Как да отгледаме лимон от семе у дома

Лимоновото дърво е способно не само да украсява и допълва всеки интериор, но също така може редовно да дава витаминни плодове. Но не всеки производител има възможност да закупи растение за възрастни и адаптацията му у дома не винаги е успешна. Можете обаче да получите лимон от семето. Този процес е дълъг, но забавен. Преди да продължите с процедурата, трябва да се запознаете с това как да отгледате лимон от семена у дома и какво е необходимо за това.

Ще донесе ли плод отглежданият в семена лимон

Родината на тази култура са субтропичните гори. В естествената си среда лимонът, отглеждан от костилка, започва да дава плодове след 4-5 години от момента на засаждането. Но когато се отглежда в къща, растението започва да цъфти и да формира плодове не по-рано от 10 години по-късно.

Лимонът, отглеждан в семена, ще даде плод с подходящи грижи

Предимствата на това растение са, че в процеса на дългосрочен растеж то свиква с условията на отглеждане, поради което се характеризира с повишена издръжливост и не изисква сложни грижи.

Важно! Можете да ускорите процеса на плододаване, като присадите резник от плодов лимон върху млад разсад.

Сортове, подходящи за успешно отглеждане

Има много разновидности на лимон. Но благодарение на извършената селекция са получени видове, които се характеризират с компактен размер. Те могат лесно да се отглеждат в къща или апартамент и да получават добра реколта от витаминни плодове годишно. Подходящи са за засаждане със семена, както и присаждане върху диворастящи разсад.

Най-подходящите сортове лимон за отглеждане на закрито:

 • Павловски. Височината на дървото достига 2-2,5 м. Образува плодове с тегло до 500 g с тънка обвивка и сладникав ароматен вкус. Павловски се смята за един от най-добрите гледки на закрито.
 • Майер. Хибридна форма на култура, получена чрез кръстосване с грейпфрут. Височината на растението достига 0,5 м. Характеризира се с изобилна производителност. Растението цъфти на гроздове. Средното тегло на плодовете е 150 г. Лимонът има подчертан период на покой.
 • Юбилей. Високодобивен сорт, който не изисква трудна поддръжка. Височината на растението достига 1-1,5 м. Плодовете са големи с дебела обвивка. Сортът е лесно приспособим към домашните условия.
 • Генуа. С подходящи грижи този сорт започва да дава плодове в продължение на 4-5 години. Образува много плодове, които имат нежна сочна каша, сладникав вкус и богат аромат.

Важно! Вътрешните лимонови плодове са трудни за намиране на свободния пазар, те могат да бъдат закупени само от колекционери.

Стайните видове се характеризират с компактна форма и цъфтеж на лъчи.

Правила за подготовка и кацане

За успешното отглеждане на лимон от семена у дома, първо трябва да подготвите контейнери, необходимия субстрат и да изберете висококачествен посадъчен материал. Ако всички условия се комбинират, резултатът ще бъде положителен. Ето защо трябва предварително да проучите всички характеристики на тази процедура.

Важно! Отглеждането на лимон от семена, подобно на други цитрусови плодове, е съвсем по силите дори на начинаещ производител, ако всички препоръки се спазват стриктно.

Как да подготвим кост за засаждане

За засаждане трябва да закупите зрели лимонови плодове без признаци на механични повреди и заболявания. След това те трябва да бъдат изрязани и всички семена да бъдат извадени. Сред тях е необходимо да се изберат най-големите.

Преди засаждане семената на лимона трябва да се накиснат в разтвор на натриев хумат за 8-10 часа.Това стимулира пълното развитие на кореновата система. Също така, трябва допълнително да накиснете семената във вода с добавяне на Epin в размер на 1 капка от лекарството на 200 g течност. Такова третиране повишава устойчивостта на бъдещите разсад към неблагоприятни външни фактори.

Избор на капацитет

За засаждане на лимонови семена трябва да вземете широки контейнери с височина 10 см. Те трябва да бъдат оборудвани с дренажни отвори за оттичане на излишната вода. Пластмасовите контейнери работят най-добре.

Киселинност на почвата за цитрусови плодове

За пълното покълване на лимоновите семена е необходимо почвата да е не само питателна, но да има неутрална киселинност в диапазона от 6,5-7,0 pH. Подходящ субстрат можете да получите от вашия специализиран дилър. Но можете да го приготвите и сами.

За засаждане са подходящи само добре узрели семена.

Опции за подходяща почвена смес за отглеждане на лимоново семе:

 • Комбинирайте хумус, листни и дернови земи в равни пропорции. Добавете речен пясък към сместа, масовата му част трябва да бъде в рамките на 10%. Освен това добавете 40 g суперфосфат и разбъркайте добре всичко.
 • Комбинирайте дернова почва, торф, пясък и хумус в съотношение 2: 1: 1: 1. В допълнение към тези компоненти не е необходимо да се добавят допълнителни торове към почвената смес.

След подготовката на субстрата е необходимо да го проверите за съответствие с нивото на киселинност. Листата от касис ще помогнат за това. Те трябва да се сгънат в буркан и да се напълнят с вряща вода. Когато инфузията се охлади, трябва да спуснете бучка пръст в нея. Ако течността стане червеникава, тогава киселинността се повишава. В този случай добавете 100 g дървесна пепел към почвата и проверете отново.

Важно! Ако киселинността не съвпада, лимоновите семена няма да могат да се развият напълно.

Засаждане на лимонови семена

Как да засадите лимон? Няколко дни преди процедурата е необходимо подготвеният субстрат да се полива с наситен разтвор на калиев перманганат, което ще позволи да се дезинфекцира. След това трябва да се изсуши леко, докато се появи характерната течливост. Това ви позволява да отглеждате лимонов разсад, без да се страхувате от увреждане от преовлажняване на гъбички в ранен етап на развитие.

Стъпка по стъпка алгоритъм за това как да засадите семена от лимон:

 1. Поставете 1 см слой дренаж на дъното на контейнера.
 2. Напълнете останалата част от обема до върха със субстрата.
 3. Поливайте го и изчакайте влагата да попие.
 4. Изравнете повърхността.
 5. Разстилайте семената на разстояние 1-2 см едно от друго.
 6. Задълбочете ги с 1 см, поръсете със земя.

Покрийте контейнера със стъкло или фолио и го поставете на сенчесто място с температура от +22 градуса за покълване.

Важно! Лимоновите семена ще покълнат за 7-10 дни, ако са правилно засадени.

Температура и осветление

Знаейки как правилно да засадите лимон от семена у дома, трябва да се запознаете с правилата за грижа за разсад в бъдеще.

След приятелското покълване на лимоновите семена е необходимо контейнерът да се пренареди на добре осветена перваза на прозореца. За тази култура оптимален е източен или западен прозорец с лека сянка от пряка слънчева светлина по обяд.

За да се предотврати разтягането на разсад, е необходимо да се осигурят дванадесет часа дневна светлина. Ето защо, вечер, допълнително трябва да включите лампите.

Температурата през първата седмица след поникването трябва да бъде понижена до +16 градуса, което стимулира развитието на кореновата система.След 10 дни режимът трябва да се увеличи до + 18 ... + 20 градуса и да се поддържа на това ниво през целия вегетационен период.

Важно! През зимата вътрешният лимон изисква хладно съдържание в рамките на +15 градуса.

Пресаждане на разсад от лимоново дърво

Когато растенията забележимо растат и станат по-силни, те трябва да бъдат засадени в отделни саксии. Най-добре е да направите това през пролетта, тъй като през този период процесите на растеж се засилват и разсадът лесно ще понася тази процедура.

Разсадът трябва да се полива в рамките на 2 дни, което свежда до минимум вероятността от увреждане на корените.

За пресаждане е препоръчително да вземете контейнери с диаметър 8-9 см. Поставете дренаж на дъното и запълнете останалото пространство с хранителен субстрат. Можете да използвате почва, подобна по състав, в която е било възможно да покълнат семена от лимон.

Всеки разсад трябва да бъде внимателно отстранен заедно с бучка пръст и засаден в дупка в центъра на саксията, без да се задълбочава кореновата шийка. Накрая растенията трябва да се поливат и пренареждат на леко засенчено място за 2-3 дни, за да се адаптират.

Важно! Само добре развити растения трябва да се трансплантират с малка стъпка между листата, което е знак за тяхната компактна форма.

Каква вода се използва за поливане на лимон

В бъдеще трябва да се грижите правилно за младите лимони. Растенията трябва да се поливат, докато горният слой изсъхне. За това е препоръчително да се използва утаена вода със стайна температура. Овлажнявайте през горещи периоди 2 пъти седмично, а през останалото време - 1 път в 7 дни.

Лимонът не понася преовлажняване на почвата

Подхранване

За пълното развитие на лимоновото дърво в стаята и стабилното плододаване е необходимо редовно да се хранят. Торовете трябва да се използват специално, предназначени за тази култура. Можете да ги намерите в градинарските магазини.

По време на периоди на активен растеж на листата и издънките трябва да се използва торене с високо съдържание на азот, а по време на цъфтежа и плододаването - фосфор и калий. Честотата на торене от февруари до края на септември е веднъж на 2 седмици, а през зимата - веднъж месечно.

Грижа за градинските растения: основни правила

В условията на руския климат само китайската лимонена трева, която е здравословно растение, може да се отглежда на открито. Но тази култура не е свързана с цитрусовите плодове.

Лимоните, отглеждани от семена, могат да се държат на открито само през топлия сезон. Те трябва да се поставят на места със светла сянка от пряка слънчева светлина. Препоръчително е да поливате растенията редовно, с вода при температура от +20 градуса. Овлажнявайте през лятото 2-3 пъти седмично, тъй като земната кома в саксията изсъхва.

В особено сухи периоди е необходимо допълнително да се напръска короната. Храненето на растенията трябва да се извършва съгласно стандартната схема.

Важно! С пристигането на хладните августовски нощи лимоните трябва да бъдат преместени в къщата.

Лимоновите разсад трябва редовно да се проверяват за вредители и болести.

Вредители и болести по стайни растения

Неподходящите условия за отглеждане и неправилната грижа могат да отслабят имунитета на растението.

Възможни проблеми:

 • Антракноза. Изглежда като тъмнокафяви петна по листата. Болестта причинява преждевременно падане на листата и изсъхване на леторастите.
 • Кореново гниене. Подземната част на растението престава да функционира. На този фон листата и издънките губят своя тургор.
 • Hommoz. Болестта кара стъблото на лимона да се свива. Това обикновено се случва при хипотермия.
 • Щит. Вредителят се храни с растителен сок. Можете да го намерите на багажника и на гърба на листата.
 • Паяк акари. Това вредно насекомо е трудно да се види с просто око поради малките си размери. В случай на повреда по ръба на листните плочи се появяват малки жълти точки, а по върховете на леторастите може да се намери тънка паяжина.

За борба с болестите е необходимо растението да се напръска с такива фунгициди като Топаз, Фитоспорин. А с гниене на корените можете да спасите лимон само в началния етап. За да направите това, тя трябва да бъде трансплантирана и напоена с разтвор на лекарството "Максим". Ако се появят вредители, трябва да се използва Fitoverm.

Отглеждането на лимон от семе не е трудно. Основното нещо е да се осигурят на завода условия за задържане, като се вземат предвид основните му изисквания. И въпреки факта, че разсадът ще започне да дава плодове само след дълго време, той може да се превърне в един от декоративните елементи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина