Крушова гора красота: описание на разнообразието от овощни дървета

Pear Forest Beauty е популярен сорт култури, характеризиращ се с високи и стабилни добиви, както и отличен плодов вкус. Този вид стана основа за повече от 30 нови сорта. Красотата от крушовата гора напълно отговаря на името си. Той има повишена устойчивост на неблагоприятни фактори, като дивеч, но в същото време външният вид на плодовете отговаря на изискванията дори на най-взискателните градинари.

История на развъждане

Според сегашната версия родната земя на този вид е Белгия. Открит е в началото на 19 век от фламандския Шатийон, докато се разхожда в гората в околностите на Алост. Необичайно дърво привлече вниманието му с разперената си корона и сочни големи плодове. Скоро горската круша за красота стана широко разпространена в много европейски страни.

Горската красота е широко разпространена в Русия и страните от близкото чужбина

Според градинаря А. С. Гребницки, крушата „Горска красота“ е получена от белгийския селекционер Фарио в град Дефтинген. А професор Жан-Батист Ван Монсу допринесе за масовото разпространение на този сорт, тъй като именно той разработи методите за транспортиране на разсад до всички краища на света.

Забележка! Първоначално този вид се нарича Горска круша, след това е преименуван на Фламандската красавица, а едва по-късно става Горска красавица.

Този сорт не е включен в Държавния регистър на Русия. Той показва максимална ефективност в условията на Северозападната и Долна Волга. Но, съдейки по отзивите на градинарите, горската красота показва стабилен добив и в условията на Московския регион.

Описание на сорта

Според описанието на сорта, височината на крушата Forest Beauty достига 5 м. Дървото има широка пирамидална форма на короната. Клоните му са леко наклонени надолу. По време на плододаване под товар те могат да потънат на земята. Листатостта на този сорт круши е средна. По-голямата част от реколтата се формира на клони на възраст 3-4 години.

Периодът на цъфтеж на Горската красавица започва в средата на април-началото на май

Издънките на Горската красавица са дебели, силни. Повърхността на клоните е тъмно червеникава на цвят, върху нея има няколко средно големи лещи. Пъпките са малки с метална сянка.

Листата на Горската красавица са малки, яйцевидни. Плочите са с ярко зелен цвят и по ръба имат фино назъбени неравности. Те са прикрепени към клоните с тънки, дълги дръжки.

Цветята са малки, те могат да бъдат единични или събрани в съцветия от 3-5 бр. Цветът на венчелистчетата е бледорозов. Горската красота круша е частично самоплоден вид. При липса на допълнителни опрашители яйчникът е в рамките на 70-75%.

Ето защо, за да се увеличат добивите, се препоръчва да се засаждат наблизо други сортове култури. Най-подходящ за това:

 • Без семена;
 • Лимон;
 • Уилямс;
 • Любимият на Клап.

Важно! Максималният темп на растеж на Горската красавица се наблюдава през първите 8 години.

Плодът е яйцевиден с тъп връх. Средното тегло на една круша варира в границите от 130-160 г. Кожата е тънка, плътна, на повърхността има леки грапавини.На етапа на техническа зрялост плодовете са зелени с лек жълт оттенък. И когато са напълно узрели, те стават златни. От слънчевата страна крушите имат червеникав руж.

Дръжката е удебелена, здрава, леко разширяваща се в горната част. Фунията е тясна, малка, чинийката е широка, гладка. Сърцевината на плодовете на Горската красавица е веретенообразна, леко очертана с малки зърна. Капчикови семена са тъмнокафяви на цвят, концентрирани в яйцевидни, затворени камери.

Пулпът от зрелите плодове е сочен, сладък, бял или бежов. Тя има деликатна, топяща се структура.

Важно! Презрелите плодове бързо се ронят от клоните, така че трябва да се извършва своевременно прибиране на реколтата.

Спецификации

Този сорт остава популярен дълго време. Това се дължи на неговите характеристики, което му позволява лесно да се конкурира със съвременните видове култура.

Устойчивост на неблагоприятни фактори

Красотата от крушови гори има висока устойчивост на замръзване. Дървото може да издържи на температури до -45 градуса. Поради това може успешно да се отглежда в региони с трудни климатични условия.

Също така, този сорт не страда от обратни студове през пролетта и при такива условия запазва висок процент яйчници.

Добив

Горската красавица е ранен есенен сорт. Техническата зрялост на плодовете настъпва в края на август, в началото на септември.

Нивото на добив на дървета до 20 години достига 50-100 кг, а до 40 години е около 200 кг. Продължителността на живота на едно дърво с подходящи грижи е 80-90 години.

Забележка! В прохладно лято добивът от Горската красавица е по-висок.

Област на приложение

Поради десертния си вкус, крушите Forest Beauty могат да се консумират пресни, както и да се използват за приготвяне на сладко, конфитюр, компот. Също така, събраната реколта може да се използва за сушене.

Ароматът на крушите Forest Beauty е приятен, богат

Предимства и недостатъци на сорта Forest Beauty

Този вид има редица предимства, които го отличават от останалите. Но има и недостатъци. Затова трябва предварително да проучите силните и слабите страни на Горската красавица.

Основни предимства:

 • трайността на дървото;
 • висока устойчивост на замръзване;
 • устойчивост на суша;
 • стабилен висок добив;
 • десертен вкус;
 • продаваемост;
 • частично самоплодие;
 • неизискващ към условията на отглеждане.

Недостатъци:

 • податливост на струпясване;
 • силно разпадане на зрели плодове;
 • кратък срок на годност на културата.

Избор на място за засаждане и подготовка на почвата

За горската красавица трябва да изберете открита слънчева зона, която гарантира пълен достъп до светлина. Той трябва да бъде защитен от студените пориви на вятъра. Дървото показва максимална производителност, когато е засадено в глинеста и песъчливо-глинеста почва с добра аерация.

Важно! Не можете да засадите круша Горска красавица в глинеста почва.

Подгответе мястото поне 2 седмици преди засаждането. За да направите това, трябва да го изкопаете и внимателно да премахнете многогодишните плевели. След това трябва да направите дупка с диаметър 80 см и дълбочина 1 mA на дъното трябва да бъде положен слой трошен камък с дебелина 10 см. Запълнете останалата част от обема 2/3 със смес от трева, пясък, торф , хумус в съотношение 2: 1: 1: 1. добавете допълнително 40 g суперфосфат и 25 g калиев сулфид.

Тънкости при кацане

За засаждане трябва да изберете двугодишни круши с добре развита коренова система. Те не трябва да показват признаци на механични повреди или заболявания. В деня преди процедурата разсадът трябва да се постави във вода, за да се активират метаболитните процеси.

Алгоритъм на действията:

 1. Поставете крушата в центъра на дупката.
 2. Разстелете корените.
 3. Поръсете ги със земя и запълнете всички кухини.
 4. Уплътнете почвата в основата на разсада.
 5. Поливайте обилно.

Важно! При засаждане кореновата шийка трябва да бъде на 4 см над повърхността на почвата.

Горската красавица е най-издръжливият през зимата сорт от известните западноевропейски видове.

Правила за грижи

За успешното отглеждане и обилното плододаване на круши е необходимо да се осигурят подходящи грижи за дървото. Той включва стандартни земеделски практики.

Подрязване и оформяне на короната

Веднага след засаждането на разсада централният проводник трябва да бъде съкратен с 10-15 см. Също така трябва да изберете 3-4 странични клона, растящи в различни посоки, а останалите да бъдат напълно премахнати. Те също трябва да бъдат отрязани с 1/3 от дължината на външната пъпка. В бъдеще трябва ежегодно да почиствате короната от удебеляване и повредени издънки.

Схема за хранене

Трябва да започнете торенето на млади разсад от крушата Forest Beauty от втората година след засаждането. За да направите това, през пролетта трябва да използвате урея, след цъфтежа да добавите нитроамофоск и по-близо до есента да използвате фосфорно-калиеви минерални смеси.

Честота на поливане

Горската красавица е устойчив на суша сорт. Но при продължително отсъствие на дъжд, дървото трябва да се полива веднъж седмично по време на цъфтежа, образуването на яйчници и плодове.

Овлажнявайте с 50 литра вода за всяко растение

Подготовка за зимата

Зрелите дървета не се нуждаят от подслон през зимата. Но младите разсад трябва да бъдат подготвени. За да направите това, багажникът трябва да бъде покрит отдолу с покривен филц, тъй като гризачите могат да повредят сочната кора. Също така трябва да мулчирате кореновия кръг със слой хумус с дебелина 10 см.

Събиране и съхранение на реколтата

Необходимо е реколтата да бъде събрана 10 дни преди нейното узряване, в противен случай крушите, след като достигнат зрялост на дървото, ще започнат да се рушат. Плодовете трябва да се съхраняват в хладно помещение, но не повече от 3 седмици.

Болести и вредители, методи за борба и профилактика

Красотата от крушови гори може да страда от струпясване. Особено болестта се развива бързо в хладно дъждовно време. Лечението му е изключително трудно, поради което се препоръчва да се извършва превантивна обработка на короната с фунгициди през пролетния вегетационен период и след цъфтежа. За да направите това, трябва да използвате „Chorus“, „Hom“ или „Speed“.

От вредителите увреждането на дървото може да бъде причинено от листния червей и молеца. За да се борите с тях, трябва да използвате „Akrata“, „Match“.

Горската красота круша остава популярна в продължение на много години. Търсенето на сорта се дължи на неговата непретенциозност, бърза адаптация и висок добив. Но за да се насладите на вкусни сочни плодове, трябва да съберете дървото предварително, в противен случай крушите ще изгният вътре и бързо ще се разпаднат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина