Рязане на рози: как да размножавате рози чрез резници, засаждане и грижи

Букет от красиви, големи и свежи рози е чудесен подарък. Но нито един, дори и най-красивият букет не може да радва окото завинаги и някой ден ще избледнее. Много хора искат да дадат шанс на цветята да живеят, опитвайки се да ги изкоренят. Но трябва да подходите към това отговорно и да спазвате всички нюанси, тъй като розите са известни със своята нежност и взискателност.

Какво трябва да знаете за рязането на рози

Цветята от букет могат да получат втори живот

Не всяко цвете е в състояние да пусне корени от резниците, и особено роза. За да отгледате красив буен храст от него, трябва да следвате препоръките:

 • Практиката показва, че произведените в страната цветя се вкореняват най-добре, тъй като се отглеждат в местния климат, а внесените рози от Холандия, Кения и други страни обикновено растат с подхранване, което ще бъде трудно да се получи в Русия. И грижата за такива цветя се нуждае от специална.
 • За отглеждане са подходящи силни резници с живи листа и пъпки. Ако вземете стъбло, което е твърде слабо или грубо, едва ли ще бъде възможно да се отглежда храст от него.
 • Цветята трябва да са свежи. Колкото по-дълго седят във вазата, толкова по-малко шанс имат да оцелеят.
 • Летните растения се вкореняват най-добре (май-юни). Има шанс за есенните / пролетните, но не се препоръчва да се вкореняват зимните.

Забележка! Цветар трябва да бъде подготвен за факта, че цветята на храста, който е отгледал, може да се различават от тези в букета.

Подходяща роза за присаждане

Плюсове за размножаване на рози чрез резници

Не всеки може да си позволи да купи веднага розов храст. И понякога има ситуация, когато букетът ми хареса толкова много, че ми се искаше сам да отглеждам същите цветя. Изрязването е най-достъпният и най-лесният начин за отглеждане на храстови рози. Когато го използвате, цвете от букет може да се превърне в голямо красиво растение, което ще радва окото в продължение на много години.

Ако вземете роза от местен храст, степента на успех на резниците се увеличава. Такова растение лесно се адаптира към почвата, тъй като е свикнало с местния климат и характеристиките на почвата. Бързо ще се превърне в пълноправен храст.

Основният тест за вкоренена роза е да оцелее през първата зима. За да направите това, трябва правилно да покриете цветето, тогава то ще понася студа спокойно.

Как правилно да подготвим резници

Колкото по-свежо е цветето, толкова по-вероятно е да се вкорени добре. Цветарите препоръчват да държите розите в хладка вода преди процедурата, за да ги накиснете във влага. Подготовката на резници включва няколко етапа:

 • Избор на роза с подходящо стъбло.
 • Подрязване на цветя. Необходимо е да оставите средната част на стъблото с размери от 8 до 20 см (задължително е да има пъпки по него). От горе, рязането трябва да се реже направо, а отдолу под ъгъл от 45 градуса).
 • Премахване на листа и шипове.
 • Подрязване на дължината на горните листа наполовина.
 • Оставяне на резниците във вода (около един ден). Някои производители добавят стимуланти към водата, например "Kornevin". Така растението ще получи необходимите вещества и ще бъде по-упорито.

Как трябва да изглеждат резниците

Забележка! Можете да добавите сок от алое към водата в съотношение 1: 9 или суха мая - 25 г на 3 литра топла вода. Това ще предпази рязането от вредни бактерии.

Кога да режете рози

Най-доброто време за присаждане е лятото и късната пролет.. През този период стъблата все още нямат време да грубят и да се вкореняват перфектно. Ако бързате и започнете рано, има голяма вероятност за провал, тъй като пъпките все още не са узрели. Тогава цялата жизненост на розата ще бъде изразходвана за развитието на пъпките, а не за укрепването на самото растение като цяло.

Освен това розите не понасят добре зимата, особено ако тя им е първа. Ето защо опитните градинари знаят, че е най-добре да се размножават рози чрез резници през лятото, например през юли - това увеличава шансовете за успешен растеж. Ако засадите цветя през есента, те нямат време да станат по-силни преди студеното време.

Събиране и вкореняване на резници от рози

Поради своята простота, резниците са много популярни. Ето защо има много начини за вкореняване на резници - от вода до по-оригинални, например в картофите. По-долу са дадени стъпка по стъпка инструкции за присаждане на рози у дома.

Отглеждане в пакет

Този метод е добър с това, че не изисква закупуване на специални съдове, тъй като вместо това се използва обикновена найлонова торбичка. Покълването протича така:

 1. Торбата 1 \ 3 се пълни с пръст.
 2. На среза дръжката се третира със стимулиращо растежа вещество.
 3. Оставащото място в чантата се запълва с въздух, торбата се завързва.

Розите, отглеждани по този начин, трябва да бъдат окачени. Опаковката трябва да бъде поставена на слънчевата страна (юг или изток). Ако се направи правилно, първите издънки могат да се видят след 2-3 седмици. Трайно трансплантация на роза в земята ще бъде възможно само след 2-3 месеца.

Резници в пакет

Как да режем рози в картофи

Този оригинален метод изисква 1 картоф и саксия с подготвена почва. След това трябва да направите следното:

 1. По-добре е да изберете грудка със среден размер.
 2. Отстранете всички очи от плода.
 3. Направете дупка в зеленчука по диаметъра на резника и до средата на клубена.
 4. Третирайте дъното на резника със стимулатор на растежа.
 5. Поставете растението в картофите, докато спре.
 6. Поставете картофи в земята и поръсете отгоре със пръст (на тънък слой).
 7. Поставете бутилка на върха на дръжката.

Забележка! Ако покълването на разрез на роза в картоф се извършва през пролетта, тогава зеленчукът може да се постави директно в земята на мястото. Бъдещите разсад се намират на разстояние 15-20 см един от друг. Отгоре ги покрийте с фолио.

Отглеждане на резници от рози в картофи

Как да вкореним роза във вода

Най-лесният и често срещан метод, който дори начинаещите могат да направят. Важно е да изберете правилната вода - тя трябва да се утаи или дъждовна вода. Не се препоръчва използването на разтопен сняг, тъй като той съдържа огромно количество вредни емисии, които със сигурност няма да допринесат за растежа на цвете. След това трябва да направите следното:

 1. Налейте вода в чист съд.
 2. Поставете дръжката в нея.
 3. Поставете съда с дръжката на място, защитено от слънчева светлина.
 4. Сменете водата с прясна на всеки 2-3 дни.
 5. Уверете се, че на стъблото не се появяват следи от гниене.

Много градинари добавят разнообразни хранителни вещества към водата си. Това може да ускори растежа на розата, но трябва да знаете кога да спрете - ако прекалите, решението ще унищожи всички живи клетки и усилията за изкореняване на изрязването ще бъдат напразни. Когато се появят корените, резникът може да бъде засаден в градинска почва, като през първите седмици се покрива с бутилка или филм.

Резници във вода

Как да размножаваме рози, използвайки метода на буррито

Всички знаят какво е бурито - рулани хлебчета с пълнеж. При розите пълнежът ще бъде растение, а влажният вестник ще играе ролята на торта:

 1. Стъблото е импрегнирано със стимулант на растежа на корените.
 2. Увива се във влажен вестник (важно е да изберете оптималното количество влага).
 3. Получената торта трябва да се постави в торба и да се съхранява при стайна температура.

Стъблото трябва да се проверява за гниене всяка седмица. Когато на стъблото се появят израстъци, е време да засадите рози в земята.

Как се прави торта за роза

Trannois начин

Този метод е необичаен, тъй като е необходимо да се приготви роза преди присаждането:

 • От стъблото се отрязват пъпка и няколко листа.
 • След това трябва да изчакате, докато долните пъпки на клона се увеличат.
 • Резниците се отрязват от стъблото. Те трябва да бъдат засадени под ъгъл от 45 градуса на слънчево място (по този начин кореновата система ще се развива по-бързо).
 • Растенията са покрити с бутилки (около 5 литра обем), предварително разделени на 2 части.
 • За засадени резници създайте изкуствена сянка от клони или листа.

Този метод позволява на растението да бъде наситено с хранителни вещества от почвата. И тъй като бутилките се изваждат само по-близо до зимата, розите имат време да пораснат и да станат по-силни, което означава, че ще издържат по-лесно зимата.

Забележка! Използвайки метода Trannoy, лесно е да се направи катерещ жив плет от розови храсти, който се използва от производителите на цветя за украса на къщата.

Вкореняване на рози от букет

Това ще бъде малко по-трудно от отглеждането на резници от храст. Букетите могат да съдържат вносни цветя, които се отглеждат на химикали и са обработени обилно, за да се запази свежестта. Такива рози няма да пуснат корен в Русия поради климатичните условия и липсата на професионални грижи, с които са свикнали.

Забележка! За успешно вкореняване на резници е по-добре да използвате рози, отрязани в деня на покупката и отглеждани в района на пребиваване.

Как да засадите роза с дръжка

За любителите на розите резниците са добър начин да запазят любимия си букет и да го направят дълготраен. След засаждането на вкоренен резник, той се нуждае от специални грижи - редовно поливане, торене, премахване на плевели и пъпки (ако растението е все още твърде малко, пъпките ще отнемат цялата му сила).

Градинарите трябва да бъдат търпеливи, тъй като рязането ще започне да цъфти поне 3 години. Преди това трябва внимателно да се грижите за него и да предотвратите пожълтяването на клонките, както и да бъдат засегнати от различни заболявания. Също така е необходимо да се отървете от вредните насекоми, които могат да атакуват младо растение навреме.

Преди засаждане се препоръчва да се направи дренаж - покрийте дъното на дупката за разсада на розата с камъни. Това ще помогне за предотвратяване на гниенето на корените и растението вероятно ще пусне корен по-бързо при такива условия.

Рози, отглеждани от резници

Трябва да се помни, че розата е деликатно и доста причудливо растение, следователно, когато я отглеждате, ще ви трябва максимално търпение и постоянство. С течение на времето това ще даде плод под формата на красиви ароматни цветя в градината или на перваза на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина