Храстови рози - какво е това, видове с описание

Къдрави дървета, цветя с аромат на опияняващи аромати и разпръснати храсти са мечтата на всеки градинар. Един от най-ярките представители на градинските растения са храстовите рози. Никое друго цвете няма да даде толкова дълъг и обилен цъфтеж. Те могат да бъдат с всякаква форма и цвят. Те се вписват добре във всяка градинска композиция, служат като декорация за пейзажа и гордостта на производителите на цветя.

Храстови рози: описание и характеристики на сорта

Културата принадлежи на семейство Шиповникови. Името на тези цветя говори само за себе си, те растат под формата на храст. Оригиналната структура на стъблото, издънките и цветята на пръскащите рози е получена благодарение на дългогодишната работа на животновъдите по кръстосването на растението с други представители на розовия свят. Резултатът беше огромен асортимент от храстови цветове и форми. Всеки вид се различава по структурата на венчелистчетата, структурата на пъпката и височината на стъблата.

Храстовите рози са ярки представители на градинските растения

Основни общи характеристики:

 • височината на храста варира от 25 см до 3 м;
 • разтегната форма на растението;
 • издънките са гладки, гъвкави, твърди;
 • голям брой остри шипове;
 • матови елипсовидни листа с различни нюанси на зелено;
 • големи цветя в съцветия или нарастващи единично в диаметър до 22 см;
 • ароматът на пъпките не е ясно изразен или напълно липсва;

Освен това има редица характеристики, поради които тези храсти са широко популярни в цветарските среди:

 • изобилие от цветове и форми на структурата на пъпката;
 • дълъг цъфтеж;
 • не е взискателен към метеорологичните условия;
 • разнообразие от възможности за използване в ландшафтен дизайн;

Градинска храстова роза се отглежда по няколко начина: резници, наслояване и метод на семена.

За справка! Повечето представители на този вид рози имат лавинен цъфтеж няколко пъти на сезон. Има и сортове, които цъфтят веднъж, но за много дълго време.

Храстовите рози са добра декорация за всеки ландшафтен дизайн.

Основни сортове

Има десетки основни сортове и няколко разновидности на пръскащи рози.

Парк

Най-често срещаните храстовидни рози от рода опитомени шипки. Основният плюс на тези представители е добрата поносимост към мразовитите зими. Те не изискват никакви специални мерки за грижи през студения сезон.

В допълнение, с тандема на благоприятни метеорологични условия и компетентни грижи за градинаря, парковите рози, вече с настъпването на лятото, могат да зарадват с обилен цъфтеж, който ще продължи повече от месец.

Парковите рози имат в арсенала си стотици сортове, които са част от английската и канадската група сортове.

Полиантус

Класификация на многоцветните храстови рози. Културата не е висока, малко повече от половин метър. Разликата му е в гъста зеленина и малки пъпки, които по време на периода на цъфтеж покриват плътно цялата корона на растението.

Всяко съцветие може да образува 40-50 цветя. Индексът на устойчивост на замръзване е висок, както и устойчивостта на болести и гъбични инфекции.

Дребноцветната храстова роза дава добри издънки по време на размножаването на семена. Те са устойчиви на суша и резки промени в температурата.

За справка! Полиантовите рози се използват широко в озеленяването и аранжировките на букети. Най-популярните сортове са: Снежната кралица, Алфред Коломб и Голдщайн.

Полиантови рози с гъста зеленина и много малки пъпки

Флорибунда

Групата от тези пръскащи рози е официално класифицирана сравнително наскоро, от 1976 г. насам. Тяхната ниша е между полиантовите и хибридните видове чай. Това е така, защото розите флорибунда имат отличителните черти и на двамата представители.

Храстите от тази група могат да бъдат с различна височина, от джудже до високи сортове. За разлика от хибридните чаени рози, флорибундата има богат наситен цвят на венчелистчетата. Жизнеспособността и устойчивостта на замръзване на този сорт е над средното ниво. Те се използват главно в аранжировки на букети.

Те кацат поединично и на групи. В разцвет, те напълно оправдават името си, което означава да цъфтят обилно.

Грандифлора

Млада група храстовидни рози, получени чрез кръстосване на сортове флорибунда и хибридни чайове. Културата има силна структура, издънки с височина до 2 м. Структурата на пъпките е подобна на хибридния чай, но ги превъзхожда по разкош. При озеленяването на площади, градини и паркови площи те са добри както в групови композиции, така и при единично засаждане.

Grandiflora е храстовидна роза, отглеждана чрез кръстосване на флорибунда и хибриден чай

За справка! Най-популярните сортове са Соня, Стела, Любов и Комсомолски светлина. Устойчив на студ и болести.

Катерене

Розовите храсти, които образуват дълги издънки, се нуждаят от подкрепа. Способен да изобилно лавинно цъфти повече от 3 поредни месеца. Те се използват при оформянето на арки, живи плетове, декорация на огради и фасади на сгради. Цветова палитра от червено до лилаво.

Популярни декоративни сортове

Уличните храстови рози са разделени на много сортове, сортове и подвидове, всеки от които има свое име. Съвременното развъждане прави чудеса, благодарение на което новите занаятчийски рози се отличават с добра транспортируемост и непретенциозни грижи. Това ги прави търсени както в Русия, така и по света.

Следните сортове са най-популярни в Руската федерация:

 • Дух на свободата

Това е английски животновъд Дейвид Остин. Сортът е млад, получен през 2002г. Неговата визитна картичка е огромна чаша с форма на чаша.

Цъфти дълго време, многократно, с двойни цветя, които се събират в съцветия до 15 парчета всеки. Цветът на пъпките варира от бледорозов до люляков, в зависимост от зрелостта. Разклонен храст с височина до 3 метра, се нуждае от жартиера. Листата са светлозелени. Ароматът на цветята е ярък, опияняващ. Устойчив на замръзване и не капризен сорт.

 • The Rambrighton Rambler

Повтарящата се цъфтяща роза за катерене на Albrighton Rambler е с излюпени цветя с бледорозов нюанс, които плавно преминават в бели. Цъфти в съцветия, висящи от издънки, които растат над 3 метра.

Ароматът е лек, мускусен. За засаждане в земята е за предпочитане да изберете слънчево място. Използва се в жив плет, сводести конструкции. Не е взискателен при напускане.

Rose Albrighton Rambler има цветни цветя с нежен розов цвят.

 • Excelsa (сорт Michael Ocean)

Предимството му е дълъг цъфтеж, богат на пъпки. На всеки клон цъфтят около 10 цветя с диаметър до 6 см. Той расте бързо, освобождавайки гъвкави лози с дължина до 4 метра.

Листата са овални, удължени, лъскави, тъмнозелени. Пъпките се появяват в розови гроздовидни съцветия. Стандартният храст не е придирчив към индикациите на почвата. Използва се във вертикално градинарство.

 • Абрахамдарби

Уникален сорт английска жълта храстова роза. Цветя с форма на чаша могат да променят цвета си от меден до розов. Те имат подчертан аромат и големи двойни пъпки. Бушът е силен, бързо растящ, устойчив на болести. Изглежда добре на фона на миксбордъри.

 • Кардинал Ришельо

Храст с лилави, с форма на купа цветя с диаметър до 10 см. Самопочистваща се инсталация със силен имунитет. Нараства до един и половина метра.Той може да се превърне в център на розова градина, като по този начин създава сянка за други градинарски култури.

Кардинал Ришельо храст с лилави цветя

 • Фламинго

Зимоустойчив сорт, който предпочита слънчеви места. Буен храст, постоянно растящ, със светлорозови цветя. С течение на времето краищата на венчелистчетата стават прозрачни. Бокаловидни пъпки с дължина до 10 см. Цъфтежът е дълъг, до измръзване. Средно устойчив на заболявания и гъбични инфекции.

Особености на отглеждането на спрей рози в градината

Опитните градинари препоръчват засаждането на храстови рози на открито през есента, преди настъпването на студеното време. Не е препоръчително да купувате разсад предварително. По-добре е да изберете място за кацане, което да е добре осветено, но без да удряте изгарящата обедна слънчева светлина. Наличието на подпочвени води на мястото може да повлияе неблагоприятно върху развитието на растението. Грижата за храстовите рози не е трудна, но изисква спазване на някои характеристики на селскостопанската технология.

Поливане

Цветето не се нуждае от често поливане. Достатъчно е процедурата да е редовна и обилна. Особено в периоди на интензивен растеж и сухо време. Обикновено поливането се извършва сутрин или вечер с вода със стайна температура.

Тор

Растенията от първата година от живота не оплождат. Освен това цветята се хранят с органични вещества и сложни торове след зимуването и преди него. Друго приложение на торове се извършва по време на яйчника на пъпките.

Подслон за зимата

Въпреки устойчивостта на замръзване, не забравяйте за правилното подслон на храстите преди настъпването на замръзване. Но не завивайте прекалено високите рози, може да възникне парников ефект и културата да се разболее.

Подрязване

Първата резитба на храста настъпва при розите от първата година на засаждане по време на пъпкуването. Това ще помогне на растението да развие силна коренова система.

Бързорастящите, повредени или слаби клони, с цел профилактика и оформяне на храста, се подрязват при необходимост или за осигуряване на декоративен вид.

Трябва да се премахне и избеляла пъпка с дръжка.

За регулиране на цъфтежа се изрязват големи клони. На тяхно място се образуват млади издънки, които ще пораснат нови пъпки.

Борба с болести и вредители

За предотвратяване на болести и контрол на вредителите трябва редовно да инспектирате растенията и да спазвате правилата на селскостопанската технология. Ако подозирате заболяване, се използват съвременни лекарства от градинарските магазини.

Розата е многостранно цвете, което ще заеме основното място във всяка градина, парк или площад.

Розата е универсално цвете. Независимо дали е малък или голям, изглежда еднакво добре в саксия на перваза на прозореца или в градина. Грижата за растението не е трудна. А как ще се казва и ще изглежда вече е въпрос на лични предпочитания.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина