Амазонска лилия - какъв вид закрито цвете

Амазонската лилия или Eucharis е прекрасно цвете, което да държите в дома си. Той е непретенциозен и има приятен външен вид, заради което цветярите го обичат. Разбира се, в Русия това растение не е толкова разпространено, но интересът към тази необичайна лилия нараства от година на година.

Амазонска лилия - какво е това цвете

Амазонската лилия принадлежи към класа Amaryllidaceae и е луковично растение. В Европа това цвете се появи не толкова отдавна - в средата на 19 век. Южна и Централна Америка се счита за негова родина, но най-често растението се среща близо до река Амазонка, от която е получило името си. Второто име Eucharis е преведено от гръцки като „грациозно“, което напълно съответства на външния вид на цветето.

Амазонска лилия

Цветът на еухарис има големи листа с тъмно зелен цвят, формата им е овална. Върхът на листата е заострен, а самите те могат да бъдат до 15 сантиметра широки и до 30 см дълги.

За справка! Цветовете на амазонската лилия са подобни на цветята на нарциса - бели и големи, а в един цветонос може да има до 6 пъпки.

Сортове амазонски лилии

Eucharis има много разновидности, но за учените е трудно да ги класифицират, тъй като цветът често се опрашва кръстосано. Някои видове обаче са по-често срещани от други в домашното отглеждане. Техните имена и някои характеристики са представени по-долу.

Амазонската лилия наподобява нарцис по външния си вид

Eucharis едроцветна

Един от най-често срещаните видове амазонски лилии за домашно поддържане.

Цъфти в края на пролетта, лятото и зимата. Цветята се разгъват последователно, което прави процеса на цъфтеж плавен и хармоничен. Той има сдвоени листа, дължината им може да достигне до 40 сантиметра, поради което този вид се нарича едроцветни.

Това растение се нуждае от много място в къщата, но все още остава непретенциозно да се грижи.

Eucharis White

Това е планински сорт на амазонската лилия. Родното място на цветето е Колумбия, или по-скоро планинските му територии.

Цветовете са по-дребни от тези на едроцветните, но в съцветието ги има повече - до 10.

За справка! Особеността на този вид е, че венчелистчетата на цветята са насочени нагоре. Цъфти през есента и март.

Eucharis Mastersa

Този вид също идва от Колумбия. Външно не се различава много от бялата еухариса - листата са зелени и закръглени, цветята са малки, бели, растат под формата на чадъри.

Обикновено две съцветия цъфтят наведнъж. Венчелистчетата на цветята са заоблени и се стесняват към основата. Цъфти през цялата пролет - от март до май.

Евхарис Сандера

Родината на този вид е Южна Америка. Смята се за втория по популярност вид амазонски лилии.

При цъфтежа се разкриват 2-3 цветя, които са разположени на малки тръбички. Това прави цветето да изглежда изсъхнало. Може да бъде и многоцветна, след това 5-6 малки цветчета се отварят наведнъж в съцветието. Появата му най-много прилича на лилия.

За справка! Цъфти от февруари до средата на пролетта и началото на есента.

Eucharis беззъб

Идва от Колумбия, като eucharis Mastersa. Отличителна черта на този вид са листата с триъгълна форма.Дължината им не надвишава 20 сантиметра, а ширината е 10. Цветята в съцветието обикновено са 7-10 парчета, те се отварят под формата на чадъри. Този еухарис цъфти в средата на пролетта.

Най-непретенциозните в грижите са видовете Sander и едроцветни, именно върху тях пада изборът на производители на цветя от цял ​​свят.

Eucharis - домашни грижи

Тъй като амазонската лилия е непретенциозно растение, дори начинаещ в този бизнес може да се погрижи за нея. Ето защо еухарисът често се препоръчва за начинаещи в грижата за цветята. В същото време отглеждането на растението предизвиква известен интерес, който привлича дори опитни собственици.

Осветеност и температурни условия

Всяко осветление е подходящо за закрито цвете евхарис, но е по-добре да го предпазите от пряка слънчева светлина, в противен случай растението може да се изгори.

Амазонската лилия ще се чувства добре на перваза на прозореца

Оптималната температура за цъфтеж е показанието на термометъра при +18 .. + 20 градуса. При тази настройка на температурата амазонската лилия ще се чувства най-добре. През зимата температурата може да бъде леко намалена - +16 .. + 18 градуса ще са достатъчни за правилното развитие на растението.

Важно!Задължително е да се уверите, че върху цветето не попадат течения. Също така е важно да се има предвид, че при рязък спад на температурата растението ще започне да се чувства неудобно и може да забави растежа и развитието си.

Правила за поливане и влажност

Растението трябва да се полива няколко пъти седмично. В този случай винаги трябва да следите състоянието на основата - не трябва да се оставя да се отцеди, но между поливанията трябва да има време да изсъхне. Също така не трябва да се оставя течността да застоява, в противен случай растението ще изгние. Дренажният слой в саксията се прави най-малко 7-10 сантиметра.

Eucharis предпочита средна към висока влажност, но не трябва да я вдигате специално. Най-добре е да го напръсквате няколко пъти седмично с вода със стайна температура от спрей бутилка.

Когато цветето започне да образува дръжки, пръскането трябва да се спре до края на цъфтежа - водата не трябва да попада върху цветята и пъпките.

Подхранване и качество на почвата

Подхранването е важна част от грижите за еухарис. Необходимо е да се храни цветето само през периода на активен растеж. За това са подходящи всякакви минерални торове за луковични растения. Важно е да се обърне внимание на съдържанието на азот в торовете - то трябва да бъде възможно най-малко.

Внимание! Често няма нужда да се храни растението - веднъж на две седмици ще бъде достатъчно.

Почвата трябва да е плодородна и рохкава. Най-лесният начин да намерите подходящата почва е в магазина - трябва да обърнете внимание на марката „за семейство Амарилис“. За да направите сами почвата, имате нужда от смес от торф, пясък и хумус в равни пропорции.

Размер на контейнера за цветя

За да расте и се развива правилно, еухарисът се нуждае от доста стегната саксия. За едно растение ще ви е необходима саксия с диаметър около 15 сантиметра и височина най-малко 15 см. Саксията трябва да е здрава и стабилна, за да може да издържи тежестта на листата на растението.

Подрязване и презасаждане

Амазонската лилия е цветето, което не обича да бъде обезпокоявано. Ето защо не се препоръчва да се пресажда или реже цветето повече от веднъж на всеки две до три години.

Внимание! Необходимо е да се трансплантира цвете само ако е запълнило цялата саксия и няма достатъчно място.

Ако времето вече е дошло, трябва да направите това само през периода на почивка. Трябва да разглобите процеса на трансплантация стъпка по стъпка:

  1. Извадете еухариса от старата тенджера.
  2. Отстранете почвата от горния коренов слой.
  3. Разстелете дренажа по дъното на контейнера.
  4. Изсипете пръст в нова саксия на слой от 10 см над дренажа.
  5. Поставете евхариса в почвата, така че кореновата система да се разшири и да запълни всички празнини.
  6. Покрийте растението със земя.
  7. Полейте с вода със стайна температура.

Процесът на трансплантация на еухарис е съвсем прост - с дължимата грижа и точност няма да има проблеми.

Особености на цъфтящите растения

Амазонската лилия има свои собствени характеристики в цъфтежа. Най-важният от тях е периодът на почивка.

Период на активност и почивка

Периодът на активност за това растение обикновено настъпва през пролетта или есента, но има и изключения. По това време растението цъфти и радва със своя приятен външен вид и аромат.

Евхариса в покой

Амазонската лилия може да цъфти веднъж или два пъти годишно. Цветята се отварят последователно и са в това състояние за около седмица, а цялото съцветие е за цели три седмици, така че наблюдението на цъфтежа на еухарис е много вълнуващо.

Допълнителна информация!При внимателни грижи еухарисът може дори да цъфти три пъти годишно. Опитните производители постигат това с правилните грижи.

След края на цъфтежа започва период на покой. По това време ще трябва да намалите стайната температура до 15 градуса, да не подхранвате растението и да поливате по-малко от обикновено. Също така, през периода на покой, амазонската лилия не може да бъде трансплантирана. Необходимо е да се прекрати този период, когато в почвата станат видими нови листа.

Видове и форма на цветя

Всички цветя на амазонската лилия са сходни - те имат зелена сърцевина, те са бели, наподобяват нарцис или лилия. Съцветията могат да съберат до десет пъпки.

Също така е важно да се подчертае, че всички съцветия от еухарис са зонтични. Цветът може да бъде по-тъмен или по-светъл, в зависимост от вида на цветето.

Методи за размножаване на амазонската лилия

Eucharis е в състояние да се размножава само по два начина: чрез семена и с помощта на деца.

Размножаване със семена

Този метод се използва рядко, тъй като луковиците на eucharis, отгледани от семена, ще цъфтят само пет години след засаждането.

За да получите кутия със семена, трябва изкуствено да опрашвате цветята. За целта изчеткайте плодника и тичинките с четка. Можете да изрежете кутията само когато започне да изсъхва.

Семената трябва да бъдат засадени в контейнер с капак и влажен субстрат. Първите издънки ще се появят след около три седмици.

Възпроизвеждане на еухарис от деца

Това е най-често срещаният метод за размножаване на това цвете. Това е съвсем просто, но трябва да обърнете внимание на факта, че сокът от това растение е отровен, така че трябва да бъдете внимателни.

Бебетата се появяват в тези луковици, които са на възраст поне 4 години. Необходимо е да извадите храста от саксията и да отделите луковиците. След това трябва да отделите бебетата от луковицата на майката и да ги трансплантирате в отделен контейнер. Майчиното растение трябва да бъде трансплантирано в нова саксия и почвата да бъде заменена.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Вредителите не засягат това растение много често. Можете да защитите амазонската лилия с подходящи грижи.

Eucharis - болни видове

От болестите често се открива сиво гниене - причината за това е високата влажност. Ако това се случи, е необходимо да се намали поливането на растението и внимателно да се следи състоянието му.

Внимание! Засегнатите области трябва да бъдат изрязани.

Също така листата могат да пожълтеят и мнозина се чудят защо това се случва. Паразитите често се превръщат в причина - необходимо е внимателно да се изследва растението, да се намерят вредители, да се третира въздушната част с инсектициди.

Eucharis е добър избор за начинаещи в градинарството и отглеждането на цветя. Има привлекателен външен вид и не е трудно да се грижите за него. Днес е трудно да изненадате други хора с стайни растения, но цъфтящата амазонска лилия със сигурност ще привлече вниманието.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина