Epiphyllum: домашни грижи и примери за разплод

Epiphyllum, или горски кактус, е сукулентно растение, произхождащо от страните от тропическата зона, Мексико и Централна Америка. Растението принадлежи към семейство епифитни кактуси, но се различава от обичайните кактуси под формата на храст с листовидни стъбла.

Типове епифилум

Epiphyllum е цвете, което лесно се вкоренява у дома. Радва любителите на домашните растения с обилен цъфтеж 1-2 пъти годишно. Стъблата на растението са подобни на жълто-зелени листа с назъбен ръб и бодли по краищата.

червено цвете

Цветовата гама е обширна, включва нюанси: кремав, розов, бял, червен, жълт, оранжев.

Забележка! У дома растението може да даде плодове, това изисква кръстосано опрашване. В зависимост от сорта, плодовете са зеленикави или лилави на цвят, покрити с тръни отгоре. Те са годни за консумация, със сладък вкус, напомнящ на смес от ананас и ягоди.

Anguliger

Epiphyllum от сорта Anguliger означава "ъглова", стъблата му са жълто-зелени на цвят, обилно разклонени в основата. Той се отличава с дълбоки артикулации, които разделят стъблата на заоблени сегменти. Както в дивата природа, така и у дома, растението често образува въздушни корени. Цветята достигат 10-20 см дължина и 5-8 см ширина, имат бял цвят, отворени вечер и през нощта, имат приятен аромат.

Акерман

Epiphyllum от сорта Ackerman се отличава с декоративния си ефект, има триъгълна форма на стъбло със зъби по краищата. У дома стъблото може да бъде до 5 см широко и 60 см дълго. Цветето расте до 15 см в диаметър, епифилумът има червен оттенък, може да бъде боядисан в бяло или жълто.

Разнообразието на Акерман

Оксипеталум

Epiphyllum от сорта Oxypetalum или ostrolepetal е най-често култивираният вид. Другото му име е „Кралицата на нощта“. Има вълнообразен ръб на стъблото без бодли, може да достигне 2-3 метра височина. Размерът на цветето достига 17-19 см в диаметър, цъфти през нощта, има силен сладък аромат.

Гватемалски

Епифилумът от сорта Гватемала е кактус, който се различава от другите сортове по структурата на стъблото си. Той се състои или от връзки с дължина до 5 см, чиято форма наподобява дъбови листа, или има произволна форма. Цветята са с малки размери, епифилумът има розов оттенък.

Забележка! Стъблата на сорта от Гватемала по своята структура наподобяват листата на декабриста. Те също са наредени във верига от сегменти, така че много хора объркват тези растения и се отнасят до едно и също семейство. Между тях има малко общо, всеки има свои собствени характеристики на грижи и поливане, изисквания за състава на почвата и осветлението.

Други

У дома се отглеждат кактуси от естествен произход, има около 20 сорта или хибридни видове, от които има около 200. Сред стайните растения често се срещат:

 • Epiphyllum от сорта Marniera. Има вълнообразен ръб на стъблото, върху който се появяват пъпки. Цъфтежът започва в края на зимата, пъпките са оцветени в жълто, червено, оранжево, бяло и розово;
 • Сорт, наречен Lau, по стъблата му иглите растат до 5 мм дължина. Кремните цветни пъпки се отварят вечер и цъфтят до 2 дни, имат ароматен аромат;
 • Epiphyllum Paul de Lonpre - сорт, който има малка коренова система, можете да изберете малка саксия за засаждането му;
 • Just Prue кактус е хибриден сорт, който се размножава чрез резници. Яркорозовият цвят на цветето с тъмен ръб е отличителна черта на този сорт;
 • Epiphyllum от сорта Phyllanthus може да произведе както единични, така и множество пъпки с деликатен розов нюанс с жълто-бяла сърцевина;
 • Назъбеният кактус епифилум се отличава с голям брой издънки, пъпките му се отварят на тъмно.

Lau сорт

Забележка! Не всички сортове Кактус са подходящи за отглеждане в домашни условия, някои от тях растат до значителни размери, а размерите на апартамента може да не са достатъчни за нормално поставяне. Например, Epiphyllum на Anguliger е с по-компактни размери от Epiphyllum Oxypetalum и Guatemalense, което изисква повече пространство.

Домашна грижа за епифилум

Грижата за растението от момента на засаждането се разделя на периода на вкореняване на растението и поддържането на необходимите условия за растеж. За кактус е важно да има достатъчно осветление и да поддържа температурата в диапазона 20-25 ° C.

През лятото епифилумът може да бъде на открито. След цъфтежа саксията с растението може да бъде изнесена на улицата и изкопана в земята, за това трябва да изберете места без силни течения.

На открито

Вкореняване на кактус

Първоначално растението се поставя в малка саксия; докато расте, то се трансплантира в по-голям съд. За да може кактусът да пусне корени и да се вкорени, е важно да се спазват всички правила за засаждане. Нуждае се от субстрат за кактуси, дренаж и растение с корени. Как да засаждате правилно:

 1. Поставете дренажен слой с дебелина 4-5 см на дъното на саксията;
 2. Изсипете 6-7 см от субстрата върху дренажа и поставете растението в средата, изправете корените;
 3. Запълнете кухините от страните на кактуса с пръст. Трябва да почукате по гърнето с длан, така че излишният въздух да излезе навън и земята да се намачка.

Забележка! През студения сезон, през периода на покой за растението, температурата в помещението не трябва да пада под 10-15 ° С.

Почва и торене

За кактусите е необходима неутрална или слабо кисела среда, почвата трябва да е рохкава, за да се осигури обмен на въздух. Epiphyllums се засаждат в специален субстрат за кактуси, който се продава в магазина. Можете също да направите подходящ състав сами, за това са ви необходими:

 • Влакнеста дернова почва - 200 г;
 • Листна почва - 200 г;
 • Фини въглища - 50 г;
 • Груб пясък, за предпочитане речен пясък - 50 г;
 • Торф - 50гр.

Важно! Земята за епифилум трябва задължително да бъде чиста, без примеси на вар. Използваните торове не трябва да съдържат азот.

През пролетта и лятото растението се подхранва на всеки 2 седмици с тор за кактуси. Необходимо е да се намали дозата, посочена на опаковката, 2 пъти. След образуването на пъпки за хранене се използва смес от вода и лопен в съотношение 4: 1. След като растението цъфти, можете да редувате храненето с лопен и торове до края на лятото.

Забележка! През зимата цветето трябва да е в покой в ​​продължение на 4 седмици, по това време не се полива или тори много.

Влажност на въздуха

За да се поддържа епифилум, не е необходимо да се поддържа определена влажност на въздуха. Необходимо е допълнително овлажняване в горещия сезон, когато температурата на въздуха надвишава 25 ° C. За да направите това, можете да напръскате стъблата на растението или да ги избършете с влажна кърпа, ако формата им позволява. През студения сезон количеството напояване се намалява до 1 път на месец или спира напълно.

Цвете на тъмен фон

Поливане

Въпреки факта, че епифилумът принадлежи към семейство Кактусови, той изисква обилно поливане. Необходимо е да се полива, когато горният слой почва в саксията изсъхне, не повече от 2-3 пъти през месеца.

Можете да използвате само утаена вода, без примеси на хлор, тя трябва да е със стайна температура. Саксията за цветя трябва да е върху поднос, в който ще се оттича излишната вода.

Ако растението е на хладно място, през есенно-зимния период поливането може да бъде спряно или намалено до 1 път на месец. В началото на пролетта поливането постепенно се възобновява, невъзможно е рязко да се върне към предишния график, количеството вода постепенно се увеличава. Можете да започнете с 1 поливане на всеки 2-3 седмици.

Важно! Не пръскайте растението при силна слънчева светлина, поради това може да се появят изгаряния по стъблата.

Цъфтящ епифилум

Всеки сорт растения цъфти по различен начин, има свое време за цъфтеж. Epiphyllum бяло и червено могат да се различават не само по цвят, но и по форма, мирис и размер на цветето. За да цъфти растението, саксията трябва да е на перваза на прозореца от източната или западната страна. През лятото кактусът може да бъде на открито, но трябва да се избягва пряка слънчева светлина.

Цветята цъфтят на свой ред, всеки цъфти от няколко дни до седмица. Цъфтежът започва през пролетта, обикновено в средата на април, но някои видове филокактус цъфтят отново през есента.

Обилен цъфтеж

Причини, поради които не цъфти

Ако растението се грижи неправилно, то може да спре да цъфти. Неспазването на температурния режим, липсата или излишъкът на влага засягат горския кактус. Защо епифилумът не е цъфнал отдавна:

 • Прекалено висока температура на въздуха през зимуването;
 • Излишък на азот в почвата за засаждане;
 • Недостатъчно поливане през горещия сезон;
 • Прекомерно поливане през зимата;
 • Липса на осветление;
 • Наличието на гъбични заболявания в растението.

Забележка! Не можете да премествате или обръщате саксията с растението по време на периода на цъфтеж - епифилумът може да хвърли цветя и неразцъфнали пъпки.

Начини за разцъфване

Кактусът може да цъфти само ако расте в благоприятна среда. Няма смисъл да принуждавате растението да цъфти, ако е в неправилни условия. Ако цветята отдавна не са на разположение, най-вероятно са нарушени правилата за грижа за растението.

Как да накарате епифилум да цъфти:

 • Проверете количеството влага. Влажността не трябва да бъде повишена и растението не трябва да е в суха земя;
 • Осигурете достатъчно ярко разсеяно осветление. Ако цветето стои на перваза на прозореца от северната страна и няма възможност да го поставите на запад или изток, е необходимо да го преместите възможно най-близо до прозореца;
 • Въведете подхранване, ако това не е правено отдавна;
 • Проверете състава на използвания тор за наличие на азот. Торовете може да предотвратяват цъфтежа;
 • Осигурете на растението период на покой, поставете го в хладно помещение през зимата;
 • Подрязвайте старите дървесни издънки и стъбла;
 • Премахнете тристранните издънки, цветята рядко се образуват върху тях;
 • В началото на пролетта можете да напръскате кактуса с топла вода от спрей бутилка. Много градинари използват този метод, за да помогнат на растението да се „събуди“, скоро по стъблата се появяват удебелявания - бъдещи пъпки;
 • Проверете стъблата на растенията за петна или израстъци. Възможно е кактусът да е засегнат от гъбички, които забавят растежа си и пречат на цъфтежа.

Методи за размножаване на епифилум

Размножаването чрез резници и семена е характерно за епифилума, всеки метод има предимства и недостатъци.

Резници в саксии

Семена

Epiphyllum може да се отглежда от семена, което ще изисква:

 • Семена;
 • Саксия с ниски страни;
 • Субстрат за кактуси и сукуленти;
 • Стъкло или полиетилен;
 • Дренаж (камъчета, полистирол);
 • Лопатка.

Как да отглеждаме:

 1. На дъното на саксията се поставя дренаж на 1 слой, върху него се изсипват 3-4 см от субстрата. Всичко се напоява обилно с вода;
 2. Семената са равномерно разположени отгоре, те трябва да бъдат поръсени с малко количество субстрат. Те трябва да са дълбоки 5-6 мм;
 3. Саксията е покрита с найлоново фолио или стъкло. Трябва да стои на добре осветено място при температура 20-25 ° C;
 4. Всеки ден посевите трябва да се проветряват чрез отваряне на стъклото или филма за 45-50 минути. След 2-3 седмици защитният слой се отстранява;
 5. Кълновете могат да бъдат трансплантирани в отделни саксии, когато са с дължина 4-5 мм.

Субстратът със семена винаги трябва да е влажен, за това се напоява с вода от спрей бутилка. С течение на времето стъблата придобиват плоска форма, растенията, отгледани от семена, ще цъфтят само след 5 години.

Резници

Кактусът Epiphyllum се размножава чрез резници от средата на април до началото на май, което трябва да направите:

 1. Отрежете края на всяко стъбло с дължина 5-10 см. Ако ширината на изрезката е повече от 5 см, това трябва да се направи вече към основата. Ширината му трябва да бъде в рамките на 3-5 см;
 2. Стъблото трябва да изсъхне при стайна температура, за това се поставя върху чист лист хартия и се оставя за 1-2 дни;
 3. На дъното на саксията се полага дренажен слой, отгоре се изсипва земя;
 4. Издънката се засажда в подготвена влажна почва на дълбочина 5-7 мм. Ако е нестабилно, трябва да завържете стъблото за колче.

Забележка! Резниците се вкореняват добре по всяко време на годината, ако в стаята има достатъчно светлина. През зимата може да се използва изкуствено осветление.

Първият ден след засаждането издънката не се полива, трябва да е на сянка. След 2-3 седмици се образуват корени, през цялото това време почвата трябва да е влажна, без излишна влага. Изрезките се гледат като за възрастно цвете; след 1-2 години епифилумът ще цъфти.

Много любители на растенията избират епифилум за дома си, грижата за това растение у дома не изисква много време и ресурси. Нарича се "Кактус-орхидея", цветята на epiphyllum имат различни форми и размери, различават се по цвят. Ако за кактуса се грижи правилно, всяка година той ще радва с обилен цъфтеж.

гост
1 Коментирайте
Виктор

В статията за епифилума на Акерман се казва, че те имат триъгълна форма на стъбло, а до него има фото-плоско стъбло.

Стайни растения

Градина