Круша Велес: описание на сорта, опрашители, засаждане, грижи

Крушата Велес е отгледана специално за умерени зони. Само ябълките могат да се сравняват с популярността им. Всяка година животновъдите извеждат все повече и повече нови сортове, но за отглеждане в условията на централноевропейската част на Русия този сорт остава най-търсеният.

История на сорта

Двама развъдчици, Ю. А. Петров и Н. В. Ефимов, са работили по отглеждането на сорта. Базата беше разсадникът Бирюлев в Московска област, собственост на Всеруския институт за селекция и технологии. Селекционерите взеха за основа вече добре доказаните Горска красавица и Венера.

Цъфтяща круша

В широките кръгове сортът е известен като дъщерята на Отличника. Под това име той е регистриран в държавния регистър на растенията в Русия през 2001 г. Впоследствие на негова основа са разработени много нови хибриди.

Допълнителна информация. Авторството на сорта Венера принадлежи и на Петров, който по това време е работил с бащата на Ефимов.

Показания за употреба

Подробно описание на сорта

Крушовото дърво отговаря на името си. Той е погълнал всичко най-добро от своите предци. Тя получи устойчивост на замръзване от Горската красавица. Венера я награди с устойчивост на болести по овощните дървета.

Описание на сорта круша Велес:

  • дърво със средна височина, расте до 4-5 метра;
  • кората е сиво-кафява;
  • короната по форма наподобява пирамида с разперени извити клони, младите гледат нагоре, растат, потъват на земята;
  • формата на листата е елипсовидна със заострен връх и малки зъбчета по краищата, цветът на листната плоча е зелен, лъскав;
  • цъфти с бели обилни съцветия;
  • плодът е едър, коничен, без ребро, с тегло до 200 грама;
  • узрелият плод има жълто-зелен цвят с розова цев;
  • на гладката повърхност на кожата се появяват едва забележими сивкави точки;
  • пулпата има кремообразен оттенък, вкусът е деликатен, сладко-кисел.

Въпреки че крушовото дърво започва да цъфти по-рано от ябълковите градини, плодовете узряват в края на август - първите дни на септември.

Плодове от сорта Велес

Циклично плододаване

Плододаването на крушите е повлияно от метеорологичните условия на растежа. При благоприятни условия той дава плодове всеки сезон, започвайки от петата година след слизането. Едно възрастно дърво дава добив от 50 до 100 килограма.

Самоплодородието на Велес предполага засаждането му до други опрашващи дървета. В допълнение към тях в опрашването участват различни насекоми, пеперуди, бръмбари и пчели. Тяхната задача е да преместят цветния прашец от прашниците към стигмата.

Продължителност на живота

С напредване на възрастта дървото започва да дава по-малко плодове. За нейното подмладяване се извършва резитба на клони. Ако се грижи правилно, крушата може да живее и да дава плодове в продължение на 30 години.

Предимства и недостатъци на сорта

Сортът има добър вкус, красив на външен вид, което се отразява на търговските му качества. Плодовете му са богати на витамини и минерали.

Сортът е имунизиран срещу вредители и болести, понася добре минусовите температури.Количеството реколта нараства всяка година, дървото дава плодове всеки сезон без прекъсване.

Недостатъците включват факта, че колкото по-висок е добивът, толкова по-малък е размерът на плодовете. Но този проблем може лесно да бъде отстранен с редовно подрязване. Дори градинари забелязват замръзване на бъбреците по време на пролетни студове.

Крушата радва с висок добив

Към какви региони е по-адаптиран сортът

Сортът Велес се чувства най-добре в централна Русия, в Москва и съседните региони. Сортът е устойчив на замръзване, но е по-добре да се мулчира почвата под младите растения за зимата.

Как да изберем разсад

Едно или двегодишни разсад се закупуват за засаждане. По-старите дървета пускат корени бавно или изобщо не пускат корени. По-добре е да закупите разсад в доказани разсадници, обърнете специално внимание на кореновата система.

Избор на сайт

Площите за засаждане на разсад трябва да имат добро осветление, да са умерено влажни, без застояла вода. Когато влагата застоява, се доставя дренажна система. Крушата дава плодове по-добре на черна почва, пясъчни глинести и глинести почви. Киселинността на почвата трябва да бъде в рамките на 5-6 pH.

Характеристики за кацане

Най-доброто време за засаждане е есенно-пролетното време. Основното е, че нямаше студове, а зеленината успя да излети от дърветата. След засаждането растението се нуждае от редовно поливане, за 1 дърво - 10 литра вода. Разстоянието до другите дървета трябва да бъде най-малко 5 метра, тъй като кореновата система се нуждае от много място. Липсата на място се отразява на добивите.

Когато засаждате разсад в земята, е необходимо да се уверите, че кореновата шийка е на 6-7 сантиметра над нивото на земята. По-добре е да се отчупи листата при засаждане. Диаметърът на ямата за кацане е 80 сантиметра, дълбочината е 1,2 метра. Преди засаждането в земята кореновата система е обвита с глинена каша. Повърхността на ямата след засаждане на разсад в нея се мулчира.

Забележка! При никакви обстоятелства кореновата шийка не бива да бъде заровена в земята.

Грижа за круша, оформяне и поливане

Грижата за круша се състои от навременна резитба, формиране на корона, редовно поливане, особено през сухо лято.

Освен това плодното дърво се нуждае от редовно подхранване с азотни, фосфорни и калиеви торове, разтвори за оборски тор от крави или птичи тор и хумус от компостни ями. През есента през пролетта се въвеждат органични вещества, калий, фосфор и азот.

Правила за резитба

Клоните, растящи под остър ъгъл спрямо багажника, подлежат на резитба. Подрязването се извършва в областта на пръстените. Твърде дълбоко проникване и дълъг пън ще повредят ствола на дървото. Дебелите клони първо се отрязват от двете страни, след което се отчупват. Местата на разреза се обработват със смес от восък, ланолин и колофон. Такава стъпка предотвратява проникването на инфекция в багажника, неговото разпадане и образуването на вдлъбнатини.

Допълнителна информация... След резитбата не се препоръчва да се хранят дърветата.

2 години след засаждането върхът на разсада се скъсява с 25 сантиметра. Страничните клони се подрязват през есента, след като реколтата е събрана и листата са отпаднали. Сухите и повредени клони подлежат на премахване.

Ключът към бъдещата реколта е правилната резитба

Опрашващи сортове

Най-добрите сортове за опрашване на Велес се считат за Чижевская, Воскресенская, Северянка, Рогнеда, Просто Мария.

Защита от студ и подготовка за зимата

Преди зимуване крушовото дърво се подхранва, растителността се отстранява около ствола, напоява се и се изкопава земята. Кръгът на багажника е покрит с мулч от замръзване.

Прибиране на реколтата

Узряването на плодовете настъпва в края на август - началото на септември. Времето за събиране е различно за всеки регион. Скоростта на узряване се влияе от метеорологичните условия.

Важно! Плодовете от сорта Велес могат да се съхраняват дълго време. Ако се берат на етапа на подвижна зрялост, те, без да губят вкуса си, лесно се съхраняват до зимата.

Етапът на техническа зрялост може да се определи от цвета на плода, лекотата на отделяне на опашката от клона, от степента на твърдост при натискане.Презрелите плодове няма да се съхраняват.

Болести и вредители - основните видове и методи за борба

Сортът Велес има добър имунитет срещу болести и вредители, но въпреки това те не го заобикалят. За да не се разболеят дърветата, е необходимо редовно да се прави профилактика. Препаратите Skor и Topaz предпазват от брашнеста мана. Пръскат се с тях, преди да са разцъфнали пъпките.

Преди цъфтежа лекарството Hom се е доказало добре. Използва се и за предотвратяване на гниене на плодове.

След прибиране на реколтата те се напръскват с разтвор на меден сулфат. Това решение е добро и при бактериални изгаряния. Побеляването на стволовете с вар, разредена във вода, помага да се предотврати проникването на насекоми в пукнатини в кората.

Насекоми вредители и начини за борба с тях - таблица

Храна за болести, крушовото дърво е атакувано от насекоми вредители.

Име на насекомоВредаПодготовка за обработка
ГлогУврежда младите яйчнициKarbofos, Entobacterin
МедианицаЛистата и цветът са повредениВермитик, Хом
ДръжкаУврежда плодовеАполон, Вермитик

От народните методи в борбата срещу насекоми вредители, настойки от чесън и глухарчета, както и разтворен във вода сапун за пране, са се доказали добре.

Продуктивен и непретенциозен сорт Велес ще радва градинарите с плодовете си в продължение на много години. Крушата се отличава с малък брой недостатъци, докато е добре известна със своите предимства.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина