Цвете коралова бегония у дома

Семейство Бегониеви включва повече от хиляда различни видове и сортове. От цялото разнообразие производителите на цветя се влюбиха в кораловата бегония, която е популярна не само заради яркия си, привлекателен външен вид, но и заради лекотата на грижи.

Описание на растението коралова бегония (Begonia Corallina)

Този сорт е изправен. Максималната му височина у дома е 1 м, диаметърът е 0,5 м. Коралова бегония също може да расте в градината, след което се простира до 2,5 м височина.

Отблизо показва коралови листа на бегония

Дръжката е гола, листата с овална форма са с удължена дължина, леки сребристи петънца са разпръснати на зелен фон. През лятото долната част на листа става червена. Благодарение на листата, бегонията има декоративни свойства не само по време на цъфтежа, но и през цялата година.

Съцветията на растението са големи, имат червено-коралов оттенък, периодът на цъфтеж пада през пролетта, но, спазвайки всички условия на отглеждане, можете да постигнете целогодишно отваряне на пъпките. Съцветията висят от клоните на гроздове.

Как да осигурим правилна грижа у дома

Кораловата бегония е едно от онези декоративни зеленина, които изискват минимум грижи за себе си. Достатъчно е да се създадат необходимите условия за отглеждане, след което не се изискват специални мерки.

Избор и хранене на почвата

Цветето обича питателна, пореста почва, в която влагата лесно ще се абсорбира. Бегонията ще реагира добре и на универсална почва, почва за стайни или цъфтящи растения, идеална е смес за теменужки.

За ваша информация! Можете самостоятелно да направите субстрат въз основа на листна земя, към която се добавят торф, пясък и перлит. Вторият вариант е смес от плодородна градинска почва със сух торф, пясък и компост.

Дъното на саксията е снабдено с дупки, също е важно да не забравяме за дренажния слой. Почвата не трябва да допринася за стагнация на водата, тъй като това може да доведе до загниване на кореновата система и да повлияе негативно на процеса на цъфтеж.

Растението се подхранва активно през пролетно-летния период, течните торове се прилагат на всеки 2 седмици. През зимата почвата се тори на всеки 1-1,5 месеца. Цветето реагира положително на разтвори с високо съдържание на калий.

Важно! Саксията се сменя с растежа на растението, но се препоръчва всяка година да се сменя почвата.

Как да засаждате правилно в саксия

Растението се трансплантира през пролетта или лятото. Ако цветето е закупено по-рано, тогава са осигурени необходимите условия за него по всяко време. Саксията е избрана в такъв размер, че да не остане много неизползвана земя, тъй като това е изпълнено с образуването на гнилостни процеси. Прехвърлянето се извършва по метода на трансбордиране.

Бегония по време на цъфтежа

Правила за поливане и поддържане на влажност

Бегония обича умерено поливане, поради което преовлажняването и сушата ще бъдат неприемливи за него. Ако това не се отрази на красотата на листата, тогава за цъфтежа, нарушаването на режима на поливане е изпълнено с негативни последици. Поливането се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне. По време на периода на цъфтеж бегонията се полива по-често, почвата трябва да бъде постоянно влажна.

Цветето обича влажен въздух, но директното пръскане ще съсипе красотата на листата. Ако въздухът в стаята е сух и няма овлажнител, на перваза на прозореца може да се постави съд с вода.

Температура и осветление

Кораловата бегония обича светлината, но парещото слънце може да изгори листата ѝ. За отглеждане, первазът на прозореца е подходящ от всяка страна, с изключение на юг.

Оптималната температура на въздуха за отглеждане е от 14 ° C до 24 ° C. През лятото саксиите с цветя могат да бъдат изнесени на балкона или лоджията, на градинския парцел, но си струва да предпазите издънките и съцветията от изгаряния. Може да се използва прозрачен тюл, сенник и др., Растението понася сянката по-лесно от яркото слънце.

Забележка! Когато температурата на външния въздух падне под 13 ° C, растението се внася в къщата. Бегония реагира болезнено на течение и студен въздух.

Подрязване

Подрязването не е предпоставка за съществуването на бегонии. Процедурата е необходима не толкова за подмладяване на растенията, колкото за формиране на храст. За да накарате растението да расте в ширина, а не нагоре, прищипете горните издънки.

Издънката се отрязва след около третото междувъзлие, възможно е и по-нататък, ако формата и размерът на храста го изискват. Първата резитба се извършва, когато храстът достигне височина 12 cm.

След като бегонията избледнее, четките за сушене също се отрязват. Това е необходимо, за да не се губят хранителни вещества.

Правила за подрязване:

  • използвайте чист, остър нож;
  • дебелите издънки не се отрязват, а само се съкращават;
  • след резитбата си струва активно да се грижите за растението: оплодете, осигурете влага и стабилен температурен режим.

Как и при какви условия цъфти

Ако растението не боли, то ще цъфти през пролетта. Цветните стъбла не само изглеждат красиви, но и излъчват приятен аромат.

Кораловата бегония е непретенциозно растение, ако изберете правилното място за отглеждане, осигурите оптималната температура на въздуха и оплодите навреме, тогава съцветия могат да се появяват целогодишно.

Защо бегонията може да не цъфти? Хранителните дефицити често са причина.

Препоръки за отглеждане у дома

У дома бегонията е по-удобна и най-бърза за размножаване чрез резници. Манипулацията може да се извърши по всяко време на годината, с изключение на зимата. Издънките се отчупват и се поставят в съд с пречистена вода или мокър пясък. След няколко дни ще се появят корените, след което кълновете могат да бъдат трансплантирани в земята.

Младо кълнове на бегония

За по-добър растеж се създават парникови условия за кълновете, тоест те се покриват с филм или стъкло (буркан), напоени, когато горният слой на почвата изсъхне.

Забележка! За да попречи на кълновете да атакуват гъбата на черния крак, мястото, където стъблото докосва земята, се напудрява с дървесна пепел.

Друг лесен начин за размножаване на бегония е чрез разделяне на коренището. Манипулацията се извършва по време на трансплантацията. По този начин можете да получите две от едно растение.

Кораловата бегония е удивително красиво цвете, което ще зарадва окото и на най-мързеливия производител. Светла стая и топъл въздух са всичко, от което растението се нуждае за пълноценен живот.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина