Виолетово - домашна грижа за цвете

Повечето производители на цветя обичат закритите теменужки заради атрактивния им външен вид, отсъствието на специални затруднения в грижите, способността да украсяват всяка стая. С точното изпълнение на условията, посочени в описанието на културата, тя ще зарадва собственика с цъфтеж за дълго време.

Накратко за историята на появата

Цветето, наречено виолетово, се отнася както за многогодишни, така и за едногодишни растения. Късото стъбло е украсено с розетна зеленина, която често приема кръгла форма, а някои сортове на външен вид наподобяват сърце. Ръбовете на листовите плочи са равни или вълнообразни, в зависимост от сорта.

Апартамент виолетово

В природата културата расте в Африка, може да се намери в умерен климат. За първи път е открит в източноафриканските земи, през 1892 г. от барон А. Сен Пол. По време на разходка той видя необичайно красиво цвете. Днес растението често се нарича saintpaulia.

Важно! Семейството на цветята е идентифицирано през 1893 г., през същия период е представено за първи път на изложбата.

Характеристики на растенията

Многогодишните видове могат да достигнат 15-40 см височина, всички подвидове имат сходна структура на кореновата система: удебелена и дървесна. Съкратени издънки, бавен растеж. Листните плочи са гладки или кадифени.

Стъблата, листата и цветята на културата могат да се използват за лечебни цели, а зърната могат да се използват само за получаване на нови индивиди.

Домашна цветна градина

Към кое семейство принадлежи

Виолетово - цветя, които са членове на семейство Виолетови. Ботаниците разграничават около 600 подвида. Извън откритата земя могат да се отглеждат не повече от 30 сорта.

Виолетка - домашни грижи

Правилната грижа за теменужките у дома не е трудна дори за начинаещи градинари, защото те могат да растат както на личен парцел, така и в обикновени саксии. Експертите съветват преди закупуване на култура да проучат нейните характеристики и изисквания към съдържанието.

Домашната теменужка е абсолютно непретенциозна. При подходящите условия той ще живее и ще радва собственика си през цялата година.

С какви проблеми можете да се сблъскате

Когато расте, могат да възникнат редица трудности:

  • Образуването на светложълти петна по листата - свързани с пряка слънчева светлина и изгаряния. За да се реши проблемът, саксията се пренарежда на полусянка, където слънцето не може да я достигне. Засегнатите листни плочи трябва да бъдат отстранени.
  • Кафяво петно ​​- възниква по листата при постоянно поливане със студена вода. След изрязване на повредените части почвата се навлажнява с топла, предварително утаена течност.
  • Липса на цъфтеж - нарушение възниква при недостатъчно осветление, неправилно подбрани температурни условия или твърде чести трансплантации. Как да се грижим за виолетовото да цъфти: извършвайте своевременно хранене, не го дръжте на студено и го пренареждайте на лек прозорец.

Важно! В някои случаи летаргията на храстите е свързана с атаки на вредители: бяла муха, брашнеста буба или цикламен акар. Без третиране с инсектициди те ще започнат да умират.

Слънчево изгаряне

Сложност на характера

Преобладаващото мнение за теменужката, свързано с нейната непретенциозност, не винаги отговаря на реалността. Поведението на културата зависи от сорта, някои изискват по-често поливане или подхранване, за други приоритетът за живота е постоянно да бъде в полусянка.

Важно! Преди да купите цвете, трябва да изясните неговата взискателност към температурата, влагата в почвата и честотата на презасаждане.

Особености на грижите за домашните теменужки

Проблеми със съдържанието възникват в началните етапи. С появата на опит не възникват проблеми при отглеждането - те радват собственика със своите ярки цветя и красива зеленина. Основното нещо е да започнете да отглеждате цветя на перваза на прозореца и винаги можете да се справите с проблемите.

Температура

Културата изисква спазване на определен температурен режим. През лятото е 20-24 градуса, през зимата - нивото не трябва да е по-ниско от 18 градуса.

Осветление

Сенполия (второто име за теменужки) трябва да е на добре осветено място, докато зеленината й не трябва да бъде изложена на пряка слънчева светлина. Не позволявайте листовите плочи да влизат в контакт със стъкло.

Важно! Ако дневните часове са по-малко от 15 часа, тогава е необходимо допълнително осветление. Можете да използвате специализирани фитолампи от магазини за цветя.

Допълнително осветление

Местоположение в апартамента

Грижата за вътрешни теменужки означава поставяне на саксии в оптимална зона за живота им. Най-добрият избор е прозорец на изток или запад.

Ако всички первази на прозореца са от южната страна, тогава културата трябва да бъде засенчена - в противен случай слънцето ще причини сериозни изгаряния на листните плочи.

Важно! За разлика от пряката слънчева светлина, културата живее и се чувства комфортно на сянка.

Поливане

Овлажняването на земята се извършва три пъти седмично, като се вземат предвид сезонът, характеристиките на почвата и нивото на влажност в помещението.

  • През лятото почвата изсъхва по-бързо, поливането се извършва, докато изсъхва.
  • През зимата честотата намалява - постоянно влажната почва може да се превърне в среда за размножаване на инфекциозни и гъбични заболявания.

По време на овлажняването на почвата се излива вода, без да се докосват гнездата на листа. За процедурата можете да използвате размразена, филтрирана или утаена течност.

Поливане на цвете

Пръскане

Друг важен момент от въпроса как да се грижим за теменужките е свързан с процедурата за пръскане. Факт е, че те реагират слабо на проникването на вода върху листни плочи и цветя.

Влагата води до петна и последващо разпадане на розетката. Процедурата за пръскане на цвете е забранена.

Важно! Пръскането на зелената част е разрешено със специални средства, предназначени за унищожаване на вредители от насекоми или за някои заболявания.

Влажност

Цветето предпочита удобни условия, в които расте и се развива нормално. Оптималните стойности на влажност са в рамките на 50%.

С пристигането на зимата и старта на централното отопление нивото му се увеличава чрез използване на мокра кърпа, окачена на радиатора, пренасяне на цветето по-близо до аквариума или инсталиране на контейнер с обикновена вода до него.

Грундиране

Кореновата система на цвете е от повърхностен тип, което изисква внимателен подбор на почвена смес за отглеждане. Експертите препоръчват да се търси лека, рохкава и дишаща почва за нея. Тежката и глинеста почва може да убие посевите.

При извършване на работи по засаждане, към всяко контейнер трябва да се добави малко количество натрошен въглен. Това ще предотврати развитието на кореново гниене. На дъното на саксията не забравяйте да поставите малки експандирани глинени или пянени топки - за да създадете дренаж.

Важно! Идеалният избор е специална почва за Saintpaulias, която се продава във всеки цветарски магазин.

Специален грунд

Подхранване

Най-добрите торове са фосфорно-калиевите съединения. Без тях теменужката няма да расте и да се развива нормално, ще откаже да пусне пъпки.

Особености на грижата за улични и диви сортове

Когато засаждате култура в личен парцел, специално внимание се обръща на осветеността, честотата на поливане и подхранване. Повечето сортове са устойчиви на студ и не изискват пресаждане в саксии с пристигането на студено време.

Важно! Основният принцип на грижата за външни подвидове е същият като при обикновените домашни. Цветето не толерира директен контакт със слънцето и не толерира преовлажняването на почвата.

Особености на грижите за необичайни сортове

Редките видове цветя могат да имат отделни изисквания за осветление. В останалата част трябва да спазвате стандартни мерки: подхранвайте, напоявайте и наторявайте почвата своевременно.

Разнообразие от превръзки

Как да се грижим по различно време на годината

За теменужките грижата за стаите у дома зависи от сезона. На определени интервали от време те изискват повишено внимание.

През летните, есенните и зимните месеци не се изискват специални процедури. Достатъчно е да използвате горните препоръки.

След настъпването на студеното време трябва да се погрижите за достатъчно количество светлина. Цветето може да изисква допълнително осветление със специална лампа. Успоредно с това постоянно се наблюдават показателите за влажност и температура на въздуха.

Важно! Не е необходима подхранване през зимния сезон. По това време храстите са в покой, те се подмладяват. С настъпването на пролетта те ще цъфтят с нова сила.

Подготовка на растения за засаждане и пресаждане

Работата по презасаждане по време на размножаването се извършва с пълна подмяна на почвата. Редовното хранене не го спасява от постепенно изчерпване; с течение на времето цветето ще липсва компонентите, необходими за нормалния живот.

Преди започване на процедурата се извършват редица действия:

  1. Саксията е наклонена и храстът е леко превъртян.
  2. Те се опитват да премахнат теменужката заедно със земята.
  3. Те почистват кореновата система от почвата, провеждат задълбочен преглед на корените: търсят признаци на гниене, стари или мъртви части (внимателно проучете средата).
  4. Отстранете повредените корени и листни плочи.
  5. Контейнерът се измива старателно, на дъното се полага дренажен слой и се излива почва.

Важно! След подготовката младият растеж се засажда в прясна почва и се оставя за 24 часа. Първото обилно поливане се извършва след един ден.

Проверка на коренната система

Грижа за младо растение след засаждане

След процедурата по трансплантация се използват същите принципи, както при грижата за възрастни. Не се извършват специализирани манипулации.

Предотвратяване на вредителите

Увреждането от болести или паразитни насекоми засяга общото състояние на цветето. Ако дълго време няма пъпки, листата изсъхват или по нея се появяват странни петна, тогава симптоматиката съобщава за заболяване или нарушени правила за наблюдение.

Важно! Производителят трябва да намери източника на проблема и незабавно да започне лечение с инсектициди или фунгициди.

Възстановяване от болест

Процесите на възстановяване след заболявания са бавни и не трябва да се очаква незабавна реанимация. Точното спазване на съветите на опитни цветари ще помогне за съживяването на цветето. Те препоръчват да се обърне внимание на поливането, осветлението в помещението, храненето и нивото на влажност.

Узамбара и други теменужки са често срещан подвид, които се отглеждат както у дома, така и в лични парцели. Адептите на алтернативната медицина ги класифицират като лечебни, лекуващи заболявания на бъбреците, белите дробове и кожата. Останалите предпочитат да се любуват на красиво цвете, украсявайки дома си с него.Не е трудно да отгледате теменужка, най-важното е да не я оставите да умре под влиянието на неблагоприятни условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина