Защо пъпките на балсама падат и как да помогнете на растението

Балсамът, или, както го наричат ​​още, синоптикът, е много непретенциозно стайно растение. Единственият проблем може да възникне през периода на цъфтеж - пъпките падат. Има няколко причини, поради които балсамът хвърля неразцъфнали пъпки. Като ги премахнете, можете да получите страхотен цъфтящ храст.

Когато се появят пъпки от балсам

Балсамът цъфти дълго време - от края на май до края на ноември. Ако грижите са пълни и с високо качество, тогава растението може да бъде във вегетативно състояние почти през цялата година. Това се случва по следния начин, някои пъпки отмират, а вторите започват да се отварят в същия момент.

Няколко сорта растения наблизо

Защо пъпките може да не цъфтят и да падат

Има няколко причини защо балсамовите пъпки падат. Най-честата причина е неправилно поливане или недостатъчна влажност в атмосферата наоколо. Допълнителни ще бъдат - неподходящо местоположение, течение, стрес и много други.

Грешки при поливане

Пъпките на балсама отпадат, ако почвата е силно подгизнала.

Въпреки че растението обича поливането, твърде влажната почва може да причини гниене на кореновата система, от което пряко зависи храненето на ствола, листата и пъпките.

Внимание! Трудно е веднага да забележите гниещи корени, често собственикът на цветето пропуска момента, в който растението умира.

Чернови

Растението ужасно не харесва течения, поради което целият вегетационен процес може да бъде нарушен. Необходимо е да се инсталират саксии с прогноза на места, защитени от това явление.

Не е трудно да изберете идеалното място

Недостатъчна влажност на въздуха

Цветовете на растението могат да отпаднат дори в ранните етапи на цъфтежа, ако влажността в помещението е твърде ниска.

За това закрито растение влажността на въздуха трябва да бъде най-малко 70%.

За справка! Пъпките може да не се отворят, ако температурата е твърде ниска при нормална влажност на въздуха. Поради това растението все още може да изхвърли листата си.

Липса на определени хранителни вещества

Прекаленото количество калий е отговорът на въпроса защо пъпките на балсама не цъфтят. Поради липсата на същото вещество започва процесът на увяхване на все още неразцъфнали цветя.

Стрес

Растението може да изхвърли все още неотворени цветя и листа, след като страда от стрес. Такова е движението на цвете от едно място на друго.

Важно! Категорично е невъзможно да завъртите растението около оста си и още повече да го пренаредите на друг перваз на прозореца.

Всяка промяна в местоположението може да доведе до това, че буйният храст „оплешивява“.

Ненавременна трансплантация

Ако не трансплантирате растението, докато почвата не се изчерпи напълно, тогава веднага ще възникнат много проблеми.

Трансплантацията е по график

Струва си да сменяте капацитета и почвата за синоптика веднъж на няколко години. Точният момент се определя от конкретния тип балсам.

Засаждане на растение в грешна почва

Листата и пъпките могат напълно да отпаднат, ако първоначално е подготвен грешен субстрат. Нормалната за балсама почва отговаря на следните характеристики:

  • Има слабо кисела среда.
  • Съставът може да включва в равни пропорции: компост, копка земя, хумус и перлит.
  • Втората версия на субстрата: смесете торф и пясък с тревна почва в съотношение 1: 1: 2.

Почва за цвете

Ако тази причина бъде премахната, тогава няма да има проблеми с по-нататъшния процес на нарастване.

Появата на вредители

Ако се появят вредители, тогава възникват проблеми с цялата въздушна част на растението. Цветята и листата започват да пожълтяват, пъпките изсъхват и се наблюдава тотално отпадане.

Допълнителна информация! Най-опасният вредител за синоптика е паякът.

За да върнете цветето в нормалното му състояние, трябва да се отървете от вредителите, като вземете подходящи мерки за целите на лечението. Трябва да използвате химически инсектициди, защото народните средства не са толкова ефективни.

Превенцията на вредителите в този случай играе важна роля.

Какво да направите, за да спрете падането на пъпки и цветя

За да спрете загубата на пъпки и листа, първо трябва да установите причината за проблема. Когато анализът бъде направен и се разкрие защо балсамът изпуска пъпките, си струва незабавно да се отстранят всички проблеми:

  • Установяване на поливен режим.
  • Намерете подходящо място за саксията и не го докосвайте.
  • Следете вентилацията и влажността на въздуха.
  • Ако е необходимо, инспектирайте за вредители.
  • Периодичната смяна на почвата и подхранването също са необходими на растението.

Перфектният балсам, който радва собственика

Именно тези решения могат да бъдат подходящи за лечение на цвете в конкретна ситуация.

За да може балсамът да спре да изхвърля пъпките и листата, е необходимо да се определи причината за това проявление на "недоволство" от растението. Обикновено проблемите са в условията на грижа. Ако коригирате недостатъците, тогава всички процеси ще бъдат нормализирани.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина