Рози в градината: ландшафтен дизайн на почвеното покритие, паркови рози

Розите са много популярни сред градинарите и често заемат централно място в парцелите. Често те се опитват да ги поставят на най-видно място, за да подчертаят красотата им. Много градинари погрешно смятат, че това цвете е неподходящо за комбинирани насаждения. Но благодарение на разнообразието от видове, размери и нюанси на пъпките, розовият храст е гъвкаво растение, което може да се използва във всяка посока на ландшафтен дизайн.

Предимства и недостатъци на използването на рози в озеленяването

Използването на рози за озеленяване има както плюсове, така и минуси. Ползите включват:

 • Атрактивен външен вид.
 • Голям асортимент от различни видове.
 • Лесен за грижи. Розата не изисква сложни грижи, специално хранене.

Рози - кралици на градински парцели

Недостатъците на цветето включват ниската му степен на устойчивост на замръзване. Растението е много топлолюбиво. Не понася добре ниските температури, така че за зимата трябва да му осигурите надежден подслон.

Опции за декорация на парцели и градински композиции

Пейзажна роза - какво знаят всички любители на създаването на необичайни композиции в градината си. Има много опции за това как можете да подредите вашите композиции.

Жив плет и арки

Сортовете за катерене са подходящи за образуване на жив плет. Ако са насочени правилно, те образуват изобразителни структури. От цветни арки можете да направите беседка, като поставите пейка между две конструкции.

Важно! За жив плет трябва да изберете високи храстови видове. Най-добре е да е един сорт.

Розов поток и розов склон

Розите в градински дизайн могат да бъдат украсени с розови потоци или склонове. Това е една от декоративните техники. Състои се в комбинация от засаждане на почвопокривни сортове с големи камъни или камъчета.

Розови потоци и водопади - оригинални техники за дизайн на градината

Вертикална розова градина

За този метод за декориране на обекта се използват видове катерене на рози. Преди това трябва да подготвите поддръжка за тях, която може да е различна по конфигурация.

Цветни лехи и хребети

Розите в градинския пейзаж изглеждат страхотно на цветни лехи. Те могат да се комбинират, комбинират няколко вида цветове.

Бордюри и партери

Цветните храсти могат да бъдат разположени по градински пътеки или стълби. Такъв състав ще бъде мини жив плет.

Важно! При засаждането трябва да се спазва едно условие: цветята са разположени на голямо разстояние един от друг. Това ви позволява да ги редувате с други растения.

Алпийска пързалка

От миниатюрни и почвопокривни рози можете да създадете алпийски пързалки. Те ще придадат на сайта в страната специална оригиналност. Най-добре е да използвате ярки нюанси в комбинация с бели камъни или чакъл.

Алпийската пързалка ще се превърне в централна атракция на обекта

Как правилно да засаждате рози в градина с други растения

Цветна градина на сайта може да бъде създадена само от рози или от различни видове растения. Ако планирате да засадите композиция, трябва да вземете предвид следните нюанси:

 • розово, оранжево и лилаво не трябва да се поставят до червените рози;
 • бледо розови и бледосини цветя, червени с люляк и сини със зелени, вървят добре помежду си;
 • желателно е да се направи композицията от един клас;
 • най-доброто от всичко е, че розите се разбират с люляк, макет на портокал и бирут;
 • ако цветята се комбинират с иглолистни дървета, тогава те трябва да бъдат поставени на разстояние най-малко един метър.

Съвети! Цветя в ландшафтен дизайн ще изглеждат страхотно в комбинация с тъкане на лозя и декоративни зърнени култури.

Трудности и грешки

Много градинари засаждат цветя, без първо да съставят диаграма. Но помага да се вземат предвид всички характеристики на различните видове растения. Оформлението на цветното легло трябва да бъде подробно. Важно е цветето да не липсва хранителни вещества и слънчева светлина.

Комбинирано цветно легло: с кои растения е красиво комбинирана розата

Многогодишните растения се съчетават добре на цветни лехи с рози. Най-често те цъфтят красиво и са много непретенциозни в грижите. Основното предимство на тези растения е, че те не извличат всички хранителни вещества от почвата.

Роуз се съчетава добре с ириса. Това е храстово цвете, което има широки стъбла, които приличат на ветрило. Дори без разцъфнали пъпки, той е декоративен елемент.

Важно! Ирисите трябва да се засаждат на заден план, тъй като те имат голям брой стъбла, които блокират слънцето.

Можете да засадите рози в цветна леха заедно с клематис. Това е къдраво цвете, което може да нарасне до три метра височина. Периодът на цъфтеж както на розите, така и на клематисите съвпада помежду си. За да създадете по-живо впечатление, можете да направите контрастен състав. Например, поставете цвете с големи съцветия до малки. Комбинацията с хортензия се основава на същия принцип. За хармоничен квартал е най-добре да изберете син клематис и розови или кремави рози.

Розовите храсти се съчетават добре с клематис и ириси

Цветница с рози и иглолистни дървета

Крайградската зона перфектно ще украси ефедрата, наречена туя. Това растение прилича на кипарис. Тя може да бъде под формата на малко дърво или храст. Туите се срещат най-често в парковите зони. Те са разделени на няколко вида по цвят:

 • бронз;
 • тъмнозелено;
 • жълто зелен.

До розите могат да се засаждат само маломерни растения. Това се дължи на факта, че голямо растение ще блокира слънчевата светлина.

Роза с иглолистни дървета изглежда оригинално

Как правилно да подредим розова градина

Често можете да намерите розова градина в летните вили. Състои се само от една култура. За засаждане е избран един сорт или е възможно да се смесват различни видове, за да се получи оригинален цветен коктейл.

Видове рози в цветното легло

За да организирате красива цветна градина, препоръчително е да използвате сортове рози, които имат различни височини и цветове. Розите най-често се използват за композиции:

 • къдрава;
 • миниатюрен;
 • стандартен;
 • чай-хибрид;
 • бордюр.

Важно! Най-добре е да включите възможно най-малко сортове в състава.

Страхотно място за розова градина

За да създадете розова градина, трябва да изберете слънчево място, защитено от вятъра. Не засаждайте рози, ако наблизо растат големи дървета. Те не само създават сянка, но и напълно поемат цялата храна. Ако избраното място за розовата градина е на наклон, трябва да засадите почвопокривни сортове.

Грижа за цветно легло

За да може цветното легло да зарадва на сайта с ярки цветове възможно най-дълго, не трябва да забравяте да се грижите за него. Растението се нуждае от редовно поливане и торене. Цветето трябва да се храни:

 • през пролетта - сложни торове с високо съдържание на азот;
 • през лятото през втората половина - калий и флуор.

Важно е своевременно да се отрежат старите клони и листа, да се извърши профилактика срещу паразити. Ако в цветната леха е засаден сорт, който трудно понася ниски температури, трябва внимателно да изолирате растението преди настъпването на студеното време. Важно е да се гарантира, че цветята са защитени от течение и силен вятър, и че те получават достатъчно слънчева светлина.

Цветята в цветна леха трябва да се оплождат редовно

Съвети за цветар за използване на рози в пейзажа

Преди да започнете работа по дизайна в страната, трябва да изготвите план за подреждането на растенията. В този случай трябва да вземете предвид редица препоръки на опитни градинари:

 • Растенията трябва да се засаждат на групи, тъй като всеки сорт изисква определени грижи.
 • За да бъде цветната леха обемна, на заден план трябва да се засадят чай и ремонтантни сортове.
 • Най-буйните гледки са най-добре поставени на първия ред.
 • Сортовете на почвената покривка трябва да бъдат засадени с отклонение на юг.
 • Граничните видове цветя са чудесни за оформяне на краищата на цветна градина.
 • Ако поставите придружаващи растения в розовата градина, можете благоприятно да подчертаете красотата и величието на розата.
 • За да компенсирате липсата на цветя през пролетта, трябва да засадите иглики до розите.

Розите в градината могат да направят озеленяването ярко и оригинално. Въображението и креативността на градинаря ще помогнат за създаването на великолепни композиции, които ще заемат централно място на обекта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина