Бонбони от ябълково дърво: описание на сорта, опрашители

Ябълковото дърво Candy купа принадлежи към летните сортове. Наречен е така заради сладкия вкус на плодовете. Сортът е обичан както от възрастни, така и от деца. На някои прилича на вкуса на ананас, на други банан, на трети билков мед, замества сладките за тези със сладък зъб.

История на произхода и региони на растеж

Ябълкови бонбони

Ябълковото дърво Candy е отгледано в постсъветското пространство през четиридесетте години на миналия век в град Мичуринск, област Тамбов. Тя дължи раждането си на животновъдите Иванова, Максимов и Заец, които са работили на базата на Всесъюзния институт по градинарство.

Добре доказаните руски сортове Papirovka и Korobovka са използвани за отглеждане на ябълки с вкус на бонбони. Поради някои трудности, свързани с формирането на короната, ограничени запазени качества, големи отпадъци по време на транспортиране, сортът не е преминал държавни тестове и не се отглежда в промишлен мащаб.

Но това не спира градинарите любители. Много от тях отглеждат сладки ябълки на личните си парцели в Беларус, Украйна и средните региони на Русия. Сортът се чувства чудесно в предградията, в Кемерово, Новосибирск, Сибир, отвъд Урал, в Красноярската територия.

Допълнителна информация... Понастоящем въз основа на съществуващия сорт е отгледана ябълката Candy-2, която се различава от своя прародител по размер и подобрен транспорт.

Перфектната ябълка за градината

Общо описание на сорта

Много хора познават този сорт ябълки като Candy Ranet. Това е високо дърво, достигащо височина 5 м. Расте с ускорени темпове, особено интензивно през първите години от живота си. Поради това е много трудно да се поддържат правилните пропорции на короната.

Описание на бонбонено ябълково дърво:

 • достига височина 5 м;
 • диаметър на короната - 2-3 метра;
 • форма на короната - многоетажна, заоблена;
 • началото на узряването - края на юли, прибирането - август;
 • добив - 30-50 кг от дърво;
 • съхранява се - до 2 месеца;
 • средното тегло на 1 ябълка е 80-120 грама;
 • започва да цъфти през май, розово-бели, събрани в малки съцветия;
 • пулпата е бяла, нежна, течна;
 • плодовете са оребрени, кръгли, жълти, с яркорозови ивици;
 • вкусът е сладък, с деликатен аромат.

Устойчивостта към болести на сорта е различна, в зависимост от района на растеж, метеорологичните условия. Но като цяло, в сравнение с други ябълкови дървета, това е над средното ниво.

Началото на плододаването

Има високи и ниски дървета, достигащи височина до 2 м. Растежът на ябълковото дърво зависи от това кой запас е бил използван за присаждане. Джуджето подложка на дървото ще зарадва с реколтата през следващия сезон след засаждането. На средно голяма подложка първото плододаване започва 5 години след засаждането.

Забележка! Вкусът на плодовете е много сладък, ако ги оцените по скала от 5 точки, те ще заемат 4-то място. Пулпът е богат на витамин С и желязо. Те могат да се консумират пресни, да приготвят консерви, конфитюри, изцеден сок, използвани за приготвяне на вино.

Вкусно сладко от ябълки

Предимства и недостатъци на сорта

Както всяко плодно дърво, сортът Candy има предимства и недостатъци.

Предимства:

 • Сортът има отличен вкус. Поради високата си сладост се консумира по-малко захар при готвене на конфитюри и конфитюри.
 • Той има висока устойчивост към различни видове заболявания.
 • Дърветата са силно устойчиви на замръзване, което им позволява да се отглеждат в студените райони на Русия. Мразовитите зими не оказват влияние върху плододаването на ябълковото дърво.
 • Сортът е доста плодоносен, бързо започва да дава плодове.

Недостатъците на сорта включват лошо съхранение и повреди по време на транспортирането на плодове, повишена грижа за короната. Ако пропуснете времето за резитба, тя бързо става дебела, което се отразява на изобилието от реколтата и вкуса на ябълките.

Цветна овощна градина

Оптимално време за засаждане

Най-доброто време за засаждане на разсад е есента. Топлите есенни пари помагат за укрепване на кореновата система, нейната адаптация към почвата. Диаметърът на ямата за засаждане на разсад трябва да бъде 80 см, дълбочината - 60 см. Дъното на ямата е покрито с компост, смесен с оборски тор, дървесна пепел, калиев сулфат и суперфосфат.

След засаждането разсадът трябва да се полива обилно. За да се запази влагата, кръгът на багажника трябва да се мулчира. За зимата стволът на разсада трябва да бъде увит в катранена хартия, за да се създаде защита от изгаряния от слънце и гризачи.

Как да изберем разсад

Когато избирате разсад, трябва да обърнете внимание на посадъчния материал, адаптиран към местните климатични условия. Такъв посадъчен материал е по-малко податлив на болести, понася по-лесно зимата.

Кореновата система на разсада трябва да бъде здрава, не суха, добре развита, с малък брой влакнести корени. Багажникът трябва да е плосък, без натрупване и повреди. Степента на оцеляване на едногодишни разсад е по-висока от тази на тригодишните. Двугодишните разсад се вкореняват добре, но времето за формиране на короната ще бъде пропуснато.

Разсад с добре развита коренова система

Правила за засаждане на млади разсад от ябълки Бонбони

Разсадът от ябълкови дървета обича много светлина. За тяхното засаждане е за предпочитане източната страна на градината, върху която слънцето грее от сутрин до обяд. Торове и хранителни вещества се въвеждат в ямите за засаждане.

Важно! При засаждане присадката на разсад трябва да се издигне на 6 см над нивото на земята.

За плододаването на ябълките дърветата се нуждаят от опрашители, които трябва да бъдат засадени в градината. За ябълковото дърво Candy tree най-добрият опрашител ще бъде Anise pink, Слава на победителите, Melba, Papirovka.

Опрашване от пчели

Грижа за дърветата

Ябълковото дърво е доста непретенциозно в грижите. Основното е да направите своевременно резитбата, насочена към изтъняване и оформяне на короната. Размерът и броят на плодовете до голяма степен зависи от правилното провеждане на тази процедура.

Важно! Подрязването се извършва 2 пъти годишно - през пролетта преди цъфтежа и през лятото след прибиране на реколтата.

Формиране на правилната корона

Хранене и хранене

В допълнение към редовното поливане, дървото се нуждае от допълнително торене със суперфосфатни торове, хумус и дървесна пепел веднъж годишно. Първият път, когато хранителните вещества се прилагат преди първите цветя да се появят на дървото.

Преди зимуване се препоръчва наторяване на почвата с фосфорно-калиеви торове: за 10 литра вода, 1 супена лъжица. л. калиев хидроксид и 2 с.л. л. фосфатен тор. За да се наситят корените с кислород, земята около ствола трябва да бъде изкопана.

Събиране и съхранение

Ябълките започват да узряват в края на юли. Масовата реколта е през август. За съхранение плодовете се събират на ръка, за да не се повреди кожата им. За съхранение се поставят само неповредени ябълки с дръжка и восъчно покритие, които ще служат като защита срещу различни видове инфекции.

Непретенциозният сорт ябълки с деликатен вкус на бонбони няма да остави никого безразличен. Правилната грижа за ябълковото дърво дава до 100 кг вкусни плодове на сезон, от които нито възрастни, нито деца могат да се откъснат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина