Цвете Godetia - отглеждане от семена у дома

Годеция е цъфтящо едногодишно растение, което е много популярно сред производителите на цветя. Културата е непретенциозна към условията на отглеждане, но в същото време запазва декоративния си ефект през целия сезон. Цветето може да се отглежда дори в региони с трудни климатични условия, а разнообразието от негови видове и цветове ви позволява да създавате ярки, привличащи вниманието композиции. Сместа от азалия годеция е много търсена, тъй като този сорт се характеризира с компактни храсти, а формата на цветята му прилича на рододендрон.

Общо описание на растението годеция

Годеция е студоустойчива култура, която може да издържи на студове до 3 градуса

Тази култура е представител на кипърското семейство. За негова родина се счита Северна Америка, или по-скоро Южна Калифорния. Годеция е тревисто растение с изправени издънки. Височината им достига 35-60 см. С нарастването на годецията се образуват разклонени храсти. Но поради обилния цъфтеж през целия сезон, издънките му могат да се счупят при стрес. Поради това се препоръчва да се монтира опора близо до централата.

Листата на тази култура са ланцетни, дълги до 10 см. Те са равномерно разположени по леторастите. Цветът на плочите е ярко зелен, а вените се виждат ясно на повърхността. Цветовете на годеция са големи, с диаметър до 6 см. Цветът на венчелистчетата може да бъде разнообразен червено-розов, сьомга, алено, червено-кремаво, червено, пурпурно. Освен това той може да бъде едноцветен или да комбинира няколко нюанса едновременно.

Периодът на цъфтеж на годеция започва през първата декада на юли и продължава до есенните слани. В края се оформят тетраедрични удължени плодни кутии, в които има малки семена.

Кореновата система на този едногодишен е компактна, разположена в горния почвен слой. Диаметърът му на растеж е 15-20 см. Следователно е възможно да се засадят разсад на годеция наблизо, без страх, че те ще се състезават за влага и хранене.

Важно! Повишената кълняемост на семената на годеция продължава 4 години.

Основи, правила за поддържане у дома

Годеция се отличава със своята непретенциозност към условията на задържане. Ето защо отглеждането на цвете у дома няма да бъде трудно, дори за градинари, които нямат дългогодишен опит. Но за да се хареса крайният резултат, е необходимо да се придържате към определени правила за поддръжка и да осигурите пълна грижа.

За годеция трябва да изберете добре осветена перваза на прозореца с леко засенчване от пряка слънчева светлина. Следователно, най-добрият вариант може да бъде източният или югоизточният прозорец.

Когато се отглежда в домашни условия, оптималният режим на поддръжка за годеция е + 16-20 градуса. Когато температурата падне, развитието на растението спира и когато температурата се повиши, цветята на годеция бързо изсъхват.

Това растение реагира слабо на липса и излишък на влага в почвата.

Поливането на годецията, когато се отглежда в къщата, е необходимо само когато горният слой на почвата изсъхне. През пролетта и лятото овлажняването трябва да се извършва 3-4 пъти седмично, а през есента 2 пъти по-рядко.

Azalea godetia изглежда много впечатляващо, отглеждането му изисква редовно хранене. Торовете трябва да се внасят в корена под формата на воден разтвор.Използването им е особено необходимо през периода на растеж на пъпките и цъфтеж. Препоръчително е да се използват минерални торове, предназначени за цъфтящи култури.

Важно! Необходимо е да се храни годецията у дома на всеки 10-14 дни.

Ако условията за отглеждане не се спазват, цветето е засегнато от брашнеста мана. Болестта може да бъде разпозната по белия цвят по листата, който представлява спорообразуването на гъбичките. Когато се появят признаци на заболяване, е необходимо растението да се напръска с топаз, в противен случай то може да умре.

Методи за размножаване у дома

За растение като годеция, отглеждането от семена е най-добрият начин за размножаване. За да получите добре развити цветни разсад до началото на сезона, е необходимо да сеете в края на февруари. Отглеждането на годеция от семена у дома трябва да се извършва, като се вземат предвид някои правила, така че трябва предварително да се запознаете с тях.

Ръководство стъпка по стъпка за отглеждане от семена

Необходимо е да се сеят за разсад в широки купички с височина 7-10 см. Те трябва да имат дренажни отвори за отстраняване на излишната вода.

Стъпка по стъпка алгоритъм на действията:

  1. На дъното на контейнерите трябва да се положи слой от фина експандирана глина.
  2. Напълнете останалата част от обема с хранителна почва, без да добавяте 1 см отгоре.
  3. Поливайте и изчакайте, докато влагата се абсорбира, изравнете повърхността.
  4. Разпределете семената на разстояние 1,5 cm.
  5. Поръсете ги със слой пръст с дебелина не повече от 0,2-0,5 cm.
  6. Навлажнете почвата с пулверизатор.

При спазване на всички правила, семената покълват за 10-14 дни. Но за да може разсадът да се появи в определеното време, е необходимо да се създадат благоприятни условия.

Когато разсадът отгледа 2 истински листа, трябва да ги потопите в отделни контейнери.

Важно! Когато пресаждате разсад от годеция, е необходимо да държите земна топка върху корените на растението.

Не се препоръчва отлагане с брането на цветни разсад

Как да събираме и приготвяме семена

Семената на годеция узряват един месец след цъфтежа. За да ги съберете, трябва да изрежете кутиите с плодове, когато те просто започнат да потъмняват. След това те трябва да се изсушат и след това внимателно да се отстранят семената. Те трябва да се съхраняват в хартиен плик на сухо място преди сеитба.

Преди да засадите семена от годеция, те трябва да се накиснат в слаб разтвор на калиев перманганат за 15 минути. След това изплакнете с обикновена вода и изсушете, докато тече. Такава подготовка ще предотврати поражението на разсад от гъбични заболявания на ранен етап от развитието.

Избор и подготовка на почвата за сеитба

За да отглеждате разсад на годеция, трябва да закупите субстрат в магазина. Но ако желаете, можете да го приготвите сами. За да получите почвена смес, трябва да смесите следните компоненти:

  • 2 части копка земя;
  • 1 част торф;
  • 1 част листна почва:
  • 1 част пясък.

Преди да засадите семена в земята, е необходимо предварително да го калцинирате във фурната за 15 минути. и оставете да се охлади.

Оптимални условия за покълване

Отглеждането на годеция от семена трябва да се извършва в съответствие с основните изисквания на културата. Това ще ви позволи да получите силни разсад и да избегнете сериозни грешки.

Влажност

По време на покълването на семената на годеция е необходимо да се осигури парников ефект. За целта покрийте контейнерите с фолио или стъкло, за да поддържате благоприятно ниво на влажност. Но в същото време посевите трябва да се проветряват ежедневно и събраният кондензат да се отстранява.

Забележка! Поливането по това време е необходимо само когато почвата изсъхне. В края на краищата, годецията не понася добре преовлажняването, така че излишната влага може да доведе до развитието на черен крак.

Температура

Режимът на запазване на годецията по време на покълването на семената трябва да бъде в рамките на + 23-25 ​​градуса. Намаляването на температурата може да доведе до факта, че разсадът ще се появи не по-рано от 3-4 седмици.

Веднага след като семената покълнат заедно, температурата трябва да се понижи до +18 градуса.Това ще инхибира растежа на въздушната част и ще стимулира развитието на корените. В този режим годецията трябва да се поддържа 1 седмица, а след това температурата трябва да се увеличи до +20 градуса.

Контролът на температурата е много важен за успешното покълване на семената.

Осветление

До поникването, контейнерите със семена трябва да се държат на тъмно място. Но веднага щом се появят приятелски кълнове, те трябва да бъдат прехвърлени на добре осветена перваза на прозореца, засенчени от пряка слънчева светлина.

Важно! При липса на осветление разсадът се разтяга, което се отразява негативно на по-нататъшното му развитие и цъфтеж.

Годеция е в състояние да цъфти обилно в продължение на 3-4 месеца, ако е осигурена с пълна грижа, като се вземат предвид изискванията на растението. В същото време можете да отглеждате цвете както на открито, така и у дома. Но това ще изисква ежегодно отглеждане на разсад, тъй като не се размножава по други начини.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина