Езеро Пеларгониум - характеристики на сорта и отглеждането

Един от любимите сортове здравец, езерото Пеларгониум, се отличава със сочен богат оранжев цвят на големи съцветия. Ще бъде истинска декорация за всяка цветна композиция.

Описание на сорта

Езерото Пеларгониум е цъфтящо растение. Бушът е компактен, с малко листа, но буйно цъфтящ. Цветът на листната плоча е наситено зелен, с черен кант, поради което декоративността се увеличава. Съцветията са големи, с цвят на сьомга.

Елегантни ярки венчелистчета от изумително растение ще подобрят настроението с декоративния си ефект

Може да се отглежда в саксии на балкона, тогава височината на храста няма да надвишава 60 см, или на открито, в този случай растението ще се стреми малко повече. Във всеки случай обаче той не надвишава 1,2 метра.

Важно е да запомните, че прищипването е необходимо за цветето, в противен случай пеларгонията ще расте нагоре, поради което ще загуби декоративния си ефект и ще стане като пръчка.

Сортът принадлежи към джуджето зонално, подходящо за домашни цветни лехи, оранжерии, зимни градини.

За справка! В Русия този сорт не е много разпространен, поради което любителите на стайни растения често бъркат името му. В рецензиите и във форумите има такива имена: Luke, Pelargonium Like, Lake или дори Lake.

Засаждане на езерото Пеларгониум

Езеро - Пеларгонията е непретенциозна, но е важно да се изберат оптимални условия за растението.

Избор на място и гърне

Както всички домашни здравец, Лейк предпочита светли зони от южната страна. Много е важно обаче да защитите „зеления домашен любимец“ от преки UV лъчи чрез леко засенчване с тюл. Проектите са неприемливи, но културата обича чистия въздух, поради което трябва да се осигури постоянна вентилация.

Саксията трябва да бъде избрана въз основа на размера на храста, като се вземе предвид факта, че този здравец не обича "преместването". Модели с закръглена форма с диаметър до 15 см и височина до 20-30 см. Изглеждат красиво. Но тези размери са подходящи за растение за възрастни. За засаждане на резник можете да изберете обикновена пластмасова чаша.

Забележка! Диаметърът на контейнера не трябва да бъде твърде голям, в противен случай пеларгонията ще започне да развива кореновата система, от която ще пострадат зелената маса и цъфтежът.

Много красиво растение със сигурност ще отговори на компетентни грижи и ще благодари на производителя със зашеметяващи шапки за съцветия

Грундиране

Необходим е дренажен слой, например от чакъл, експандирана глина, вермикулит. Това ще помогне за предотвратяване на гниене на корените. Почвата може да се купи готова за здравец. Или го смесете сами от трева, хумус и едър речен пясък.

Последващи грижи

За да може Пеларгониевото езеро да зарадва с елегантен цъфтеж, важно е да заобиколите цветето с компетентна редовна грижа.

Температурен режим

Пеларгониите (пеларгониум) идват от горещия климат на континенталната част на Южна Америка. Ето защо те се нуждаят от правилната температура.

През лятото трябва да е +23 .. + 28 градуса, през периода на почивка (есен, зима, ранна пролет) - +12 .. + 15 градуса.

Внимание! През зимата не можете да поставите саксията на перваза на прозореца над батерията - сухият въздух е вреден за растението.

Поливане и пръскане, ниво на влага

Растението е хигрофилно, почвата се напоява, когато земната кома изсъхне. Пръскането не е задължително, но някои производители използват спрей бутилка като начин за унищожаване на праха.

За да поддържате комфортно ниво на влажност, можете да поставите съд с вода до цветето.

Разхлабване

След всяко поливане почвата трябва внимателно да се разрохква, за да се осигури кислород на корените. Това се прави внимателно, тъй като пеларгонията има повърхностна коренова система.

Подхранване

Торене на почвата за езерото Пеларгония трябва да бъде в периода от март до септември. В същото време се използват готови минерални комплекси за цъфтеж.

По време на периода на цъфтеж те се хранят с калиеви торове, без да се използват азотсъдържащи - те причиняват бърз растеж на листата в ущърб на пъпките.

Растението се нуждае от висококачествени грижи, само в този случай няма да загуби декоративния си ефект.

Подрязване

Задължително е да прищипите горната част, в противен случай храстът ще се разтегне силно, ставайки като "пръчка". Самостоятелно формира страничните издънки.

Подрязването се извършва преди образуването на цветна пъпка.

Размножаване

Когато описвате езерото Пеларгониум, трябва да се отбележи, че размножаването е възможно по различни начини. Семената рядко се избират поради трудоемкостта, продължителността и липсата на гаранция за запазване на сортовите характеристики.

Най-популярните са резници и вкореняване на листа; те ще помогнат за запазване на всички специфики и са доста лесни за изпълнение.

Разделянето на храста - метод, практикуван от опитни градинари, включва разделяне на майчиното растение, обрасло на отделни клони и трансплантация на всяко от тях в отделен контейнер.

Как да трансплантирам

Методът на трансплантация е претоварване със запазване на земна кома. В подготвен съд се поставя дренажен слой, след това почвена смес. След това растението се отстранява внимателно от старата саксия, премества се в нова и се поръсва с пръст. Няма нужда да се трамбова, първото поливане се извършва не по-рано от 3-4 дни по-късно.

Забележка! Най-доброто време за трансплантация е пролетта.

Възможни нарастващи проблеми, вредители

Компетентната грижа е гаранция, че няма да има особени трудности. Флористът обаче трябва да е подготвен за всичко. Основните проблеми, свързани с езерото Пеларгониум:

  • Пожълтели листа показват, че растението трябва да се храни.
  • Червеникавите плочи сигнализират, че пеларгонията е студена.
  • Прекомерната употреба на азотни торове може да отрече цъфтежа.
  • Сухите пъпки често са свързани с наводнения.

Сортът е обичан от много начинаещи производители поради своята непретенциозност и привлекателност.

Основните вредители: листни въшки, белокрилки. Те се събират на ръка с последващо унищожаване или се третират с фунгицид.

Такова е зашеметяващо красиво елегантното езеро Пеларгониум - растение, което е готово да стане любимо на всеки производител поради своята декоративност и непретенциозност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина