Тунбергия отглежда лозя в саксии и в градината

Лиана тунбергия (тунбергия) през последните години започна да набира популярност сред градинарите и цветарите. Много хора обичат да растат ампелно, да катерят култури в градинските си парцели и в апартаменти. Те се засаждат в открит терен, висящи кутии или саксии, украсяващи балкони и веранди. Тъй като изборът на такива растения е малък, тунбергията е много полезна поради ярките и необичайни пъпки.

Характеристики на тунбергия

Цветето Тунбергия е виден представител на семейство акант. Лозите са местни в тропическите региони на Африка, Южна Азия и Мадагаскар. Общо са известни около 200 разновидности на храста. Растението получи името си в чест на шведския натуралист Карл Тунберг, който изучава флората на Южна Африка и Япония.

Тунбергия в ландшафтния дизайн

Характеристика и описание на растението

Тунбергия може да бъде многогодишна или едногодишна. Това може да бъде лоза с дължина до 10 метра или храст с височина до 8 метра. Листата имат меко мъх, назъбени ръбове и сърцевидна форма. Цъфналите пъпки достигат диаметър 4 см, с форма на фуния.

Допълнителна информация! Поради тъмната си сърцевина, в Европа цветето се нарича Черна Сузана.

Класификация на тунбергия

Всички видове градински сортове растения са разделени на няколко групи.

Крилата тунбергия (Thunbergia alata)

Африкански член на семейството с къси стъбла. Цветята могат да бъдат бели с червено петно ​​в центъра или оранжеви с лилаво ядро. Листата са назъбени, хавлиени отдолу.

Thunbergia grandiflora

Тревисто цвете с широки овални листа. Пъпките са яркосини с бяла сърцевина, събират се в малки съцветия.

Thunbergia fragrans

Вечнозелено растение с произход от Австралия и Югоизточна Азия. Лиана може да нарасне до 6 метра дължина. Листата са яйцевидни и имат заострен връх. Белите пъпки достигат 5 см в диаметър и растат единично.

Thunbergia battiscombei

Цветето е с широки листа, представлява многогодишна лоза. Сините пъпки растат единично на храста.

Интересно! Тунберия може да цъфти единично или в съцветия и да има почти всякакъв нюанс: бял, син, лилав, оранжев, син.

Сортове, които са в голямо търсене сред градинарите

Тунбергия, която се отглежда у дома, има редица често срещани сортове.

Сузана с черни очи

Бързо растящ многогодишен сорт, популярен със своя обилен и интензивен цъфтеж. Пъпките са жълти с черен център. Сузаната може да се отглежда както в градината, така и в саксия като домашно растение.

Чернооката Сузана е популярна сред градинарите

Сузи серия

Представителите на тази серия могат да достигнат височина до 2 метра и да се различават един от друг по цвета на пъпките.Те могат да бъдат оранжеви, сьомгови, бели, червени.

Грегор

Може да нарасне до 3 метра височина. Когато се отглежда в градината, е многогодишно растение. Листата са яйцевидни или сърцевидни. Пъпките са с оранжев цвят.

Забележка! Грегора има висока устойчивост на замръзване в сравнение с други представители на вида. Тя се чувства добре при температури до -5 ℃.

В допълнение към представените сортове, следните тунбергии са популярни сред градинарите:

  • Менестрел;
  • Африкански залез;
  • Слънчева лимонена звезда;
  • Superstar Orange;
  • Tunbergia Erecta Bicolor.

Засаждане на семена по разсаден метод

Необходимо е да се подготвят семена за разсад в края на зимата. Най-добре през февруари. Можете да сеете семена от началото на март до май. Но колкото по-късно бъдат засадени, толкова по-разклонен ще бъде храстът.

На първо място, посадъчният материал се обработва със стимуланти на растежа. По-добре е да покълнете семена в хартиена кърпа, потопена във вода. До появата на корените, разсадът се поставя в контейнер с плътно капаче. За семената се приготвя специална смес. Състои се от хумус, листна пръст и пясък.

Допълнителна информация! Температурата в помещението се поддържа поне +20 ℃, така че семената да покълнат.

През цялото време на покълване разсадът се нуждае от подходящи грижи. Редовно се полива и при необходимост се подхранва. Важно е да не прекалявате с торовете, тъй като това може да повлияе на цъфтежа. За да накарат разсадът да се чувства добре, те правят кирка. Стимулира растежа на страничните издънки чрез прищипване на върховете на издънките.

Тунбергия се засажда в разсад

Характеристики на засаждане по безсемен начин на открито

Засаждането на тунбергия от семена в открита почва без разсад не е лесна задача. За растението е необходимо да се осигурят много условия: температура, осветление, качество на почвата и количество превръзки.

Тунберг расте от семена в открита почва само когато земята се затопли правилно. Ако направите това по-рано, тогава няма да има разсад. Веднага след като се образуват първите издънки, на тях се осигурява задълбочена грижа. В ранните етапи на развитие цветето е покрито със стъклен буркан, за да се създаде парников ефект.

Мога ли да растя в саксия

Тъй като тунбергията е декоративно растение, тя може да се отглежда без никакви проблеми в саксия, сеялка или контейнер. Контейнерът се пълни със специален субстрат и в него се поставя вкоренения разсад. След това се осигурява редовно поливане и хранене. Важно е да поставите саксията на добре осветено място.

Особености на грижите в градината

За да отглеждате лиана в градината, е необходимо да й осигурите правилните условия. Тунбергия е светлолюбиво растение. Отглежда се в район, изложен на слънчева светлина през по-голямата част от деня.

Вие трябва да знаете! У дома не се препоръчва да поставяте саксия с цветя на перваза на прозореца, обърнат към северната страна на къщата. Цветето се нуждае от слънчева светлина.

Повечето сортове на растението не понасят добре ниските температури - в този случай те спират да цъфтят.

Поливане и мулчиране

Растението обича умерено поливане. Почвата винаги трябва да е влажна. За да се запази влагата, кореновата зона е покрита със слой мулч.

Разхлабване и хранене

За подхранване на тунбергия се използват сложни минерални торове. За да може кореновата система да получи изцяло хранителни вещества, почвата редовно се разрохква. Оплодете растението през целия вегетационен период.

Важно е да знаете! През периода на покой цветето не се опложда.

Кога и как цъфти

Тунбергия цъфти от началото на лятото до средата на есента. Изсъхналите пъпки се отстраняват, тъй като в тях могат да се образуват семена, които ще отнемат силата на растението. По време на цъфтежа правилата за грижа за лозата не са коригирани.

Грижи след цъфтежа

В края на периода на цъфтеж се образуват семена в пъпките. Те се събират, изсушават и съхраняват в кутия.

На бележка! Семената не губят кълняемостта си в продължение на няколко години.

След това растението се подготвя за зимуване. Едногодишните цветя трябва да бъдат премахнати. Ако растението се отглежда в саксия, то се подрязва, така че на клоните да останат поне 4 пъпки. Контейнерът с лозата се прехвърля на топло място. Цветето се съхранява на закрито до пролетта. Уверете се, че горният слой на земята остава влажен.

Възможни нарастващи проблеми

При засаждане и грижи за тунбергия могат да възникнат проблеми. Въпреки че растението е доста непретенциозно, то може да бъде податливо на вредители и болести. При прекомерна влага цветето често е засегнато от гъбична инфекция. В този случай храстът се третира с фунгициди и допълнително се наторява.

От вредителите за цветето паякът, скалното насекомо и белокрилката са опасни. За борба с тях храстът се третира с инсектициди с превантивна цел.

Паякът е един от основните вредители на тунбергията

Също така при неправилна грижа могат да възникнат следните проблеми:

  • спиране на цъфтежа с липса на слънчева светлина;
  • увиснала зеленина с твърде често поливане;
  • при плътни насаждения издънките се разтягат, а листата се изтъняват.

Появата на изброените проблеми е сигнал за възможно най-бързото приемане на мерки за тяхното отстраняване. Тунбергия е ярко и необичайно растение, което ще се превърне в истинска украса на вашия дом или градина. Цветето се отглежда лесно и се грижи за него, така че дори начинаещ може да се справи с него.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина