Размножаване на здравец у дома, кога да се засажда, така че да цъфти през лятото

Великолепният цъфтеж на здравец може да се наслаждава целогодишно. Мушкато, засадено на улицата, се превръща в отлична декорация за всяко цветно легло. Това многогодишно растение се цени заради големите си шапки от съцветия с приятна миризма, непретенциозност в грижите и възможността за лесно възпроизвеждане на продаден екземпляр.

Размножаване на здравец

Развъждането на здравец у дома няма да бъде караница

Мушкатото, подобно на другите цветя, се размножава по два начина: с помощта на семена и вегетативно. На животновъдите се препоръчва да правят това през пролетта или есента. Еньовден се счита за най-неблагоприятното време за размножаване.

Как да размножаваме здравец у дома

Ако кралският, ампелен или обикновен здравец расте у дома в саксии, тогава той може да се размножава:

 • резници през септември;
 • листове, когато не можете да получите дръжка;
 • семена, които се получават най-добре от специализиран градинарски магазин.

Как се размножава здравецът у дома? Методът е избран емпирично в зависимост от сорта. Някои градинари, след като са подготвили няколко резници, ги вкореняват, като използват различни методи за проверка.

Саксии за разсад се избират в малки размери с обем 50-100 мл. Най-добрата температура за отглеждане е 15 до 22 ° C топла.

Резници

Как да размножаваме здравец чрез резници? От стар храст от здравец е възможно да се получат до 10 нови резници, които ще бъдат отличен посадъчен материал за цветни лехи в градината. Изрязването напълно запазва всички характеристики на сорта, цвета на листата и цветето.

Интересно е да се знае! Месец преди присаждането могат да се направят малки разфасовки по целия клон на здравец под пъпките на листата, където ще се появят кореновите туберкули. По тях трябва да се направи разрез, който ще помогне на растението да се вкорени по-бързо.

Как да изрежете правилно здравец? За разсад се прави прав разрез точно под листния белег близо до основата на летораста или короната на леторастите с първите две междувъзлия (8-20 см). По-добре е да изберете клонове, които нямат пъпки. Долните листа се отстраняват на разстояние 2 см от среза. Тази процедура може да се комбинира с пролетна резитба на силно удължени върхове или прекомерни издънки.

Как да вкорените издънки в земята

Преди засаждане резниците се държат във въздуха за няколко часа, така че мястото на изрязване да изсъхне малко. За вегетативно размножаване на здравец чрез резници у дома, трябва да подготвите:

 • вода за напояване;
 • саксия с дренажен отвор;
 • силни разсад на култура;
 • ножици;
 • питателна почва;
 • стимулант за образуване на корени, например "Kornevin";
 • фунгицид (сяра, активиран или въглен).

Как да засадите здравец с издънка без корени, така че да пусне корени? За да се премахне гниенето, разрезът се третира с фунгицид. Изрезките от кралски или кадифени сортове във вода може да не дават корени, така че е по-добре да ги вкорените в земята. За покълване отрязаното стъбло се заравя на 2-3 см в предварително навлажнена почва и се набива с леки движения от всички страни.

Важно! Здравецът не обича повишената влага, поради което не се препоръчва да се покриват резниците със стъкло или филм.

Отглеждане на здравец от резници в земята

Растението се поставя на сянка с температура 20 градуса за 3-5 дни и след това се изнася в топло и светло пространство. През първите дни листата може да изсъхнат малко, но след няколко дни те ще възстановят жизнеността. Поливането се извършва през дъното, започвайки от 3-4 дни.

След 10-14 дни отделената част от растението ще разтвори нови листа и ще пусне корени.

Внимание! Възможно е да се трансплантират вкоренени участъци от стъблото на здравец в постоянен контейнер само след като корените растат и станат по-силни.

Каква почва харесва здравецът

Най-добре и бързо е да се вкорени резката в смес от пясък и торф или перлит. Почвата трябва да е неутрална или слабо кисела, без признаци на мухъл и ларви на насекоми. Възможно е да използвате готова земна смес или да направите сами почвата.

Почвени компоненти за здравец:

 • листен хумус - 2 часа;
 • дернова почва или торф - 2 часа;
 • пясък - 1 ч.л .;
 • въглен - 1 ч.л .;

За да приготвите земната смес, трябва да смесите всички компоненти и да запалите във фурната при температура 20 ° C. Също така, два или три дни преди засаждането, е разрешено да се разрежда слаб разтвор на калиев перманганат и да се разлее почвата с него или да се използва вряща вода. Такива техники ще помогнат да се отървете от гнилостните микроби, а корените на растението ще бъдат защитени от вредни бактерии.

Вкореняване на здравец във вода

Този метод използва непрозрачни чаши, вода и активен въглен. Резниците се отделят по същия начин, както за вкореняване в земята, изсушават се и се потапят във вода с 1-2 cm.

Отглеждане на здравец от резници във вода

Важно! Водата за разсад трябва да се утаи, можете да добавите активен въглен към нея, така че да не цъфти.

Контейнерите се поставят на засенчено място и водата периодично се сменя, като не позволява да се изпари. Когато корените пораснат до 2,5-3 см, растението може да бъде засадено в саксия с пръст.

Имам ли нужда от стимулант за вкореняване

Опитните градинари съветват да използвате Kornevin. За здравец обаче такива състави не са необходими, тъй като растението е непретенциозно и се вкоренява добре само по себе си. Лекарствата обикновено се използват за отглеждане на хибриди като сортове лалета. Резниците се обработват със стимулиращ агент и се поставят в торфени таблетки. Вече след 7-10 дни корените ще се появят и цветето може да бъде трансплантирано в постоянна саксия или на цветна леха.

Допълнителен съвет! Трябва да се избере малка саксия, тъй като в голям контейнер здравецът ще даде нови издънки, но не и да цъфти. За да поддържате растението силно, поливайте го 2 пъти седмично и разрохквайте почвата.

Кога да се реже

Изрязването на здравец е възможно през цялата година. Най-подходящи са края на август - началото на септември. Това е чудесно време за резници, тъй като след отрязването на избледнелите пъпки растенията дават добри издръжливи издънки. През зимата процентът на оцеляване ще намалее наполовина.

Важно! За видовете кралски здравец допустимото време за присаждане е лято или пролет. През януари, февруари, растението се нуждае от почивка и трябва да се държи в хладно и светло помещение при температура 15-18 градуса.

При вкореняване през август и септември новосъздадените млади растения ще се вкоренят добре, а здравецът ще цъфти през следващата година през пролетта.

Вкореняване на лист

С остър нож се нарязва лист с плътна дръжка и част от стъблото под ъгъл. Третира се с "Kornevin" и се поставя в лек субстрат от земя или вода. Първите 3 дни от засаждането се държат на тъмно място и след това се поставят на перваза на прозореца. Основното е, че засадените листа не получават пряка слънчева светлина. В същото време се спазва термичният режим - от +18 до +24 ° C и не се допускат течения.

Сеитба със семена

Основният недостатък на получаването на герания от семена е, че в този случай не винаги е възможно да се запазят сортовите характеристики и процесът отнема много време.Най-лесно те възпроизвеждат най-известния зонален здравец от ноември до април.

Подготовка на семената (инструкции стъпка по стъпка):

 • черупката се отстранява от повърхността (семената на здравец имат много плътен горен слой, частичното разрушаване на целостта на кората помага да се ускори тяхното покълване);
 • всяко семе се разтрива леко с фина шкурка;
 • посадъчният материал се обработва с фитохормони "Epin" или "Циркон";
 • след това се накисва в слаб разтвор на манган за 20 минути (за това щипка се разрежда с 1,5 литра вода);
 • пълни с топла вода за 2-3 часа.

За покълване е по-добре да си купите готова смес с хранителни вещества или да си направите правилния глинен субстрат от торф, пясък, хумус (1: 1: 2).

Допълнителна информация! Преди да отгледате здравец от семена, е необходимо да извършите процедура за дезинфекция на земята. За това са подходящи фунгицидите "Trichodermin", "Baktofit", "Fitotsid-M", "Fitosporin-M", меден сулфат.

Отглеждане на здравец от семена

Процес на сеитба:

 • плосък контейнер се пълни с дренаж и почва;
 • сейте семена на разстояние 5-7 см един от друг;
 • отгоре зърната се поръсват с пръст или пясък със слой 3-4 см;
 • повърхността на земята се навлажнява с пулверизатор.

Контейнерът е покрит с мембрана или стъкло и е инсталиран на добре осветено място с температура от +23 градуса. Семената на здравец ще поникнат след 14 дни. Младите разсад трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина, течения и капки при поливане. След 30 дни, когато на разсад се появят 2-3 листа, те могат да бъдат трансплантирани.

Как изглеждат семената на здравец

Посадъчен материал може да се закупи в магазина или да се събере независимо от опрашено растение. Кафявите семена са с дължина 6-7 мм. Отстрани на зърната има малки вдлъбнатини, но те са трудни на допир. При избора на екземпляри за размножаване трябва да се отстранят меките, деформирани и потъмнели зърна. Много производители поръчват материали от Китай. За по-добра кълняемост такива семена трябва да се увият във влажна кърпа и найлонов плик и след това да се поставят в хладилника за 2-3 месеца за стратификация.

Кога да засаждате, така че здравецът да цъфти през лятото

Развитието на семената се случва във всеки случай: както през зимата, така и през лятото. Мушкато от семена - кога да засаждате, така че през лятото да цъфти в саксии и на цветна леха? Оптимално е да започнете да сеете през март, когато вече има достатъчно слънчева светлина. Тогава тази година вероятно ще има цъфтящи храсти. За успешен летен цъфтеж издънката ще има достатъчно време, за да пусне корени и да набере сила. Отлагането само на месец ще премести периода на цъфтеж на храстите към следващата година.

Разделяне на храста

Препоръчва се храстът да се раздели в началото на пролетта. Този метод е не по-малко ефективен от предишните възможности за размножаване на здравец. Обикновено градинарите го използват, когато майчиното растение е обрасло.

Така че споделете храст от здравец за размножаване

Внимание! Поливайте саксийното растение обилно, преди да размножите здравец.

Как да засадите здравец у дома

Оригиналното стайно растение се изважда от саксията. Цялата земя се отърсва от корените чрез нежно потупване. След това трябва да премахнете изсъхналите и изгнили области на кореновата система и да разделите храста на издънки с корени. Те се засаждат в нова почва и се поливат умерено през първите няколко дни, а след това два пъти седмично.

Възможни проблеми при отглеждането

Защо здравецът не се корени при вкореняване във вода? Работата е там, че долните листа на резниците не трябва да падат във водата, тъй като те се влошават и гниенето се предава на целия издънка. Такова растение просто ще умре.

При вкореняване в земята, преовлажняването ще доведе до смърт на резниците и те няма да могат да растат.

При размножаване със семена, без покриване на оранжерията с разсад с полиетилен или покритие, е почти невъзможно да се осигури стабилна температура в района от 22-25 градуса.

Не поставяйте контейнери с клони на пряка слънчева светлина. В този случай листата ще получат тежки изгаряния.

Важна информация!Дръжката може изобщо да не пусне корени, ако е берена неправилно. За засаждане трябва да вземете върховете на страничните издънки на младо цвете. Долните листа, дръжки и пъпки се отстраняват. В работата се използва дезинфекциран нож.

Опитът показва, че при добри грижи след вкореняване зоналните мушкато могат да цъфтят след 3 месеца, а бръшлянът и царските - около 10 месеца. Трябва да се помни, че прекомерното внасяне на азотни торове води до увеличаване на зелената маса и намаляване на броя на цветята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина