Какво представляват розите шраба: най-добрите сортове, правила за засаждане и отглеждане

Розовите шраби са доста млада група. Включва голямо разнообразие от представители, които се различават по естеството на растежа, размера и формата на цветето. Но всички те са обединени от висока устойчивост на замръзване, болести, буен цъфтеж и аромат. Поради своите качества и разнообразие, тези растения са популярни сред градинарите.

Какво представляват розовите храсти

Често начинаещите питат за розите шраба, какви са те. В буквален превод от английски "храст" означава "храст". В действителност тази група включва сортове, които не са подходящи за хибриден чай и флорибунда. Повечето от храстите могат да бъдат оформени както във форма на катерене, така и в храсти.

Сорт Kordes-Rose-Angela

Предимства и недостатъци, за разлика от парковите рози

Те често се наричат ​​паркове. Също така, невежи аматьори задават въпроса: "Рози, храсти и паркови рози, каква е разликата." В някои публикации те наистина са разделени, отбелязвайки високата устойчивост на замръзване и непретенциозността на ексфолиантите.

Ползи:

 • Разнообразието от видове цветя - по броя на венчелистчетата от прости до плътно удвоени.
 • Цветът на пъпката е от едноцветни до смесени тонове.
 • Те са в състояние да цъфтят веднъж и многократно.
 • Време на цъфтеж - от началото на лятото до есента.
 • Големите сортове достигат два метра височина.
 • Устойчив на болести.
 • Някои видове издържат на зими с температури до -40 ºC.

Недостатъкът на високите сортове е излагането на долната част на багажника и известна небрежност под формата на храст. За да се избегне това, шрабите се отглеждат в стандартна форма или се засаждат партньори с тях.

Допълнителна информация: Растенията се подрязват периодично, за да им придадат красива форма.

Групи за търкане

Представителите на търкащите рози принадлежат към различни форми на живот. Те са разделени на следните групи:

 • Носталгичните храсти включват ландшафтни, както и английски, френски, немски сортове пейзаж. Виден представител на тази група е сортът Soul на немската селекция.
 • Канадски полулистни храсти. Те се отличават със специалната си устойчивост на замръзване. Например Кътбърт Грант.
 • Почвените покривни форми с малки или големи цветя. Те включват Alpengluhen - широк храст, който достига 0,5 м височина.

Сорт Alpengluchen

Популярни сортове роза скраб

Храстови рози - обширна група с разнообразни растения за всеки вкус. Някои от популярните сортове са:

 • Вестерланд

Цветът на пъпките е розов с оранжев оттенък. Краищата на венчелистчетата са дантелени. Размер на цветята до 12 см. Те имат приятен аромат. Пъпките се събират в съцветия до 9 броя. Височина на растението - от 1,5 до 3,5 m.

В описанието на сорта се отбелязва, че в южните райони се отглежда като катереща форма, в северните райони - като храст. В мразовита, безснежна зима е препоръчително да се подслонявате.

 • Жасмина

Има розов цвят с люляков оттенък. Цветовете до 7 см растат в съцветия от 10-15 бр. Миризмата е достатъчно силна, сладникава. Това е скраб за катерене на рози с височина до 2 м. Цъфти отново, с голям брой съцветия. В студените райони се изисква подслон.

 • Alpengluhen

Цветовете са наситено червени с жълти тичинки. Размери до 5 см. В една пъпка има 9 листенца. Наземно покритие. Височина 0,5 - 0,6 m.

Внимание! Rosa Alpengluchen е устойчив на замръзване сорт, характеризиращ се с повишена устойчивост на болести.

 • Бял Мейдиленд

Има овални бели пъпки с диаметър 8 см. Едно цвете има до 70 венчелистчета. Височината на храста е 0,5 - 0,8 м. Буен цъфтеж. Растението е зимоустойчиво, непретенциозно.

 • Kordes Brillant

Цъфти с алени, оранжево-червени цветя до 3 парчета на едно стъбло. Пъпките с форма на чаша са полу-двойни, с размер 9 см. Те имат лек аромат. Височината на храста е 1,5 м. Той отново цъфти. Мразоустойчив сорт.

 • Сахара

Цветовете са златисти. На самия ръб на венчелистчетата - оранжево-червени, до 9 см в диаметър. В пъпка има до 34 венчелистчета. Оформете съцветия до 9 бр. Отново цъфти. Те растат до 1,5 м. Сортът не е податлив на болести.

Сорт захар

Засаждане на растение

Важно е да изберете правилния посадъчен материал, както и да вземете предвид времето и мястото на засаждане. В противен случай розите ще се развиват бавно и няма да цъфтят дълго време, дори могат да умрат.

Избор на разсад

Растението трябва да е късо, но с лигнифициран издънка. Оптималната възраст е 1 година. Добрият разсад не трябва да се повреди. Обикновено включва 1-3 издънки с 3-5 пъпки. Стъблото и листата са еластични, не изсъхнали. Корените са влажни, не изсъхнали.

Важно! Ако растението е малко изсъхнало, тогава преди засаждането се оставя в студена вода за един ден.

Време е да засадите ексфолианти

Зависи от климата. Тоест в южните райони е за предпочитане да се засажда в средата на есента. След 10 - 14 дни ще започнат да растат нови корени. През пролетта растението ще бъде готово за активен растеж, а през сезона ще се превърне в пълноценен храст.

В умерен климатичен пояс розите се засаждат през есента 10-20 дни преди продължителни студове. Възможна е пролетна опция за засаждане, когато почвата се стопи.

Изисквания за кацане

Сайтът трябва да е отворен и слънчев, без течение. Ако това е форма за катерене, тогава трябва предварително да помислите за подкрепата за нея. При засаждане в група се вземат предвид естеството и скоростта на растеж на сортовото растение. Разстоянието между екземплярите може да бъде от 0,5 до 2 м, в зависимост от бъдещия размер на храстите.

Ако това са големи разновидности, тогава трябва да помислите как можете да маскирате техните основи, които с времето ще станат голи.

Подготовка на ямата за засаждане и засаждане на храст

Размерът на дупката за засаждане зависи от почвата, в която ще поникне разсадът. Ако почвата е тежка, подгизнала или обратно много лека, песъчлива, тогава тя трябва да бъде модифицирана. Почвата трябва да е леко кисела, рохкава и богата на минерали.

Засаждане на роза

В подготвената дупка изправените корени се поставят свободно, границите му преминават там, където завършва кореновата система на розата. Присадката е на 3-6 см под почвата.

Внимание! Присадката никога не трябва да е над земята. В противен случай дивите растителни издънки могат да започнат да растат.

След засаждането се прави дупка около храста и се пролива старателно. Ако в същото време е изложена долната част с корените, тогава почвата се излива. Препоръчително е през пролетта да се добави мулч, който ще задържа влагата, а също така ще държи горния почвен слой свободен.

Характеристики на грижите

В процеса на растеж на растенията трябва да се прилага тор, да се образува храст и да се стимулират издънките към активен растеж с помощта на прищипване, прищипване и подрязване, поливане и контрол на вредителите и болестите.

Тор

При активен растеж на растенията се използва органично подхранване - кравешки или конски тор. За образуването на розови пъпки можете да помогнете с калциев нитрат, разреждайки 1 с.л. лъжица за 10 литра вода. Използвайте магазинно комплексно хранене. Към средата на лятото торенето намалява, а в края на лятото храненето изцяло спира, така че растението да се оттегли.

Прищипване, прищипване, резитба

Ако собственикът на рози иска да получи големи цветя, тогава растенията са пасинки. Тоест те премахват излишните цветя и издънки от синусите, оставяйки основната пъпка.

За правилното развитие и формиране на желаната корона, храстът се прищипва. В същото време се отстраняват част от младите стъбла, които се избиват от общата форма. В края на лятото прищипването няма да означава такава роля и се спира.

Възрастните храсти се подлагат на този процес, ако издънките им са крехки. Чрез прищипване можете да контролирате времето за цъфтеж.

Първото подрязване на храста се извършва при засаждането. Страничните и недоразвити стъбла се отрязват. За следващите вегетационни сезони силните издънки се съкращават малко, болните и старите се изрязват.

Внимание! Прекомерната резитба насърчава растежа на нецъфтящи издънки.

Има главна и допълнителна резитба. Основната се извършва за формиране на растения и обилен цъфтеж. Провежда се основно през пролетта. Необходима е допълнителна резитба през топлия сезон, както и през есента преди подслон на храстите за зимата.

Подрязване на роза

Как най-добре да се поливат скрабовете

Почвата на розите трябва да бъде постоянно влажна, но без застояла вода. В противен случай корените няма да имат какво да дишат и те ще изгният. Температурата на водата не е твърде студена, тъй като растенията могат да изстинат. За да се запази влагата, почвата се мулчира. Поливайте сутрин или вечер.

Болести, вредители и начини за борба с тях

Когато се появят гъбични или бактериални заболявания, растенията се третират с фунгицидно или бактерицидно средство.

Розите са податливи на атаки от трипси, акари и белокрилки. За тяхното предотвратяване се предприемат следните мерки:

 • уверете се, че по леторастите няма повреди и лепкави отлагания;
 • пръска се, тъй като вредителите не понасят влага;
 • лекувайте със зелен сапун два пъти месечно.

Затопляне за зимата

Шрабите са в по-голямата си част зимоустойчиви. В климат с умерени зимни температури основата на розите е изолирана с дебел слой мулч. Ако зимуването е студено, препоръчително е да защитите растенията със смърчови клони и покривен материал.

Когато изолират катерещи се рози, те изкопават изкоп, полагат слой смърчови клони в него. Отгоре се поставят издънки, а след това отново смърчови клони и покриващ материал. Цялата тази конструкция е фиксирана в земята, така че камшиците да не се издигат.

С установяването на топло време и края на продължителните студове, подслонът постепенно се премахва.

Използването на ексфолиант от рози в аранжирането на градината

Храстовите форми и катерещите се рози се отглеждат като тении; засадени на групи. Катерещите се украсяват беседки, арки, огради. Почвените покривки се използват при озеленяване на склонове, скалисти площи. Това може да бъде или състав от един сорт, или смесени групи.

Допълнителна информация! Храстите се отглеждат в контейнери, тераси и градини.

Растения като хоста, градински чай, клематис, камбани, коча билка, гипсофила, светлолюбиви папрати изглеждат хармонично с розите.

Обобщавайки всичко по-горе, става ясно, че отглеждането на ексфолианти не е толкова обезпокоително в сравнение с грижата за други рози. Този бизнес е подходящ дори за начинаещи. И ще бъде интересно за професионалистите да избират измежду разнообразието от храстови рози. Тук можете да намерите както доказани сортове, така и нови.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина