цвят.

Това заболяване се проявява при високи температури и висока влажност в помещението.

Това заболяване се лекува лесно в ранните етапи с често срещани фунгициди.

Брашнеста мана

Как правилно да се грижим за антуриум, за да избегнем кафяви петна

Поради факта, че в по-голяма степен промяната на цвета на листата се дължи на неправилна грижа, прилагането на следните инструкции ще запази здравето на култивираното растение:

 • Препоръчително е да изберете сенчесто място за отглеждане на антуриум. Цветето реагира болезнено на яркото слънце. През зимата е важно да се инсталира допълнителна светлина за растението.
 • Оптималната температура трябва да варира в рамките на +25 градуса. През зимата е позволено да го понижите до +14 градуса.
 • "Щастието на човека" не понася течение и силни пориви на вятъра.

Цъфтежът на антуриум очарова

 • Важно е да се спазват правилата за поливане на антуриум.
 • Сухият въздух е вреден за този вид. Трябва да пръскате въздуха, а не самото цвете.
 • Торенето на почвата се извършва два пъти месечно. По време на активния вегетационен период скоростта на хранене трябва да се увеличи.
 • След закупуване на цвете, то трябва да бъде трансплантирано от транспортния контейнер. На този етап е важно да се даде на растението „почивка“ и да се изчака периодът на адаптация.

Интересно е! Според легендата се смята, че „щастието на човека“ има положителен ефект върху здравето на мъжа и почиства къщата от негативни влияния.

Появата на кафяви петна по растението почти винаги сигнализира за нарушение в отглеждането и грижите за антуриума. С правилното съдържание и своевременното прилагане на превантивни мерки, антуриумът ще ви радва със своята благодат в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина