Как да отглеждаме мандарина от кост у дома

Мандарината е непретенциозно растение, което не изисква сложна поддръжка. Дърветата, които се продават в магазина, не са евтини, така че ако знаете как да отгледате мандарина от семе, можете да вземете плодов цитрус и да спестите много.

Възможно ли е да покълнете мандарина от кост у дома

Не е трудно да отгледате мандарина у дома, ако знаете как расте мандарина и от какви условия се нуждае:

 • Честото поливане ще помогне за формирането на силна имунна система, ще предотврати заболявания, ще осигури бърз растеж и добро плододаване.
 • Ежегодната трансплантация е предпоставка за грижа за мандарина. Ако корените са тесни в контейнера, дървото ще спре да се развива.
 • Подхранването е необходимо, за да се подобри качеството и вкусът на плодовете.

... Мандарина във вана е не само здравословен и вкусен цитрус, но и красиво стайно растение

В условия на "плен" дървото достига 1,5 м. Колко расте мандариново дърво зависи от правилната грижа за него.

Забележка! В дивата природа мандарините имат продължителност на живота около 15-20 години. Едно дърво на закрито ще живее със същото количество, ако е удобно.

Избор на семена за засаждане

Преди да засадите мандарина, трябва да изберете правилния сорт и да съберете семената. За домашно покълване най-подходящи са ранните абхазки сортове:

 • Агудзера.
 • Unshiu.
 • Кована-Вася.
 • Михо-Уазе.

Тези мандарини са бързо растящи, големи, много сочни и най-сладките мандарини.

Семената са взети от закупени мандарини. Само пресни цитрусови плодове са подходящи за събиране на семена, напълно узрели, без признаци на каквито и да било заболявания, повреди, гниене.

За събиране на семена са ви необходими зрели и висококачествени цитруси.

Подготовка на семената

За да получите най-вероятно разсад от мандарина, трябва да засадите 10-15 семена. Някои от тях може изобщо да не поникнат, други - дават слаби кълнове с нисък имунитет. Процесът на отглеждане на мандарини у дома започва с подготовката на семето:

 1. Събраните кости трябва да бъдат увити в марля, напоена с вода. Материята трябва да е леко влажна. Тъй като марлята изсъхва, тя трябва да се навлажни.
 2. Вместо марля можете да използвате хидрогел. Този материал задържа влагата добре, осигурявайки на костите среда, подобна на капково напояване. Семената се поставят в средата на гела, за да не изсъхнат.
 3. Срокът за съхранение на семената във влажна среда е 2-4 дни. Веднага щом се появят кълнове, те могат да бъдат засадени в питателна почва.

Допълнителна информация! Възможно е семената да бъдат засадени директно в земята, но в същото време кълновете ще се появят малко по-късно, отколкото от семената, които са създали среда за покълване.

Без предварително накисване практически няма шанс за покълване на семена

Подходяща почва и контейнер за засаждане на мандарина

У дома отглеждането и грижата за мандарина от костилка не е трудно, но за да бъде растението силно и да произвежда цитрусови плодове, трябва да подготвите правилната почва за семето - питателна, обогатена с минерални елементи. Почвата трябва да се състои от следните компоненти:

 • 3 части копка земя;
 • 1 част изгнила кравешка тор;
 • 1 част пясък;
 • 1 парче листна земя;
 • няколко малки шепи глина.

Тъй като не е лесна задача да се съберат всички компоненти в градска среда, можете да си купите готов субстрат. Трябва да изберете питателна, неутрална почва. Най-подходящи са субстратът "Биохумус" или "Роза". Можете да смесите обикновена земя с пепел, органичен тор и суперфосфат, които се вземат на равни части.

Внимание! Не засаждайте цитруси в торф. Изсъхва бързо, склонен е към подкисляване, в него практически няма хранителни вещества, необходими за растението.

Първият контейнер може да бъде малък, като пластмасова чаша. Този обем ще бъде достатъчен за разсад. Засаждането може да се извърши в една голяма кутия, като се спазва разстояние от 10-15 см между костите. В долната част на чашите или обща кутия дренажът е задължителен - експандирана глина или фин чакъл.

Засаждане на мандарина

Веднага щом се появят кълнове от накиснатите семена, те могат да бъдат засадени. Стъпка по стъпка алгоритъм на действията:

 1. В чашите на дъното се поставя дренаж, изсипва се подготвена хранителна почва.
 2. Семето потъва в земята на дълбочина 4 cm.
 3. Контейнерите със семена трябва да бъдат покрити със стъклен буркан или найлоново фолио, торба. Това се прави с цел създаване на парников ефект и ускоряване на процеса на покълване на растенията.
 4. Контейнерите се поставят в топло помещение с разсеяна светлина. Важно е да се избягва пряка слънчева светлина върху разсада. Стайната температура трябва да бъде приблизително +20 градуса. Чашите за семена трябва да бъдат защитени от течение.
 5. Поливането се извършва, когато горният слой на земята изсъхне.

Внимание! Всеки ден трябва да извадите буркана или филма от контейнерите за 20-30 минути, за да проветрите земята. В противен случай почвата може да изгние и разсадът да не поникне.

Първите разсад ще се появят след около 3 седмици. Веднага след като върху тях се образуват 2-3 пълноценни листа, те могат да се настанят в други контейнери.

Всички разсад трябва да останат най-красивите и силни

Снимайте грижи

За мандариновите разсад е необходимо да се осигурят комфортни условия, така че те да могат активно да растат и да стават по-силни. Грижата за тях не е трудна, дори начинаещ може да го направи.

Влажност, температура и поливане

Разсадът ще се покачи бързо, ако им създадете удобно местообитание:

 • Температурата в помещението трябва да бъде в диапазона от + 15-20 градуса. Не позволявайте индикаторът да падне под +12, в противен случай разсадът ще спре да расте.
 • Поливането е редовно, тъй като горният слой на почвата изсъхва. Но растението не може да се излива, влагата на земята трябва да бъде умерена.
 • Влажността трябва да е висока. За това разсадът се пръска 3-4 пъти седмично.

Осветлението за разсад трябва да бъде изобилно, разсеяно, затова се препоръчва да поставите контейнери с тях от южната страна.

Пресаждане на разсад от мандарина

Знаейки как изглежда кълно от мандарина, трябва да изчакате 2-3 листа да се появят върху него, след което растенията могат да бъдат трансплантирани в големи контейнери. Пресаждането се извършва по метода на претоварване - необходимо е да се запази старата почва върху корените, така че растението да се адаптира по-бързо.

Първият съд трябва да има обем от около 4 литра. На дъното трябва да се постави дренаж, който може да се използва като всякакви малки камъчета. След пресаждането, за да се осигури бърз растеж и укрепване на бъдещото растение, то трябва да се подхранва редовно.

Ето как изглежда покълналото мандариново семе.

Внимание! Не можете да засаждате разсад веднага в много голям контейнер, това ще доведе до разпадане на кореновата система.

Грижа за младо дърво

За да може мандарината, когато расте, да бъде не само декоративно растение, но и да дава реколта, трябва да се поддържа правилно:

 • Поливането е редовно. В допълнение към овлажняването на почвата, трябва да поддържате високо ниво на влага чрез пръскане на растението. За напояване е подходяща само вода, която се е утаила за 3 дни. Също така се препоръчва да поставите тава с вода под ваната с растението, така че дренажът да абсорбира влагата. Честотата на поливане през пролетта и лятото е 1-2 пъти на ден, през зимата - не повече от 2 пъти седмично.
 • Трансплантацията се извършва всяка година през февруари и началото на март. При всяка трансплантация се взема контейнер с 5-8 см по-голям диаметър. Растение от 7 години трябва да се трансплантира не повече от 1 път на 2 години.
 • Адекватно околно осветление. През зимата, когато има малко слънце, се препоръчва дървото да се осветява с фитолампа.

Торенето е задължително при грижите за мандарините.

Подхранване

Торовете за растеж и развитие на мандарина трябва да се прилагат веднага след 2 седмици след появата на първите кълнове. Хранителни състави се въвеждат на всеки 2 седмици до настъпването на есента.

Използват се органични и минерални торове, предназначени директно за цитрусови растения

През зимата торовете могат да се прилагат само ако почвата е слабо питателна, което влияе върху скоростта на растеж на дървото и общото му състояние, или при недостатъчно осветление.

Внимание! Преди да добавите хранителни вещества, земята първо трябва да се полива. Торенето на суха почва е изпълнено с факта, че минералите няма да бъдат равномерно разпределени.

В допълнение към поливането на почвата с тор, разтвор в слаба концентрация може да се използва за пръскане на листата. Трябва да изберете течни торове или такива, които се разреждат с вода. Трябва да е със стайна температура, не забравяйте да престои. Строго е забранено да се увеличава дозата на тора, посочена от производителя, в противен случай растението ще получи химическо изгаряне.

Какво да правим, когато едно дърво цъфти и плододава

Когато мандарината започне да цъфти, трябва да се уверите, че земята винаги е леко влажна. Строго е забранено да се трансплантира растение по време на периода на цъфтеж - от това то ще започне да отслабва. Тъй като цъфтежът започва през пролетта, ако е необходимо, трансплантирайте мандарината, тази процедура трябва да се извърши преди появата на цвета.

Цъфтящата мандарина е много красива и вълнуваща гледка

Ако има много цветя, се препоръчва частично да ги отрежете, така че дървото да е по-удобно. Само възрастно растение може да даде обилна реколта, без да я изчерпва.

Допълнителна информация! За да определите нормалното количество мандарини на младо дърво, трябва да преброите листата. За всеки цитрус трябва да има около 15 листа.

Присадка

Можете да отглеждате мандарина не само с декоративна цел, но и за да получите вкусна и здравословна реколта от нея. Колкото по-малко расте дървото, толкова по-малки ще бъдат мандарините. Но въпреки малкия си размер, те запазват всичките си хранителни свойства и сладък вкус. За да се подобри добивът на мандариновото дърво, се извършва присаждане.

Преди да засадите мандарина у дома от кост, трябва да се запасите със следния инвентар:

 • нож за присаждане;
 • еластична лента;
 • градински вар е смес, която се използва за запълване на рани в кората на дърво.

За процедурата ще ви трябва растение, в което дебелината на багажника е приблизително равна на обема на молива. Стъблото трябва да е прясно, взето от възрастно сортово дърво, което вече е дало реколта.

Алгоритъм на действията:

 1. На височина около 10 см от почвата се прави Т-образен разрез.
 2. В разреза се вмъква подготвена дръжка с бъбрек. Дръжката трябва да е с част от кората - "пета".
 3. Присадката се увива с еластична лента, самото растение се покрива отгоре с полиетилен или стъклен буркан.
 4. Докато рязането се вкоренява, е необходимо да се осигури на растението поливане и влага, за да се създаде благоприятен влажен климат.
 5. Месец по-късно банката се премахва. По това време стъблото се вкоренява и става по-силно.
 6. След 2 месеца от датата на процедурата, при условие че клонът е окончателно укрепен, дървото се изрязва с 10 см по-високо от мястото на издънката. Полученият изстрел е насочен нагоре, фиксирайки с опора.

Допълнителна информация! Мандариновото дърво се присажда през пролетта, от април до средата на май, когато сокът се движи около дървото и вероятността от вкореняване на резката е възможно най-висока.

Присаждането на мандарина е лесна процедура

Кога ще бъде първото плододаване

С подходящи грижи за мандарината, отгледана от костта, тя ще даде първата си реколта след около 3 години. Не очаквайте веднага големи и сочни мандарини, докато дървото не стане напълно силно.

Подрязване и оформяне на короната

Подрязването на закрито мандариново дърво е задължителна процедура, която помага не само за оформяне на красива корона, но и за подмладяване на растението като цяло, от което дава обилна и голяма реколта. Процедурата се извършва в началото на пролетта.

Преди резитбата дървото се навлажнява под душа, след което листата му трябва да се разклатят добре, за да не останат твърде мокри. Короната се разрежда, издънките се съкращават, което вече дава реколта. При формирането на короната клоните се изрязват избирателно, за да се получи красив силует.

Болести и вредители на мандарина

Вредители, които могат да атакуват мандарина на закрито:

 • щит;
 • паяк;
 • белокрилка цитрус.

За да се отървете от вредители, се използват агенти като Fitoverm или Actellik. Ако има малко насекоми, можете да третирате дървото с разтвор на сапун за пране.

Болести, на които домашната мандарина е склонна поради неправилна грижа за нея - ръжда на листа, рак, гомоза, гниене на корени, брадавици. За лечение се използват специализирани средства, отстраняват се повредени части от дървото.

Внимание! Отстранените болни листа и клони трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро от къщата и изгорени, за да не се разпространят болестите върху други растения.

Колкото по-стара е мандарината, толкова по-плодотворна е тя.

Вътрешната мандарина е красиво декоративно растение, което също дава вкусни и здравословни плодове. Дървото се засажда у дома от семена и грижата за него е проста, с което дори начинаещ без опит може да се справи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина