Подставки за ябълкови дървета - как да го направите сами

Най-активната растителност на растенията пада през летния период. Следователно е необходимо не само да се извършва редовно поливане и контрол на вредителите, но и да се осигури физическа подкрепа на дървета и храсти. За да могат клоните да издържат теглото на плодовете, е необходимо да се организират опори за тях. Как да завържете ябълково дърво, така че клоните да не се отчупят, е основният въпрос за всеки градинар.

Защо да подпирате ябълково дърво

Опорите защитават целостта на дървото и спомагат за запазването на реколтата

Зряло ябълково дърво има разперени клони и дава плодове изобилно. В края на лятото, когато се изсипват ябълки, дървото преживява особено трудно време - теглото на плодовете става максимално и клоните се простират надолу. Те могат да се напукат и да се счупят при силен стрес. В този случай растението се нуждае от външна помощ, а именно chatalovka или инсталирането на здрава опора за короната. По този начин поддържащият механизъм осигурява:

 • Запазване на наличната реколта.
 • Дълъг живот на основните клонове, както и младите клони в процес на активна вегетация.
 • Целостта и стабилността на ствола на ябълковото дърво.
 • Значителна подкрепа за отглеждане на разсад.

Важно! Поддръжката за ябълковото дърво трябва да бъде инсталирана навреме. Това е периодът, когато ябълките вече са започнали да узряват активно, но все още не са имали време да огънат силно клоните.

Видове подпори за ябълкови дървета със собствените си ръце

Опорите за ябълкови дървета се правят от почти всички налични материали - дъски и пръчки, пръти и тръби. Следните опции за дизайн са най-често срещани.

Застанете с копие

Най-простите опори за ябълково дърво, направени сами, са направени под формата на копие - дълга пръчка с раздвоен край. Важно при този дизайн е ъгловото разстояние между зъбите на прашката. Така че твърде малък Y-образен ъгъл ще притисне клона, пречейки на неговото хранене и растеж. Rogatina може да се намери в горската зона или да се изработи лично. Във втория вариант трябва да вземете дълга и доста дебела дървена дъска (пръчка), да забиете друг детайл перпендикулярно на него - трябва да получите структура, наподобяваща буквата Т. Горната част на продукта се изравнява и увива с плат, за да се създаде допълнителен комфорт за ябълковото дърво. Долният край е забит в земята, по-добре е първо да го заточите.

Предимствата на тази поддръжка:

 • Може да се изработи бързо.
 • Лесно е да замените желаната част от ябълковото дърво и да го премахнете, когато настъпи зимата.

Недостатъци:

 • Несигурност: Поривите на вятъра или невнимателните движения могат да го изпуснат. Често градинарите използват 2-3 допълнителни стълба, за да закотвят основната част.
 • Крехкостта на дървените изделия. За удължаване на техния експлоатационен живот е необходимо опората да се покрие с влагоустойчив разтвор.

Чатал чатал

Необходими материали и инструменти:

 • Дълга пръчка с висока якост.
 • Дебела гума (например от маркуч или гума).
 • Стоманена тел (въже).
 • Метален пръстен.
 • Нож (ножовка).
 • Стълбище.

Дървесните опори се различават по външен вид и дизайн

Първоначално стълбът е инсталиран малко по-високо от растението; той се вкопава в земята до ябълковото дърво. Към полюса са прикрепени телени нишки, а към тях трябва да бъдат вързани гумени скоби - вид подплата за кората.Скобите се навиват под леторастите и се прикрепват към основната конструкция посредством пръстени. Съответно, броят на жартиерите трябва да бъде равен на броя на клоните, които се нуждаят от подкрепа.

Предимства на такава "въртележка":

 • Безопасност на растенията.
 • Надеждност на конструкцията и издръжливост: не е необходимо да се премахва чадърът на чадъра в случай на замръзване.
 • Защита на клоните не само от натоварването с плодове, но и от лошо време - ветрове и снеговалежи.

От недостатъците може да се отбележи само продължителността на производствения процес и необходимостта от допълнителна помощ от партньор.

Важно! Натоварването на централната рамка трябва да има правилното разпределение - равномерно.

Подпори за стълба

Шкафът за книги или стълбището се състои от дървени стълбове, монтирани под формата на символ L на разстояние 0,5 метра от основата на ябълковото дърво. Дъските са разположени хоризонтално между пръчките, които ги държат заедно. Краищата на тези колове се забиват в земята с 10-12 см, докато клоните могат да се поддържат с мека тел. Понякога дизайнът се усложнява от допълнителни стълбове, които се внасят от различни страни на дървото.

С такава система на стълба можете да укрепите обраслите клони на зряло растение, както и да оградите младо ябълково дърво. Стълбата обикновено се използва временно, поставя се под претоварени зони и се сгъва лесно. Може да действа и като стойка при бране на ябълки.

Освен това. Всички дървени подпори преди зимуване трябва да бъдат дезинфекцирани и изсушени.

Може да се направи индивидуална подкрепа за всеки разсад поотделно

Телескопична опора

За телескопична опора обикновено се използват пластмасови тръби с различни диаметри. Те се вкарват един в друг, в тях се правят дупки с диаметър около сантиметър, за да се регулира височината на опората на ябълката. След това в пробивите се поставят болтове, фиксирани там. Също така трябва да закупите пластмасови панели, да ги загреете малко и да ги огънете ръчно под формата на знак C. Тези плочи са фиксирани в краищата на тръбите отвън. Препоръчително е да залепите вътрешността с мека кърпа.

В друго изпълнение, кухият профил се използва за направата на устройство от този вид. Дуралните тръби са свързани помежду си според модела на кукла за гнездене: малка (дупка с половин инч) се вкарва в голяма с диаметър около инч, като последната има стоманени куки в края. За да се получи опора с желаната дължина, профилните тръби се раздалечават и фиксират с помощта на клинове, забити в подготвените отвори.

Т-образна опора

Следващият тип подпори е подобен на копие - те трябва да бъдат направени чрез свързване на 2 дъски, така че да се получи буквата Т. След това опората се поставя на правилното място близо до ябълковото дърво под най-тежкия клон. В този случай пръчката е разположена вертикално, основата е заровена в земята и клонът е фиксиран върху горната хоризонтална ос.

Ако има изобилие от ябълки и една пръчка явно не е достатъчна, за да поддържа ябълковото дърво, сложете още 2-3 конструкции. Това създава най-здравите пирамидални опори с 4 ъгъла. Устройството е направено от 2 дървени трапеца, поставени на противоположни страни една от друга. Приблизително същото разстояние е останало между долните краища на рамките, горните ръбове трябва да бъдат наклонени към центъра. Всички части на пирамидата са здраво закрепени.

Метални подпори за ябълкови дървета

Металните опори могат да бъдат с всякаква форма, посочена в статията. Металните елементи могат да бъдат допълнени с пластмасови или дървени елементи. Така че, ако изберете телескопична опора, тогава можете да използвате тръби с различни размери. Процесът на тяхното инсталиране е съвсем прост: в краищата на частите се пробива дупка, в широка се вкарва тънка тръба, конструкцията се фиксира с винт или пирон. Отгоре трябва да прикрепите гумено уплътнение. Опората първо се поставя върху високите клони, след това върху тези, които се намират отдолу.

Подпорите могат да бъдат направени на ръка и инсталирани без помощта на специалисти.

Предимства на устройството:

 • Възможност за поддържане на големи и силно натоварени клонове.
 • Опората ще може да издържа на всякакви метеорологични условия, но с времето ще ръждясва при висока влажност.

Недостатъци:

 • Качественият метал обикновено е скъп.

Важно! Всяка стойка трябва да е надеждна и здрава. Ето защо, преди да инсталирате, е необходимо да проверите дали може да издържи теглото на определено дърво.

Как да укрепим клони от разцепвания

Експертите не съветват да се изчаква критичният момент, когато клоните вече започват да се отчупват, за да започнат да се връзват. Необходимо е предварително да ги предпазите от разцепване.

Разделени защитни пръстени

За да се предотврати напукване на клонките и евентуално отчупване, най-уязвимите зони се затварят в специални пръстени. Те са направени от желязо или стомана и затегнати с винтове и болтове. От вътрешната страна обръчът се залепва с мека кърпа, покрива се с турникет и след това се завинтва към ствола на дървото. Клоните се укрепват по този начин в началото на пролетта, докато пъпките цъфтят.

Дъгова опора за клони

Арковите опори за короната са направени от гума, например от гуми за трактори или камера за велосипед - в зависимост от размера и теглото на клоните. Нарежете ги на парчета с ножовка и ги нанесете върху клоните. В материала се правят дупки с остър пирон и се вкарва високоякостен дъгообразен проводник. Ъгълът на дъгата е между 35-55 градуса.

Решетка и пръстен или джанта

Гобленът традиционно се използва за сортове джудже ябълки. Конструкцията е направена от тел, която е фиксирана с краищата си към стълбове или метално устройство. За да закрепите клоните към решетката, използвайте канап, пластмасови закопчалки или готова джанта за велосипед. Ако дървото е нараснало много, допълнително се изисква да се направи железен пръстен с 5 вътрешни спици. Обръчът е прикрепен към 4 стълба, които могат да бъдат направени от тръби. Стълбовете са увити с домакински плат, агрофибър.

Привързването на растение към решетка е много полезно, тъй като това решава много трудности:

 • Не позволява удебеляване на короната.
 • Поддържа издънки и клони, като по този начин елиминира крехкостта и разделянето на областите.
 • Увеличава издръжливостта на клоните до различни метеорологични условия, както и доста силни дъждове и ветрове през лятото.
 • Оказва положителен ефект върху количеството и качеството на ябълките.

Освен това. Преди употреба решетката трябва да бъде боядисана с продукт на маслена основа.

Жартиери или подпори се използват както за ствола на дървото, така и отделно за клоните

Как да вдигна паднала ябълка

Градинарите може да имат не само задачата да поддържат клоните на ябълково дърво с ябълки, но и проблема с повдигането на вече паднало дърво. Това е доста често срещано явление след тежко лошо време. Преди да предприемете активни стъпки за издигане на дървото, трябва да вземете предвид редица фактори:

 • Възрастта на ябълковото дърво: може ли да се счупи не само поради метеорологичните условия, но и поради старостта.
 • Мястото на почивката: колко е повреден цевта, в какво състояние е болестта.
 • Зрелост на плодовете: има ли още много зелени ябълки по клоните и възможно ли е да оставите дървото в сегашното му положение, така че плодовете да узреят.
 • Възрастта на падането на растението.

Младите дървета имат повече перспективи за възстановяване. Ако засаждането е само частично счупено, има голям шанс за запазване на реколтата. Наложително е да съберете ябълките и да подпрете наклоненото растение. По-труден случай, когато ябълковото дърво падна напълно и корените бяха извадени от почвата. Тогава собственикът трябва да:

 1. Повдигнете дървото и завържете или сложете опора. Как да завържете ябълково дърво е описано по-горе.
 2. След това оценете състоянието на стъблото и кореновата част: напълнете извадените области до върха с оплодена почва.
 3. Поставете ограда около зоната, за да я предпазите от животни и дъжд.
 4. Поливайте редовно проблемната зона на ябълковото дърво, хранете се обилно.Можете да използвате торове, които обикновено са избрани за подхранване на разсад.
 5. Ако резултатът е положителен, дървото започва активно да расте, ябълковото дърво остава в сегашното си, по-хоризонтално положение.

С помощта на опори можете да поддържате дървото, както и да го повдигате, ако се счупи

Можете да спасите растението, при условие, че то е започнало да се накланя и в крайна сметка се е счупило не толкова отдавна. За съжаление, в различна ситуация, например, ако инцидент се е случил преди време или първоначално е бил повреден повече от половината от диаметъра на багажника, описаните действия няма да имат ефект. Ябълките не могат да бъдат запазени, но можете да опитате да възстановите дървото по следния начин:

 1. Отрежете отпадналата част.
 2. Покрийте раните с червено олово от изсушаващо масло.
 3. Вземете коригиращи мерки, за да съживите останалите непокътнати клони.

Много отрицателни фактори на околната среда оказват влияние върху състоянието на градината и директно върху реколтата. Подпорите се използват доста често за повечето овощни растения - ябълкови дървета, круши, сливи, грозде и др. Собственикът на градината може да избере рамка с определена форма и размер, подходяща за размера на конкретно дърво и да я направи сам от наличните материали.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина