Каква подкрепа е необходима за отглеждането на катереща се роза

Катерливите рози често се използват в декорацията на градината. Това са необичайни растения, които могат да бъдат засадени както на цветно легло, така и да бъдат използвани за жив плет, да украсят беседка с тях или да ги оставят да се навият около ограда. Но така че цветето да не разваля външния вид на градината, изглежда спретнато и добре поддържано, трябва да му направите опора.

Ролята на подкрепата

Подпора за катереща се роза е необходима структура, без която цветето няма да тъче. В зависимост от вида на стелажа можете самостоятелно да изградите декоративна композиция, да зададете посоката на растеж и формата.

Катерещите се рози са добър вариант за създаване на цветни лехи и живи плетове в страната

Всякакви конструкции могат да се използват като опора за растението, най-важното е, че те отговарят на всички необходими изисквания. Подпора за катереща се роза трябва да отговаря на следните характеристики:

 • Надеждност. Това е основната функция на стойката. Тя трябва да е силна. Често градинарите грешат, като мислят, че розата е леко растение. Това не е истина. Цъфтящите цветя и развиващите се издънки са тежки. Следователно багажникът трябва да може да издържа на големи натоварвания. За да се постигне това, при производството трябва да се използват само висококачествени материали. За да се осигури стабилност, се препоръчва да се зарови част от опората в земята.
 • Съответствие с екологичните стандарти. Всяка опора за растението трябва да бъде безопасна за околната среда. Ето защо трябва да отдадете предпочитание на екологично чисти материали.
 • Лесен за използване. Не се препоръчва да правите опорите многофункционални. Сложните конструкции ще развалят външния вид, ще заемат много място на сайта.
 • Естетика. Въпреки че основната роля на опората е да осигурява подкрепа на растението, структурата трябва да е привлекателна на външен вид. Препоръчително е да изберете стойка, която да се вписва красиво в общия стил и пейзаж на сайта.

Важно! Размерите на стойката трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид размерите на втулката. Ако поддръжката е твърде малка, тя няма да може да изпълнява функциите си. И обратно, използването на обемиста структура за малък храст ще доведе до това, че опората да се откроява силно в района.

Опората за растенията трябва да бъде силна

Разновидности на подпори за катерене на рози

Има няколко вида държачи за катерещи се растения.

Решетка

Най-простият вариант на дизайн за поддържане на къдрави цветя се счита за решетка. Можете лесно да го направите сами. Конструкцията представлява решетка, изработена от тънки дървени дъски. Тази поддръжка отговаря на всички необходими изисквания.

Пергола

За да се образува композицията на катереща се роза, може да се използва конструкция, наречена пергола. Това е решетъчен покрив, който се монтира върху опори. Перголата изпълнява допълнителна функция - зониране на сайта.

Арх

Един от най-популярните дизайни за растение е арка. Това е поддръжка, която съчетава не само функционалност, но и надеждност. Основното предимство на арките е, че те могат да побират голям брой цветя.

Съвети! В големите градини можете да построите цял жив коридор от няколко арки. Дизайните изглеждат особено оригинални, ако съчетават рози от различни цветове.

Арките се считат за оригинални опори за катерене на рози.

Стълбове

Обикновена стойка за рози може да се направи с помощта на прости колони или тръби. Те трябва да бъдат направени от трайни материали, не забравяйте да бъдат фиксирани в земята. Ако територията на градината позволява, можете да инсталирате композиция от няколко подпори, които са поставени в един ред.

Пирамида (конус)

Ако свържете няколко стълба помежду си, можете да направите опора под формата на конус. Ще получите обемна стойка, в която розите ще се преплитат не само отвън, но и отвътре.

Подходящи материали

Когато избирате опори за рози, на първо място трябва да обърнете внимание на материала, от който са направени. Също така е необходимо да се вземе предвид външният вид на конструкцията, тя трябва да съответства на общия стил на градината.

Стойките за катерене на растения могат да бъдат направени от:

 • метал;
 • камък;
 • пластмасов;
 • дърво.

Материалите могат да се комбинират помежду си или да се използват поотделно. Например металът се съчетава добре с дървото. Мрежата с фина мрежа не е подходяща като опора. Самото цвете няма да може да се навие и за градинарите е трудно да фиксират издънките в малки клетки. Ако искате да използвате мрежа в ландшафтен дизайн, най-добре е да изберете такава с големи дупки.

Важно! Катерещите се рози е трудно да се прикрепят към обелиските. Те са подходящи само за растения с гъвкави стълбове.

Осъществяване на опора у дома

Да направите опора за катереща се роза със собствените си ръце е много по-изгодно от закупуването на готова в магазин. Най-често у дома устройствата се правят под формата на арки, пирамиди и решетки. За производството можете да използвате всеки наличен материал, който е на сайта и е подходящ за изискванията за конструкции.

Инструкция стъпка по стъпка

Най-простата и достъпна опора за производство е пирамидална структура. За неговото производство са подходящи две дървени дъски с дебелина до 2,5 см и дължина до 6 м. Освен това трябва да подготвите самонарезни винтове и ножовка.

Семинар за изработка на пирамиди „направи си сам“ съдържа следните стъпки:

 1. Трябва да изрежете един метър от всяка дъска. Разделете получените сегменти наполовина и ги оставете настрана.
 2. Разрежете останалите петметрови дъски наполовина. След това отново разделете заготовките, за да направите летви с ширина 4 cm.
 3. В долната част на конструкцията трябва да направите вложки от дъски от 0,5 m.
 4. В горната част на дъските те са свързани, отстрани са фиксирани с ламели.
 5. В края на работата се правят хоризонтални стъпала между стълбовете от тънки летви.

Опорите за храстови растения могат да бъдат направени от скрап материали

Направи си сам арх

За производството на опора под формата на арка се препоръчва да се подготви чертеж предварително. Конструкцията може да бъде направена от дърво, но е по-добре да бъде направена от метал, а горната част - дърво, ако е необходимо, така че да е голяма.

Трябва да започнете работа, като инсталирате основните стълбове. Те са проектирани да осигурят стабилност на конструкцията, поради което се препоръчва да се вкопаят в земята. В долната част стълбовете могат да бъдат подсилени с бетон.

Важно! Арката трябва да е висока поне два метра. Необходимо е да вземете стълбовете с резерв, тъй като част от него ще бъде заровена в земята.

След инсталирането на стълбовете можете да започнете да правите рамката на конструкцията. На този етап е важно правилно да се изчислят размерите. Разстоянието на стълбовете един от друг е предварително оценено. Веднага след като на тях е инсталиран свод, е необходимо да се фиксират решетките, предназначени за закрепване на растения, по цялата площ на арката. Те могат да бъдат или дървени, или пластмасови.

За да направите арка или решетка за рози да изглеждат хармонично на сайта, препоръчително е да следвате препоръките на ландшафтните дизайнери:

 • Необходимо е да се монтира конструкцията за опора преди засаждането на храста. Ако направите това след това, можете да повредите корените на растението.
 • Ако розите са засадени по протежение на оградата, трябва да покриете опорната повърхност с лак или боя.Това ще помогне за предотвратяване на инфекции с издънки.
 • Напречните греди на опората трябва да се извършват само ако растението се извива и разклонява силно.

Съвети! За храсти с големи пъпки е най-добре да се използват големи конструкции, а с малки съцветия - вертикални тесни опори.

Арки за катерене на рози могат да бъдат боядисани в различни цветове в съответствие с цялостния дизайн на обекта

Правила за връзване на цветя за подпори

Важно е не само да направите надеждна конструкция, но и да знаете как да фиксирате катереща се роза, да я завържете върху нея. След като инсталирате опората, трябва внимателно да разпределите издънките върху нея. Всички действия трябва да бъдат внимателни, за да не се отчупят стъблата. Редовно трябва да проверявате дали новите млади издънки са правилно преплетени, като същевременно е необходимо да се образува композиция, тъй като клоните растат сами по себе си хаотично.

На издънките на розите няма антени, с които можете да фиксирате растението с опора. Ето защо градинарите трябва да използват тел или куки, за да ги закрепят.

За да оформите красива и спретната форма, трябва редовно да отрязвате растението, да нанасяте торове върху почвата. Благодарение на това розата ще цъфти активно.

Има много идеи за направа на опора за катерене. Използването им ще ви позволи да оформите правилната форма на храста, който ще се превърне в истинска декорация на градината.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина