Круша Бергамот: описание на сорта, наистина ли е цитрус

Може би всеки опитен градинар, ако не е виждал сорта круша бергамот, то поне е чувал за него. Всъщност сортът е много успешен и следователно търсен по целия свят. И Русия в никакъв случай не е изключение. Затова ще бъде много полезно да научите повече за него.

Бергамотът е круша или цитрус

Популярен сорт по целия свят

Преди да говорим за сорта, струва си да разберем - какво е бергамот: цитрусови плодове, круши или дори билки? Всъщност и трите варианта са правилни. Има такава билка (от нея се прави чай), растение от семейство Цитрусови, неясно подобно на лимон (всъщност пълното име е портокалово-бергамот) и, разбира се, сорт круша, сортове от които се отглеждат в много градини.

Круша Бергамот: описание и характеристики на сорта

На първо място, струва си да научите повече за сорта и неговите характеристики, за да решите дали е подходящ за определен градинар.

Височина на дървото

Веднага трябва да се отбележи, че бергамотът е висока круша и затова се нуждае от редовно подрязване. В противен случай клоните ще се счупят от плодовете дори с лек вятър и няма да е лесно да стигнете до тях.

Размери на плодовете

Като цяло има много сортове бергамот и всеки плод има определен размер - средно теглото е около 120-160 грама.

Интересна особеност от тях, която ви позволява да комбинирате редица сортове в един сорт, е формата - всички те имат леко сплескана форма. Цветът може да бъде различен - от зеленикаво-жълт до жълто-червен.

Любопитен! Има версия, че първият сорт е отгледан в италианския град Бергамо, което му е дало името.

Круша Бергамот: сортове сортове

Разбира се, всеки градинар, който реши да отглежда тази ценна култура на своя сайт, ще намери за полезно да научи за някои от сортовете, за да избере най-подходящия вариант.

 • Volzhsky - този сорт се характеризира със значително запазване на качеството на плодовете - повече от месец. Цъфтежът започва в края на май и се събира в началото до средата на септември. По-голямата част от кожата е зелена, но отстрани може да е румена.
 • Мускатът е един от най-големите сортове с височина до 8 метра и ширина на короната до 12. В същото време плодовете са малки - до 100 грама. Цъфти рано, така че прибирането на реколтата започва в края на юли. От възрастно, силно дърво могат да бъдат събрани до 300 кг плодове.
 • Есен - дърветата имат пирамидална корона. Цъфтят в края на май, узряват до средата на септември. С висок добив и отличен вкус, този сорт се съхранява, уви, за много кратко време. Освен това той се нуждае от други опрашващи дървета, които да му помогнат.
 • Московски - сред другите сортове, те се отличават с листа, които имат прорези в краищата. Плодовете са кръгли, жълтеникаво-зелени, с плътна, сочна каша. Но те се съхраняват за много кратко време - не повече от полумесец.
 • В памет на принц Трубецкой - сорт с много големи плодове - до 190 грама. Цветът е жълто-зелен. Пулпът е сочен и има средна плътност. При правилните условия те могат да се съхраняват до шест месеца, за което са високо ценени.
 • Бергамот Новик - сорт, отглеждан лично от Мичурин, достига височина от 15 метра. Цъфти през май, средно големи плодове. Не се съхранява дълго, но добивите са високи, както и мразоустойчивостта на растението.
 • Бергамотът от Дагестан е сравнително нов хибрид с висока устойчивост на замръзване. Листата са наситено зелени, овални и гладки. Големи плодове с подчертан кисел вкус.
 • Росошански - този сорт се характеризира с обратна пирамидална корона. Добивът е нисък, а размерът на плодовете е малък. Но вкусът е отличен - пулпата е рохкава, сочна и сладка. Освен това сортът почти не е податлив на болести.

Както читателят можеше да види, бергамотът е доста разнообразна круша. И сред сортовете всеки ще избере подходящия за него.

Кацане

На първо място се изкопава дупка - дълбока около 50-55 см и диаметър най-малко 80. Запълва се с подходящ субстрат - обикновено се смесват торф, хумус и пепел. В бедни почви можете да добавите и малко суперфосфат.

В подготвената дупка се спуска разсад - важно е внимателно да се изправят корените. След това корените се покриват с пръст, която леко се уплътнява. Остава само да се копае в колче до него, така че крушата да расте равномерно и да не се накланя от силния вятър.

Поливане и подхранване

Като цяло сортът е отлично устойчив на суша. Особено се нуждае от поливане само през първите няколко години след засаждането. Ако няма дъжд, тогава поливането трябва да се извършва поне веднъж на 3-4 седмици, като се изразходват 20-30 литра вода за всеки разсад. Важно е почвата да е наситена на голяма дълбочина, в противен случай корените няма да получат достатъчно влага.

Важно! Трябва да го поливате с топла, утаена вода - в противен случай растението може да отслабне и да се разболее.

През пролетта се извършва торене с азотни торове. През есенния период се предпочитат фосфорните добавки. И малко преди началото на цъфтежа, в почвата се внасят калиеви торове, за да се увеличат добивите.

Правила за резитба

Има и продълговати плодове

Подрязването се извършва през пролетта, когато температурата на въздуха се е повишила до +5 градуса, но пъпките все още не са започнали да се подуват. Тук е важно да оформите красива корона - тя не трябва да е прекалено хлабава.

Следователно външните клони се подрязват, а онези, които влизат навътре, се изрязват напълно. В резултат короната трябва да придобие форма на чаша.

Прибиране на реколтата

Повечето сортове се събират през август-септември. В същото време е важно те да не получават щети - такива започват бързо да гният, заразявайки най-близките до тях плодове.

Помня! При някои сортове плододаването започва през четвъртата година, докато при други ще трябва да изчакате до осмата или деветата.

Периодите на съхранение варират значително - от седмица до шест месеца. Но във всеки случай трябва да създадете оптимални условия - температура от около + 2 ... + 5 градуса с доста висока влажност.

Болести и вредители

Най-често срещаните болести са брашнестата мана и струпясване. С първата може да се бори чрез пръскане на листата с разтвор на колоидна сяра. Проблемът с крастата може да бъде решен с течност от Бордо, както и със слаб разтвор на урея. Обработва се както самото дърво, така и почвата под цялата площ на короната.

Най-често срещаният вредител е листната въшка. Проблемът може да бъде решен чрез използване на подходящи инсектициди. Основното е да направите това своевременно и поне няколко дни преди образуването на плодове.

С крастата трябва да се борим усилено

Предимства и недостатъци

Като цяло всеки сорт има определени плюсове и минуси - често напълно противоположни. Ако вземем средните показатели, предимствата включват:

 • добър добив,
 • лекота на грижи,
 • толерантност към суша,
 • отличен вкус.

За съжаление, сортът не е пълен без някои недостатъци. Например, някои сортове имат кратък срок на годност.

Забележка! Също така сортът често страда от струпясване, към което практически няма имунитет.

Това завършва статията. След като го изучи, всеки градинар лесно ще реши дали крушата бергамот е подходяща за отглеждане на неговия сайт, или е по-добре да изберете друга опция.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина