Красота от круша Talgar - описание и характеристики на сорта

Красотата от круша Talgar е сорт, който е особено популярен сред градинарите. Различава се от другите сортове с висок добив и непретенциозни грижи. Въпреки това, въпреки това, за да получите добра реколта, ще трябва да се запознаете предварително с особеностите на отглеждането на сорта.

Описание и характеристики на крушите Talgar красота

Талгарска красота - популярен сорт круши с вкусни плодове

Преди да започнете да отглеждате растение, трябва да прочетете описанието му.

Описание на дървото

Дървото не е много високо, расте само до три метра височина. В този случай короната се разпространява под формата на конус. Цевта има люспеста повърхност, боядисана в тъмно сиво. Издънките са достатъчно дълги, растат под прав ъгъл.

Листата са овални и плоски, оцветени в зелено. Сортът започва да цъфти късно - в края на май. През този период по клоните се образуват много яйчници.

Описание на плодовете и датите на узряване

Плододаването започва в средата на септември. Плодовете са големи, с тегло 150 грама. Боядисани в жълтеникав цвят със зелен оттенък. Пулпът е твърд и сочен, леко кисел.

Съхранение и транспортируемост

Събраната реколта може да се съхранява в добре охладени помещения за 3-4 месеца. Срокът на годност се намалява наполовина при стайна температура. Събраните плодове имат отлична транспортируемост.

Използвайки

От узрелите плодове може да се приготви вкусно сладко и компот

Крушата Talgarka често се използва в готвенето. Плодовете му са идеални за приготвяне на сладко или компот.

Допълнителна информация! Също така от плодовете се оказва, че се приготвя вкусен и ароматен сок от круши.

Добив

Добивът на сорта е стабилен, като се увеличава всяка година. Средно от всяко дърво могат да се получат 30-50 килограма плодове. За да се постигне този резултат обаче, крушата ще трябва да се гледа правилно.

Циклично плододаване

Първата реколта започва да се формира само четири години след засаждането на открито. Тогава плододаването настъпва ежегодно.

Самоплодност

Този сорт може да бъде класифициран като самоплоден. Той е кръстосано опрашен. Ако няма опрашители, добивът може да намалее значително.

Към какви региони е адаптиран сортът

Сортът е отгледан от казахстански животновъди в средата на миналия век специално за отглеждане в региона на Северен Кавказ. С течение на времето обаче той започва да се култивира и в други региони. Крушата е популярна сред градинарите в Московска област, Ставрополска територия и Краснодарска територия. Можете да го отглеждате и на територията на Беларус и Украйна.

Въпреки своята устойчивост на замръзване, дървото трябва да бъде подготвено за зимата, дори когато се отглежда в южните райони. Почвата трябва да се мулчира, а стволът да се избели, така че дървото да не страда от замръзване.

Допълнителна информация! Съдейки по описанията в Интернет, характеристиките на красотата на Усмана са почти идентични. Вероятно говорим за различни варианти на името на един и същ сорт.

Вредители и болести

Медната глава е опасен вредител за крушите

Красавицата Талгар има добър имунитет. Въпреки това, въпреки това, дървото може да се разболее от редица заболявания. Най-често срещаните са:

 • Ръжда. Поради развитието на това заболяване, листата на растенията са покрити с оранжеви и жълтеникави петна. Ако ръждата не се третира, дървото може да умре. Лечението с разтвор на карбамид ще помогне да се спре по-нататъшното разпространение на болестта.
 • Черен рак. Болестта се проявява като пукнатини и тъмни лезии на багажника. Необходимо е да се лекува черен рак при първите признаци на началото на заболяването. За това засегнатите области се третират с меден сулфат.
 • Брашнеста мана. Често срещано заболяване, при което зеленината е покрита със сив цвят. За да се предотврати появата на брашнеста мана, е необходимо да се извърши превантивно пръскане с фунгициди.

Понякога крушата страда от нападение от насекоми. Най-често това са:

 • листна въшка;
 • медена роса;
 • молец.

Сортове сортове

Дърветата от сорта за красота Talgar могат да се различават помежду си само по размер. Някои дървесни видове не са много високи и не растат по-високи от два метра. Има растения, които растат по-добре, което им позволява да растат до 4-5 метра.

В същото време височината на дървото до голяма степен зависи от начина, по който се гледа. Ако съдържанието и агротехническите мерки не са подходящи за сорта, тогава дървото няма да бъде твърде високо.

Кацане

Размерите на ямата за засаждане трябва да съответстват на размера на кореновата система на разсада

За да може плодовете на Talgar да плододават добре, е необходимо да ги засадите правилно. Процесът на слизане се състои от няколко последователни етапа:

 1. Приготвяне на яма. Първо, трябва да подготвите дупка, в която ще бъде засадена крушата. Тя трябва да е дълбока най-малко 60 сантиметра. Ширина - 45-50 сантиметра.
 2. Добавяне на превръзки. Торовете трябва предварително да се добавят към изкопаната дупка, за да се вземе по-добре дървото. Необходимо е да се използват компост, хумус и фосфатни торове.
 3. Кацане. Разсадът трябва да бъде внимателно поставен в дупката и корените да бъдат поръсени със земя. Кореновата шийка трябва да е на 4-6 сантиметра над земята.

Важно! Засадената круша трябва незабавно да се завърже за опората.

Грижа

Засадената круша трябва да се гледа правилно. В процеса на отглеждане ще трябва да направите следното:

 • Поливане. Трябва да се внимава почвата да не изсъхне. През пролетта дървото се полива веднъж седмично. През лятото овлажняването на почвата трябва да се извършва по-често.
 • Мулчиране. Въпреки факта, че сортът има зимна издръжливост, е необходимо да се справите с мулчиране. Почвата близо до основата на багажника трябва да бъде покрита с дървени стърготини и торф всяка есен.
 • Тор. Първото добавяне на торове се извършва в средата на пролетта. Почвата се наторява със селитра. През есента растението се подхранва със суперфосфат и хумус.
 • Подрязване. Една година след засаждането можете да започнете да формирате короната. Всички недоразвити издънки се отрязват от дървото. Остават само дълги странични разклонения.
 • Превантивно лечение. За да предпазите крушата от вредители, е необходимо да я напръсквате ежегодно с железен витриол и смес от Бордо.

Узряване и съхранение на посевите

Избата е най-доброто място за съхранение на круши

Узряването на плодовете започва през втората половина на септември. Прибирането обаче трябва да се извърши малко по-късно - в началото на октомври. Не си струва да отлагате събирането на узрелите круши, тъй като те могат да се разпаднат поради силни пориви на вятъра и да се влошат на земята.

Препоръчва се прибраната реколта да се съхранява на хладно място. При ниски температури плодовете не се влошават дълго време. При стайна температура крушите започват да гният много бързо. Най-добре откъснатите плодове оставете в избата или в хладилника. Те могат да бъдат замразени, ако е необходимо.

Предимства и недостатъци

Крушата Talgar е отличен сорт с много предимства. Сред основните предимства са:

 • късен цъфтеж, който започва след края на сланата;
 • устойчивост на ниски температури;
 • висока производителност;
 • силен имунитет и устойчивост на много заболявания;
 • дългосрочно съхранение на събраната реколта;
 • голям размер на плодовете.

Допълнителна информация! Въпреки значителния брой предимства, крушата има и недостатъци. Основният недостатък на сорта може да се счита за неговата самоплодност. За да може дървото да започне да дава плодове, на мястото трябва да се отглеждат други опрашващи растения.

Възможни проблеми

Жълтата зеленина е често срещан проблем при отглеждането на круши

Някои градинари могат да се сблъскат с определени предизвикателства при отглеждането на този сорт:

 • Пожълтяване и падане на зеленина. Най-често това се случва поради атаката на вредители или развитието на болести.
 • Бавно узряване на плодовете. Проблемът показва липса на хранителни компоненти.
 • Падаща зеленина. Може да е резултат от липса на влага или хранене.

Според описанието на крушата за красота Talgar може да се разбере, че тя расте бързо и дава добри плодове с подходящи грижи. Преди да започнете да го отглеждате, трябва да се запознаете с особеностите на засаждането на такава круша и грижите за нея.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина