Горска теменужка - описание, сортове и характеристики на сортовете

Виолетовото е красиво и нежно цвете, което най-често украсява цветни лехи в градински парцели. Популярността на растението се дължи на дългия му цъфтеж. Освен това дивите теменужки имат лечебни свойства. Отглеждайки цвете на вашия сайт, можете не само красиво да го украсите, но и да получите естествено и безопасно лекарство, което ви спасява от много болести.

Какви видове са горските теменужки

Горската виола е прекрасно растение, използвано за озеленяване

Дивата виолетка е растение, принадлежащо към семейство Виолетови. Най-често дивата горска теменуга може да се намери на север, в суров климат и ниски температури. Днес има над 100 вида цветя. Многогодишно растение се състои от издънки с височина не повече от 15 см и 5 венчелистчета, които са оформени на дръжки. В зависимост от вида на цветето, то може да бъде в различни цветове:

 • лилаво;
 • жълто;
 • син;
 • бял.

Възможни са и различни комбинирани нюанси.

Накратко за историята на появата

Горските теменужки произхождат от Източна Азия. Оттук те започнаха да се разпространяват в други региони. В градинарството те започват активно да се размножават от 1893г.

Много видове са отгледани от животновъди. Най-популярните от тях са "Матчета", които могат да бъдат намерени в различни цветове и размери.

Най-често срещаният тип е "Анемички"

Каква е разликата от закритата

Полевата виолетка няма нищо общо с домашните цветя, които обичайно се виждат на первазите на прозорците. Те принадлежат към различни семейства и изискват различни условия за растежа си. Но те си приличат на външен вид.

Важно! Домашната сенполия не понася разпръскване на вода върху листа и слънчева светлина. Това е вредно за растението. За разлика от тях горските теменужки са много непретенциозни към условията.

Често срещани сортове, имена

В природните условия на Русия могат да бъдат намерени следните видове теменужки:

 • "Теменужки" или трицветни - този сорт живее като плевел в гората или в полетата. Времето на цъфтеж започва през май и завършва през септември. Горните венчелистчета са сини, а долните са бели.
 • Блата - цъфти от май до август върху покрити с мъх неравности в гората, блата, наводнени ливади. Цветовете са бледосини с тъмни жилки.
 • Viola arvensis или полска бяла теменужка - цъфти от април до септември по открити горски краища, край пътища.
 • Кучешки - цъфти през май, цветята са с малки размери, сини, растат на полето и в края на гората.
 • Алтай - цъфти два пъти годишно, първият път от април до май, вторият от септември до октомври. Растенията са лилави и сини с жълт център, срещат се по планинските склонове.

Важно! Много видове ливадни теменужки днес са станали редки и са включени в Червената книга.

Виола Алтай се характеризира с най-дълъг цъфтеж

Характеристики от този тип

Растежът на дивата теменуга има една характеристика. В природата тя се опитва да заеме възможно най-голяма площ. Същото се случва и в цветното легло.

Горската теменужка ще расте активно, така че издънките трябва редовно да се прищипват, за да се контролира разпространението на растението. Когато създавате красив пейзаж на даден сайт, можете да направите цяло поле от теменужки. Те се използват за оформяне на алпийски пързалки.

Ако горската виола е засадена на сянка, тогава съцветията й ще са бледи, но това ще удължи времето за цъфтеж. Повишените площи са най-подходящи за ливадни теменужки, така че влагата да не се натрупва в корените.

Препоръки за засаждане и грижи за диви теменужки

Горските виоли се вкореняват добре на лични парцели. Но за да могат те да растат добре, трябва да изберете правилното място за засаждане.

Каква почва харесва, осветление, степен на влага

Качеството на почвата, необходимо за теменужки, може да се различава в зависимост от вида на растението. Има сортове, които се нуждаят от почва с леко кисела реакция, а някои се справят добре само в рохкава почва.

Важно! За да може растението незабавно да пусне корени на площадката, препоръчително е да се събере земята, в която виолетовият расте в естествени условия.

Кацане на открит терен

Един от най-лесните начини за отглеждане на диво цвете е отделянето на розетките от цветята и засаждането им по естествен начин. Активният цъфтеж започва още през следващия сезон.

Характеристики на засаждане на разсад

Теменужките могат да се размножават както чрез сеитба, така и чрез разсад. Готовите храсти се засаждат на разстояние 20 см един от друг. Почвата трябва да съдържа листа, пясък, торф и хумус.

Засаждане на горска виола на личен парцел

Характеристики на засаждане на семена

За да размножавате ливадни теменужки със семена, трябва да ги разпръснете над земята, вода и да покриете с фолио.

Важно! Дивите виолетови семена са много малки и могат бързо да изсъхнат. Следователно те трябва да се засяват веднага след прибиране на реколтата.

Непретенциозност

За да може растението да поникне добре и да стане жизнеспособно, е необходимо редовно поливане и проветряване. След като кълновете се втвърдят, не се изискват специални грижи.

Виолетовата понася добре зимата, не е необходимо да организира допълнителен подслон за нея. Тя не се страхува от слънцето, но трябва да полива по-често.

Предотвратяване на вредители

Мерките за превенция срещу нападения от паразити включват спазване на всички необходими условия за отглеждане. Листата и цветята трябва да се проверяват редовно.

Ако растението е нападнато от нематоди или детелина, тогава лечението трябва да се извърши още в началния етап на инфекцията. На този етап все още можете да използвате народни методи. Ако има много насекоми, ще бъде възможно да се отървете от тях само с помощта на химикали.

Мога ли да засаждам на закрито

Бялата горска теменужка, подобно на другите видове диви цветя, е много трудна за понасяне в закрити условия. Те се нуждаят от широка площ, за да растат. В малка саксия кореновата система ще изгние. Това ще доведе до смърт.

Кога и как цъфти

Времето на цъфтеж и формата на растенията зависи от вида и условията, в които се намира растението.

По време на цъфтежа основните видове диви теменужки имат цветя от пет венчелистчета, две от които са разположени отгоре и три отдолу.

Можете да намерите сортове, които приличат на циклама. Те включват редкия разрез.

Някои видове, като кучешка и ароматна виола, могат да цъфтят непрекъснато през лятото. Средно дивите теменужки цъфтят от май до септември.

По време на цъфтежа растението не изисква интензивни грижи. Достатъчно е да се извърши стандартно поливане.

Важно е редовно да инспектирате растението за вредители.

Особености за размножаване на ливадни теменужки

Експертите препоръчват размножаването на ливадни теменужки само със семена, тъй като разсадът и отделянето на розетките може да не дадат резултат.

Семената могат да бъдат засадени на открито или в кутии за разсад.

Използването на теменужки в народната медицина

Дивата виола е популярна не само заради красивия си външен вид, но и заради полезния си състав. Съдържа витамини С и А, етерични масла. Растението се използва активно в народната медицина. Използва се за:

 • гаргара;
 • понижаване на температурата;
 • като отхрачващо, диуретично и болкоуспокояващо средство.

Горското растение е намерило своето приложение и в козметологията. Използва се за изглаждане на бръчки, заздравяване на пукнатини.

Важно! Необходимо е много внимателно да се използва горската теменуга, тъй като тя съдържа алкалоиди, отровни вещества.

Горската виола е отлично растение за декориране на обект, декориране на алпийски пързалки. Правилното приложение ще помогне да се използва не само за декоративни, но и за медицински цели.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина